Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ (12)

Συνέχεια από Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Τί χάσαμε και τί πρέπει να βάλουμε στη θέση του

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στο χαμηλότερό της επίπεδο και Ιστορικά στο χειρότερό της σημείο, εφόσον το Ελληνικό κράτος είναι διαλυμένο. Εκκλησιαστικά εκείνο το στοιχείο που θα στοιχίσει περισσότερο είναι η έλλειψη Λαού. Ο Λαός του Θεού δεν υπάρχει πλέον. Κανείς δεν θέλει πια να σωθεί, δεν πιστεύει στις υποσχέσεις του Κυρίου. Οι Διανοούμενοί μας πιστεύουν στους Αποστόλους, σ’ αυτά που είδαν και άκουσαν ή δεν πιστεύουν ούτε σ’ αυτούς. Ο Κύριος δεν υπάρχει. Οι θεολόγοι, όπως και οι διανοούμενοι κατασκευάζονται πλέον στη Γαλλία και στη Γερμανία. Μερικοί δε απ’ αυτούς αναπόφευκτα καταλήγουν Επίσκοποι, Αρχιμανδρίτες, Ιερείς. Δεν μπορούν φυσικά αυτοί οι άνθρωποι να υπηρετήσουν την Εκκλησία σαν Δάσκαλοι. Βάζουν απλά την Εκκλησία να τους υπηρετήσει!

Μεγάλος πανεπιστημιακός θεολόγος, τελευταίως, ρώτησε μεγαλόφωνα στην τηλεόραση: Μα υπάρχουν άραγε Πατέρες σήμερα στην Εκκλησία; Υπάρχει Μαθητεία; Θα θέλαμε να του απαντήσουμε, σήμερα, μια για πάντα! Εφόσον, αδελφέ μας, καταλαβαίνεις την έλλειψη, Γίνε εσύ! Ο Κύριος δεν έχει πρόβλημα από τις πέτρες να φτιάξει ανθρώπους, θα’ χει πρόβλημα από τους πιστούς του να φτιάξει Πατέρες; Τί σου λείπει; Ζήτησέ το! Αιτείτε και δοθήσεται! Ακριβώς όμως αυτό λείπει! Η πίστη στον Κύριο! Τους Πατέρες δεν μπορεί να τους φτιάξει ο Hadot! Ούτε τους θεολόγους ο Πλωτίνος! Ούτε οι κανόνες της Εκκλησίας φτιάχνουν Δασκάλους! Ο Άγιος Μάξιμος διαμαρτυρόταν ήδη από την εποχή του πως δεν υπάρχουν Δάσκαλοι της Εκκλησίας. Φανταστείτε τί θα έλεγε σήμερα;!! Ξέρετε πώς παρουσιάζει τους Δασκάλους; Σαν σοφούς, δυνατούς, πρώτους; Όχι! Οι Δάσκαλοι της Εκκλησίας είναι και θα είναι για πάντα τα Βόδια της Φάτνης, που ζεσταίνουν τον Κύριο στις καρδιές μας! Ο Κύριος την Σοφίαν κατήργησε! Παρόλα αυτά οι Έλληνες συνεχίζουν να ζητούν Σοφία και θαύματα! Είμαστε στο τέλος της Εκκλησίας. Finis Ecclesiae! Εφόσον εδώ και καιρό μάς τέλειωσε η Ελλάδα! Θα επιστρέψουμε στην προ–κωνσταντίνειο Εκκλησία, εφόσον αυτή η συγκεκριμένη, καθώς όλα δείχνουν, καταλήγει άδοξα στην αγκαλιά του πάπα!

Στη Γερμανία λοιπόν (όπου τελευταίως έχει καταργηθεί επίσημα το Ορθόδοξο Βάπτισμα, επειδή, όπως ξέρετε, πρώτοι το κατήργησαν οι Ρώσοι εμιγκρέδες στις αρχές του περασμένου αιώνος, διορθώνοντας, καθώς ισχυρίζονται, τον Ελληνικό Ορθόδοξο φανατισμό) οι παπάδες – επειδή όπως έλεγε ο πατήρ Παΐσιος: «άλλο παπάς άλλο ιερεύς, άλλο Επίσκοπος άλλο Δεσπότης» – ειρωνεύονται τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, σχολιάζοντας πως είναι δύσκολο για αυτούς να ακούσουν έναν αγράμματο άνθρωπο 300 ετών, αφού όλοι τους σήμερα διαθέτουν δύο και τρία διδακτορικά! Και όμως, οι προφήτες που προετοίμασαν την Θεοτόκο ήταν 300, 400 ετών και παραπάνω μερικές φορές!

Στο εξωτερικό η Εκκλησία τέλειωσε επίσημα εδώ και χρόνια. Το πιστοποιεί με άπειρες αποδείξεις και ο άμοιρος Σμέμαν. Αυτή η Εκκλησία που θα συνεχίσει σαν οικουμενική Εκκλησία με αρχηγό της τον πάπα, έχει ήδη πεθάνει! Μάλιστα. Γεννήθηκε από τους Ρώσους, μεγάλωσε, έζησε και εργάστηκε μερικά χρόνια και πέθανε, όπως όλοι οι φυσικοί οργανισμοί. Αυτό το πτώμα θα υιοθετήσουμε ή πρέπει να υιοθετήσουμε σύμφωνα με τις επιθυμίες του κ. Ζηζιούλα και να εγκαταλείψουμε την Αλήθεια και την Ζωή, τον Κύριο. Επειδή μόνον νεκρούς, ανύπαρκτους πιστούς μπορούν να ποιμάνουν οι λύκοι ντυμένοι ένδυμα προβάτου, άνθρωποι βαριά ασθενείς που θα προσπαθήσουν να μας γιατρέψουν μεταδίδοντάς μας την ασθένεια τους. Η Εκκλησία δεν είναι Επιστήμη για να ζούμε με συνταγές και συγχωροχάρτια. Πρέπει να γνωρίζουν καλά δε όλοι τους, πως η Εκκλησία τελειώνει με την Αποκάλυψη, το οποίο σημαίνει, πως όλες τους οι ασθένειες, καλά κρυμμένες μέχρι σήμερα από την δουλοπρέπεια των πιστών, θα αποκαλυφθούν μία προς μία.

Όταν ο Κύριος αποκαλύπτεται, εξαφανίζεται και το σκότος και το έρεβος μέσα σε κραυγές οδύνης, γιατί δεν κατόρθωσε να σβήσει για πάντα το Φως και αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του, στη Μάνα του, στο Τίποτα, στο Μηδέν.

Ας ακούσουμε με προσοχή τί ομολογεί ο Gadamer στην ομιλία του, “Το νόημα της Ελληνικής Φιλοσοφίας σήμερα”, δοσμένη εδώ στην Ελλάδα το 1972: «Δεν είμαστε πλέον, εμείς σήμερα, οι φορείς και οι φύλακες αυτής της κληρονομιάς, καθότι τοποθετούμεθα σε μια συνειδητή σχέση μαζί της! Αυτό που μας χωρίζει και μας εμποδίζει να ζήσουμε άμεσα μέσα στην παράδοση, ώστε να κατορθώσουμε να την αυξήσουμε κιόλας, ονομάζεται Ιστορική Συνείδηση. Αυτή μας υποχρεώνει να δούμε, από την εποχή ήδη της Αναγεννήσεως, ολόκληρο το παρελθόν και την παράδοση με μάτια ξένου κατά κάποιον τρόπο! Συνειδητοποιούμε ξεκάθαρα, κάθε φορά που επιχειρούμε να κατανοήσουμε αυτό το φαινόμενο, πως έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο ξένο που μόνο η αυτοπαραίτησή μας και η ολοκληρωτική μεταφορά μας σε αυτή την ετερότητα στο χώρο και στον χρόνο θα μας έδινε κάποια ελπίδα κατανοήσεως ορισμένων στοιχείων της παραδόσεως αυτής.»

Νομίζω πως μπορούμε μόνο με αυτές τις λίγες λέξεις να ερμηνεύσουμε τον σύγχρονο αγώνα των θεολογούντων μας να μας πείσουν να προδώσουμε τον Κύριο για να κερδίσουμε την Αγία Τριάδα. Σχέσεις, κοινωνίες, ετερότητες! Αν οι θεολογίες τους είναι αληθινές και όχι απλώς στάχτη στα μάτια των αγνοούντων, αν η ετερότης είναι τόσο σημαντικό και αληθινό αίτημα για αυτούς, ας μας πείσουν προσλαμβάνοντας την παράδοσή μας! Την πραγματικά, αν όχι και όντως, έτερη, ξένη! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Δυστυχώς όμως εδώ και πολλά χρόνια, το πήδημα πραγματοποιείται αλλού! Με τις υγείες σας, Δεν θα πάρουμε!

Προσδοκώντας Ανάσταση νεκρών μπορούμε να σύρουμε και να σφραγίσουμε την βαριά πέτρα πάνω από την αγαπημένη και ιστορική Εκκλησία αναγγέλλοντας παντού το φρικώδες έγκλημα!

Γιατί αν οι Εβραίοι σκότωσαν τον Κύριο οι Έλληνες σκότωσαν την Εκκλησία Του!

Η εικών που είμαι της αρρήτου δόξης Σου, κατεστράφη δια χειρός Ζηζιούλα, Γιανναρά, Ράμφου … των οποίων η ακολουθία δεν έχει τελειωμό!

Πώς χαθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε; Εάν απευθυνθούμε στην οικονομική μας πραγματικότητα για κάποια ένδειξη, εκεί βρίσκουμε αμέσως απάντηση! Δεν παράγουμε τίποτα! Ζούμε με έτοιμα! Πληρώνουμε ακριβά για τα πάντα. Η Ελλάδα ζει με εισαγωγές. Εισάγει υλικά αγαθά και νόημα ζωής! Έτοιμες Ιδέες, τις οποίες προσπαθεί να ντύσει με ελληνικά ρούχα στην καλύτερη περίπτωση!

Η μόνη δυνατή λύση τώρα πια είναι να εξαφανιστούμε ολοσχερώς, να αφομοιωθούμε στη μεγάλη παραγωγική μονάδα, για να σταματήσουμε καταρχάς την ντροπή των εισαγωγών. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ. Από την εποχή του Κοραή μέχρι τον Ζηζιούλα, τον Γιανναρά, τον Ράμφο, ο τρόπος σκέψης και ο τρόπος ζωής εισάγεται! Μεγάλες εταιρείες εισαγωγής, ισάξιες των εταιρειών των αυτοκινήτων, έχουν στηθεί και μεταπωλούν πνεύμα! Οι τελευταίοι απροσάρμοστοι, οι οποίοι όμως ετοιμάζουν το μεγάλο χτύπημα, είναι οι Επίσκοποι! Θα εισάγουν πίστη, το πρωτείο του πάπα, il Banco di Santo Spirito. Κορυφαίες ιστορικές στιγμές του Νεοελληνικού κράτους. Κάποτε η Ελλάδα ήταν γεμάτη Φιλοσόφους, Αγίους, Αγαθούς, Μακαρίους, ήρωες, ποιητές! Σήμερα, στη θέση των φιλοσοφικών σχολών και των Εκκλησιών, υπάρχουν μόνο φροντιστήρια ξένων γλωσσών! Μητρική μας γλώσσα η ετερότης! Ξεχωρίζουμε ακόμη και στην υποδούλωσή μας. Είμαστε οι πιο κωμικοί δούλοι του παγκοσμιοποιημένου χωριού! Μπορούμε να επισκεφτούμε αν θέλουμε, ενδεικτικά, μερικά μεγάλα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για να γνωρίσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά της ταυτότητός μας!

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από χρόνια η σχολή βιβλικών σπουδών του κ. Αγουρίδη. Εκπαιδεύει μεγάλα στελέχη, επισκόπους, καθηγητές των θεολογικών σχολών, Managers ας πούμε! Στο τελευταίο μεγάλο βιβλίο του Ράμφου, όπου αμφισβητείται η θεότης του Κυρίου, ολόκληρος ο εκδοτικός οίκος αυτής της μεγάλης σχολής εισαγωγών ιστορικού υλικού, χρησιμοποιείται σαν όργανο αποδείξεων. Όποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει την θεότητα του Κυρίου, ας γραφτεί γρήγορα στο φροντιστήριο του κυρίου αυτού. Καθώς βεβαιώνει και ο κ. Ράμφος, είναι το πιο γρήγορο και το πιο αποτελεσματικό.

Στην Αθήνα λειτουργεί από χρόνια η προσωπική σχολή του κ. Γιανναρά. Διδάσκει θεολογικό στυλ, Γαλλικές σχέσεις! Έχει ξεσηκώσει με μεγάλη επιτυχία το στυλ του Βολταίρου, όταν με πάθος ξεσήκωνε τις καρδιές και τις ελπίδες των κυριών επί των τιμών, αναγγέλλοντας το νέο διαφωτιστικό φως. Χωρίς αυτό, είναι αδύνατες οι προσωπικές σχέσεις. Ο άνθρωπος χάνεται στις ορμέμφυτες σχέσεις!

Στο Βατικανό, στη Σκωτία και παντού στην Ελλάδα λειτουργεί η σχολή της “κοινωνίας” του Ζηζιούλα. Μεγάλο υποκατάστημα λειτουργεί τελευταίως και στον Βόλο. Δεν είναι σχολή κοινωνιολογίας. Δεν πρέπει να παρασυρόμεθα από το όνομα! Τα στελέχη της σχολής αυτής μαζί με τον υπεύθυνο της, παίρνουν το πρόγευμα τους καθημερινώς με την Αγία Τριάδα. Από τον ίδιο τον Πατέρα μαθαίνουν το μυστικό της κοινωνίας και των σχέσεων, καθότι ο ίδιος ο Πατήρ είναι η Αρχή των προσωπικών σχέσεων. Κατόπιν, με ταπεινότητα και ευγένεια διδάσκουν ό,τι έμαθαν από τον Πατέρα στις σχολές. Μιμηταί μου γίγνεσθε καθώς καγώ Πατρός! Δόξα τώ Θεώ, Μεγάλη του Γένους Σχολή η οποία εκπαιδεύει και ξένα στελέχη, για την επικείμενη παγκοσμιοποίηση! Ένα τέτοιο εκπαιδευτήριο ετερότητος, λειτουργεί ήδη στο Κέιμπριτζ. Κάτω από τη δυναμική παρουσία του εκλεκτού Κάλλιστου Γουέαρ. Σε αυτή τη σχολή ενώνονται τα δύο μεγάλα ρεύματα! Το ρεύμα της κοινωνίας του Ζηζιούλα, το οποίο κατάγεται από τον ίδιο τον Πατέρα της Αγίας Τριάδος, και το ρεύμα της Αιωνίου θρησκείας, της μιας παραδόσεως, που δίδαξε ο Φιλίπ Σεράρντ και το οποίο κατάγεται από τα χαμηλά υψίπεδα του Θιβέτ, με μεγάλους εκπροσώπους τον Κουμαρασβάμυ και τον Σουόν, μαθητές των οποίων υπήρξαν ο γοητευτικός Φιλίπ Σεράρντ και ο Έλληνας Ζήσιμος Λορεντζάτος. Κατηχητική σχολή αυτής της σχολής λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα.

Μοναδική σχολή, πνευματική, λειτουργεί στην Πεντέλη από τον κ. Ράμφο. Εισάγει ένα περίεργο και εκρηκτικό μείγμα Γερμανικού Ιδεαλισμού και Ρομαντισμού. Μια Σύνθεση Kant και Hamann! Άξιζαν μιας τέτοιας συνθέσεως και μπράβο στον κ. Ράμφο που τα κατάφερε! Μη σας φοβίζει με την δύστροπη νεοπατερική του γλώσσα. Ενσαρκώνει τη μεγάλη έμπνευση του Hamann. Εάν ο πονηρός (ο λύκος), σκέφτηκε, ντύνεται ένδυμα προβάτου, εμείς τα αληθινά πρόβατα θα ντυθούμε ένδυμα λύκου για να τον αντιμετωπίσουμε.

Τέλος, μεγάλες σχολές Ρωμαϊκών οργίων λειτουργούσαν και λειτουργούν σε πολλές Μητροπόλεις, Επισκοπές και Αρχιεπισκοπές. Σχολές Βυζαντινής ίντριγκας λειτουργούν ακόμη στα Πατριαρχεία!

Για να μην σκάσουμε όμως από χαρά θα σταματήσουμε εδώ, αφήνοντας για μιαν άλλη ευκαιρία το Άγιον Όρος. Τη μοναδική Ελληνική Μονάδα παραγωγής, η οποία κινδυνεύει όχι λόγω καταρρεύσεως, αλλά λόγω αναστηλώσεως! Λόγω Λίφτινγκ! Θα το αφήσουμε γιατί είναι η μόνη μας ελπίδα και γιατί άρχισε να δέχεται ήδη ισχυρές επιθέσεις και αμφισβητήσεις από γιανναρικά και ραμφικά συμφέροντα. Πρέπει να δούμε τις εξελίξεις πριν απ’ όλα!

Συνεχίζεται
 
Αμέθυστος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

απο τα πιο δυνατα σου άρθρα!
Φοβερό κειμενο!

*********************************

Ενα μικρό σχόλιο για τον επιλογο σου:

Το Αγιο Ορος:
"κινδυνεύει όχι λόγω καταρρεύσεως, αλλά λόγω αναστηλώσεως!"

Ξερεις τι μου θυμισες Αμέθυστε;
Την πρώτη φορα που επισκέφτηκα το Αγιο Ορος - πριν 10 χρονια περιπου.

Μιλωντας με εναν Μοναχό...(ο οποιος ειχε το κελι του κυριολεκτικα μεσα στα βραχια), καποια στιγμη, εχοντας ανοιξει συζητηση, μου λεει:

"Παιδι μου, ο Θεός δεν θελει ντουβάρια".

"Παρακαλω Γεροντα;" τον ρωτησα εγω με απορια. Τελειως ασχετος με την Ορθοδοξια, πραγματικα δεν καταλαβα τι ήθελε να πει.
Τι ειναι παλι τούτο; Ο Θεός δεν θελει ντουβάρια;

Και συνεχισε ο Μοναχός:

"Παιδι μου, ο Θεός δεν ζητάει απο τον Μοναχό να μένει μεσα σε καινουργια μοναστήρια, επιπλωμένα σαλόνια, βιβλιοθήκες με κομπιουτερ και ιντερνετ... Πήραμε τα λεφτα απο τους Ευρωπαιους να αναστηλωσουμε τα Μοναστηρια, και θα χάσουμε την ορθοδοξια...αχ, παιδι μου, ο Θεός δεν θελει ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ"!

Αυτο θυμήθηκα αμεσως Αμέθυστε, διαβαζοντας το σχολιο σου!

Εδω συναντιέσαι (χωρις να το γνωριζεις) με τον Γεροντα - και ας 'απέχεται' δέκα χρονια!

Το Αγιο Ορος κινδυνεύει, οχι απο κατάρρευση...αλλα απο αναστήλωση!

Γειασου μπαγάσα Αμέθυστε!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

'Ακου να δεις', τι μας ειπε σημερα ο Ιερέας στην "βραδυνη" θεια Λειτουργια:

Την ερχομενη εβδομαδα, θα ερθει ο Κλάους Κένεθ...να μας μιλησει στην ενορια μας.
Γερμανος, πρωην Καθολικος, άθεος, περασε απο ολες τις θρησκειες, βουδισμο κλπ..ναρκωτικα...και τελικα, αφου γνωρισε τον Γερ. Σωφρόνιο, γνωρισε την Ορθοδοξια και βαπτιστηκε.

Το βιβλιο του: "Χιλιαδες μιλια προς τον τόπο της καρδιας"

Μπήκα στο Ιντερνετ, βρηκα μια συνεντευξη του με τον Νικολαο Μεσογαιας.

*******************************

Δεν μπορω να καταλαβω, γιατι ειμαστε τοσο ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ εμεις οι Ορθοδοξοι;

Ειμαστε περισσότερο αθώοι απο οτι ο ίδιος ο Θεός μας 'επιτρεπει'!

Οποιος ερθει και μας μιλησει για τον Χριστιανισμο, τον ακουμε με το στομα ανοιχτο!

Στις προαλλες ειχαμε τον Ηγουμενο που διαβαζε 'εναν ξερο λογο' μεσα απο γραμμενο κειμενο...και τι κριμα ητανε η Τσαρικη Οικογενεια στην Ρωσια!

Τωρα εχουμε τον Γερμανο...καλο παιδι, δεν λεω, συμπαθητικο παλληκαρι...αλλα μιλαει με μια τοσο ξενη και 'ακαταλαβιστικη' γλωσσα σε μας τους Ορθοδοξους - εμεις μονο που δεν τον αγιοποιησαμε!

Και εκει που ελεγα, "δεν μπορω να εχω τοσο πολυ αδικο" (συνηθως το 'θρησκευτικο' μου ενστικτο δεν με ξεγελά ευκολα σε τετοιες περιπτωσεις - ευτυχως επεσα πανω σε μια βιβλιοκριτικη του π. Τρικαλιώτη - για όποιον ενδιαφερεται: http://www.alopsis.gr/alopsis/Keneth.htm

********************************

Τι εχουμε παθει εμεις οι ορθόδοξοι, δεν μπορω να καταλαβω!

Και μη χειρότερα!

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Προς ό λ ο υ ς,ανεξαιρέτως,τους συγχριστιανούς απευθύνομαι που παρακολουθούν τις εξελίξεις και τα πράγματα πού οδεύουν με την ερώτηση:μήπως χρειάζεται να παρέμβουμε ά μ ε σ α με κάποιο τρόπο,αδελφοί;Ή μήπως αδυνατούμε και δε θα 'μπορέση να 'βγη κάποιο θετικό αποτέλεσμα;Μάταιο,δηλαδή,να το προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη 'στον οίκο του Κυρίου ενώ είναι κάλλιστο να ευχόμεθα,εμείς οι ελάχιστοι,για αυτές τις ταλαίπωρες ψυχές;

Κ.Τ. είπε...

Δεν ξέρω μήπως έχετε αναρτήσει στο παρελθόν το παρακάτω. Άρτι αφιχθέν σε μένα, σας το μεταφέρω.

ΣΤΕΝΗ ΚΑΙ ΤΕΘΛΙΜΜΕΝΗ ΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑ΄ ΑΙΩΝΑ

Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ
------

Ἀστακομακαροναδονηστεύουμε,
Χριστέ μου,
ἀραχτοξαπλοπροσευχόμαστε.
ἐργοτεχνοθαυμάζουμε τὸ κάλλος
τῆς εἰκόνος Σου,
τουριστομοναστηροπροσκυνοῦμε,
ἀνοιχτοσφιξοχέρικα πενταροδεκαροελεοῦμε,
τσιγαροφραπεδοθεολογοῦμε,
πονηροματοκλεινοηθικολογοῦμε,
μεταξορασοασκητεύουμε,
σοουμπιζιερατεύουμε,
σατραποπασαδαρχιερατεύουμε,
ἱεροεξεταστικοκηρύττουμε,
κινητοτηλεφωνοδιαποιμαίνουμε,
ἐν διαδικτύῳ θαλαττεύομε,
ἐν τηλοψίᾳ ἄρρητα κάλλη
μυδριοφθάλμως ἐξετάζοντες
τὸν νοῦν μας νεονηπτικώτατα τηροῦμε!
Ὅλα, ὅλα τὰ κάνουμε d’ accord,
μεταπατερικῶς, κατὰ πὼς πρέπει!
Γιατί καθυστερεῖς, λοιπόν,
τὸν ἀποκείμενον τῆς δόξης στέφανον,
τὸν ἀμαράντινον,
σ’ ἐμᾶς τοὺς στενοδίτας Σου
ἀγωνιστὰς νὰ ἀποδώσῃς;;;
Pourquoi???

Κ.Τ. είπε...

Και κάτι ακόμα. Από την ίδια πηγή πάντα.

ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙΑ

Ὄχι, Κύριε!
Δὲν πάσχουμε ἀπὸ ἔλλειψη κομποσχοινιῶν!
Ἡ συλλογή μας εἶναι πλουσιώτατη!
Ἄλλο φορᾶμε στὸν καρπό,
ἄλλο κρεμᾶμε στὸν καθρέφτη τοῦ αὐτοκινήτου μας
(γιὰ τὸ κακὸ τὸ μάτι! Φτοὺ... φτοὺ... φτού!...),
ἄλλο τὸ παίζουμε σὰν κομπολόϊ
καὶ ἄλλα τὰ στολίζομε ὁλοτρίγυρα στὸ σπίτι μας,
νὰ διαλαλοῦν τὴ νηπτικὴ ἀρετὴ
καὶ ὑψηλὴ πνευματικότητά μας!
Οὔτε ἀπὸ χρόνο πάσχουμε,
ὅσο κι ἄν καμωνόμαστε
πὼς συνεχῶς πνιγόμαστε!
Καὶ ἡσυχία ὅποτε θὰ θέλαμε
θὰ βρίσκαμε γιὰ νὰ προσευχηθοῦμε!
Ἀπὸ θέληση νὰ Σ’ ἀντικρύσουμε κατάματα
καὶ ἀπὸ ὄρεξη νὰ Σὲ ἀκούσουμε
καὶ νὰ Σοῦ μιλήσουμε πάσχουμε!
Ἄλλωστε ἔχουμε τόσους Γεροντάδες καὶ Γερόντισσες
ἐπιστρατεύσει νὰ προσεύχωνται γιὰ μᾶς
- o sancta simplicitas! -
ποὺ εἴμαστε πολὺ ὡραὶα βολεμένοι
στὸ χουζούρι μας καὶ στὴν αὐτάρκη βεβαιότητά μας!
Αὐτὸ εἶναι τὸ μυστικό,
αὐτὰ εἶναι τὰ κουμπιὰ τς Ἀλέξαινας!


Πειραιάς, 16-6-2010



Ο ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΔΙΛΕΤΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ
============


Φασουλῆς: -Οἱ ἐποχὲς ἀλλάξανε
δὲν εἶναι ὅπως πρῶτα
κ’ ἡ Ἐκκλησία χρεωστεῖ
κι αὐτὴ ν’ ἀλλάξῃ ρότα.

Σύγχρονη γλῶσσα νὰ μιλᾶ
τὸν νοῦ νὰ σαγηνεύῃ
μὲ θεωρίες ὑψηλὲς
τὸν κόσμο νὰ μαγεύῃ.
Τὰ δόγματα εἶναι σκουριές,
ἀραχνιασμένοι χῶροι.
Μ’ ἕνα τσιγάρο καὶ φραπὲ
γιὰ τὰ ὑψηλὰ προχώρει.

Ἄς τὲς νηστεῖες,
τὰ κεριὰ καὶ τὲς γονυκλισίες.
Γιὰ παρθενία μὴ μιλᾶς,
οὔτε γιὰ ἁμαρτίες!

Γιὰ ἀστοχίαν κήρυττε,
ἤθους ἐλευθερίαν,
φῶς ἄκτιστον ἀδάπανον
μὲ ξάπλαν μακαρίαν.

Ἄφες τὰ Συναξάρια
καὶ τὲς Φιλοκαλίες,
τοὺς Εὐργετινοὺς ὁμοῦ,
Γερόντων φλυαρίες.

Ψυχολογίαν διάβαζε,
Φρόϋντ, ψυχαναλύσεις,
βαθειὰ ὑποσυνείδητα,
τὰ μάτια σου ν’ ἀνοίξῃς.

Μεταπατερικῶς χωρεῖ
ὁ χορὸς τῶν σωζωμένων
καὶ μετανηπτικῶς πολὺ
κόπον μὴ ὑπομένων.

Βέρα οἱ παπάδες στὸ δεξὶ
χέρι τους νὰ φορᾶνε,
γιὰ νὰ τὴ βλέπουν οἱ πιστοὶ
καθὼς θὰ τὸ φιλᾶνε.

Μὴν τοὺς περνᾶνε γι’ ἄξεστους
μοναχοκαλογήρους,
παληοῦ οὐρανοῦ χαλάσματα,
σεμνοτυφείας πλήρους!

Σὲ γλῶσσα κατανοητὴ
νὰ εἶν’ ἡ Λειτουργία
νὰ μὴν ξεφεύγῃ κανενὸς
οὔτε μία ὀξεία.

Τὸ πᾶν ἡ κατανόησις!
ἡ λογική ἡ πλέρια!
Τότε τὸν πιάνεις τὸν Θεὸ
μὲ πόδια καὶ μὲ χέρια!

Στουδιλέτος: -Θεολογεῖς,
θολολογεῖς,
θεοκουτσομπολεύευς!
Βαττολογεῖς,
μωρολογεῖς,
δὲν ξέρεις τί γυρεύεις!

Ἀπὸ στομάχου, Φασουλῆ,
ἐρεύγεσαι σπουδαῖα
στομαχικὰ ἀέρια.

Φασουλῆς: -Πατέρες κάντε πέρα!
Πλατεῖα εἶναι ἡ ὁδὸς
ποὺ ἐσεῖς στενὴ τὴ λέτε!
Ἐμεῖς καινούργιες διδαχὲς
φέρνουμε ἀληθοφόρες.

Στουδιλέτος: - O tempora! O mores! ( ω καιροί! ω ήθη!)

Ανώνυμος είπε...

Για τον Αρχαιο Χριστιανο που ρωταει "Τι μπορουμε να κανουμε;"

- εχω μια προταση, το ξερω ακουγεται αστεια, ομως την ξανακανω:

Να ξεκινησουμε, μεσω ιντερνετ, π.χ. να μαζεύουμε υπογραφες, για Διαλυση της Βουλης, Εκτακτη Εθνοσυνέλευση, προεδρος ο Χ.Γ. - και δημιουργια Νεου Συντάγματος!

Πιστευω ειναι η μονη Ειρηνικη και Δημιουργικη Λυση!

******************************

Κ.Τ.

οντως πολυ ωφέλιμα τα άρθρα σου!
Ομως αδερφε...πως και ξενύχτησες τοσο πολυ;!
Ελπιζω να μην ειχατε γκρίνια στο σπιτι!
:)

********************************

Οσο για τον Κλάους Κένεθ, απλα ενα σχολιο ακομα:
Ο άνθρωπος δεν ξερει ουτε ελληνικα, το 'κήρυγμα' του γινεται μεσω μεταφραστιας - αντε τωρα να καταλαβεις και να παρακολουθησεις!

Επισης: το στυλ του, το προσωπο του, το βλεμμα του, οι χειρονομιες του, δειχνουνε εναν ανθρωπο που 'εχει προβλημα'...

..ασε που δεν ταιριαζει στην Ορθοδοξια να περιφερεται καποιος απο Ναο σε Ναο και να μιλαει για τον "αγωνα του" ετσι δεν ειναι?

Δυσκολες μερες ερχονται!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα ρίξαμε και μια ματιά στην κριτική του βιβλίου. Λοιπόν Μυρμιδόνα αυτή η αναζήτηση εμπειριών σε άλλες θρησκείες και οι εμπειρίες αυτές καθ'αυτές είναι οι λεγόμενες δυνάμεις της ψυχής. Ο αναζητητής σε αυτές τις θρησκείες ζητά δυνάμεις επιβολής στους άλλους, τις καλύτερες, τις ψυχικές. το θιβέτ είναι το διδασκαλείο. Επίσης και η νότιος Αμερική με τους μάγους. Αποκτώντας και καταναλώνοντας αυτές τις δυνάμεις ο άνθρωπος δέν έχει καμμία δυνατότητα να φτάσει στο νού αλλά μπορεί να αποκτήσει ένα ανώτερο εγώ όπως το δίδαξε ο γερμανικός ιδεαλισμός, ιδίως μέσω του Φίχτε ο οποίος κάλεσε τους Γερμανούς στον ηρωισμό. Ο άνθρωπος των αισθητηρίων είναι αδύναμος όσο και άν το εγώ του προσπαθεί να μεταλλάξει τα αισθητήρια σε δυνάμεις. Αυτός ο άνθρωπος βιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αδυναμία του κοινού ανθρώπου δέν μπόρεσε να ξεγελάσει τον εαυτό του ότι το εγώ του σημαίνει δύναμη και αποφάσισε να αποκτήσει δυνάμεις. Σύμφωνα δέ με την θεολογία του Ακινάτη και του Ζηζιούλα σήμερα η υπέρτατη δύναμις είναι η χάρις του Θεού και την απέκτησε και αυτή. Μόνον η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία θαυμαστά ξεδίπλωσε τις δυνάμεις της ψυχής στο νόημα και στις λέξεις και μετάλλαξε τις ψυχικές αυτές δυνάμεις σε γνώση. Ανακάλυψε το νού και το λόγο που είναι ενδιάθετος στο νού. Η Πατερική παράδοση ΞΕΚΙΝΑ απο εδώ για να καταλήξει στον Κύριο. Γι'αυτό και το μονοπάτι είναι δύσβατο. Ο Επίσκοπος που ανέφερες έχει απόλυτη άγνοια και μάλλον είναι εραστής της δυνάμεως. Μάλλον ομοϊδεάτης του δυστυχησμένου ανθρώπου. Βέβαια ένας σύγχρονος "Χριστιανός", εκπαιδευμένος απο τους παπάδες και όχι απο τους Πατέρες, αισθάνεται μειωνεκτικά απέναντι στους διάφορους δυνατούς και φυσικό είναι. Ας πρόσεχαν.
Η ΗΘΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΔΥΝΑΜΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΟΣ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΘΕΛΗΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

συμφωνω με αυτα που εγραψες, και χαιρομαι που εχεις αυτον τον ομορφο τροπο να εκφραζεις αυτα που ολοι μας θελουμε να πουμε, αλλα δεν εχουμε την δυνατότητα!

Εσυ εχεις το 'συγγραφικο τάλαντο' και πραγματικα αυτο ειναι ευλογια!

Ετσι ειναι Αμέθυστε!

Για μια ακομα φορα λυπαμαι κυριολεκτικα τους πιστους που θα τρεξουνε στην Εκκλησια - να ακουσουνε ΛΟΓΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ - ενδειξη οτι ο κοσμος διψαει -
και για μια ακομα φορα
θα τον ταισουνε με ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΑ!!!

ΑΜεθυστε...θυμαμαι τον λογο του Κυριου μας, που ειπε με παραπονο:

"πολυς ο θερισμος, οι εργατες ομως λιγοι"!

Εδω τι μπορουμε να κανουμε;

Ανώνυμος είπε...

Επισης θελω να προσθεσω, οτι στην περιπτωση του Κένεθ, αυτο που με ενοχλησε περισσοτερο και ξεχασα να το γραψω πιο πανω ειναι οτι κατα καποιο τροπο 'εκμεταλλεύονται' το ονομα του Γεροντα Σωφρονίου!

Οπως εξαλλου εχουνε κανει με τον Γερ. Παίσιο, Πορφύριο κλπ!

Ετσι..οταν εχτες ο Ιερεας ανακοινωσε στον λαο οτι ο ταδε Γερμανος πηρε την 'ευλογια' απο τον π. Σωφρόνιο να βαπτισθει Ορθόδοξος..μονο που δεν ξεσπασαν σε χειροκροτήματα με ανοιχτο το στόμα!

Θελω να πω, ο Κένεθ αναμένεται την Κυριακή..ως ο 'Μεσσιας'!

*********************************

ο π. Σωφρόνιος θα εχει δωσει την αδεια σε εκαντοταδες 'αλλοπιστους' να βαπτισθουνε ορθόδοξοι - εφόσον το επιθυμουνε!

Τι θα κανουμε τωρα;
Θα 'περιφέρουμε' ολους τους 'νεοβαπτισμενους' απο Ναό σε ναο να μας πουνε τι;
Οτι ο Βουδας δεν ειναι ο αληθινος θεος;

Απο αυτο πάσχει σημερα η Ελληνικη Κοινωνια;

Ο κοσμος ειναι άνεργος, οι επιχειρησεις κλεινουνε, η νεολαια θα μετακομισει στην Δυση να βρει δουλεια... - και εμεις καιγόμαστε να μαθουμε, πως ενας Γερμανος...εκανε ταξίδια στο Θιβέτ...και γιατι ο Βουδας ειναι ειδωλο;

*******************************
Ώρες ωρες αναρωτιέμαι, ειμαι τοσο εκτος πραγματικότητας;

Μαλλον...ολιγον τινα...προφανως!

Μυρμιδόνας

Κ.Τ. είπε...

@Μυρμιδόνα

«Να μην τσακώνεστε», μου είπε ένας αγιορείτης. Το μεταφέρω και σε σας. (για μελλοντική χρήση με το καλό!) Είναι τόσο απλό και βαθύ συνάμα!
Διάβαζα ως αργά, είπα να δω τι έφερε το ηλεκτρονικό περιστέρι, είδα, κόπυ πέιστ(πολύ απ΄ αυτό στις μέρες μας!) και ιδού!

***

Είχα πάει και 'γω σ΄ ένα σόου του Κένεθ, στη στοά του βιβλίου, την περασμένη άνοιξη νομίζω. Νομίζω πως κάτι είχα γράψει εδώ. Ήταν και ο Μεσογαίας Νικόλαος και μου φαινόταν παγιδευμένος από τον ακατάσχετο μονόλογο του σταρ. Τώρα που καταστάλαξαν οι εντυπώσεις και μαθαίνοντας ότι αυτό συνεχίζεται - δεν το ήξερα - είμαι πεπεισμένος ότι απλώς πουλάει τον εαυτό του (δηλ. το βιβλίο του). Τι να κάνουμε. Δύσκολοι καιροί. Όπως μπορεί ο καθένας...