Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Τι σημαίνει Πάσχα Ελλήνων

               
Ο Χριστός δεν σταυρώθηκε κι αναστήθηκε για να πηγαίνουν οι υποψήφιοι στη Βαρβάκειο να ρωτούν τις τιμές της συκωταριάς
Ανάσταση είναι ο Χριστός ο ίδιος. Είναι το θαύμα της κατάλυσης του βασιλείου του Αδη και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη διαβεβαίωσή Του για τη νίκη επί του θανάτου. Είναι η σωτηρία σωμάτων και ψυχών. Είναι η αγάπη και η καθημερινή εκγύμναση του χαρακτήρα στην αρετή. Είναι η άρνηση να συμβιβαστούμε με το κακό, το φαύλο, το πτωτικό, την αμαρτία, τον εγωισμό. Ανάσταση είναι η θεία κοινωνία. Ανάσταση είναι η συμμετοχή μας στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη μυστηριακή ζωή της. Ανάσταση είναι ο αναβιβασμός της σκέψης μας στις ουράνιες σφαίρες του αγαθού και η ένωσή μας με την πατρίδα μας, και η νομή και κατοχή των αμύθητων πνευματικών θησαυρών της.
Το ελληνικό Πάσχα αυτό είναι. Δεν το βρίσκεις σφαγμένο στους πάγκους, που στάζουν αίμα και βρίθουν μυγών, ούτε συχνάζει στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα. Δεν παραπατάει ζαλισμένο σε πίστες. Δεν το συναντάς στα προαναφερθέντα μέρη επειδή δεν σχετίζεται με την υπερκατανάλωση σφαχτών και την εμβάπτιση του πλέγματος των ενστίκτων σε λίτρα αλκοόλ.

Η Ανάσταση Κυρίου δεν μπορεί να συνδεθεί με την υποκρισία των ψηφοθήρων, που εν όψει του εκλογικού παιγνίου «κατεβαίνουν στον λαό» - ένα κλισέ που, χωρίς να το επιδιώκουν, φανερώνει τις αληθινές σκέψεις τους για τους πολίτες. Οι εκλογείς, κατά την άποψη των καταναλωτών των φόρων μας, βρισκόμαστε «χαμηλά» κι εκείνοι μας κάνουν τη χάρη, έστω μια φορά στο τόσο, να «κατέβουν» στο επίπεδό μας.

Η αλήθεια είναι πικρή και ο δρόμος γνωστός και στενός.
Μόνο ο Χριστός κατέβηκε στο... επίπεδό μας. Οι πολιτικάντηδες θέλουν να πατήσουν στις πλάτες μας (οι πιο καλοσυνάτοι) ή ακόμα και στα πτώματά μας (οι πιο αποφασισμένοι). Μην πιστεύετε σε ανθρώπους που βλέπετε στην τηλεόραση και σε γυαλιστερά φυλλάδια. Καλύτερα κοιτάξτε εικόνα αγίου και κάντε τον σταυρό σας.


Ο χριστιανός είναι ένας χαρωπός θλιμμένος κι ένας μελλοντικά γεννημένος με ανάμνηση θανάτου, τον οποίο περιμένει να καταργήσει και για λογαριασμό του ο Χριστός. Καλή Ανάσταση!
Παναγιώτης Λιάκος

Αυτήκοος και αυτόπτης του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου


6.«Οι ιεροκήρυκες και οι μοναχοί χρειάζονται μετάνοια. Να μην κάνουν ελεγκτικό κήρυγμα στους διαλυμένους ανθρώπους της σήμερον».

7.«Η προσευχή που γίνεται με ταπείνωση, έστω κι αν βρισκόμαστε σε άσχημη πνευματική κατάσταση, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη που γίνεται σε καλή πνευματική κατάσταση αλλά όχι με ταπείνωση».

8. «Για την σωστή και αποδοτική μελέτη της Αγίας Γραφής χρειάζεται να προηγηθεί η εσωτερική εργασία, η εσωτερική κάθαρση, για να εννοήσουμε σωστά τον λόγο του Θεού. Βοηθούν οι Πατέρες της Εκκλησίας (ρυάκια που οδηγούν στον ποταμό), άλλα κι αυτούς τους κατανοεί μόνον ο έχων το αυτό πνεύμα, αυτός που καθάρθηκε εσωτερικά. Γι’ αυτό και οι μεταφράσεις της Αγίας Γραφής πρέπει να γίνουν από κεκαθαρμένους και φωτισμένους ανθρώπους».

9. «Όταν βρίσκουμε στον δρόμο μας ανθρώπους που δεν μπορούμε να συνεργασθούμε, δεν μας αναπαύουν, καλύτερα να αρνηθούμε τη συνεργασία παρά να προτιμήσουμε να υποφέρουμε την κατάσταση που δεν μας βοηθά».

10. «Την ευαίσθητη γυναίκα ο διάβολος προσπαθεί να την κάνει υπερευαίσθητη, για να την καταστρέψει. Η γυναίκα πρέπει λίγο να ανδροποιηθεί. Ο άνδρας πρέπει να διώξει την βαρβαρότητα και να κρατήσει μόνο τη λεβεντιά. Ο διάβολος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αγάπη, τον συναισθηματισμό και την ευαισθησία της γυναίκας και την μετατρέπει σε υπερευαισθησία, για να σκοτώσει τη γυναίκα με αυτοκτονία να την τρελάνει ή να διαστρέψει την αγάπη σε μίσος. Όταν αυτή η αγάπη της γυναίκας απογοητευθεί, πικραθεί, βρει ανδρική βαρβαρότητα, δηλητηριάζεται και γίνεται άσπονδο μίσος. Από αυτό εξηγείται η γυναικεία ζήλεια».

11. «Τα παιδιά χρειάζονται πολλή στοργή, αλλά με διάκριση, όχι παραχάιδεμα. Η στοργή είναι σαν την τροφή. Την χρειάζονται τα παιδιά, όπως και τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα για να ζήσει. Κι όποιο παιδί τράφηκε με πολλή στοργή είναι ικανό αργότερα να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής».

12. «Ο μοναχός δεν είναι για κηρύγματα. Έχει ανάγκη μετανοίας».

13. «Στην άλλη ζωή θα δούμε εκπλήξεις. Άλλη είναι η δική μας δικαιοσύνη και άλλη του Θεού. Μπορεί ένας εγκληματίας που σκότωσε μόνο 20 ανθρώπους, ενώ μπορούσε 40 και συγκρατήθηκε, να είναι ανώτερος στα μάτια του Θεού από έναν μοναχό που έκανε 20 θαύματα. Ο Θεός βλέπει πάντοτε τις συνθήκες υπό τις οποίες έζησε ο καθένας και κρίνει διαφορετικά. Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται η Εκκλησία στις ατακτούσες θυγατέρες της; Όχι, να μην τις κάνει αποπαίδια, αλλά να τις συγχωρήσει, να καλύψει το λάθος τους, να φροντίσει να τις παντρέψει».

14. «Ο άνθρωπος της Χάριτος ξαναγίνεται το αφεντικό της φύσεως και τα άλογα ζώα τον αγαπούν. Ακόμη και το καημένο το φίδι που όλοι το πετροβολούν, αν του δείξεις αγάπη, ημερεύει».

15. «Η αγάπη δεν έχει όρια, σ’ άλλο κόσμο ανήκει ο αναστημένος άνθρωπος».

16. «Η χάρις προδίδει αυτόν που την έχει».

ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ, ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ.
Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΓΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ Ο ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ, Ο ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ, Ο ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΜΑΝΙΧΑΙΣΜΟ ΑΝΤΙ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ.


Η τραγικότητα των σημερινών εορταζόντων το Πάσχα Χριστιανών-

Ἀδαμάντιος Τσακίρογλου

Καθὼς ἡ Μ. Ἑβδομάδα φθάνει στὴν κορύφωσή της καὶ ἀναλογιζόμενοι τὴν ἐξέλιξη τῶν σημερινῶν ἀνθρώπων καὶ δὴ τῶν Χριστιανῶν, μποροῦμε σίγουρα νὰ διαπιστώσουμε, ὅτι παράλληλα μὲ τὴν κορύφωση τῶν ἱερῶν Παθῶν κορυφώνεται καὶ ἡ τραγικότητα τῶν σημερινῶν ἑορταζόντων τὰ Πάθη αὐτά.

Ποτὲ δὲν ἦταν οἱ ἑορτάζοντες Χριστιανοὶ τόσο ἀπομακρυσμένοι ἀπὸ τὴν συνειδητοποίηση τοῦ τί ἑορτάζουμε τὸ Πάσχα, ὅσο σήμερα. Καὶ ποτὲ δὲν ὁμοίασαν οἱ ἄνθρωποι τόσο πολὺ τοῦ Ἰούδα, ὅσο οἱ σημερινοί. Ἔχουμε χάσει τὸ νόημα καὶ τὴν σημασία τῆς Θυσίας τοῦ Θεανθρώπου Σωτῆρος μας. Ὁ ἑορτασμὸς κατήντησε μία συγκινησιακὴ ὑπενθύμιση κάποιων γεγονότων.

Στὴν σημερινὴ κοινωνία τῶν ἀτομικῶν δικαιωμάτων καὶ τῆς προσφορᾶς πολλῶν προσωπικῶν ἐπιλογῶν, πῶς θὰ καταλάβουμε τὸ μήνυμα τῆς ἀνιδιοτέλειας, τῆς αὐταπάρνησης, τῆς θυσίας καὶ τῆς ἀγάπης τῆς ἑορτῆς αὐτῆς; Ὅταν κυριαρχεῖ ἡ ἔκφραση μὴν εἶσαι θῦμα, πῶς θὰ βιώσουμε τί ἐστι θυσία; Πῶς θὰ δεχθοῦμε τὴν μία καὶ στενὴ ὁδό;

Στὴν σημερινὴ κοινωνία τῆς ὑποτιθέμενης ἀλληλεγγύης καὶ τοῦ βιασμοῦ τῆς ἀγάπης, πῶς θὰ νιώσουμε τὴν πραγματικὴ Ἀγάπη ποὺ ἐνσαρκώθηκε γιὰ τὴν σωτηρία μας; Πῶς θὰ καταλάβουμε,
ὅτι ἀγάπη χωρὶς ἀλήθεια δὲν ὑπάρχει; Πῶς θὰ πράξουμε τὰ τῆς

ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ καὶ θὰ ἀπορρίψουμε τὰ τῆς ἀγάπης τοῦ κόσμου;

Στὴν σημερινὴ κοινωνία τῆς προσωπικῆς ἀνάδειξης, τοῦ κύρους καὶ τῆς αὐθεντίας, πῶς θὰ ἀρνηθοῦμε τὴν δόξα τῶν ἀνθρώπων, πῶς θὰ βιώσουμε τὴν ταπείνωση τοῦ νιπτῆρος, τὴν ἄκρα ταπείνωση τοῦ Σταυροῦ; Πῶς θὰ νοοήσουμε τὸ «Tί γάρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐάν κερδήσῃ τόν κόσμον ὅλον καί ζημιωθῇ τήν ψυχήν αὐτοῦ»............
ΕΝΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: