Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η «θεολογία των γεγονότων» αντιμέτωπη με τα «γεγονότα της ιστορίας»


Ιερόθεος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Η θεολογία τής Εκκλησίας δεν είναι ιδεολογία, αποκεκομμένη από την ζωή, δεν είναι μια αφηρημένη φιλοσοφία και μια ανθρώπινη κοινωνιολογία, αλλά είναι λόγος τού Θεού πού προσφέρεται στον πληγωμένο άνθρωπο για να τού θεραπεύση τις πληγές, να τού υποδείξη τον δρόμο τής σωτηρίας, να τον κάνη κοινωνό τής ενεργείας τού Θεού.

Ο μακαριστός π. Γεώργιος Φλωρόφσκι έκανε λόγο για την «θεολογία των γεγονότων» πού μας φέρει αντιμέτωπους με τα «γεγονότα τής ιστορίας». 
Η «θεολογία των γεγονότων» είναι η «ιερά ιστορία», πού βρίσκεται στο βάθος τής ιστορικής πραγματικότητας, και συμπορεύονται μαζί, αλλά έχουν διαφορετικό σκοπό και περιεχόμενο.

Πρόκειται για τις εμφανίσεις τού Ασάρκου Λόγου καί Σεσαρκωμένου Λόγου, για την ζωή και το έργο των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων, τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, το κήρυγμα στον άμβωνα, την προσευχή και τις ιεροτελεστίες, την όλη δομή τής εκκλησιαστικής ζωής.

Η Εκκλησία εργάζεται στην ιστορία, «η θεολογική συνείδηση πρέπει να γίνη ιστορική». Μέ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αφηρημένη-απρόσωπη μεταφυσική και ο αρρωστημένος μυστικισμός. 

απόσπασμα από ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου 
 
 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ  ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ. ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ '' ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ'' ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΝΩΣΕΩΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΠΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΝΟΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ''ΙΣΤΟΡΙΑΣ'', ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις όχι μόνον αυτά που γράφεις αλλά και αυτά που διαβάζεις;
Αυτά λέει ο Ναυπάκτου ή απλώς παρέθεσες ένα μεμονωμένο απόσπασμα, αποκομμένο από το λοιπό κείμενο, και το ερμήνευσες κατά το δοκούν; Ο Ναυπάκτου έχει γράψει πάμπολλα, διαμετρικώς αντίθετα προς αυτά που του καταλογίζεις. Και το ξέρεις...

amethystos είπε...

Είμαι σίγουρος. Τί σημαίνει:''Η Εκκλησία εργάζεται στην ιστορία, «η θεολογική συνείδηση πρέπει να γίνη ιστορική». Μέ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αφηρημένη-απρόσωπη μεταφυσική και ο αρρωστημένος μυστικισμός.'';;;
ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΤΙΚΑ, ΜΟΝΟΝ ΠΟΣΟΤΙΚΑ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ-ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.