Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΡΩΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

Συνέχεια απο Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Η αποστολή που ανέλαβε η Ρωσία με αυτόν τον τρόπο κατεύθυνε τα βήματα της απο εκεί και πέρα χωρίς συμβιβασμούς. Καθώς μάλιστα η τραγική μοίρα της Κων/πολεως, την οποία ονόμαζαν Zar’grad, η πόλη του Αυτοκράτορα, ερμηνευόταν σαν μια σωστή τιμωρία για την αποστασία της συνόδου της Φλωρεντίας στα 1439, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχθηκε και υπέγραψε την ένωση της με την αιρετική Ρώμη, ελπίζοντας σε στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, ενάντια στην απειλή και στον κίνδυνο των Τούρκων.

Ταυτοχρόνως αύξανε και η εξουσία του κράτους πάνω στην Εκκλησία, ακριβώς λόγω αυτής της θεοκρατικής ιδέας «Μόσχα—Τρίτη Ρώμη».

Το χρέος αυτής της τρίτης Ρώμης μέσα στο κεφάλι του νεαρού Τσάρου Αλεξέι Μιχαίλοβιτς ήταν η απελευθέρωση των Ορθοδόξων απο τους Τούρκους και η είσοδος του στην Zar’grad επικεφαλής ολοκλήρου της Ορθοδοξίας, ενώ το όνειρο του φίλου του Πατριάρχη Νίκων ήταν να λειτουργήσει στην Αγία Σοφία επικεφαλής των υπολοίπων τεσσάρων Πατριαρχών. Έπρεπε λοιπόν να προσαρμόσουν και να βάλουν σε κάποια συμφωνία όλα τα λειτουργικά τους κείμενα, με εκείνα των Ελλήνων. Έτσι ξεκίνησε η αναμόρφωση της Εκκλησίας της Ρωσίας, μέσα σε πλήρη προχειρότητα και άγνοια. Κάποιος Έλληνας Αρσένιος ο οποίος κατηύθυνε την αναμόρφωση σαν γνώστης της Ελληνικής, είχε μαθητεύσει στο κολλέγιο των Ουνιτών στη Ρώμη, και χρησιμοποίησε σαν Ελληνικά κείμενα, αυτά που είχαν ήδη παραχαράξει οι Ουνίτες. Για αυτό τον λόγο, ο πρωτοπρεσβύτερος Αββακούμ ξεσηκώθηκε, δημιουργώντας ένα μεγάλο λαικό κίνημα, το οποίο κατέληξε στο σχίσμα.

Οι διανοούμενοι και οι αριστοκράτες αυτής της Ρωσίας, χωρίζοντας απο το λαό, έπεσαν εύκολα θύματα του Διαφωτισμού που κυριαρχούσε τότε στη Δύση, εντελώς αδιάφορου για την Θρησκεία.

Το σχίσμα όμως δημιούργησε δύο Ρωσίες. Μία του λαού, με το σημάδι της Αγίας Ρωσίας και μία των διανοουμένων, οι οποίοι αδιαφορούσαν παντελώς για οτιδήποτε εθνικό, εφόσον συνόρευε με την θρησκεία της Αγίας Ρωσίας.

Και ενώ ξεκινούσε στη Δύση η εκκοσμίκευση, η επίσημη Εκκλησία Λατινοποιείται και διαστρέφει παντελώς και τον λειτουργικό ψαλμό καί την Αγιογραφία. Πολύ γρήγορα η διανόηση μιμήθηκε όλες τις επαναστατικές ιδέες του διαφωτισμού και με την βοήθεια της Λατινοποιημένης πλέον Εκκλησίας μεταμόρφωσαν την μισή Ρωσία σε μια καρικατούρα της ιστορικής Ευρώπης. Η θεοκρατία αντικατεστάθη απο την ανθρωποκρατία, η δύναμις του Θεού με την δύναμη του ανθρώπου, ο Χριστιανισμός με τον ανθρωπισμό, το Θείο δίκαιο με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το απόλυτο με το σχετικό.

Οι δύο κουλτούρες μπήκαν σε αντιπαράθεση και δυστυχώς η πίστη των επαναστατών, των σχισματικών, η πιο αδύναμη στη διαμάχη, ήταν η αυθεντική πίστη των Ρώσων, ριζωμένη βαθιά στις καρδιές των πιστών. Άρχισαν να ζούν δύο παράλληλους βίους και παρ’όλες τις τραγωδίες και τους διωγμούς, η λαική πίστη άντεξε και αντέχει μέχρι σήμερα, παρότι δέν εξελίσσεται, δέν προοδεύει θεολογικά. Στο άλλο άκρο η διανόηση επηρεασμένη απο τον Γερμανικό ιδεαλισμό, εφόσον είχε άγνοια της Ελληνικής σκέψης, άρχισε να θεολογεί και να παρασύρει σε νεωτερισμούς ότι Ορθόδοξο είχε απομείνει στις καρδιές των μορφωμένων.

Στην ιστορία της Ρωσίας τώρα ξανά, όπου η αντιπαλότης των δύο κόσμων έφτασε στο αποκορύφωμα της με τον Πέτρο τον πρώτο τον μεγάλο (1682—1725), γιού του Αλεξέι. Αποφασισμένος να τελειώνει με την Θρησκεία, στα 1721, καταργεί το πατριαρχείο και το αντικαθιστά με μία «Αγιοτάτη σύνοδο», μια αλλαγή που απεδείχθη καταστροφική για την Εκκλησία, στην επανάσταση του 1917.

Αποκορύφωμα της έχθρας και του χωρισμού της Ρωσίας στα δύο, υπήρξε το κτίσιμο της Πετρούπολης, στο Δέλτα του Νέβα,η οποία είχε σαν σκοπό της να είναι «ένα παράθυρο στην Ευρώπη». Αυτή η πόλις έγινε ένα σύμβολο της θελήσεως της κοσμικής εξουσίας να αναγεννήσει την Ρωσία, καταργώντας την λαική της κουλτούρα και πίστη, αντικαθιστώντας τες με την Ευρωπαική Δύση, το εμπόριο και τον πολιτισμό της, σε πλήρη αντίθεση με την Αγία Μόσχα.

[Αυτός υπήρξε ο πρώτος γιγάντιος εκσυγχρονισμός τής Ιστορίας, τόν οποίο μιμήθηκαν στήν σημερινή Ελλάδα, μέ καταστροφική επιτυχία, οι νάνοι Σημίτης καί Ράμφος].

Ο Τσάρος προσπάθησε να καλύψει καί τό επιστημονικό κενό τής Ρωσίας, καλώντας από διαφορετικές χώρες, στήν Πετρούπολη, μαθηματικούς καί μηχανικούς, δικαστές καί πολιτικούς, επιχειρηματίες καί οικονομολόγους, αλλά προπάντων ιδρύοντας μιά Ακαδημία τών επιστημών, χρηματοδοτούμενη από τό κράτος.

Γι αυτόν τόν σκοπό ήρθε σέ επαφή μέ τόν Λάϊμπνιτς, στά 1711, καί κατόπιν στά 1712 καί 1716. Αποτέλεσμα αυτών τών επαφών ήταν καί η παράλληλη ίδρυση ενός Πανεπιστημίου, τό οποίο ξεκινά τήν ζωή του μαζί μέ τήν Ακαδημία στά 1724. Αυτή η Ακαδημία όπως καί τό Πανεπιστήμιο λειτούργησαν αποκλειστικά μέ ξένους επιστήμονες. Τά 22 μέλη τής Ακαδημίας, τά οποία χρίστηκαν από τήν Αικατερίνη τήν πρώτη ανάμεσα στά 1725 καί 1727 ήταν όλοι τους ξένοι.

Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια στά παγκόσμια χρονικά, επιβολής μιάς ξένης κουλτούρας, από πάνω. Μιά εσωτερική κατάκτηση από ξένες δυνάμεις, μιά αναίμακτη παράδοση, μιά διανοητική αναπάντεχη νίκη τών δυνάμεων τού μοντερνισμού. Η ΠΡΩΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, πού εμφανίστηκε ποτέ στήν ανθρωπότητα.

Έτσι λοιπόν γιά τόν Ρωσικό λαό ο αντίχριστος δέν ήταν πλέον μόνον ψευδοχριστιανός, αλλά καί ψευδο-Ρώσος ο Μέγας Πέτρος.

Τό αποτέλεσμα όμως τής μαζικής εισόδου επιστημόνων καί κάθε λογής ειδικών σπό τήν Ευρώπη στήν Ρωσία, λόγω διανοητικής ανεπάρκειας τής Ρωσικής διανόησης, είχε ένα άλλο τραγικό αποτέλεσμα γιά τή Ρωσία. Τήν σταδιακή αποκοπή αυτής τής διανόησης από τό επίσημο κράτος, η οποία αποκορυφώνεται μέ τήν μαζική εξορία τών Ρώσων διανοουμένων, μετά τήν επανάσταση τού 1917, στήν Ευρώπη καί τήν δημιουργία τής γνωστής Ρωσικής θεολογίας, η οποία μάς ενδιαφέρει καί η οποία πρωτοστατεί στόν οικουμενισμό καί στήν δημιουργία Μετα-νεωτερικού πολιτισμού.

Συνεχίζεται

Αμέθυστος

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

γράφεις:

"μέ τήν μαζική εξορία τών Ρώσων διανοουμένων, μετά τήν επανάσταση τού 1917...και τήν δημιουργία τής γνωστής Ρωσικής θεολογίας...η οποία πρωτοστατεί στόν οικουμενισμό καί στήν δημιουργία Μετα-νεωτερικού πολιτισμού."

Απορια:
η 'ρωσική θεολογια' του εξωτερικου - δεν εβγαλε και αγίους;!
Μπορουμε να το ξεχναμε αυτο;
ο π. Σεραφείμ Ρόουζ εγινε Αγιος της Ορθοδόξου Εκκλησιας, χαριν της Ρωσικης Θεολογιας του εξωτερικου που γνωρισε στην Αμερική!!!
Ο Αγιος Ρώσος Επισκοπος της πόλης του San Francisco;

Θα ήθελα να ακουσω την γνωμη σου επ' αυτου!

********************************

Οσο για την Δυση...ενα μονο πραγμα εχω να πω:

Τι μανία και αυτη να ζηλευουμε τον Δυτικο Πολιτισμο;
Ελληνες και Ρώσοι...πεσαμε στην ιδια παγιδα!
Γιατι Αμέθυστε αναφερεις τον Σημίτη - που στο κατω κατω τον ανθρωπο τόσο τον εκοβε..και δεν αναφερεις το κοράκι...
κρα..κρα..που κοσμει το Παν/μιο Αθηνων στην οδο Ακαδημίας;

Βεβαια, ο Αδαμάντιος Κοραής ειχε και ενα ελαφρυντικο...τυφλωθηκε απο τον πλουτο της Εσπεριας!

Δύση ή αλλιως: Ο Πειρασμος του Κυριου μας...απο τον ιδιον τον Διαβολο:
"ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα στα δωσω...άν πεσών προσκυνησεις με"!

*********************************

Και ενω ο κοσμος ολος κρεμεται απο την Ορθοδοξια...
..εμεις αλλοιθωρίζουμε προς τον Πάπα! Προς την Δύση!

Τελικα Αμέθυστε...πρεπει να ειμαστε πολυ αδυναμα οντα εμεις οι ανθρωποι!

Ο Μέσκος αμφιβάλλει μαζι με τον Χρήστο Γιανναρα αν υπήρχε Πτώσις των Πρωτοπλαστων!

Αν υπήρχε λεει!
Οχι απλα Πτωσις!
Αλλα ΠΤΩΣΑΡΑ!

Αυτη μας ζάλεψε τα λογικά...και δεν ξερουμε τι θελουμε και τι κανουμε!

Ο Θεός να μας λυπηθει...και οι Άγιοι να παρακαλεσουνε τον Κύριο να δείξει Ελεος!
Τιποτα άλλο!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα δέν γνωρίζουμε ότι Ο Σεραφείμ Ρόουζ έγινε άγιος.
Καί αυτό τό "χαριν της Ρωσικης Θεολογιας του εξωτερικου που γνωρισε στην Αμερική!!!" δέν φαίνεται καί πού σόϊ.
Άγιος γίνεται όποιος αγαπάει τόν Κύριο.
Γιά τό ποιόν τής Ρωσικής θεολογίας γράψαμε μερικά πράγματα στίς αναρτήσεις σχετικά μέ τόν Σμέμαν.
Η Ρωσική θεολογία λές πώς έβγαλε αγίους. Σάν ρωσική θεολογία εννοούμε τόν Λόσκι, τόν Μπουλγκάκωφ, τόν Φλωρόφσκι, τόν Φλωρένσκι, τόν Μπερντιάεφ. Δέν εννοούμε τόν Άγιο Ιωάννη τής Κροστάνδης.
Εάν δέν υπήρχε η πτώση τότε γιατί έμεινε ο κ.Γιανναράς 10 χρόνια στή Ζωή; Δέν είναι καί λίγα! Τρέφονταν η υπερηφάνεια του εκεί.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΗΘΑΤΟΣ: ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ. :
Παράδεισος είναι ο κόσμος τών αρετών, εις τόν οποίον εισέρχεται ο χριστιανός διά τής εις τα κάτω πύλης τής ταπεινώσεως καί εξέρχεται διά τής εις τά άνω πύλης τής αγάπης. Τό ξύλον τής γνώσεως διά τούς προκόψαντας εις τή αρετήν έχει τήν έννοιαν τής διά τής πίστεως καταλήψεως τών υψίστων γνώσεων περί Θεού καί Αγίας Τριάδος, ενώ γιά τούς άλλους έχει τήν έννοιαν τής θρησκευτικής πτώσεως. Και άνθρωποι τής αξίας τού Ωριγένους έπεσαν θρησκευτικώς διότι υπήρξε έν τουλάχιστον ηθικόν σημείον, εις τό οποίον δέν είχε σταθεροποιηθεί η διαγωγή των. Ώστε η μετάληψις τής θεωρίας τού φυτού τής γνώσεως εις μέν τούς τελείους παρέχει δύναμιν γνώσεως τού καλού, εις δέ τούς ατελεστέρους παρέχει δύναμιν γνώσεως τού κακού.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

1. για τον Χ.Γ. μην τον κρινεις αυστηρα επειδή εμεινε 10 χρόνια στην Ζωή!

Ήτανε άλλα χρονια τοτε βρε Αδερφε Αμέθυστε!

Εγω πιστεύω οτι ο Χ.Γ. επεσε καλοπροαίρετα - θυμα της Ζωής!

********************************

Αμέθυστε...ξερεις γιατι ΔΙΑΓΡΑΨΑΝΕ τα κειμενα μου απο ενα πολυ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΟΡΟΥΜ στο ΙΝτερνετ;

Ητανε το μοναδικο, εκτος απο το δικο σου ιστολογιο, στο οποιο εγραφα. (Ειναι σφηκοφωλια της Ζωης και του Σταυρου)!

Διοτι τολμησα ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ να απαντήσω, μετα απο μια απορια μιας κοπελας:

"Καλα, διαβαζει κανεις στις μερες μας ακομα Τρεμπέλα;".

Τι ήθελα και το ρωτησα...με διέγραψαν με την προσθηκη: "Ακατάλληλα σχολια" -
"Μη επιτρεπετά κειμενα"!

Βεβαια, ο Χριστιανισμος τους δεν τους επέτρεψε να με διαγραψουνε και τελειως και απο το Φορουμ...τουλαχιστον οσο εγω κρατω 'σιωπή ιχθυος' και δεν ριχνω λαδι στην φωτιά!

*********************************

Εαν αυτο συμβαινει το 2010 Αμέθυστε...τότε γιατι κρινεις αυστηρα τον Χ.Γ. για κατι που εγινε το 1950;

Ο Χ.Γ. - οσο στραβό δρομο και να πηρε μετα...νομιζω οτι ειναι ο πρώτος διδάξας!

******************************

Αμέθυστε...γνωριζεις οτι ακομα και σημερα, στην Χριστιανική Εστια των Φοιτητων της Θεσσαλονικης...γινεται κήρυγμα...ανάλογα με το φύλο;

Ειναι να κλαις ΑΔΕΡΦΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ!

Για του λογου το αληθες, ιδου η σελιδα:

http://www.xfd.gr/thessaloniki/programma

Το "Α" απευθυνεται σε αντρες φοιτητες
και το Β σε γυναικες!

Ωσαν να λες, άλλος ο λόγος του Κυριου μας για τους αντρες, και αλλιως μεταφραζεται για τις γυναικες!

Αυτο συμβαινει σημερα στην συμπρωτεύουσα του Ελληνικου Κρατους, στην Θεσσαλονικη...απο τους μορφωμενους φοιτητες μας...

...και μετα εχεις παραπονο απο τον Χ.Γ. για το 1950;

*******************************

Αλλά ετσι!
Χωριζουνε τους αντρες απο τις γυναικες στο κηρυγμα!
Στην λεσχη. στις δεξιωσεις.

Και μετα αναρωτιουνται γιατι οι Ιερεις μας γινονται Ομοφυλοφιλοι!

Μετα αναρωτιουνται γιατι οι μοντερνες γκομενες δεν θελουνε να εχουνε και πολλα πολλα με ένα χριστιανοπουλο!

Ο Χριστιανος αντρας θεωρειται στα στέκια των φεμινιστριων, ως ο μαμουχαλος, το παιδι της μαμας, της Εκκλησιας, ο καθυστερημενος, αυτος που μονιμως ντρεπεται και παει λεγοντας!

Ακους Αμέθυστε;
Τι συμβαινει το 2010 στην πατριδα μου;

Υ.Γ.: οσο για τον π. Ροουζ, μετα το θυμηθηκα, ναι, δεν ανακηρυχθηκε ακομα αγιος.

υπαρχει κατι...που 'δεν σου αρεσει' στον π. Ρόουζ;

Πες το βρε Αμέθυστε...σε ακουω!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.:

Ειδα διαφορες 'αφισες' στην πόλη για το προγραμμα της Χριστιανικης Εστιας Φοιτητων του ΑΠΘ.

Λεω, ας παω.
Διανύουμε την Σαρακοστή των Χριστουγέννων, ας περιορισω τους καφεδες και τις εξοδους...ας παω στο "κατηχητικο".
Να ακουσω τον Λογο του Θεου!

Οταν ομως διαβασα...οτι ειναι χωριστά για άντρες και χωριστά για γυναικες...εκει 'τρελαθηκα'!

Δηλ τι φοβουνται;

Μηπως μεσα στο κατηχητικο...εξ αποστάσεως...οι αντρες..αφησουνε εγκυες τις φοιτητριες;

Τοσο ηθικοι ειναι;

Τοσο πολυ εχουνε ξεπερασει το σεξ - το οποιο σεξ ειναι του διαβολου και ειναι τοσο ματαιο, και τοσο αχρηστο και μονο για κατώτερους ανθρωπους;

Ενω ταχα περιφρονουνε το σεξ...

ενω ταχα ειναι ετοιμοι να πεθανουνε και να μην παρουνε την καρτα...

...ταυτοχρονα ομως κανουνε ξεχωριστες διαλεξεις για αντρες και γυναικες...διοτι μπορει καποια να γκαστρωθει καταλαθος...την ωρα του κηρύγματος!

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΣΗ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ!!!!!

Μιλαμε για την ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!

ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!

******************************

Ωρες ωρες...οταν θελω να ξεφυγω απο αυτο το αποπνικτικο κλιμα των χριστιανων...κανω μια βολτα εξω στην παραλια...συνανταω αθεους...κουμουνιστες...αναρχικους...
και ερχομαι στα ίσα μου!

Μιλαμε για τοσο ΣΚΟΤΟΣ πια αναμεσα στους χριστιανους ΑΜΕΘΥΣΤΕ!!!!

Για πιο πολυ ΣΚΟΤΟΣ δεν γινεται!
Και να θες!

Μυρμιδόνας
ενα μικρο μικρο..μυρμιγκάκι που λεει τον πονο του!

amethystos είπε...

Η αλήθεια είναι Μυρμιδόνα πώς ξέρεις τί θά βρείς καί όμως πάς καί τό βρίσκεις καί μετά μένεις έκπληκτος. Οι Ζωϊκοί καί οι Σωτηρικοί ξέρουν πολύ καλά, πώς επειδή δέν είναι ενορία, στίς ομιλίες τους πάνε πολλά παιδάκια γιά νά βρούν φιλενάδα, εγγυημένη χριστιανή, χωρίς μαγκιές χωρίς απαιτήσεις. Δύσκολη εποχή γιά πρίγκηπες Μυρμιδόνα...
Οπωσδήποτε η μοναξιά είναι φοβερή. Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία πού περνά ένας νέος άνθρωπος. Πρέπει όμως να τήν περάσει, νά τήν αντέξει, χωρίς υποκατάστατα.
Δέν μπορείς νά πάς στό γήπεδο νά βρείς ένα καλό άνθρωπο νά κουβεντιάσεις. Άν πάς σέ μιά συναυλία, θά ακούσεις αυτό πού έχουν ετοιμάσει, δέν θά ανεβείς να τραγουδήσεις εσύ. Άς πούμε σ'ένα περιβάλλον σάν τών οργανώσεων μπορεί κάποιος να συλλάβει τήν ουσία τής ηθικής. Ο κ.Γιανναράς πχ. είναι ακόμη ηθικός. Τό πρόσωπο πού διδάσκει κατάγεται από τόν Κάντ, τόν μεγάλο δάσκαλο τής ηθικής. Δέν έφυγε ποτέ από τή Ζωή. Απλώς πήγε στίς πηγές της.
Η Ηθική χρησιμοποιείται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη αντικειμενικών κριτηρίων γιά νά μετρούν τήν έλλειψη σαρκικής επιθυμίας. Από τά κριτήρια αυτά όμως ξεφεύγουν όλοι οι υποκειμενικοί αναβαθμοί τής επιθυμίας, οι οποίοι τούς διαφεύγουν στό ασυνείδητο καί έτσι μπορούν καί κοιμούνται αγνοί καί ήσυχοι.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ. Γι αυτό οι ηθικολόγοι ασχολούνται συνεχώς καί αδιαλείπτως μέ τίς βρωμιές τών ανθρώπων. Γι αυτό καί οι λόγοι τού Τρεμπέλα πχ. περιέχουν ισχυρές εικόνες οι οποίες βοηθούσαν τόν ίδιο να εκτονώνεται, λέει πχ.: Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος ήταν σχιζοφρενής, ο Άγιος Νικόδημος δυτικόπληκτος. Η ηθικολογία είναι μανιχαϊστική ασκητική.
Έχουμε περάσει καί εμείς από οργανωσιακά οικοτροφεία καί ξέρουμε πολύ καλά τί λέμε.
Κάνε υπομονή καί θά βρείς τούς ανθρώπους σου. Κάνε καί καμιά ευχή στόν Κύριο από καρδίας, ιδίως συντετρημμένης. Μπορείς να χρησιμοποιείς τώρα στήν αρχή τούς Ζωϊκούς γιά νά προχωρήσεις στήν προσευχή, αφού σε συντρίβουν. Εσύ βρήκες δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ανώνυμε

γραφεις "οποιος αντέξει"!
Σωστος!
ο Κύριος μας το ειπε βεβαια λιγο διαφορετικα: "Ο υπομεινας εως τέλος...ουτος ΣΩΘΗΣΕΤΑΙ"!

Υ.Γ. οσο για την κλάψα μου...να δω πως θα αντιδρασεις...οταν θα ακουσεις τον Μυρμιδόνα...να ΒΡΥΧΑΤΑΙ!

Μια όμορφη Παρασκευή να εχουμε!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε!

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, πραγματικα μου δίνει δύναμη!

******************************
Αμέθυστε...μα δεν παω επι τουτου στους Ζωικους, διότι μου 'λειψανε'!

Ολη η Θεσσαλονικη Ζωικοι είναι!
Αν δεν πας ουτε σε αυτους..τότε που θα πας;

Ακομα και η Ενορια μου οργάνωσε Κύκλους Μελετης Αγ. Γραφης..και ο Ιερεας (που τον εκτιμω ειλικρινα) - αν δεν το ελεγε θα ΕΣΚΑΓΕ!
Στοιχηματιζα μεσα μου: "Θα το πει, δεν θα το πει;" - τελικα το ειπε:
Τρίτη για Γυναικες..Τετάρτη για άντρες!

********************************

Καποιος εχει μια ιστοσελιδα "φωνή βοώντος εν τη ερημω'!

Αμέθυστε...εκει θα μας καταντήσουμε εμας τους Χριστιανους!
ο καθενας να παρει μονος τον δρομο του, ο καθενας απο εμας, ολοι εμεις που θα θελουμε να ειμαστε κοντα στην Εκκλησια...θα ζουμε, σαν να ειμαστε μονοι στην Ερημο!

Τελικα...ποσο δυσκολο ειναι δυο ανθρωποι να επικοινωνουνε, να εχουνε Σχέση εν Κυρίω!

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ - και θελουνε και ενωση με τους Παπικους - ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ!

Εδω δεν μπορουμε να τα βρουμε εμεις οι Ορθόδοξοι μεταξυ μας!

********************************

Προσευχή λοιπον Αμέθυστε! Σωστα το έγραψες!
Να σου πω ομως κατι; Δεν με τρομάζει η Μοναξιά που βιώνω αυτην την περιοδο!
Ειναι δημιουργικη!
Λιγο το "40-λειτουργο", λιγο η Νηστεια, λιγο το ΙΝτερνετ με τις Ορθοδοξες σελιδες του, λιγο ο αγώνας, λιγο η εργασια μου...περνάει ο καιρός!
Δοξα Σοι!

Υ.Γ.: δεν μου απαντησες Αμέθυστε για τον π. Ρόουζ...βρισκεις κατι στην 'θεολογια του' που δεν σου 'καθεται καλα';

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Α! Έτσι εξηγείται γιατί ο Μυρμιδόνας είναι τόσο αισχρός τύπος και αγαπά την βρωμοαισχρόγρια!

Αφού του φταίνε οι Αδελφότητες! Πώς να μην είναι αισχρός ο άνθρωπος;
Αφού όλοι ξέρουμε ότι αυτοί που δεν συμπαθούν τις Αδελφότητες είναι οι ΦΑΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟΙ διότι δεν συνηγορούν στις βρωμιές τους.

Αλλά απο εσένα Αμέθυστε, παρ'ότι είχα δει να υποστηρίζεις τους αισχρούς, δεν περίμενα ότι θα τα έρριχνες στην Ζωή και θα αθώωνες τον αιρετικό Γιανναρά!

Κρίμα
Κρίμα
Κρίμα

Παμβώ

Ανώνυμος είπε...

Παμβώ

Οτι και να γραφεις - ΕΓΩ ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ!

Βλέπεις, με έτυχες σε περίοδο Νηστειας, Περισυλλογης, Αγωνος!

...Πρεπει να κανω Υπακοή και Μετάνοια! Υπομονή!

Ας περασει η Σαρακοστή...και μετα τα λέμε!

:) :) :)

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Παμβώ νά διαβάζεις πιό προσεκτικά.
Γράψαμε πώς δέν μπορεί νά είναι τυχαίο πού έμεινε 10 χρόνια στή Ζωή.
Γράψαμε ότι έφυγε από τή Ζωή καί πήγε στίς πηγές τής ηθικολογίας, στόν Κάντ.
Προσωπικώς οι οργανωσιακοί, ακόμη καί ώς χριστιανοί, μάς είναι αδιάφοροι.
Προσωπικώς δέν αισθανόμαστε αδελφοί μαζί τους. Είναι άνθρωποι πονηροί. ΈΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΠΕΊΡΑ.

amethystos είπε...

Περνάει ποτέ η νηστεία Μυρμιδόνα;

Ανώνυμος είπε...

Αχ αδερφέ...

..ποτέ δεν περνάει!

Αλλά πως αλλιως να αντιμετωπίσεις ..τους εξωγήινους;

Εχεις καμια καλυτερη ιδεα εσυ;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αφού οι Ζωϊκοί Δεν είναι χριστιανοί, γιατί δέν το παίρνεις απόφαση;
Εσύ Μυρμιδόνα έφερες αντίρρηση στόν παπά σου, τού ζήτησες εξηγήσεις; Θυμάσαι τί καλά λόγια έλεγες γιά τόν παπά σου; ότι δέν τό παίζει αρχηγός; Τώρα τί λές; Οι παπάδες είναι ξεχωριστοί από τούς επισκόπους;

Ανώνυμος είπε...

Άμέθυστε

Ειναι το σύστημα τετοιο! Ενας φαύλος κύκλος!
Καταντήσαμε την Ορθοδοξια μας σαν έναν Λαβύρινθο!

Ξερεις κατι βρε Αμέθυστε;

Πισω απο τον παπά της Ενοριας μου δεν διακρίνω Δόλο! Δεν διακρίνω Πονηρο Σκοπό - εκτος αν ειμαι τοσο χαζο-αθώος!

Καλο παλληκαρι ειναι μωρε...αλλα ετσι εμαθε, ετσι του μάθανε, ετσι νομιζει οτι πραττει για το καλο και συμφερον της Ορθοδοξιας!

Βρε αμέθυστε...ο Κύριος μας ήρθε να αλλάξει τον κοσμο, τον άνθρωπο, και το ευχαριστω ποιο ήτανε;
ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝΕ!

Τι να κανουμε;
Τι να κανω;
Να απομακρυνθώ απο την Ενορια μου;
Και να παρω τα Ορη και τα βουνα;

Σου εγραψα το μεσημερι: βλεπω οι χριστιανοι, να πιανουνε ο καθενας απο μια έρημο! Απο ενα βουνο!

Αλλα απο την άλλη η Εκκλησια δεν ειναι η Κοινη Τράπεζα; Το Κοινο Ποτήριο; Ο Άλλος; ο Πλησιον; Η Ενότητα;

Αμέθυστε...θα χαρω αν μας πεις τι σκεφτεσαι γιαυτο το ζητημα...

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Επειτα μην ξεχνας Αμέθυστε, οτι εδω στην Θεσσαλονικη κουμάντο κανει ο Ανθιμος...

..ο οποιος μονο ενα καημό εχει:

γιατι οι χριστιανοι δεν ανήκουνε ολοι στην "Ζωή";
Μα αφου η "Ζωή" εχει προσφερει παρα πολυ έργο...γιατι οι χριστιανοι της γυρνάνε την πλατη;

Αν ο Δεσποτης διατάζει για ξεχωριστους κύκλους Γραφης, ανδρων-γυναικων...τι μπορει να κανει ενας απλος παπάς;

Να πάει κοντρα στον Δέσποτα του;

Αμαρτία και μονο που το σκεφτηκε!
:((((

Αφου ξερεις βρε Αμέθυστε πως λειτουργει το 'κύκλωμα' - ουπς, παραλιγο θα εγραφα "Η μαφία", "η κοζανόστρα'

:)))

Ας επανελθω...ειπαμε...πρεπει να ειμαι σοβαρος....

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα και μάλιστα πάρα πολύ καλά Αμέθυστε.
Λόγω κακών εμπειριών δικών σου, συκοφαντείς και απορρίπτεις με εμπάθεια μεγάλη όλους τους καλούς αδελφούς των Αδελφοτήτων που μόνο καλό κάνουν.

Απορρίπτεις τεράστιο και θεάρεστο έργο επειδή κάποιοι δεν σου συμπερφέρθηκαν καλά...

Η εμπάθεια όμως δεν είναι εκ του Θεού αλλά από "άλλον"...

Παμβώ

amethystos είπε...

Αντιθέτως έχουμε τίς καλύτερες άναμνήσεις από τούς ανθρώπους αυτούς, πράγματι είναι έντιμοι άνθρωποι, έξυπνοι, καλοί παιδαγωγοί, προσφέρουν μεγάλο έργο, αλλά δέν είναι χριστιανοί.

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα ο κληρικαλισμός πληρώνει τά κρίματά του. Δέν επέτρεψε νά υπάρχει στήν εκκλησία λαός. Καί η εξουσία πάνω στούς πολλούς κατέληξε σέ έναν. Τί νόημα έχει νά είσαι ιερεύς τότε; Γιατί δέν παραιτούνται εφόσον δέν μπορούν νά είναι;
Κανένα από τά αυτονόητα πού δέχεσαι δέν ανήκει στόν χριστιανισμό. Ψάξε νά βρείς χριστιανούς. ΠΏΣ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΠΑΠΑΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ;

amethystos είπε...

Προσευχησου στον Κυριο νά σέ οδηγήση. Αυτό το πράγμα δέν είναι χριστιανισμός.

Ανώνυμος είπε...

ΧΤΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑ 2 ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΥΠΟΚΡΙΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΜΥΡΜΙΔΩΝΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΚΟΜΕΝΙΤΣΑ....

ΑΛΛΛΑΑΑΑΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ!
ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΑΣ
ΛΟΓΟΚΡΙΤΙΚΟ ΝΟΥ...

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΘΑΝΕ
ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ
ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΚΛΙΚΑ ΣΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ.

ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ
ΜΕΘΥΣΜΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ
ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ.

ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ./ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΩς ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.

ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!
.+.

Ανώνυμος είπε...

O π.Θεόκλητος δεν συκοφάντησε καθόλου τον Γιανναρά.
Εσύ όμως συκοφαντείς τεράστια τις Αδελφότητες λέγοντας ότι δεν είναι χριστιανοί.

Αν αποδείξεις ότι δεν πιστεύουν στον Χριστό, τότε μόνο θα γλυτώσεις τον χαρακτηρισμό του συκοφάντη.
Αλλά τέτοιες αποδείξεις δεν υπάρχουν παρα μόνο σε όνειρα εχθρών τους.

Παμβώ

amethystos είπε...

Οι καλοί άνθρωποι δέν είναι καί καλοί χριστιανοί. Τά καλά παιδιά γίνονται επίσκοποι καί ιερείς καί είδες τί πάθαμε. Οι συκοφαντίες τού θεόκλητου είναι γραμμένες στόν Ο.Τ. Λέγοντας εσύ ΔΕΝ, δέν σβύνεις τα γραμμένα.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς επειδή είσαι στερημένος απο επιχειρήματα και αποδείξεις σοβαρές κατα της κατασυκοφάντησης των αξίων ανθρώπων, ορθόδοξων, των Αδελφοτήτων γι' αυτό θα έπρεπε να δείξεις μετάνοια και να ανακαλέσεις.

Τώρα δείχνεις ότι είσαι στερημένος και απο τιμιότητα και προσπαθείς αλλού να στρέψεις τον λόγο, να συκοφαντήσεις τον π.Θεόκλητο που δεν μπορεί να απολογηθεί και να φλυαρήσεις χωρίς κανένα επιχείρημα.

Η συγγνώμη όταν φταίμε όμως γλυτώνει απο πολλά κακά και κυρίως απο τον δαιμονισμό της ψυχής.

Εύχομαι καλή αλλαγή.

Παμβώ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

επειδή βλέπω οτι καποιοι απο τους φίλτατους αναγνώστες σου παραπονιούνται οτι δεν δημοσιεύεις τα 'εμαιλ κατα εμου' - θα σε παρακαλουσα στο εξης να το κανεις!

Εκτος βεβαια αν εσυ κρινεις οτι δεν αρμόζουν στο ιστολογιο σου!

:)

Να βγουνε επιτελους τα άπλυτα του Μυρμιδόνα στην φόρα!

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

γραφεις: Οι συκοφαντίες τού θεόκλητου είναι γραμμένες στόν Ο.Τ.

Μηπως μπορεις να δωσεις πληροφοριες;

Ποια εκδοση; Ετος; Ποιο φύλλο της εφημερίδος;
Υπαρχει αντίστοιχο www;

Εχει αρχειο ο Ο.Τ., ομως πες μας περιπου χρονολογιες

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα πρέπει νά γράφτηκαν στόν Ο.Τ. στίς αρχές τής δεκαετίας τού '90. Δέν θυμάμαι τίποτε άλλο.
Επειδή η ορθοδοξία είναι παγιδευμένη στό νά επαναλαμβάνει τό ίδιο καί τό ίδιο, βρήκε νά κατηγορεί τό Γιανναρά γιά νεο-νικολαϊτισμό. Όπως ακριβώς σήμερα οΙ περισσότεροι μιλούν γιά νεο-βαρλααμισμό. Δηλ. εξαφανίζουν τό νέο. Από απόλυτη αδυναμία κατανοήσεως καί αντιμετωπίσεως. Έτσι προσκολώνται σέ μιά ιστορία πού ήδη διεγράφη, μόνο καί μόνο επειδή αντιμετωπίστηκε στήν εποχή της καί έτσι μπορούν να αντιγράψουν τά επιχειρήματα. Ο απόλυτος ευνουχισμός. Επειδή δέ καταλάβαινε ο Θεόκλητος ότι δέν ήταν επαρκής προχώρησε σέ ύβρεις.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

Γραφεις: "Επειδή δέ καταλάβαινε ο Θεόκλητος ότι δέν ήταν επαρκής προχώρησε σέ ύβρεις".

Αν δεν κανω λαθος, ο Θεόκλητος θεωρειται οτι ειναι ο Θεολογος του Αγιου Ορους....μεχρι που εφυγε βεβαια πριν λιγα χρονια!

Ας πουμε...στο Αγιο Ορος πινουνε νερο στο ονομα του!
Πινουνε στην υγεια του!

Ανεπαρκης; ο Θεοκλητος;

Τότε ποιον να ακουσουμε; ποιον να διαβασουμε;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Ο Θεόκλητος έχει γράψει βιβλία για θεολόγους όπως π.χ. για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, ο οποίος είναι θεολόγος.