Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ (4)

Συνέχεια απο ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ακολούθησε στην “Ακαδημία” ένας πυκνός … διάλογος. Γιατί ήταν πια φανερό ότι και το θέμα “Ορθοδοξία και Ισλάμ” στόχευε κάπου πολύ πιο πέρα. Στο να συνδιαλλαγούμε και με τους μουσουλμάνους, που κι αυτοί έχουν τον δικό τους θεό, όπως κι εμείς τον δικό μας! Ένας είναι εξάλλου ο Θεός και Υιός αυτού ο Χριστός, και προφήτης αυτού πάλι, ο Μωάμεθ! Και αυτό το μπέρδεμα και η σύγχυση της αλήθειας με το ψεύδος και του φωτός με το σκότος (που ο Κύριος όμως λέει πως δεν μπορούν επ’ ουδενί να συμφυρθούν…, αλίμονο!) ονομάζονται απ’ τους επαΐοντες: αναγνώριση της ετερότητας του άλλου! Δηλαδή, δεν θα προσπαθήσω, όταν συναντηθώ πιο προσωπικά μ’ έναν μουσουλμάνο, να του φανερώσω με τον τρόπο της ζωής μου την αλήθεια, αλλά θα κρυφτώ, για να μην τον προσβάλλω στην πίστη του και αισθανθεί κατώτερος. Καταργείται λοιπόν επίσημα ο πλησίον από την ζωή της Εκκλησίας! Βρισκόμαστε ήδη στα έσχατα και η αγάπη βασιλεύει πάνω στη γη!

Βλέποντας λοιπόν να συμβαίνουν όλα αυτά ακριβώς μπροστά στα μάτια μας, αποφασίσαμε να γράψουμε κάποια κείμενα, και να τα φανερώσουμε στους ανθρώπους οι οποίοι, σαν και μας, προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βγάλουν κάποιαν άκρη, έτσι ώστε και μοντέρνοι να είναι και πιστοί ταυτόχρονα.

Πρώτο κείμενο – σχόλιο, ένα κείμενο για τις ομιλίες της 24/02/2007, όπου και η προαναφερθείσα εξίσωση Χριστού και Κορανίου:
 
Σχόλιο για τις ομιλίες της 24ης Φεβρουαρίου 2007

Όπως μας έδειξαν οι ομιλητές της προηγούμενης συνάντησης, διάλογος χωρίς την αλήθεια δεν υπάρχει. Είναι συμφωνία. Οι ομιλίες που ακούστηκαν στηρίζονται εν πολλοίς σε πλάνες. Ο πρώτος ομιλητής, κ. Ζιάκας, θεωρεί πως ο Αμμώνιος Σακκάς, πατέρας του νεοπλατωνισμού, είναι χριστιανός. Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Σαχάς, ότι η Ορθοδοξία και ο Μωαμεθανισμός πιστεύουν στον ίδιον Θεό. Ένας είναι ο Θεός οπωσδήποτε, αλλά ο αληθινός Θεός. Γιατί υπάρχουν χιλιάδες είδωλα ανάμεσά μας.

Ακόμα και ο τίτλος της ομιλίας του κ. Σαχά, “Το φάσμα της Βυζαντινής θεώρησης του Ισλάμ: από τη νηφαλιότητα ως την παράκρουση!”, περιέχει πλάνη για τους αγαθούς. Επειδή ο ευγενικός Δαμασκηνός και οι αγενείς ύστεροι βυζαντινοί, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, ομιλούν σε διαφορετικούς μουσουλμάνους. Ήδη στην εποχή του Αγίου Γρηγορίου, η φλόγα της ελληνικής φιλοσοφίας στον αραβικό κόσμο είχε σβήσει.

Το μόνο κοινό σημείο των ανθρώπων είναι η αλήθεια. Αν δεν υπάρχει η αλήθεια σαν ανθρώπινο πνεύμα, διάλογος δεν μπορεί να σταθεί. Ο διάλογος γεννήθηκε ταυτόχρονα με την αλήθεια, εδώ στη μακρινή Ελλάδα, στην αντιπαράθεση του Σωκράτη με τους σοφιστές.

Και αν μας φάνηκε βίαιη η συμπεριφορά του Βυζαντινού επισκόπου, την οποία μας ανέφερε ο κ. Σαχάς, ακούστε τη βάση του διαλόγου της δυτικής χριστιανοσύνης: “Εσύ δεν το ξέρεις, αλλά ό,τι αληθινό λες, μου ανήκει, έτσι στο ξαναπαίρνω. Αν θες αληθινά να είσαι ο εαυτός σου, γίνε σαν και εμένα” – από το βιβλίο του Nicola Cusano, Κριτική εξέταση του Κορανίου. Απόσπασμα από το βιβλίο του Alen De Libera, La philosophie medievale.

Θα θέλαμε τέλος, να σας ζητήσουμε την προστασία των ακροατών, κατά κάποιον τρόπο, από τις πλάνες που ακούγονται. Γιατί μπορεί, με τη δική σας ανοχή, να γίνονται πιστευτές από εμάς, τους “ανειδίκευτους” ακροατές σας. Και θα είναι μεγάλο κρίμα.

Επανευαγγελισμός της Οικουμένης

Στην Ακαδημία ανακοινώνεται κατόπιν η συμμετοχή της στη γιγαντιαία επιχείρηση επανευαγγελισμού της Οικουμένης, η οποία προωθείται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Θα μοιραστούν Ευαγγέλια ακόμη και στις Μωαμεθανικές χώρες και ο επίσκοπος Βόλου αναλαμβάνει τον ευαγγελισμό της Κίνας. Η Ορθοδοξία θριαμβεύει! Οι Ρωμαιοκαθολικοί εκμαυλίζουν τις φιλοδοξίες των επαρχιωτών επισκόπων μας: “Σας χρειαζόμαστε”, τους λένε! Ελάτε! Βεβαίως, κανείς Χριστιανός δεν μπορεί να αρνηθεί τέτοιες κλήσεις αγάπης! Η ανταπόκριση είναι άμεση, καρδιακή, χριστιανική. Μαθαίνουμε επίσης πως έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο επιστροφής στις αυθεντικές ρίζες του Κορανίου, ανάλογο της επιστροφής της ιστορικής σχολής των Γερμανών στην πρώτη Εκκλησία, με την ελπίδα να ξεπεραστεί στις συνειδήσεις των Μωαμεθανών πιστών το τζιχάντ, η μεγάλη πληγή του σύγχρονου Φαραώ.

Μετά τις πληροφορίες αυτές ακολούθησε το παρακάτω κείμενο:

Σήμερα η εκκοσμίκευση κυριάρχησε της πίστης των ανθρώπων στον Θεό και πρόσφερε την κυριαρχημένη δύναμη, θυσία στον βωμό των Ιδεολογιών. Και όμως είναι παληά ιστορία. Οι καλές προθέσεις, η αιτία των μεγαλυτέρων καταστροφών της Ιστορίας, είναι η κινητήριος δύναμις της εκκοσμίκευσης! Ποτέ κανένας βάρβαρος, καμμία επιδημία, δεν μέτρησαν τόσες καταστροφές ανθρώπων και πολιτισμών. Η σύγχρονη μορφή της Ιδεολογίας είναι η ένωση των θρησκειών, η ελπίδα για εξανθρωπισμό της ανθρωπότητας, για αληθινή ειρήνη στον κόσμο, ίσως ακόμη και για την ειρήνη του Χριστού! Οι φτωχές λέξεις που επινοήσαμε για να περιγράψουμε το άφατο Μυστήριο της ενανθρωπήσεως, καταλλαγή, συγχώρεση, αγάπη, θα χρησιμοποιηθούν για να ενώσουν την ανθρωπότητα σε μία ζωή δημιουργικότητος και αγάπης, γεμάτης Νόημα! Νομίζουμε ο πλέον επιτυχημένος ορισμός της εκκοσμικεύσεως!

Αφού επιστρέψαμε στους Πατέρες, αναβαπτιστήκαμε στον λόγο τους, καθαρίσαμε τις σκοτούρες που μαζέψαμε μακρυά τους, είμαστε έτοιμοι για νέα κατορθώματα! Γνωρίζουμε άραγε αν επέστρεψε κάποιος στ’ αλήθεια; Ο ταλαίπωρος μεγάλος Φλωρόφσκι κήρυξε την επιστροφή στους Έλληνες Πατέρες, για να γλιτώσει τους συναδέλφους του από την αγκαλιά του Σέλινγκ! Ποιος επέστρεψε όμως; Υπάρχουν Πατέρες χωρίς τον Κύριο; Δέστε τί έπαθε ο κ. Ράμφος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που επέστρεψαν. Βρήκε πως ο Χριστός δεν ήταν ο Θεός, ήταν ο Ιησούς!

Μήπως χρειάζεται, ακόμη και να προστατεύσουμε τους ανύποπτους Μουσουλμάνους, από μία τόσο επικίνδυνη επιστροφή!; Αμφιβάλλουμε αν μπορεί να βρεθεί σοφός ανάμεσά τους να τους προειδοποιήσει: Φοβού τους Χριστιανούς και αγάπη φέροντες! Οι δυο δικοί μας άρχοντες του διαλόγου δεν έχουν επιστρέψει ακόμη. Τελευταίο τους κατόρθωμα η δημόσια αποδοχή της α-νοησίας, πως όχι μόνο ο Μωαμεθανισμός αλλά και ο Ινδουισμός, δεν είναι θρησκείες αλλά τρόποι ζωής! Όταν ο τρόπος ζωής επινοήθηκε από τους στοχαστές για να δηλώσει την Ελευθερία! Έλεος! Ελευθερία στο Ισλάμ και τον Ινδουισμό; Αλλοίμονό μας! Τα καίρια πόστα της Ιεραρχίας, που φαντάζεται πως είναι η Εκκλησία, και είναι υπεύθυνη για τον διάλογο που τρέχει, καταλαμβάνονται πλέον από ανθρώπους που έρχονται από το Μηδέν και όχι από το Άπειρο!

Η Εκκλησία πλέον δεν ανήκει στην Αγία Τριάδα. Αυτονομήθηκε, και σαν “κάτι” τέταρτο, σαν τέταρτο Μυστήριο, κυκλοφορεί ανάμεσά μας, με άπειρες καλές προθέσεις! Πιστεύουμε πως είναι καλή λύση τελικά, γι’ αυτό το δικό μας αδέσποτο “κάτι”, να καταλήξει κάτω από την προστασία του Πάπα. Για την επιβίωσή του και μόνο!

Ακόμη και πεπεισμένοι ορθολογιστές συμμαχούν πλέον με τη Νέα Ιδεολογία. Πιστεύουν πως με την κριτική σκέψη θα κατορθώσουν να λύσουν τα προβλήματα που μας χωρίζουν, για να ζήσουμε τελικά ευτυχισμένοι, εν ειρήνη! Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε πού και πότε η κριτική σκέψη κατόρθωσε κάτι τις στην Ιστορία των αιώνων!

Ανάμεσα στις Εκκλησίες των Ιεχωβάδων, των Πεντηκοστιανών, ανάμεσα σε Προτεστάντισσες επισκόπους, Μωαμεθανούς Σούφι και Ινδουιστές Γιόγκι, θα στριμωχτεί και το φάντασμα της Ορθοδοξίας, για την ειρήνη του κόσμου! Τί υπέρτατη θυσία! Ο Ορθόδοξος για μια θυσία ζει! Χαλί να γίνει να τον πατήσουν, αρκεί να το δείχνει η Τηλεόραση!

Συνεχίζεται

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: