Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ανάγκη για κληρικολαϊκή σύνοδο αναδιοργάνωσης! - π. Βασίλειος Θερμός

Ανάγκη για κληρικολαϊκή σύνοδο αναδιοργάνωσης!

π. Βασίλειος Θερμός*

Κατά το τέλος Αυγούστου 2021 έλαβε χώρα μια πανελλαδική έρευνα από την ΚάπαResearch στην οποία ερωτήθηκαν 1203 άτομα. Από τα ενδιαφέροντα ευρήματά της σταχυολογώ λίγα που σχετίζονται με την Εκκλησία.

Στο ερώτημα «ποιους θεσμούς εμπιστεύεστε;» δήλωσαν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία ως εξής: πολύ-αρκετά 27%, λίγο-καθόλου 72%! Και μόνο αυτό θα άξιζε να σημάνει συναγερμό σε εμάς τους ποιμένες και ανησυχία στους λαϊκούς.

 Αλλά η έκπληξη κλιμακώνεται όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στις δύο ομάδες της έρευνας. Μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πρακτικά δεν υφίσταται διαφορά: εμπιστοσύνη στην Εκκλησία δηλώνουν το 26% και το 29% αντίστοιχα!

Γιατί αυτό το εύρημα είναι χειρότερο; Διότι οι Χριστιανοί (δυστυχώς!) εκπροσωπούνται σε μεγάλο, ίσως δυσανάλογο, βαθμό μεταξύ των ανεμβολίαστων και αρνητών. Η απουσία διαφοράς από τους εμβολιασμένους δείχνει ότι και αυτοί έχουν πάρει απόσταση από την Διοικούσα Εκκλησία…

Παρακάτω, εξετάζοντας «ποιους εμπιστεύεστε για το θέμα του εμβολιασμού», περιλαμβάνουν την Εκκλησία: πολύ-αρκετά το 20% και λίγο-καθόλου το 77%. Αντίστοιχα στους δύο πληθυσμούς, εμβολιασμένοι 24% και 73%, ανεμβολίαστοι 13% και 83%.

Στο ερώτημα ποιοι λόγοι οδήγησαν τους εμβολιασμένους να εμβολιασθούν (με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων), όσοι αναφέρουν «την θετική στάση της Εκκλησίας» είναι το 1%!

                                                   *

Τα συγκλονιστικά αυτά ευρήματα κατεδαφίζουν κάθε μεγαλόστομη διακήρυξη περί «συντριπτικής πλειοψηφίας του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού» τα οποία συνηθίσαμε να παπαγαλίζουμε επί δεκαετίες. Ξημερώσαμε σε νέο τοπίο.

Η κατάρρευση του κύρους της Εκκλησίας στην κοινωνία μας είναι εκκωφαντική. Η πανδημία απλώς το ανέδειξε. Παρά την σώφρονα στάση της Ιεραρχίας στο συγκεκριμένο θέμα, το πράγμα δεν σώζεται. Απλώς δεν έγινε χειρότερο, κάτι όχι αμελητέο.

Επιπλέον η πανδημία, πριν καν εκλείψει, αφήνει την Εκκλησία μας ματωμένη. Ψυχολογικά έχουν εγκατασταθή σχίσματα μεταξύ συγγενών και φίλων, μεταξύ συνεφημερίων. Κληρικοί διατυπώνουν εξωφρενικές ανοησίες ενώπιον του εκκλησιάσματος και δεν υφίστανται την παραμικρή συνέπεια. Φανατισμένοι αρνητές διακόπτουν επισκόπους εν ώρα ακολουθίας. Ευλαβείς κατά τα άλλα ιερείς και πιστοί μεταδίδουν τον θάνατο και δεν παίρνουν είδηση.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το κύρος της Διοικούσας Εκκλησίας έχει καταρρεύσει και στις συνειδήσεις των συστηματικά πιστών – αλίμονο, και των κληρικών! Επαναλαμβάνω με έμφαση ότι δεν πρόκειται για νέα εξέλιξη. Πρόκειται για παλιά διεργασία, την οποία (λόγω των πολλών επαφών μου με κληρικούς) θυμάμαι με ενάργεια από τις μέρες του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Προς τιμήν τους δεν άλλαξε η γνώμη τους από την πρόσκαιρη άνοδο της δημοτικότητας του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κάτι που κατ’ εμέ δείχνει ωριμότητα. Εν ολίγοις, οι κληρικοί μας δεν περιμένουν πια τίποτε από την Σύνοδο, την θεωρούν τελειωμένη υπόθεση, ανίκανη ή απρόθυμη να ασχοληθή καν με τα ζητήματα, όχι να τα λύσει…

Υπάρχει έξοδος από αυτό που ζούμε; Θα ήταν υπερφίαλο να ισχυριστώ ότι την γνωρίζω. Το μόνο που μπορώ να καταθέσω είναι η καταφυγή στη συνοδικότητα. Ίσως η ταπείνωση που θα δείξουμε έτσι επισύρει το έλεος και τον φωτισμό του Θεού.

Θεωρώ πως η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα καθιστά αναγκαία μια πρωτοβουλία (τηρουμένων των αναλογιών) αντίστοιχη της Β’ Βατικανής Συνόδου! Μια αναθεωρητική διαβούλευση μακράς διαρκείας, δηλαδή, με συμμετοχή επιλέκτων κληρικών και λαϊκών, της οποίας τα πορίσματα θα είναι δεσμευτικά. Τα μέτρα τα οποία θα προτείνει θα έχουν θεσμικές, λειτουργικές, και διδακτικές πτυχές.

Απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας της θα είναι η ειλικρίνεια των προθέσεων και όχι η εκτόνωση της δυσφορίας, όπως έγινε με τις καταγέλαστες εξαγγελίες λόγω των σκανδάλων του 2005. Μήπως και γίνει μια καινούργια αρχή…


*π. Βασίλειος Θερμός 
Ψυχίατρος παιδιών καί εφήβων. Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών.
Αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aνακάλυψε ο Θέρμος ότι είναι λίγοι και όχι μόνο αυτό αλλά συμπέρανε ότι η Ελλάδα δεν έχει κυρίαρχη θρησκεία πλέον την Ορθοδοξία γιατί ο λαός δεν εμπιστεύεται λέει πιά την εκκλησία (με μικρό το έψιλον) ούτε για καντηλανάφτη.
Οπότε μια μάζωξη να μιλήσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Σαν αυτές τις φλωριές μάλλον των συμμετοχικών διαδικασιών που είναι της μόδας ....θα έχεις ακούσει φίλε αμέθυστε ........οι λύσεις δεν πρέπει να είναι top to down και λοιπά και λοιπά...... Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Το να διαβάζεις νούμερα, δεν λέω, για κάποιους ήταν πάντα δύσκολο, από την εποχή ακόμα του δημοτικού που έλεγαν σαν πιτσιρικάδες "Κυρία αυτό το βιβλίο είναι δύσκολο .....δεν έχει εικόνες"
Κάποιος με ταλέντο ρε παιδιά να του το ζωγραφίσει του Θέρμου.
ΥΣΤ. Επειδή να ζωγραφίσω δεν προλαβαίνω έχω μία πιο σύντομη ιδέα. Θέρμο για γκούγκλισε αγόρι μου κάτι πρόχειρο όπως ας πούμε Ελπιδοφόρος.............όχι ρε συ Θέρμο μην μπαίνεις σε ιδέες να τον φωνάξεις στην ζητούμενη μάζωξη όχι.....πλιζζζζ που λένε και στο αμέρικα...........άλλο ήθελα να πω.
Φίλε αμέθυστε έχουμε πολυ μεγάλο θέμα τελικά ρε φίλε.....πολύ μεγάλο..........

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ωραία, και τι μ' αυτό; Να υιοθετηθεί η ατζέντα του Θερμού και να διαλυθεί εντελώς η Εκκλησία;

amethystos είπε...

Ποιά Εκκλησία; Η Εκκλησία η οποία καλείται να λειτουργήσει στο τρίπτυχο Προσευχή- Προφητεία- Παραμυθία; Αυτή η Εκκλησία δέν οδηγεί πλέον στόν Κύριο, είναι στήριγμα τής κοινωνίας.