Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Αποδοχή της Ψευδοσυνόδου από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγ. Όρους

ΕικόναΤου π. Νικολάου Μανώλη
Προσφάτως έγινα κάτοχος του επισήμου ετησίου περιοδικού που εκδίδει η Αγιορείτικη Μονή του Οσίου Γρηγορίου με τον ομώνυμο τίτλο "Ο ΟΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ" - Περίοδος Β' Έτος 2017 Αριθμ.42.
Με ιδιαίτερη χαρά αντίκρισα το πρώτο άρθρο του περιοδικού "Η Εκκλησία και ο Οικουμενισμός" - απάνθισμα λόγων του μακαριστού, ακραιφνούς ορθοδόξου, Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη.
Δυστυχώς η χαρά μετετράπη σε λύπη καθώς προχώρησα και ανέγνωσα το "Επίκαιρα γεγονότα και θέματα" διότι διαπίστωσα πως το θέμα του Οικουμενισμού θίχτηκε στο περιοδικό μόνο ως κάτι θεωρητικό και όχι ως κάτι το οποίο έχει σχέση με τις αποφάσεις της Ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου της Κρήτης (της λεγομένης “Αγίας και Μεγάλης Συνόδου”). 
Σε αυτή τη στήλη, γίνεται εκτενής αναφορά στις όντως ορθόδοξες προτάσεις που είχε διατυπώσει το Άγιον Όρος προ της Ψευδοσυνόδου προκειμένου να διορθωθούν τα επίμαχα κείμενα, και δηλώνουν πως είναι σύμφωνοι με αυτές τις προτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι παραλείπουν να μας αναφέρουν πως παρόλο που οι προτάσεις αυτές ήταν ορθόδοξες και στόχευαν στο να "αποφευχθεί η οικουμενιστική νοηματοδότησις των κειμένων", το αποτέλεσμα είναι ότι ΔΕΝ έγιναν αποδεκτές από τη Ψευδοσύνοδο.
Σημασία έχει το τι έγινε και όχι το τι θέλαμε να γίνει!
Διαβάζουμε  ακόμη: "Οι επίσημες θέσεις του Αγίου Όρους περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τις οποίες ανεπτύξαμε ανωτέρω, συνοψίζονται στο ότι τα κείμενα της Συνόδου, ιδίως στο ζήτημα της εκκλησιολογίας, χρειάζονται περαιτέρω διορθώσεις και διασαφήσεις, που μπορούν να γίνουν κατά τις προαναγγελθείσες επόμενες συνόδους της Εκκλησίας."
Η Ψευδοσύνοδος δεν ολοκληρώθηκε; Δεν υπογράφτηκαν τα κείμενά της; Δεν απορρίφθηκαν οι ορθόδοξες αντι-προτάσεις σας; Τι θα πει χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση (“διορθώσεις και διασαφήσεις”); Η Ψευδοσύνοδος δεν είναι εν εξελίξει και τα κείμενα υπογράφτηκαν!
Δυστυχώς είναι εμφανές για αυτόν που θα πάρει το περιοδικό στα χέρια του, ότι παντού δεσπόζει η αναφορά σε "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" και όχι σε Ψευδοσύνοδο.
Το κερασάκι στη τούρτα έρχεται με το παρακάτω απόσπασμα:
"Επειδή μεταξύ του λαού έγινε μετασυνοδικώς ταραχή με την διακοπή του μνημοσύνου ωρισμένων επισκόπων, η ιεροκοινοτική Επιτροπή θεώρησε απαραίτητο να τονίση ότι «η τάσις διά διακοπήν μνημοσύνου δεν είναι εν προκειμένω δικαιολογημένη». Οι λόγοι είναι αρκούντως σοβαροί. Γράφει στην Έκθεσί της ότι στην Κρήτη δεν υπεγράφη ενωτικός Όρος, όπως στην Λυών και στην Φλωρεντία, ούτε οι επίσκοποι προσεχώρησαν σε κατεγνωσμένη αίρεσι (όπως το Φιλιόκβε, η κτιστή Χάρις, η χειροτονία γυναικών κ.λπ.), αλλά οι επίσκοποί μας παραμένουν οι Ορθόδοξοι ποιμένες του Ορθοδόξου λαού"
Θεωρώ αδιανόητα προκλητικό να αναφέρεται ότι επειδή δεν "υπεγράφη ενωτικός Όρος" η διακοπή μνημοσύνου δεν είναι δικαιολογημένη. Αν υπογραφόταν ενωτικός όρος και προσχωρούσαν στην αίρεση τότε δε θα συζητούσαμε για  διακοπή μνημοσύνου καθώς οι υπογράψαντες θα έθεταν εαυτούς εκτός Εκκλησίας. Δε θα ήταν πλέον Ορθόδοξοι. Η διακοπή μνημοσύνου γίνεται σε επισκόπους που είναι ακόμα στην Ορθοδοξία αλλά κηρύσσουν γυμνή τη κεφαλή αίρεση. Ο κανόνας (ΙΕ΄ της Πρωτοδευτέρας Συνόδου) του Μεγάλου Φωτίου είναι ξεκάθαρος.
Αν τώρα - στις μέρες μας - θεωρείτε τη διακοπή μνημοσύνου αδικαιολόγητη τότε τί έχετε να πείτε για το ΄70 που είχε κόψει το μνημόσυνο σχεδόν σύσσωμο το Άγιον Όρος; Θεωρείτε αδικαιολόγητη τη στάση του Οσίου Παΐσιου που έκοψε το μνημόσυνο;
"Ούτε οι επίσκοποι προσεχώρησαν σε κατεγνωσμένη αίρεσι": Ο οικουμενισμός δεν είναι κατεγνωσμένη αίρεση; Η αίρεση των ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά όντως δεν είναι κατεγνωσμένη αίρεση, αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι αν ένας επίσκοπος κηρύττει τις αιρέσεις τους η διακοπή μνημοσύνου του θεωρείται αδικαιολόγητη;
Το αποκορύφωμα είναι πως ενώ δε θεωρείτε τον οικουμενισμό ως κατεγνωσμένη αίρεση, θεωρείτε όμως τη χειροτονία γυναικών ως αίρεση! Μα είναι αίρεση η χειροτονία γυναικών; Μήπως και ο διπλός γάμος των ιερέων είναι αίρεση; Μήπως θα μας πείτε και πως η ημερολογιακή μεταρρύθμιση είναι αίρεση; Ή μήπως ο εγωισμός είναι αίρεση, όπως θεωρεί και ο Αλβανίας Αναστάσιος; Αδυνατώ να πιστεύσω πως στο μοναστήρι που έζησε ο π.Γεώργιος Καψάνης, σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν την αίρεση από τη πλάνη, το πάθος ή τα διοικητικά λάθη της Εκκλησίας.
Γιατί πατέρες παίζετε το παιχνίδι της "δημιουργικής ασάφειας" όπως έκανε η Ψευδοσύνοδος;
Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε τους οικουμενιστές (βλ.Λαρεντζάκη) να διαβάζουν τις αποφάσεις της Ψευδοσυνόδου ως έχουν και να λένε πως "Οι αντιδρώντες αναφέρονται και επικαλούνται το Σύμβολο της Πίστεως και ισχυρίζονται ότι με την έκφραση ‘’Εις Μίαν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν’’ εννοείται αποκλειστικώς και μόνον η Ορθόδοξος Εκκλησία" και εσείς να κρύβεστε πίσω από τις απορριφθείσες παλαιές προτάσεις σας!
Οι αποφάσεις της Κρήτης είναι Ορθόδοξες ή όχι;
Είναι Ορθόδοξη Σύνοδος ή Ψευδοσύνοδος;
Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.
Δεν είναι δυνατόν η "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" να είναι ολίγον Ορθόδοξη!
Ή είναι Ορθόδοξη ή Ψευδοσύνοδος!

"ἔστω δέ ὁ λόγος ὑμῶν ναί ναί, οὒ οὔ· τό δέ περισσόν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν." (Ματθ. ε΄ 37)


ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ; 
ΤΟ ΓΟΝΑΤΙΣΕΣ παπα ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ; 
ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΣΑ ΕΓΩ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΥ;
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ 
ΕΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΩ; 
ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ;

Αμέθυστος


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και πάνω από ολα η.... ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. Βαραθρολομαίου.

ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ έριξε-ΔΙ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ- το ΕΦΕΤΕΙΟ στον ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ κ. Μεθόδιο Παπαλαμπρακόπουλο.


Ήταν λέει...ο ΗΘΙΚΟΣ αυτουργος για μια...μολότοφ...ΜΕΊΝΑΜΕ ΑΝΑΥΔΟΙ!
ΚΟΊΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΔΩ:
https://www.ethnos.gr/ellada/33974_moni-esfigmenoy-17-hronia-fylaki-gia-ti-molotof

ΠΟΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ρε φίλε....ΠΟΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑ...

amethystos είπε...

Συμμερίζομαι τή λύπη σου φίλε, αλλά σκέψου πόσες αμαρτίες θά τού συγχωρεθούν. Επεσε σέ βαρειά συκοφαντία τών αγίων μας. Πολλοί δέν τό υπολογίζουν αλλά τίποτε δέν γίνεται χωρίς τήν έγκριση τού Θεού. Είναι τόσο παράλογο πράγματι πού ξεπερνά τά όριά μας.Ας ευχηθούμε νά είναι πρός Σωτηρίαν.