Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ματωμένη Κυριακή στην Αίγυπτο.

Μετά την έκρηξη στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, που έγινε ενωρίτερα, οι εξτρεμιστές χτύπησαν και μία κεντρική εκκλησία στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δυο βομβιστικές επιθέσεις σε ισάριθμες εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Το γεγονός της δεύτερης έκρηξης στην Αλεξάνδρεια επιβεβαίωσε
με δηλώσεις του πριν από λίγο στο κανάλι «ON TV» ο γραμματέας του κόπτη Πατριάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Αλ Αχράμ», η δεύτερη έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια, από βομβιστή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με πηγές του Αιγυπτιακού Υπουργείου Υγείας, 18 είναι τα θύματα μέχρι στιγμής από την τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, ενώ υπάρχουν και 66 τραυματίες.

Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Ο απολογισμός των θυμάτων στην Τάντα

Στην προηγούμενη έκρηξη στην Τάντα, ανάμεσα στους 27 νεκρούς - όπως δίνει τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας - συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ, γράφει η Αλ Αχράμ. 

Συνολικά, φαίνεται ότι τουλάχιστον 45 Αιγύπτιοι έπεσαν σήμερα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και πάνω εκατό είναι οι τραυματίες. 

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

"Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο", κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων. Ακόμη τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι Έλληνες 

Όλοι καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια, δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο Έλληνας Πρόξενος μάλιστα επεσήμανε ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα - όπου λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος - αλλά δεν έπαθε τίποτε.

"Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει αντιληπτός τραυματισμός κανενός Έλληνα", δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Κακαβελάκης.

Από την πλευρά του, από το πρωί και ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τους δύο Έλληνες Γενικούς Προξένους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τις κατά τόπους Ελληνικές Κοινότητες. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Ahmed Hatem)
Από: News247.gr

hassapis-peter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: