Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Tσίπρας στους FT: Μάθαμε με το σκληρό τρόπο ότι το συμφέρον μας είναι στην Ευρώπη

Η Ελλάδα ανακάλυψε μέσα από μία σκληρή εμπειρία ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για
την έξαρση των ευρωσκεπτικιστικών και δεξιών λαϊκιστικών κινημάτων ανά την ήπειρο. Όσο για τις δεσμεύσεις στο οικονομικό πεδίο, διαβεβαιώνει ότι αυτές για πρωτογενή πλεονάσματα θα τηρηθούν.

Στη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει δε τη θέση του ότι το αδιέξοδο του Brexit αντανακλά τα προβλήματα μίας «εθνικιστικής προσέγγισης» και μίας «σωβινιστικής ρητορικής» στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. «Ό,τι βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μίας σωβινιστικής ρητορικής που υποσχέθηκε λύση με εθνικιστική προσέγγιση και όχι με συλλογικές απαντήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, με την εφημερίδα να θυμίζει πως το 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν ένας ριζοσπάστης αριστερός, ο οποίος αντιτασσόταν στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών για να δεχθεί τελικά τους όρους λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα.

«Οι εξελίξεις με το Brexti αποδεικνύουν ότι αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό, δεν προσφέρει λύσει σε πραγματικά προβλήματα» συνεχίζει ο πρωθυπουργός, ενώ προσθέτει ότι σήμερα η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μάχη για να πείσει τους ψηφοφόρους για την αξία της. Αποδίδει την δυσφορία της κοινής γνώμης και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην λιτότητα και στο γεγονός ότι το «πρόσωπο» της Ευρώπης «δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους πολίτες της». «Φαίνεται να μην είναι τόσο δημοκρατική και τόσο φιλική απέναντι στις ανάγκες τους» λέει.

Οι Financial Times σημειώνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά με το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι» αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του θα παραμείνει πιστή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ήταν «η επανάκτηση της αξιοπιστία μας στην Ευρώπη κας τους δανειστές μας, οπότε δε θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία».

Πηγή: naftemporiki.gr
 

hassapis-peter

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗΣ.ΦΡΙΚΤΟ ΘΕΑΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: