Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ιερά Σύνοδος για Μητροπολίτη Δωδώνης: Απαράδεκτες δηλώσεις – Αμαυρώνουν το έργο της Εκκλησίας

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι οι απόψεις του Μητροπολίτη είναι προσβλητικές για τον άνθρωπο και ειδικά για τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών

Απαράδεκτες και προσβλητικές χαρακτήρισε η Ιερά Σύνοδος τις αδιανόητες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρωινή εκπομπή ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση» και «δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό».

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι πρόκειται για δηλώσεις «συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών», οι οποίες «αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή “Σήμερα” (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

Καταδίκη και από τον πολιτικό κόσμο για τις εξοργιστικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τάχθηκε κατά των αμβλώσεων, ακόμα και όταν υπάρχει βιασμός, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση.

«Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει. Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για να γίνει σύλληψη», είπε χαρακτηριστικά.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, για τα απαράδεκτα αυτά σχόλια.


Σχόλιο: Εκπροσωπώντας τον εαυτό του είπε πράγματα απαράδεκτα για τον άνθρωπο. Επομένως εκπροσωπώντας τον εαυτό του δεν είναι χριστιανός. 
Πότε γίνεται ένας επίσκοπος χριστιανός; Όταν εισέρχεται στην Σύνοδο;
Το έργο της Εκκλησίας και η Εκκλησία ταυτίζονται;
Το έργο της Εκκλησίας είναι η θεία λειτουργία, η εξομολόγηση και η φιλανθρωπία;
Η θεολογία της σημερινής Εκκλησίας ισχυρίζεται ότι όλα τα μυστήρια γίνονται εν αγίω πνεύματι, ότι το Κυριακό σώμα της Εκκλησίας αυτής είναι η βασιλεία των ουρανών, ότι ο Κύριος ανελήφθη και δεν είναι πια μαζί μας, ότι το άγιο Πνεύμα είναι ενεργό στην Εκκλησία και συστήνει το Κυριακό σώμα σε σώμα Χριστού.
Η Πατερική Εκκλησία δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι το Άγιο Πνεύμα ενσαρκώθηκε, ούτε ότι οι άκτιστες ενέργειες ενσαρκώθηκαν. Ενσαρκώθηκε μόνο η Υπόσταση του Υιού του Θεού, ο Ιησούς Χριστός ο οποίος είναι η κεφαλή της Εκκλησίας και ο Σωτήρ των πιστών οι οποίοι πιστεύουν ότι Αυτός είναι ο Λυτρωτής δια της μετανοίας, ο δημιουργός της καινής κτίσεως, της Βασιλείας, η οποία δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. 
Οι Πατέρες της Εκκλησίας υπερασπίστηκαν την ορθή πίστη, όχι την πίστη. Την πίστη δηλ. στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο κάνει λόγο για τα πρόβατα του Χριστού, όχι για τα πρόβατα που τρώει ο λύκος.
Η σημερινή Εκκλησία είναι ένα ίδρυμα το οποίο προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της και εμάς ότι είναι ο ΘΕΟΣ. Αυτό το νόημα έχει ο λόγος ότι ο Κύριος ενσαρκώθηκε σε μια ήδη υπάρχουσα Εκκλησία ή ότι η Εκκλησία είναι η αγία Τριάδα. 
Για την Πατερική Εκκλησία, η Εκκλησία Αρχίζει στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Η σημερινή Εκκλησία δεν είναι πλέον η Εκκλησία του Κυρίου. Και τα πρόβατα του Χριστού γνωρίζουν και ακούν την φωνή του, δεν ξεγελιούνται.  
«Τα πρόβατα τα εμά ακούουσι την φωνήν μου, και εγώ γνωρίζω αυτά, και με ακολουθούσι» (Κατά Ιωάννην 10:27). 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμέθυστε καλώς όρισες και πάλι.
Μου έλειψες.
Σωστά τα λες για άλλη μια φορά. Το Ευαγγέλιο δεν είναι δελτίο τύπου. Ούτε εγχειρίδιο savoir vivre.
Είναι αναγγελία πρόσκλησης σε μετάνοια και συμμετοχή στην βασιλεία του Κύριου του Ζώντος.
Η ανάγκη της εκκλησίας (το έτσι αποκαλούμενο ίδρυμα) αλλά και των στελεχών της για δελτία
τύπου και διακηρύξεις είναι κούφιος λόγος γιατί απουσιάζει τόσο ο μετανοών όσο και η
επίκληση του Μοναδικού την Χάρη παρέχων.
Ποιο το νόημα να πεις ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ για ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ όταν απουσιάζει ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ
προσφέρων ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μετάνοια και παρακάμπτεται ο Μόνος που δίνει σε αντάλλαγμα άφεση,
Φωτισμό και Χάρη στον βαθμό που Αυτός κρίνει;

Ανώνυμος είπε...

είπα μήπως έπαθες τίποτα μετά διαβάζω το σχόλιο και λέω καλά θα είναι...ας αραιώνουν οι αναρτήσεις,αρκεί να είσαι εντάξει φίλε..σε ευχαριστούμε...ΑΠ

Ανώνυμος είπε...

Se ayto to thema kala ta eipe o Xrysostomos. Stin Ellada ginontai opos kai se kathe xora viasmoi oi opoioi koukoulonontai eite epeidi to thyma einai koinonika anisxyro eite epeidi o drastis einai lathrometanastis. Ayta pou katagelthikan kai gia ton Filipidi kai gia tous allous ola MA ola itan sex me synainesi gia epagelmatiki anelixi. To thymithikan meta apo xronia. Apo pote i Synodos einai allylegya me kapoies oi opoies kathontai se mesilikes gia na anevoun epaggelmatika kai meta apo xronia to thymountai m. Symfona me to evaggelio ayto einai porneia kai oxi viasmos. AM

Ανώνυμος είπε...

An thelei i Synodos na endiaferthei gia ta thymata ton viasmon as xrimatodotisei pliros tin therapeia tis Myrtos pou paraligo na tin skotosei o Pakistanos kai oxi na einai xeri xeri me aytes tou Me Too. Katantaei aidia. AM

Ανώνυμος είπε...

Kai gia na teleioso otan mia kopela pigainei mesanyxta sto spiti enos eponymou pou omos den ton xerei prosopika xerei poly kala oti pigainei gia sex. AM

amethystos είπε...

Φίλε άλλο εραστής άλλο βιαστής. Δυστυχώς υπάρχουν ολόκληροι πολιτισμοί οι οποίοι δεν ξέρουν τίποτε άλλο από τον βιασμό. Ποτέ δεν πάει μια κοπέλα για να βιαστεί, ίσως πάει για να έχει μια ερωτική συνεύρεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάει για να βιαστεί, άλλο ο βιασμός... Ο βιασμός είναι άσκηση δύναμης σε ένα πλάσμα που είναι εξ ορισμού αδύναμο ή ανήθικο, λόγω της ελευθερίας που κέρδισαν οι γυναίκες στη συμπεριφορά και σε όλα. Οι μωαμεθανοί έχουν αδιαφοροποίητο ένστικτο, αδιαφοροποίητο συναίσθημα, αδιαφοροποίητη λογική. Σέβονται μόνο τη μάνα τους σαν τους μαφιόζους. Οι γυναίκες ηθοποιοί δεν πουλάν το κορμί τους για να κάνουν καριέρα. Ο Χρυσόστομος δεν είναι κανονικός, και γι' αυτό είναι μισογύνης. Σκέψου ότι υπάρχουν αρσενικοί οι οποίοι μπορούν να βιάσουν, όπως μπορούν και να σκοτώσουν, είναι το ίδιο πράγμα. Δεν μπορούν όλοι οι αρσενικοί να βιάσουν φίλε.