Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ σφυροκοπάει τους Σύριους-(Ενώ διαβεβαιώνει πως θα προστατεύσει την Ιορδανία από την ISIS)


Τα όσα διαδραματίζονται στα ανώτατα κλιμάκια των πολιτικών ταγών ανά τον κόσμο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Και όχι μόνον σε χώρες οι οποίες έχουν ιστορία στην "Γεωπολιτική-Μπερδεγουέι", αλλά και σε κράτη που υποτίθεται έχουν δείξει στο παρελθόν (με όλα τα λάθη τους), μια σχετική πολιτική ωριμότητα.

Ο λόγος για το Ισραήλ, το οποίο "ξέσπασε" στους Σύριους (λες και αυτοί φταίνε για την ISIS), μετά τον θάνατο ενός Ισραηλινού αγοριού, που προκλήθηκε-υποτίθεται-από Συριακό αντιαρματικό πύραυλο τύπου Kornet. Ξημερώματα Δευτέρας (σήμερα) χτυπήθηκαν εννέα στόχοι-όπως αναφέρει το DEBKA- από την Ισραηλινή αεροπορία καθώς επίσης και από βλήματα SPIKE NLOS (επίσης γνωστά ως Tamuz).




Ο SPIKE κατασκευάζεται από την Rafael και είναι πύραυλος "fire and forget", ο δε NLOS (Non-Line Of Sight) Tamuz, προέκυψε σαν ιδέα αμέσως μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (μετά την γνωστή πανωλεθρία των Ισραηλινών Τ/Θ στο Σινά, τα οποία έπεφταν θύματα το ένα μετά το άλλο στους Σοβιετικούς Α/Τ πυραύλους που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι) και μπήκε σε ενεργή υπηρεσία το 1981, εντούτοις η παρουσία του και η επιχειρησιακή του δράση έμεινε κρυφή μέχρι το 2011. Ο Tamuz έχει επαυξημένη εμβέλεια μέχρι τα 25 χμ και έχει βάρος 70 κιλά, ενώ η εκτόξευσή του μπορεί να γίνει από το έδαφος ή από ελικόπτερα.

Στόχος των Ισραηλινών ήταν το αρχηγείο της 90ης Ταξιαρχίας της Quneitra καθώς επίσης και άλλα τρία τάγματα του Συριακού Στρατού. Σύμφωνα με πηγές του DEBKA, το Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία που ανέκυψε με το θάνατο του αγοριού, προκειμένου να πλήξει τον Συριακό Στρατό στην περιοχή της Quneitra, ο οποίος δίνει σκληρές μάχες με τους αντικαθεστωτικούς για τον έλεγχο της περιοχής. Οι αντάρτες που μάχονται εναντίον της 90ης Ταξιαρχίας εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς στην Ιορδανία και αναμένεται να επωφεληθούν τα μάλα από την αυθαίρετη-το λέμε ευθέως-και αδικαιολόγητη επίθεση των Ισραηλινών.



Κατά τα άλλα ο Νετανιάχου την Παρασκευή διαβεβαίωνε Ιορδανούς, Παλαιστίνιους και Αμερικανούς πως ο Ισραηλινός Στρατός είναι ο μόνος εγγυητής στην ασφάλεια της περιοχής, η οποία έχει ανατραπεί ριζικά από την επέλαση της ISIS στο Ιράκ και τώρα απειλεί ΚΑΙ την Ιορδανία.

Όλα αυτά βγάζουν ελάχιστο νόημα. Κατ'αρχάς γιατί το DEBKA "καρφώνει" με αυτό τον τρόπο τον Ισραηλινό Στρατό; Σίγουρα δεν είναι προς τιμήν των Ισραηλινών η όλη επιχείρηση αποδυνάμωσης των Σύριων στην Quneitra ουτε προς το συμφέρον τους. Ο Νετανιάχου προσπαθεί ακόμα ισορροπήσει μεταξύ των "θέλω" του Ομπάμα και των συμφερόντων του Ισραήλ, ελπίζουμε να καταλαβαίνει πως κάθε μέρα το χάσμα που χωρίζει αυτές τις δύο εννοιολογικές παρατάξεις διογκώνεται. Ίσως το DEBKA να θέλει να επισημάνει το ίδιο πράγμα...ίσως πάλι οι Ισραηλινοί να μην ξέρουν τι κάνουν!

Άμυνα-Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: