Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΝΟΙΑ - ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟΓΗΣΗ (1)

Απο το βιβλίο του Γ. Πατρώνου «Θεολογία και Ορθόδοξο βίωμα» εκδ. Δόμος

Σε αυτό το θέμα επικεντρώνεται σήμερα όλη η προσπάθεια για τη βίωση απο τους πιστούς μιας αληθινής Ορθόδοξης Πνευματικότητας.

Το να έχουμε θετικά αποτελέσματα απο το μυστήριο της εξομολογήσεως είναι πολύ φυσικό. Και τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στο λυτρωτικό και χαρισματικό στοιχείο του Μυστηρίου της Μετανοίας.

Η ύπαρξη όμως αρνητικών αποτελεσμάτων οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ανίερη αντιμετώπιση απο μερικούς πνευματικούς εξομολόγους, της αγωνίας των πιστών για λύτρωση και σωτηρία.

Το θέμα αυτό είναι πολύ εύκολο να επισύρει επικρίσεις και αντιρρήσεις, διότι πρέπει να πιστεύουμε όλοι μας πώς μέσα στους πνευματικούς και εκκλησιαστικούς χώρους όλα έχουν καλώς και πώς δέν επιτρέπεται να εγγίζει κανείς κριτικά τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις εξομολόγων και εξομολογουμένων. Αυτός ο χώρος και ιδιαιτέρως της πνευματικής καθοδήγησης θεωρείται ώς άβατο, ώς «ταμπού» για τους τρίτους και αυτή η σχέση επενδύεται συνήθως με πολλή μυστικοπάθεια, και με μεγάλη δόση μυστηριακότητας και μεταφυσικότητας.

Ο καθοδηγητικός λόγος του πνευματικού, ταυτίζεται συνήθως με τη θεία θέληση και δέν επιδέχεται σχολιασμό και αμφισβήτηση.

Στον καθοδηγούμενο πιστό καλλιεργείται η πεποίθηση, ότι όλα όσα διαμείβονται σε αυτή τη σχέση έχουν το στοιχείο του «αλάθητου», αφού στηρίζονται στην επενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Χρειάζεται επομένως η πλήρης υποταγή και υπακοή. Γιατί δέν πρόκειται για ανθρώπινες αντιλήψεις και συμβουλές αλλά για «εντολές» του Θεού.

Είναι μια πολύ επικίνδυνη πνευματικά υπόθεση να ταυτίζει κάποιος τον δικό του προσωπικό λόγο με τις εντολές του Θεού.

Συνεχίζεται

Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

ξερεις ποσο σε αγαπάω - ομως εδω θα διαφωνησω μαζι σου ή μαλλον με τον κυριο Πατρώνο που γραφει πολυ ομορφα και αυτος.

Λοιπον...αν σου πω, οτι εγω εχω ΕΞομολογο...που την τελευταια φορα μου ειπε:

"Ενταξει παιδι μου, οπως θελεις εσυ! Εγω σου συμβουλευω να κανεις αυτο, αλλα αφου εσυ θελεις να κανεις το αλλο...ναναι ευλογημενο"!

Και αργοτερα χαριτολογωντας προσθεσε: "Κοιτα που φτασαμε! Παλια εκανε ο υποτακτικος υπακοη στον Γεροντα, σημερα κανει ο Γέροντας υπακοη στον Υποτακτικο"!

Επισης Αμέθυστε...ο Πνευματικος μου Πατερας ειναι πολυ 'ελαστικος' στα όποια στραβοπατηματα μου και ελαττωματα μου!
Αυτο δεν σημαινει οτι εγω το 'εκμεταλλευομαι' - ομως σημαινει οτι απο την Αγαπη του και την Ταπεινωση του...δεν ειναι καθολου αυστηρος!

Οταν παλι μου λεει: "Αμαρτανε εσυ ελευθερα...μην στεναχωριεσαι παιδι μου...θα δωσω εγω λογο για σενα στον Θεο...";

Θελεις και αλλα Αμέθυστε;

Αχ...καποια μερα θα γραψω την βιογραφια του....και τοτε αρκετοι απο τους κοσμικους που τα εχουνε βαλει με την Εκκλησια και με τους "κακους παπαδες" ...θα τριβουνε τα ματακια τους!

Δοξάζω τον Θεό που εχω τετοιον Πνευματικο!

Και κατι ακομα - και μην με κατηγορησει κανεις για ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟ - πιστευω απο τα λιγα κειμενα που εχω γραψειμεχρι σημερα...καταλαβατε, οτι μπορει να μην εχω πολλες γνωσεις - και οταν μαλωνω με τον κύριο Χριστοδουλιδη Κυπριανο..μου βγαινει ολος ο κακος μου εαυτος - δεν ξερω το γιατι -

...όποτε απομακρυνομαι απο τον Γεροντα μου ...μου πανε ολα στραβά και χάλια και αναποδα! ΟΙκονομικα θες; Επαγγελματικα; Συναισθηματικα; Μεχρι και το αυτοκινητο μου χαλαει στα καλα καθουμενα
:)

Οποτε όμως εξομολογουμαι και ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ο Εξομολογος μου ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ - ολα πανε μια χαρα - και ας εχω να ανταπεξέλθω σε δυσκολες καταστασεις - ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΥΠΟΨΙΝ, δεν του το εχω πει! Δεν το γνωριζει!!!

Εχω να φερω εκαντοταδες αποδειξεις - ....αυτα στο βιβλιο μου....αν δεν ερθει το τελος του Κόσμου το 2012 ...ε, μετα σκεφτομαι να το εκδοσω! :)

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα φίλε δέν λέει ο καημένος ο Πατρώνος πώς όλοι οι Πνευματικοί εκμεταλλεύονται την εξουσία τους. Λέει ότι συμβαίνει και αυτό αλλιώς δέν θα είχαμε Εκκλησίά. Περίμενε γιατί και η συνέχεια είναι καλή.