Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
============
Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η άτεγκτη στάση του Πατριάρχη Κύριλλου για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας μπλόκαρε 100% την σύγκληση της Συνόδου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επεδίωκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Σύνοδος τελικά θα απαρτίζεται από πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκόπων από ότι επιθυμούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και από ότι προνοούσε η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τη συμμετοχή 12 επισκόπων και του Προκαθημένου κάθε Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Επομένως πολλές Εκκλησίες, όπως λ.χ. οι Εκκλησίες της Τσεχίας και Σλοβακίας, Πολωνίας κτλ., θα αντιπροσωπευθούν κυρίως από επισκόπους άλλων Εκκλησιών για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τον αριθμό 21. 

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι Ρώσοι κυρίως ιεράρχες θα συμπληρώσουν τον αριθμό 20 -για την ακρίβεια 21 με τον Προκαθήμενο- που θα χρειάζεται να έχει η αντιπροσωπεία κάθε Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στη Μεγάλη Σύνοδο, επειδή οι Εκκλησίες με ολιγομελείς Συνόδους είναι κατά το πλείστον οι φυσικοί σύμμαχοι του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα της Εκκλησίας της Ρωσίας είναι ότι, όχι μόνον πέτυχε να καθορίσει την ατζέντα της θεματολογίας της Συνόδου ΠΡΙΝ τη Σύναξη των Προκαθημένων, αλλά τώρα με απόφαση της Σύναξης πέτυχε να καθορίσει τον τρόπο της λήψης των αποφάσεων ώστε η Εκκλησία της Ρωσίας να έχει τον απόλυτο έλεγχο της πορείας και των αποφάσεων της Συνόδου.

Η αδιαπραγμάτευτη για την Εκκλησία της Ρωσίας αρχή ότι κάθε Εκκλησία έχει βέτο -τουτέστιν η αρχή της ομοφωνίας- δίνει στο Πατριαρχείο Μόσχας το 100% αυτό που επεδίωκε.

Η λογική των αριθμών και της δύναμης, που εξόρκιζε με τόσο πάθος το Φανάρι, θριάμβευσε απολύτως σε όλα τα επίπεδα.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, που προγραμματίζεται να συνέλθει το 2016 -ακόμη κι αυτό το πέτυχε η Εκκλησία της Ρωσίας! Δηλαδή να αναβάλει τη σύγκληση της Συνόδου για ακόμη ένα  τουλάχιστον χρόνο- δεν θα είναι ούτε Αγία, ούτε Μεγάλη, ούτε πραγματική Σύνοδος.

Θα είναι μια κουτσουρεμένη Σύνοδος αδύναμη να λάβει οποιανδήποτε απόφαση ζωτικής σημασίας.

Θα είναι μια Σύνοδος που θα εξαρτάται απολύτως από διάφορες εθνοφυλετικές επιδιώξεις.

Θα είναι μια Σύνοδος, η οποία θα παράγει, αν όχι μηδενικό, οπωσδήποτε απολύτως αμελητέο ουσιαστικό θεολογικό αποτέλεσμα.

Θα είναι μια Σύνοδος στην οποία θα πλεονάσουν οι δημόσιες σχέσεις, η χλιδή, οι προσφωνήσεις, οι αντιφωνήσεις, οι ανθοδέσμες, τα συμπόσια, τα λουκούλεια γεύματα, οι σαμπάνιες, οι αστακομακαρονάδες, το χαβιάρι, τα συγχαρητήρια μηνύματα αρχηγών κρατών και ετερόδοξων και αλλόθρησκων θρησκευτικών ηγετών, οι τηλεοπτικές κάμερες, τα φωτογραφικά φλάς, τα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα και όλα τα συναφή.

Θα είναι μια καρικατούρα Συνόδου που θα διασκεφθεί -εν Πνεύματι Αγίω φυσικά! Ποιος το αμφιβάλλει;!!!- για όλα εκείνα τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει διαφωνία!!!

Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις.

Ποια Σύνοδος, η οποία μάλιστα συνέρχεται με τις αξιώσεις να συγκαταριθμηθεί στο μέλλον ως Οικουμενική, συνήλθε ποτέ με αυτές τις προδιαγραφές;
Η συνέχεια εδώ

ΣΧΟΛΙΟ : Πώς είναι δυνατόν νά σκέφτηκε ο Βαρθολομαίος ότι θά νικήσει τόν Ρώσο πατριάρχη, περιστοιχισμένος από αντιπροσώπους τής ρωσικής θεολογίας;
Ο Ζηζιούλας, τό δεξί του χέρι είναι τό εκλεκτότερο παιδί τής ρωσικής θεολογίας αυτή τή στιγμή. Η θεολογική Θεσ/νίκης ανήκει ολοκληρωτικώς στόν προτεσταντισμό καί στόν μεσσιανισμό πού κληρονόμησε από τόν Αγουρίδη καί η Ακαδημία Βόλου συντάσσεται μέ τά αμερικανικά φεμινιστικά "θεολογικά" κινήματα. 
Πώς περίμενε νά νικήσει μέ τέτοιο μισθοφορικό στρατό; Απορίας άξιον! Δέν δείχνει άξιος τής θέσης του.
Αμέθυστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: