Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Α' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Πηγή: Αναστάσιος 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΕΔΩΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΠΛΗΘΗ!



 
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργάνωσε το Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Πατρών, στις 3 και 4 Μαΐου 2014, στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Ορθόδοξης Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος».
Περισσότερα στο blog του Συνεδρίου:
www.eap-orthodoxi-theologia.blogspot.gr
 

Τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο εκπροσώπησε 
ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ιεροκήρυξ

Το Σαββάτο 3-5-2014 στην Β΄ Συνεδρία ΣΑΒΒΑΤΟ μίλησαν οι 
 Λόης Αθ. Γεώργιος Νεκτάριος, Δρ.
«Η πολιτική και η εκκλησιαστική κατάσταση στην Σερβία μετά τον Στέφανο Δουσάν και η είσοδος των Οθωμανών στα Βαλκάνια (1355-1389)»
Μαράς Γ. Αναστάσιος, Δρ.
«Οι Διδάσκαλοι της πρώτης Εκκλησίας»
Τερέζης Χρήστος,  Δρ.
«Γρηγορίου Νύσσης. Προς Σιμπλίκιον περί πίστεως. Ο Θεός ως τριάδα και ως δημιουργική «πρόοδος».
Δεσπότης Σωτήριος, Δρ.
«Αναψηλάφηση του ονόματος και του λειτουργήματος του Επισκόπου στην χριστιανική κοινότητα στη σύγχρονη εποχή επί τη βάσει της μαρτυρίας της Α΄ Τιμόθεον»
Παπαθανασίου Ν. Αθανάσιος, Δρ.
«Ο νόμος των αθώων. Αποστολή του κέλτικου Χριστιανισμού και η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Καλαϊτζίδης Λ. Παντελής, Δρ.
«π. Ιωάννης Μέγιεντορφ και π. Ιωάννης Ρωμανίδης: δύο αντικρουόμενες ερμηνείες της παλαμικής θεολογίας»
















20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρεις κι ο κούκος το ακροατήριο!

amethystos είπε...

Καί όμως οι περισσότεροι πιστοί καί παπάδες αγνοούν τά έργα τού οικουμενισμού. Καί αυτή η άγνοια είναι η μεγάλη τους επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Το θετικό είναι ότι μόνον 2-3 ήταν οικουμενιστές. Οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι και αδιαφορούν και για τους Οικουμενιστές συναδέλφους τους, που δεν ξέρουν τι λένε. Το γνωρίζω και το λέω και μπράβο τους.

Ανώνυμος είπε...

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι παραχωρήθηκε η ιστορική αυτή αίθουσα στους γνωστούς και μη εξαιρετέους Γιαγκάζογλου, Καλαιτζίδη, Παπαθανασίου.
Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μακαριστού πατρός Χαρίτωνος Πνευματικάκι!

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω να τρίζουν τα κόκκαλα που πατρός Χαρίτωνος Πνευματικάκι γιατί και ο ίδιος να ήταν εν ζωή θα ήθελε να ακούσει τους Λόη, Τερέζη και Ζαφειρόπουλο!

amethystos είπε...

Ελπίζουμε νά κατορθώσουμε νά ακούσουμε καί εμείς τούς λόγους τους, γιά νά δούμε τού λόγου τό αληθές.

Ανώνυμος είπε...

12:22 κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ποιο είναι το νόημα του σχολίου του 1:27;

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες ομιλίες ήταν προκλητικές αλλά σε Θεολογικά ζητήματα του Αγόρα και του Φίλια ήταν πολύ καλές.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον 5/5/14 12.51 μ.μ.

Έτυχε να είμαι παρών στο συνέδριο που διεξήχθη με επιτυχία και την επιδοκιμασία του εκλεκτού ακροατηρίου. Όλοι οι ομιλητές ήσαν προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους. Δύο-τρείς σε σύνολο 16 εισηγητών που τους αποδίδουν την ταμπέλα του οικουμενιστή δεν προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις ούτε αναφέρθηκαν σε οικουμενιστικές θέσεις, όπως προκύπτει από τα θέματα τους. Άλλωστε όταν έκδοθεί ο σχτεικός τόμος του συνεδρίου θα αποτιμηθούν και θα κριθούν επακριβώς οι λόγοι τους.
Οι κύριοι Χ. Τερέζης, Γ. Λόης, Α. Ζαφειρόπουλος που δεν τους έχουν δοθεί τέτοιοι χαρακτηρισμοί είχαν θέματα με πεντακάθαρη ορθόδοξη γραμμή.
Οι τριγμοί μήπως υπάρχουν στις σκέψεις που βάζουν ταμπέλες και χωρίζουν με γενικούς χαρακτηρισμούς.
Όποιος θέλει να κρίνει να μη φοβάται τον διάλογο που προάγει και με τόλμη να δίνει την δική του ορθόδοξη μαρτυρία, όπου και αν χρειάζεται και όχι από τον καναπέ να συμπεραίνει κατά τις προκαταλήψεις και την άγνοια του.
Δεν υπήρξε θίασος οικουμενιστών, αλλά επιστημονικό θεολογικό συνέδριο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του.
Είναι άδικοι τέτοιοι σχολιασμοί από το πουθενά.

amethystos είπε...

Τί σημαίνει η τριάδα ώς δημιουργική πρόοδος; Η πρόοδος είναι μιά έννοια πού εμπλέκεται στό φιλιόκβε έτσι δέν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου το παρακολούθησα και εγώ και έχω προσωπική άποψη. Ήταν πράγματι Επιστημονικό το Συνέδριο. Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται λίγο διάκριση στο να μην υπερβαίνει η επιστήμη τα δεδομένα της πίστεώς μας. Ήταν πράγματι καλές οι ομιλίες αν εξαιρέσουμε 2-3 που έμπλεκαν την φιλοσοφία και τον ορθολογισμό με την Θεολογία. Είναι οι γνωστοί όχι Οικουμενιστές αλλά Προτεσταντιστές. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε χρόνος και να μπορούσαμε να συζητήσουμε μαζί τους, αλλά δεν μας δόθηκε η ευκαιρία. Τους αναμένουμε με το καλό και του χρόνου για να τα πούμε καλύτερα. Κλείνοντας θα συμφωνήσω με τον 8.15 ότι δεν υπήρξε θίασος οικουμενιστών, αλλά επιστημονικό θεολογικό συνέδριο και μάλιστα Πανεπιστημίου.

χαλαρωσε είπε...

http://fanarion.blogspot.gr/2013/05/blog-post_29.html

αυτοι ηταν ορθοδοξοι.

http://www.amen.gr/article17545

εκει πηγαν ως μη-οικουμενιστες, οπως μαρτυρει και ο φιλος. Ηταν κανα δυο τρεις οι μη-οικουμενιστες και οι αλλοι, οι ορθοδοξοι, απο υπερβαλοντα ζηλο κινηθηκαν ταχυτερα και τους απεκλεισαν. Δεν τους αφησαν να λερωσουν τα μεζαδακια του μπουφε με τα μη-οικουμενιστικα τους, μιας και ειχαν γενικα ορθοδοξες εισηγησεις οπως μαρτυρειται, για το συγκεκριμενο συνεδριο παντα, χερακια. Τα εφαγαν ολα αυτοι και εμειναν μπουκαλα οι μη-οικουμενιστες τιμητες του Περγαμου. Κατα τα αλλα εγιναν πλατωνικοι διαλογοι μεταξυ τυρου και αχλαδας. Οι μη-οικουμενιστες πιο νηστικοι, αλλα εχουν χλαπακιασει τοσο πολυ στα πσε, που, οπως εδω, οταν το απαιτει η περισταση δειχνουν μια ανωτεροτητα και αφηνουν τους εδω μνημονιοχτυπημενους να γλυψουν κανενα κοκκαλο. Στην υγεια τους βρε παιδια.

χαλαρωσε είπε...

Εἶπε τὴν 23 Φεβρουαρίου 2008 στὴν Θεολογικὴ Ἀκαδημία Βόλου:
«Ὁ πρῶτος λοιπὸν αὐτομάτως γεννᾷ τὴν Ἱεραρχία. Ὀντολογικὰ ἡ Ἱεραρχία ὑπάρχει καὶ στην Ἁγ. Τριάδα. Ἡ πηγή, ἡ Ἀρχή, εἶναι ὁ Πατήρ, ἀπὸ ’κεῖ πηγάζουν τὰ πρόσωπα τῆς Ἁγ. Τριάδος. Στὴν Ἁγία Τριάδα, λοιπόν, ἔχουμε μία διαβάθμιση, δὲν ἔχουμε αὐτόματη συνύπαρξη, ἀλλὰ ἔχουμε ὕπαρξη ἡ ὁποία μεταφέρεται ἀπὸ τὸν ἕναν στὸν ἄλλον. Ἐὰν βάλουμε τὰ πρόσωπα νὰ ἐμφανίζονται ἔτσι ταυτόχρονα, τότε καταργοῦμε τὴν ἔννοια τῆς αἰτιότητος. Ἡ αἰτιότητα δὲν εἶναι κάτι ποὺ μποροῦμε νὰ παραβλέψουμε».
Πέρασαν ἀπὸ τότε 6 χρόνια. Ἐζητήθησαν ἐξηγήσεις γιὰ τὴν κακοδοξία αὐτὴ ποὺ μᾶς γυρίζει πίσω στὸν Ἀρειανισμό, ἀλλὰ δὲν ἀπάντησε.

2. Ἰσχύει ἀκόμα γιὰ τὸν κ. Ζηζιούλα ὅσα δίδαξε γιὰ τὸν Ἐπίσκοπο στὴν Πάτρα; Ὅτι δηλ., «δὲν μποροῦμε νὰ παρακάμψουμε τὴν εἰκόνα καὶ νὰ φθάσουμε ἀπευθείας στὸ πρωτότυπο. Μὲ ἄλλα λόγια δὲν μποροῦμε νὰ προσευχόμεθα ἀπευθείας στὸ Χριστό, ἀλλὰ πρέπει νὰ παρεμβάλλεται ἡ εἰκόνα του, ὁ Ἐπίσκοπος»! Διαφορετικὰ
«ἡ ἐπικοινωνία μας μὲ τὸ Θεὸ παρακάμπτει τὸν ἀνθρωπο καὶ πραγματοποιεῖται μέσῳ τῆς φαντασίας»! (περ. “Διάβαση”, Ἱ. Μ. Περιστερίου τ. 54ο, 2005).

Κοβουμε φλεβες. Ετσι που λες αδερφε μου. Που τους ειδες εσυ τους οικουμενιστες. Απο το καναπε μας τα βγαζουμε. Τιναξου αδερφε και ασε τις δικαιολογιες.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και αυτούς που τους κατηγορούμε ως οικουμενιστές ήταν προσεκτικοί στο τι είπαν. Άραγε μας φταίνε μόνο αυτοί ή μήπως έχουμε και εμείς προκατάληψη? Ούτε και εγώ συμφωνώ με τις απόψεις ορισμένων, αλλά στο Συνέδριο υπήρξαν και ομιλίες καταπληκτικές απ’ ότι έμαθα. Αναμένω το βίντεο να δω και αυτές που δεν κατάφερα. Προτείνω να φύγει η λέξη Θίασος γιατί είναι όχι μόνο προσβλητική αλλά και αντιεπιστημονική. Αδέλφια, με επιχειρήματα γράφετε η Ιστορία.


Χριστός Ανέστη!

amethystos είπε...

Η τριάδα ως δημιουργική πρόοδος τί είναι; Σοβαρός λόγος;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ για να κρίνεις την εισήγηση θα πρέπει πρώτα να την ακούσεις! Ο συγκεκριμένος εισηγητής μόνον οικουμενιστής δεν είναι. Τι θέλεις δηλαδή να μας πεις?? Απομονώνεις την φράση, χωρίς την ερμηνεία που έδωσε ο καθηγητής και την παρουσιάζεις ως τι?? Μπράβο λοιπόν αν αυτό είναι αντιπαράθεση επιχειρημάτων!!
Η τριάδα ως δημιουργική πρόοδος στην ζωή μας αγαπητέ. Νομίζω ότι υπήρχαν άλλα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαμε να θίξουμε και όχι το συγκεκριμένο.
Χριστός Ανέστη!

amethystos είπε...

Ούτε καί εσύ έχεις ακούσει τήν εισήγηση καί φυσικά θά τήν περιμένουμε. Αλλά ο τίτλος ξενίζει, δέν νομίζεις;

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ μου ο τίτλος ξενίζει αλλά ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι φιλόσοφος κορυφαίος στην Ελλάδα και δεν αγγίζει θέματα πίστεως και ούτε οικουμενιστής είναι!! Τον γνωρίζω όπως και πολλοί άλλοι. Μάλιστα είναι και ιδιαίτερα γνωστός στην Πάτρα. Υπήρχαν και άλλοι καθηγητές, οι οποίοι ήταν Άξιοι! Είσαι λίγο ισοπεδωτικός και δεν είναι καλό. Να κρίνουμε άλλα σημαντικότερα που ειπώθηκαν από 2-3 συγκεκριμένους και γνωστούς οικουμενιστές ΝΑΙ, αλλά ΟΧΙ και τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Διάκριση!! Λυπάμαι για τον τίτλο που έχεις δώσει στο άρθρο σου με τις φωτογραφίες ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που καταμαρτυρείς.

amethystos είπε...

Υποτίθεται ότι είναι έμπειρος στόν νεοπλατωνισμό. Πραγματικά ο τίτλος ξενίζει,έχεις δίκαιο. Εκτός καί άν εννοείς ότι δέν εννοεί τήν Αγία Τριάδα. Θά δούμε λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Στο σημερινό Α΄μέρος που έδειξε ο Λύχνος υπέροχος ήταν ο καθηγητής κ. Φανάρας. Είχε πολύ καλό θέμα. Τον ήξερα αλλά δεν τον είχα ακούσει ποτέ και μου έκανε εντύπωση. Πολύ καλός όπως πάντα και ο καθηγητής κ. Φίλιας. Ο φοιτητής κ. Ζαφειρόπουλος βαδίζει στα χνάρια του δασκάλου του βαλκανολόγου κ. Λοή. Συγχαρητήρια. Υπέροχη και η εισαγωγή του κ. Τερέζη. Αναμένουμε και την συνέχεια με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκεί είναι και οι κρίσιμες εισηγήσεις.