Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Μία αυστηρή και ενισχυμένη κατάσταση επιτήρησης, είναι κατάλληλη για τον αποτελεσματικό έλεγχο οποιασδήποτε πανδημίας – ενώ η Δημοκρατία, με τις πολιτικές ελευθερίες της, έχει μειονεκτήματα στο συγκεκριμένο τομέα. Επομένως, όταν συγκρίνει κανείς τις χώρες μεταξύ τους, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του όλα αυτά – αφού διαφορετικά δεν είναι σωστές οι συγκρίσεις. Το να θυσιάσουμε τώρα όλες μας τις ελευθερίες που αποκτήσαμε με τόσο κόπο και με τόσους αγώνες στο βωμό μίας πανδημίας, επιτρέποντας στις εκάστοτε κυβερνήσεις να διαχειρίζονται απολυταρχικά τις κοινωνίες, δεν είναι ότι καλύτερο – πόσο μάλλον όταν αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι ελίτ που στην ουσία κυβερνούν τις δυτικές χώρες από το παρασκήνιο, με τους πολιτικούς έμμισθους υπαλλήλους τους. Από την άλλη πλευρά, η ίδια κυβέρνηση που υπερχρέωσε την Ελλάδα το 2004-2009 και που τη χρεοκόπησε το 2012 με το εγκληματικό PSI, οδηγεί για μία ακόμη φορά τη χώρα στο χάος και στην καταστροφή – σπαταλώντας χωρίς καμία λογική χρήματα που δανείζεται, σαν να μην υπήρχε αύριο. Είμαστε δε σίγουροι πως θα χρησιμοποιήσει τον εμβολιασμό, όπως ο B. Netanyahu στο Ισραήλ – δηλαδή, για να στηρίξει την παραμονή της στην εξουσία, αδιαφορώντας για τους Έλληνες.

.Analyst Team

Άποψη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο παγκόσμιος θαυμασμός προς το Ισραήλ έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό – σε σημείο να θεωρείται πρότυπο, για έναν και μόνο λόγο: επειδή εξελίσσεται στο κορυφαίο Έθνος, όσον αφορά τους εμβολιασμούς των Πολιτών του. Το γεγονός αυτό έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό του, τον κ. B. Netanyahu, ο οποίος προηγουμένως είχε επικριθεί και κατηγορηθεί για τρεις υποθέσεις διαφθοράς – με αποτέλεσμα να μετατραπεί σήμερα σε «φωτεινή εικόνα», λόγω των μαζικών εμβολιασμών.

Ειδικότερα, πάνω από το 15% του πληθυσμού του Ισραήλ (γράφημα) έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου – γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ως εκ τούτου αρκετοί εκφράζουν το θαυμασμό τους, λέγοντας πως «το Ισραήλ μας δείχνει πώς να το κάνουμε και όλοι πρέπει να μάθουμε από το Ισραήλ»! Ποιοι είναι αυτοί που προωθούν τους συγκεκριμένους επαίνους; Τα ΜΜΕ, ακολουθώντας τις οδηγίες των φαρμακευτικών εταιριών που κερδίζουν τεράστια ποσά από το εμβόλιο – καθώς επίσης όλων αυτών που το υποστηρίζουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Φαίνεται δε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνειδητοποίησε γρηγορότερα από τους άλλους πόσο θα ωφελούταν πολιτικά – με κριτήριο το ότι, ήδη από το Φθινόπωρο έκλεισε βιαστικά μία πανάκριβη συμφωνία με τη Pfizer, πληρώνοντας 30 $ ανά εμβόλιο, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες δόσεις. Η τιμή είναι βέβαια υπερδιπλάσια από αυτήν που καταβάλλουν οι χώρες της ΕΕ – γεγονός που σημαίνει πως έχει επενδύσει πάρα πολλά, σε ένα αβέβαιο εγχείρημα.


Θα μπορούσε τώρα να ισχυρισθεί κανείς πως η ενέργεια του είναι δικαιολογημένη, επειδή θα αποτρέψει πιθανούς μελλοντικούς θανάτους – ενώ το μεγαλύτερο «κλείδωμα» της Οικονομίας θα κόστιζε πολύ ακριβότερα. Δηλαδή, εάν υποθετικά εμβολιασθούν 9 εκ. Ισραηλινοί δύο φορές για 30 $ εκάστη (έχουν υπογραφεί συμφωνίες και με άλλες εταιρίες), το κόστος θα ήταν 540 εκ. $ – οπότε το ήμισυ, τα 270 εκ. $, τα επί πλέον χρήματα που πλήρωσε ο πρωθυπουργός για την παράδοση των εμβολίων στη χώρα του, με προνομιακούς όρους. Προφανώς λοιπόν το εγχείρημα του είναι οικονομικά συμφέρον – αφού, εκτός από την αποφυγή θανάτων, το κόστος του κλειδώματος είναι σημαντικά υψηλότερο.

Περαιτέρω, με εξαίρεση τους εμβολιασμούς, το Ισραήλ δεν αποτελεί πρότυπο όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας – αφού ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε πάνω από 8.000 άτομα την ημέρα για πρώτη φορά μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή οι θάνατοι αυξάνονται επίσης (γράφημα) – οπότε, παρά τους εμβολιασμούς, αποφασίσθηκε ένα ακόμη αυστηρό «κλείδωμα» δύο εβδομάδων. Το γεγονός αυτό πάντως δημιουργεί αυτονόητες υποψίες, σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου – αφού δεν μπορεί να είναι τυχαία η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, παράλληλα με τον εμβολιασμένο αριθμό Ισραηλινών.

Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να είμαστε εξίσου προσεκτικοί με τους βιαστικούς επαίνους μεμονωμένων χωρών, καθώς επίσης με την αυστηρή βιαστική κριτική άλλων – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις γεωγραφικές, όσο και τις πολιτικές τους συνθήκες. Ειδικότερα, το Ισραήλ ελέγχεται από μία ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, όπου το εθνικό υπουργείο Υγείας αποφασίζει μόνο του σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού που εφαρμόζει – κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προγραμματίσει πολύ εύκολα τις ενέργειες του. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι Πολίτες του ζουν σε αστικά κέντρα – στα οποία οι μεγάλες εγκαταστάσεις εμβολιασμού που έχουν δημιουργηθεί, επιτρέπουν τη μαζική χορήγηση εμβολίων.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν λίγα παραδείγματα χωρών με σοβαρές στατιστικές που πράγματι καταπολέμησαν τον ιό – κυρίως οι ασιατικές, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, η Ταιβάν και η Νότια Κορέα. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των κρατών, όπως και του Ισραήλ, είναι ο στενός έλεγχος και η αυστηρή παρακολούθηση των Πολιτών τους – όπου βέβαια ο έλεγχος και η παρακολούθηση θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αυξημένα ακόμη και μετά την εξαφάνιση της πανδημίας.

Συμπερασματικά λοιπόν, μία αυστηρή και ενισχυμένη κατάσταση επιτήρησης, είναι κατάλληλη για τον αποτελεσματικό έλεγχο οποιασδήποτε πανδημίας – ενώ η Δημοκρατία, με τις πολιτικές ελευθερίες της, έχει μειονεκτήματα στο συγκεκριμένο τομέα. Επομένως, όταν συγκρίνει κανείς τις χώρες μεταξύ τους, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του όλα αυτά – αφού διαφορετικά δεν είναι σωστές οι συγκρίσεις.

Το να θυσιάσουμε όμως όλες μας τις ελευθερίες που αποκτήσαμε με τόσο κόπο και με τόσους αγώνες στο βωμό μίας πανδημίας, επιτρέποντας στις εκάστοτε κυβερνήσεις να διαχειρίζονται απολυταρχικά τις κοινωνίες, δεν είναι ότι καλύτερο – πόσο μάλλον όταν αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι ελίτ που στην ουσία κυβερνούν τις δυτικές χώρες από το παρασκήνιο, με τους πολιτικούς έμμισθους υπαλλήλους τους.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας οφείλουμε να τονίσουμε ακόμη μία φορά πως, με βάση τις διεθνείς εμπειρίες, είτε κλειδωθεί μία χώρα είτε όχι, η εξέλιξη της πανδημίας δεν επηρεάζεται – οπότε αφενός μεν δεν προστατεύεται η Υγεία, αφετέρου καταστρέφεται η Οικονομία, με αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και υγειονομικής περίθαλψης. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για κράτη όπως η Ελλάδα, έτσι που την κατάντησαν οι κυβερνήσεις της – θυμίζοντας πως η σημερινή στήριξε την οικονομία με 24 δις € δανεικά που θα τα πληρώσουμε πανάκριβα και παρ’ όλα αυτά το ΑΕΠ μας μειώθηκε κατά περίπου 20 δις €!

Επί πλέον πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας ήταν το 2020 της τάξης των 20 δις €, αυξάνοντας το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στα 370 δις € ή στο 228% του ΑΕΠ – ενώ το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, μόνο το κόκκινο, ξεπέρασε τα 240 δις €. Η ίδια κυβέρνηση λοιπόν που υπερχρέωσε την Ελλάδα το 2004-2009 (ανάλυση) και που τη χρεοκόπησε το 2012 με το εγκληματικό PSI (άρθρο), οδηγεί για μία ακόμη φορά τη χώρα στο χάος και στην καταστροφή – σπαταλώντας χωρίς καμία λογική χρήματα που δανείζεται, σαν να μην υπήρχε αύριο. Είμαστε δε σίγουροι πως θα χρησιμοποιήσει τον εμβολιασμό, όπως ο B. Netanyahu στο Ισραήλ – δηλαδή για να στηρίξει την παραμονή της στην εξουσία, αδιαφορώντας για τους Έλληνες.

(Ακολουθείστε μας στο Twitter πατώντας εδώ για να ενημερώνεστε αμέσως για τις αναλύσεις μας)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητσοτάκης να βάλει στις ταράτσες ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι θα μας καρφώνουν εμβόλια στον ποπό ενώ εμείς αμέριμνοι θα βολτάρουμε έχοντας στείλει τον κωδικό 6. Επίσης να του δώσω άλλη μια ιδέα: ουδείς θα μπορεί να βολτάρει εαν δεν στέλνει τον κωδικό 666.