Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Τουρκία, η τρομοκρατία των τροφίμων

Λόγω των συνεχώς αυξανομένων τιμών των τροφίμων, η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να πουλάει φθηνά λαχανικά απ’ ευθείας στους Πολίτες, μέσα από σκηνές που έχουν στηθεί στα κέντρα των πόλεων – όπου δημιουργούνται μεγάλες ουρές ανθρώπων για να αγοράσουν.
Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 50 τέτοιες σκηνές και στην Άγκυρα 30 – ενώ ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος φοβάται πως γίνεται προσπάθεια ανατροπής του μέσω της κατακόρυφης μείωσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού από τον πληθωρισμό, δήλωσε ότι, όπως πολεμάει κανείς τους τρομοκράτες, έτσι οφείλει και με την τρομοκρατία των τροφίμων.
Αντί να ενοχοποιήσει λοιπόν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του για την άνοδο των τιμών, προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες στους δήθεν άπληστους εμπόρους και στις «δυνάμεις από το εξωτερικό» – όπως άλλωστε ο κάθε δικτάτορας, ο οποίος μεταξύ άλλων λεηλατεί την ίδια του τη χώρα. Στόχος του δεν είναι προφανώς η στήριξη του πληθυσμού με την απ’ ευθείας πώληση λαχανικών, αλλά η νίκη του στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου – τις σημαντικότερες για τον ίδιο, αφού μετά ακολουθεί μία χρονική περίοδος τεσσάρων ετών χωρίς εκλογές.
Τέλος, ο πληθωρισμός είναι μεν στο 20,35%, αλλά στα τρόφιμα έχει φτάσει στο 30,97% – ενώ ορισμένα λαχανικά, όπως οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, κοστίζουν 88% και 81% αντίστοιχα περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Ο πρόεδρος της χώρας σχεδιάζει αντίστοιχες ενέργειες για τα είδη καθαρισμού, καθώς επίσης για άλλα προϊόντα – έτσι ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: