Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Εκπαιδευτικό σινεμά για μεγάλους

         
 Υπάρχουν ταινίες υπέρ της οικογένειας που δεν είναι κατάλληλες για όλη την οικογένεια. Μία από αυτές είναι το «Βαποράκι»
Από τον
Παναγιώτη Λιάκο
Το σινεμά μπορεί να γίνει καταβόθρα που καταπίνει ασκόπως (ή ακόμα και επιβλαβώς) τις ώρες των θεατών μιας ταινίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για ενδοσκόπηση και υγιή προβληματισμό. Στην ταινία «Το βαποράκι», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κλιντ Ιστγουντ, κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας ηλικιωμένος ανθοκαλλιεργητής, βετεράνος της Κορέας, που έχει αποξενωθεί από την οικογένειά του και χρεοκοπεί κι από πάνω! Για να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο του βίου του και για να αποκαταστήσει (με χρήματα) τις σχέσεις του με τους δικούς του αρχίζει να μεταφέρει ναρκωτικά για λογαριασμό ενός μεξικανικού καρτέλ. Τα καταφέρνει εξαιρετικά στο νέο επάγγελμά του κι ακριβώς τότε αρχίζουν οι περιπέτειές του με τον νόμο, αφού ένας καριερίστας αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών βρίσκεται στα ίχνη του.
Τι μαθαίνεις παρακολουθώντας το «Βαποράκι»:
1. Οτι ο Κλιν Ιστγουντ έχει πάρει μια απόφαση που δεν την αλλάζει: να προσπαθεί με την τέχνη του να σου πει την αλήθεια, όπως την καταλαβαίνει.
2. Να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου. Αν δεν το κάνεις, θα το σκυλομετανιώσεις. Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε… αναμνήσεις και φωτογραφίες σε κομοδίνα πριν προλάβεις να το καταλάβεις.
3. Να βγάλεις χρήματα για να ζήσεις τους δικούς σου. (Εδώ η ταινία το... ξεφτιλίζει το θέμα. Είπαμε λεφτά, αλλά όχι σκορπώντας τον θάνατο.)
4. Η πολιτική ορθότητα δεν αξίζει ούτε όσο ένα βρόμικο ζευγάρι κάλτσες χοιροβοσκού, που έχει χρόνια και να πλυθεί και να φορέσει καθαρά ρούχα. Υπάρχει μια σχετική σκηνή, που σπάει κόκαλα, και σίγουρα πονοκεφάλιασε τον Ιστγουντ αρκετά, ώστε να τη σερβίρει και έξυπνα αλλά και… κατάμουτρα στο κομπλεξικό σύστημα της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έχει αναγάγει τα ορθοπολιτικά ψέματα σε θρησκεία.
5. Να κινείσαι κάπως χαοτικά στη ζωή σου. Αν είσαι απρόβλεπτος, δεν γίνεσαι εύκολος στόχος.
6. Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Οσο στεγνά, ψυχρά και ωμά έκανες τις κουτσουκέλες σου άλλο τόσο να υπηρετείς τον γνήσιο, τον αυθεντικό εαυτό σου και να μην κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: