Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παιχνίδια πολέμου

Για να κατανοήσουν τον πόλεμο, αμερικανοί αξιωματούχοι παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια

Δυο βραδιές το μήνα, καμιά πενηνταριά αξιωματούχοι της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών συγκεντρώνονται σε ένα άγνωστο κτίριο στην Βιρτζίνια. Συζητούν, ανεπίσημα, για τα υποτιθέμενα σενάρια. Για παράδειγμα: τι θα γινόταν αν το Ισραήλ βομβάρδιζε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν; Οι πρόσφατες συζητήσεις για το θέμα αυτό υπήρξαν καρποφόρες για ένα εκπληκτικό λόγο, λέει ο John Patch , μέλος της Ομάδας Στρατηγικής Συζήτησης, όπως λέγεται. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων που παρακολουθούν τακτικά τις συναντήσεις, παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται Περσική Εισβολή, το οποίο ασχολείται ακριβώς με τα επακόλουθα μια τέτοιας επίθεσης. Για τους μισούς παίκτες, τέτοια παιχνίδια είναι μέρος της δουλειάς τους.
Περσική εισβολή και Πελοποννησιακός πόλεμος
Δεν χρειάζεστε να είστε υψηλόβαθμος αξιωματούχος για να παίξετε Περσική Εισβολή. Ο καθένας μπορεί να το παραγγείλει από την Clash of Arms, μια εταιρεία παιχνιδιών στην Πενσιλβάνια, που κάνει κάθε είδους παιχνίδια, από το Έπος του Πελοποννησιακού Πολέμου μέχρι τους Χοίρους στο Διάστημα. Ωστόσο, παίζοντας ένα παιχνίδι πολέμου είναι σαν να λαμβάνεις ενημέρωση από την υπηρεσία πληροφοριών, λέει ο Patch. Αναγκάζει τους παίκτες να παλέψουν με μυριάδες ακραίες καταστάσεις, αποκαλύπτοντας αιτιώδεις αλυσίδες που μπορεί ούτε καν να είχαν φανταστεί. Πώς θα μπορούσε η τοπική υποστήριξη για το καθεστώς του Ιράν να εξασθενήσει, αν οι επιτυχημένες ισραηλινές επιδρομές ενισχύσουν τους ισχυρισμούς ότι τα αντιαεροπορικά του βρίσκονταν παράνομα τοποθετημένα; Θα μπορούσε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει τον πρόεδρο του Ιράν με μια πόρνη να βοηθήσει τη Σαουδική μοναρχία να περιορίσει τις αντι- εβραϊκές ταραχές; Θα καταδικάζονταν αυτές οι προσπάθειες αν αποκαλυπτόταν πως η φωτογραφία ήταν ψεύτικη;
Ο Paul Vebber, ένας εκπαιδευτής παιχνιδιών στο ναυτικό, λέει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί επιτραπέζια στρατηγικής πολύ πιο συχνά. Δεν βοηθούν στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων. Γι 'αυτό, το Πεντάγωνο έχει λογισμικό προβλέψεων, το οποίο τροφοδοτείται με δεδομένα από χιλιάδες μεταβλητές όπως ο καιρός και τα όπλα, οι γραμμές εφοδιασμού, η κατάρτιση και το ηθικό. Το λογισμικό είναι αρκετά ακριβές για «σφιχτές, αποστειρωμένες» μάχες, όπως αυτές με τανκς στην έρημο, λέει ο αξιωματούχος. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι χρήσιμα με έναν διαφορετικό τρόπο. Προωθούν την κρίσιμη αλλά δημιουργική σκέψη που χρειάζεται για να κερδίσεις (ή να αποφύγεις) μια σύνθετη μάχη ή εκστρατεία.
Μερικά παιχνίδια είναι μόνο για επίσημη χρήση. Το Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων (CNA), ένα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενος οργανισμός, έχει δημιουργήσει καμιά δεκαριά νέα παιχνίδια τα τελευταία δύο χρόνια. Τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί από αναλυτές του CNA, αλλά οι εμπορικοί τους σχεδιαστές κατά καιρούς δίνουν μια χείρα βοηθείας, όπως συνέβη με το Sand Wars, ένα παιχνίδι που εξελίσσεται στη βορειοδυτική Αφρική.
Παιχνίδι και για τη γρίπη των πτηνών
Τα παιχνίδια της CNA αντιμετωπίζουν προβλήματα όλων των ειδών. Στο Transition and Tumult (Μετάβαση και Ταραχές), που είναι σχεδιασμένο για το θαλάσσιο σώμα, οι παίκτες που εκπροσωπούν ομάδες στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν προσπαθούν να κατευνάσουν τις τοπικές αναταραχές που μπορεί να οδηγήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις σε παρέμβαση. Στο Operational Wraparound, οι παίκτες αγωνίζονται για να ανατροφοδοτήσουν ή να νικήσουν μια εξέγερση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το Avian Influenza Exercise Tool, ένα παιχνίδι σχεδιασμένο για το Υπουργείο Γεωργίας, δείχνει πώς οι αξιωματούχοι υγείας θα χειριστούν μια επιδημία της γρίπης των πτηνών.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για την κυβέρνηση αρχίζουν τυπικά ως μη απόρρητα. Το «σύστημά» τους, όμως, γίνεται απόρρητο όταν οι παίκτες αρχίζουν να εφαρμόζουν σε αυτά τις γνώσεις τους, λέει ο Peter Perla, εμπειρογνώμονας στα παιχνίδια του CNA. Αν ένας παίκτης της αεροπορίας γνωρίζει ότι, ας πούμε, μια μυστική βόμβα είναι πλέον σε λειτουργία, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες στα ζάρια ώστε με μια εξόρμηση να καταστρέψει ένα υπόγειο εργαστήριο όπλων. Κατά τη διάρκεια των επίσημων συνεδριών για επιτραπέζια, οι αναλυτές στέκονται πάνω από τα κεφάλια των παικτών και κοιτάζουν, αμφισβητώντας το σκεπτικό τους. Στη συνέχεια, ενσωματώνουν τις ιδέες που συγκεντρώθηκαν σε ενημερώσεις με τους ανωτέρους.
Νέες ιδέες
Ένας λόγος για τον οποίο τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι χρήσιμα, είναι ότι δίνουν νέες ιδέες, λέει ο Timothy Wilkie του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας στην Ουάσιγκτον. Με τα παιχνίδια σε υπολογιστή, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορεί επίσης να φωτίσουν τις πιο σύνθετες συγκρούσεις. Ο Volko Ruhnke, αναλυτής της CIA, έχει σχεδιάσει μια σειρά από παιχνίδια για εξεγέρσεις. Για παράδειγμα, το Labyrinth: The War on Terror, 2001 έχει μοντέλα «παράλληλων πολέμων με βόμβες και ιδέες», όπως το θέτει ένας κριτικός, σε ένα επιτραπέζιο που απεικονίζει ένα μεγάλο μέρος της Ευρασίας και της Αφρικής.
Ακόμη και η εκπαίδευση για την ίδια τη μάχη μπορεί να βοηθηθεί με ζάρια και χαρτιά. Το Harpoon, ένα παιχνίδι για ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις, έχει αποδειχθεί τόσο ακριβές στο παρελθόν, που εκατοντάδες αξιωματούχοι του Πενταγώνου θα το παίξουν όταν βγει η επόμενη έκδοση σε ένα-δύο χρόνια, λέει ο Patch. Ένας από τους σχεδιαστές του, ο Chris Carlson, είναι επίσης υπεύθυνος για τις «κινήσεις» στο Persian Incursion. Ο Carlson είναι πρώην αναλυτής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών. Τα στοιχεία του παιχνιδιού σχετικά με την συναρμολόγηση, τον εξοπλισμό και τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, είναι τόσο ακριβή ώστε τουλάχιστον δύο φορές στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν υποστηρίξει ότι η δημοσίευσή τους αποτελεί παραβίαση του νόμου.
http://www.economist.com/news/united-states/21599016-understand-war-american-officials-are-playing-board-games-war-games
 antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: