Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ιωάννης Τάτσης, Το «πατερικό κόσκινο»

Το «πατερικό κόσκινο»

του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Εποχή θεολογικής σύγχυσης η σημερινή. Ο χαρισματικός θεολογικός λόγος, καρπός ασκητικής βιωτής και φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, υπερκαλύπτεται πολλές φορές από τις ανθρώπινες φιλοσοφίες διανοητών θεολόγων. Ο σκοτισμός του νου πολλών θεολόγων δεν τους επιτρέπει να διακρίνουν ούτε την πνευματική τους φτώχεια αλλά οδηγεί στην οίηση ώστε να τολμούν με θράσος να προτείνουν την υπέρβαση της θεολογίας των Αγίων Πατέρων!

Τελευταία προέκυψε η ανάγκη υπενθύμισης των αυτονόητων αρχών της Ορθόδοξης Θεολογίας και η αναγκαία προβολή του πατερικού χαρακτήρα της με την παράλληλη απόρριψη «μετα-πατερικών» θεωριών. Πάντοτε βέβαια η Εκκλησία είχε να αντιμετωπίσει «θεολογικές θεωρίες» περισσότερο ή λιγότερο αιρετίζουσες και αποκλίνουσες από την Αλήθεια.

Ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους της εποχής μας, ο ασκητής Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης μας προτείνει ως εργαλείο για το ξεκαθάρισμα της αληθούς θεολογίας από τα σκουπίδια και τα πίτουρα το «πατερικό κόσκινο».... Δίδασκε σχετικά ο αθωνίτης Γέροντας: «Τις διάφορες θεωρίες των θεολόγων να τις περνάτε από το πατερικό κόσκινο. Πρέπει να τις κοσκινίζετε με βάση τους Πατέρες και ό,τι είναι σκουπίδια ή πίτουρα να τα πετάτε. Να ψάχνετε με βάση τους Πατέρες. Προσέξτε ένα παράδειγμα. Υπάρχει το μπακίρι, ο μπρούντζος και ο χρυσός. Ακόμη και μπακίρι καλό και άσχημο, μπρούντζος καλός και άσχημος, χρυσός 12 καρατίων και χρυσός 24 καρατίων. Εσείς να διαλέγετε το χρυσό των 24 καρατίων. Και τα άλλα χρειάζονται, αλλά όλοι να προτιμάτε το χρυσό» (Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Ο Γέροντας Παΐσιος Βιογραφικά στοιχεία - Διδαχές – Επιστολές – Περιστατικά – Κείμενα, σελ. 146-147)

Όσοι στις μέρες μας επιχειρούν να περάσουν τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων από το δικό τους κόσκινο της «συνάφειας» με τον παρόντα καιρό και κόσμο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι πορεύτηκαν την οδό της αγιότητας όχι μόνο δεν επιχείρησαν να υπερβούν την πατερική παράδοση αλλά βιωματικά γνώρισαν ότι εντός αυτής υπάρχει η Αλήθεια και η Ζωή, αυτός ο Κύριος, θαυμαστός εν τοις Αγίοις αυτού.

Πηγή : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι το παρακατω σχόλιο του Τάτση ταιριάζει απολυτα με την προηγουμενη ανάρτηση του Αμέθυστου, στο άρθρο του Χ.Γ. που μιλαμε για το σεξ!

"Όσοι στις μέρες μας επιχειρούν να περάσουν τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων από το δικό τους κόσκινο ...ο Κύριος, θαυμαστός εν τοις Αγίοις αυτού."

Τελικα και ετσι και αλλιως...δύσκολα τα πράγματα!
:)

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''Όσοι στις μέρες μας επιχειρούν να περάσουν τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων από το δικό τους κόσκινο της «συνάφειας» με τον παρόντα καιρό και κόσμο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσοι πορεύτηκαν την οδό της αγιότητας όχι μόνο δεν επιχείρησαν να υπερβούν την πατερική παράδοση αλλά βιωματικά γνώρισαν ότι εντός αυτής υπάρχει η Αλήθεια και η Ζωή, αυτός ο Κύριος, θαυμαστός εν τοις Αγίοις αυτού.''


Το άνωθι χωρίο πρακτικά σημαίνει βλασφημία έναντι του Αγίου Πνεύματος,αδελφοί;Μα πώς είναι δυνατό να εξοβελίζονται δια μιας οι Θεοφόροι Πατέρες μας και να γίνονται ασκήσεις επί χάρτου ή και...διαδικτύου;Απορώ αληθινά.Δεν υπάρχει η ελάχιστη εκκλησιαστική συνείδηση σε όλους εκείνους που πράττουν του κεφαλιού των;

Πάντως,αδελφοί,από ό,τι διαπιστώνω 'σε ενορίες της επαρχίας της Ελλάδος μας,πολλή η γεροντική ηλικία.Οι νέοι πού είναι;Mήπως όσο γηράσκη ο άνθρωπος αμαρτάνων και με την καπνιά των παθών εντός του,χωρίς Χάρη Χριστού,δίχως άσκηση,νήψη,μήπως,λέω,αποδιώκει και τους νεαρούς και τις νεαρές από την Εκκλησία του Θεού;Μα είναι αφόρητη η κατάσταση ώρες-ώρες.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ "Αρχαιε Χριστιανε"

σχολιασαμε το ιδιο ακριβως κειμενο!

*******************************

Συμφωνω με αυτα που γραφεις!

Που ειναι οι νέοι στην Εκκλησια;
Και γιατι δεν ερχονται;

Μυρμιδόνας