Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ – 90 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Putin πυρηνικά όπλα – ως μία ύστατη ενέργεια απελπισίας εκ μέρους του, στην περίπτωση μίας επικείμενης ήττας στην Ουκρανία, ακόμη και εάν δεν εξυπηρετούν πλέον στρατιωτικό σκοπό. Εκτός αυτού, υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενεργού υλικού στις μάχες που διεξάγονται στα πυρηνικά εργοστάσια του Chernobyl και της Zaporizhzhia – κάτι που θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές. Σε κάθε περίπτωση, αφενός μεν θεωρούμε μεγάλο λάθος, καθώς επίσης εγκληματική την εισβολή του Putin στην Ουκρανία, αφετέρου ανεύθυνη την «υποδαύλιση» του πολέμου εκ μέρους του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Merkel το 2014 – αν και ανέκαθεν ο στόχος ήταν η Γερμανία κάτω, η Ρωσία έξω και οι ΗΠΑ μέσα. Επάνω καλύτερα, με τους Ευρωπαίους υποτελείς των ΗΠΑ.

Βασίλης Βιλιάρδος 

Άποψη

Το «Bulletin of the Atomic Scientists», το Ινστιτούτο που ίδρυσε ο A. Einstein και λειτουργεί το περίφημο «ρολόι της ημέρας της κρίσης» (Doomsday Clock) από το 1947, τοποθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου, ακριβώς 11 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα (πηγή) – γεγονός που σημαίνει πως ο κίνδυνος μίας πυρηνικής σύγκρουσης, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες της, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος όσο τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή, εάν ανοίξει κανείς την τηλεόραση του στη Γερμανία, εάν διαβάσει κάποια εφημερίδα ή εάν περιηγηθεί στις μεγάλες πύλες του διαδικτύου, θα διαπιστώσει σχεδόν μία απίστευτη πολεμική ευφορία – την οποία φαίνεται πως βίωσε για τελευταία φορά η χώρα το καλοκαίρι του 1914. Όσον αφορά δε τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, τα αρχικά κράνη έγιναν drones, μετά εκτοξευτές πυραύλων, αργότερα οχήματα μάχης πεζικού και τώρα σύγχρονα τανκς Leopard 2 – οπότε «καταρρίπτεται» η μία κόκκινη γραμμή μετά την άλλη¨.

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνεται πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν εκκλήσεις για πολεμικά αεροπλάνα, για βομβαρδιστικά και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που πρώτα θα εκπαιδεύει τους Ουκρανούς, στη συνέχεια θα τους καθοδηγεί επί τόπου και στο τέλος θα χειρίζεται το ίδιο τα όπλα της καταστροφής. Το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα πάντως έχει ήδη κέρδη ρεκόρ από τον πόλεμο στην Ουκρανία – ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% (πηγή), κυρίως λόγω των πωλήσεων στους Ευρωπαίους που έχουν αδειάσει τα οπλοστάσια τους για την Ουκρανία.

Εν προκειμένω η Γερμανία, προφανώς επίσης η υπόλοιπη Δύση, οδηγείται βήμα προς βήμα στον πόλεμο και δεν το αντιλαμβάνεται καν – ενώ όλες οι δυτικές χώρες αισθάνονται πως ευρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αυτό άλλωστε συνέβη σε όλους τους χιλιάδες πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία – με την έννοια πως δεν υπήρξε ποτέ χώρα που οδηγήθηκε στον πόλεμο, η οποία να ένοιωθε πως ήταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, ακόμη και το έτος της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, το παραπάνω ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν τις δώδεκα – ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η Ευρώπη είχε πλημμυρίσει με πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, με τη δυνατότερη χαμηλή προειδοποίηση, το ρολόι είχε τοποθετηθεί στα 3 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα – στο διπλάσιο χρόνο δηλαδή, σχετικά με σήμερα. Όσον αφορά το 1991, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ρολόι είχε γυρίζει στα 17 λεπτά πριν τις δώδεκα – στο χαμηλότερο σημείο από την εισαγωγή του.

Σύμφωνα τώρα με την Rachel Bronson, εκτελεστική διευθύντρια του «Bulletin of the Atomic Scientists», οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι πως η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα έναν πρωτοφανή πυρηνικό κίνδυνο – ενώ οι απροκάλυπτες απειλές της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον πλανήτη ότι, μία κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι πολύ πιθανή, είτε από ατύχημα, είτε από σχέδιο, είτε από λάθος υπολογισμούς.

Κατά την ίδια, ασφαλώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Putin πυρηνικά όπλα – ως μία ύστατη ενέργεια απελπισίας εκ μέρους του, στην περίπτωση μίας επικείμενης ήττας στην Ουκρανία, ακόμη και εάν δεν εξυπηρετούν πλέον στρατιωτικό σκοπό. Εκτός αυτού, υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενεργού υλικού στις μάχες που διεξάγονται στα πυρηνικά εργοστάσια του Chernobyl και της Zaporizhzhia – κάτι που θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής S. Fetter του Πανεπιστημίου του Maryland, δήλωσε πως η αμερικανικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία είναι απαραίτητες – για να αντισταθούν οι Ουκρανοί απέναντι στη ρωσική εισβολή και να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ως εκ τούτου, κατά τον ίδιο, θα πρέπει οι ΗΠΑ να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να στηρίξουν την Ουκρανία – αδιαφορώντας προφανώς για τους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Μογγολίας E. Tsakhia υπερθεμάτισε – λέγοντας πως η Ουκρανία υπερασπίζεται την παγκόσμια ελευθερία, οπότε η Δύση θα πρέπει να της στείλει ακόμη περισσότερα τανκς.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, εάν δεν επιλεγούν τελικά οι διαπραγματεύσεις: είτε η Ρωσία να νικήσει στον πόλεμο και να καταλάβει την Ουκρανία, είτε να χάσει, όπως είναι το πιο πιθανόν.

Στην πρώτη περίπτωση, ασφαλώς δεν είναι σε θέση η Ρωσία να διατηρήσει ειρηνικά υπό την κατοχή της στην Ουκρανία – όπως δεν μπόρεσε η Σοβιετική Ένωση το Αφγανιστάν, έχοντας αποχωρήσει μετά από 10 χρόνια, ούτε οι ΗΠΑ που έφυγαν μετά από 20 χρόνια. Ως εκ τούτου θα ήταν αντιμέτωπη η Ευρώπη με έναν διαρκή πόλεμο στο εσωτερικό της – θανατηφόρο για τους Ουκρανούς και εξαιρετικά επώδυνο, ειδικά στην Οικονομία, για τους Ρώσους.

Λιγότερο επώδυνο βέβαια για τους Ευρωπαίους, αλλά καθόλου αμελητέο – από τα μεταναστευτικά κύματα που θα δημιουργηθούν, από το κόστος στήριξης της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της, την ύφεση κοκ.

Στη δεύτερη περίπτωση, είναι μάλλον σωστό το ότι, καμία μεγάλη πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να χάσει έναν πόλεμο – ενώ η Ρωσία είναι πολύ δύσκολο να μη χρησιμοποιήσει την πυρηνική της ισχύ, αφού διαφορετικά θα διαλυθεί εντελώς η ομοσπονδία της, θα λεηλατηθούν οι φυσικοί πόροι της και θα εξαθλιωθεί ο πληθυσμός της (ανάλυση).

Επομένως, συμφωνούμε με τους επιστήμονες σε σχέση με το ότι, ευρισκόμαστε 90 δευτερόλεπτα πριν την ώρα μηδέν – ενώ η ελπίδα μας πως θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική «ένθεν κακείθεν», είναι πολύ μικρή. Σε κάθε περίπτωση, αφενός μεν θεωρούμε μεγάλο λάθος, καθώς επίσης εγκληματική την εισβολή του Putin στην Ουκρανία, αφετέρου ανεύθυνη την «υποδαύλιση» του πολέμου εκ μέρους του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη Merkel το 2014 – αν και ανέκαθεν ο στόχος ήταν η Γερμανία κάτω, η Ρωσία έξω και οι ΗΠΑ μέσα. Επάνω καλύτερα, με τους Ευρωπαίους υποτελείς των ΗΠΑ.

Υστερόγραφο:
Η Biontech ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει εντελώς την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων από τη Γερμανία και θα μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στη Μεγάλη Βρετανία. Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι, η ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ στο μέλλον. Η Bayer δήλωσε πως θα μεταφέρει ολόκληρη τη φαρμακευτική της επιχείρηση στις ΗΠΑ. Ο χημικός κολοσσός BASF δεν θα κάνει πλέον την επόμενη μεγάλη επένδυσή του (10 δις €) στην Ευρώπη, αλλά στην Κίνα.

Πυρηνικός Αρμαγεδδών – 90 δευτερόλεπτα πριν την ώρα μηδέν – The Analyst

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Κίνα κάνει μεγάλη βλακεία, προσπαθεί να μην ανακατευτεί στην σύγκρουση, και δεν καταλαβαίνει ότι μετά έρχεται η σειρά της. Τώρα θα έπρεπε να μπεί δυναμικά στο πλευρό της Ρωσίας και να σαρώσουν. Οι αγγλοσάξωνες δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο εκτός από την βία.

Ανώνυμος είπε...

Στεναχωρια δεν θελει σχολιαστη των 10 07 μμ . Η λυση ειναι απλουστατη . Παιρνεις ενα αεροπλανο πας Πεκινο και ως δαιμονιος Ελλην κανεις τα αναλογα κονε καθαιρεις τον νυν γενικο γραματεα του Κομουνιστικου Κομματος Κινας και αναλαμβανεις την διακυβερνηση του κιτρινου γιγαντα . Στην δε Μοσχα θα παει ο Τραιανου που ως αλλος Θουκυδιδης μαζι και Μετερνιχ εχει επισημανει επανειλημενα τα λαθη και τις παραλειψεις του Πουτιν θα συνενοηθει με τους εκει στραταρχας θα καθαιρεσει τον Πουτιν και αντι οπως εχει επισημανει αυτος ο νεος Αριστοτελης να εξαρταται η Ρωσια απο τις πωλησεις φυσικου αεριου ο Τραιανου θα εξαγορασει οπως ειχε προτεινει ( αλλα δεν εισακουστηκε , δεν διαβαζει ο Πουτιν ΕΑΜ Β αυτος χανει )ολες τις αυτοκινητοβιομηχανιες Γερμανιας ΗΠΑ και Ιαπωνιας ουτως ωστε η Ρωσια υπο την ηγεσια αυτου του Δυτικομακεδονα τιτανα της γεωπολιτικης να καταστει υπ αριθμον ενα βιομηχανικη δυναμη του πλανητη . Ετεροι αναγνωστες των εν Ελλαδι πατριωτικων blogs θα αναλαβουν την Γερμανικη ατμομηχανη ουτως ωστε ως εχουν επισημανει πολλακις να τα βρουν οι Γερμανοι επιτελους με την Ρωσια . Τελος ο διαχειριστης του blog Κοκκινος Ουρανος ως παλαιος ροκαμπιλας θα αναλαβει την ηγεσια του Ρεπουμπλικανικου κομματος των ΗΠΑ ουτως ωστε ο κοιμωμενος γιγαντας των βορειοευρωπαικης καταγωγης λευκων αυτης της παλαι ποτε ευδαιμονος χωρας να αποτιναξει την Εβραικη και Αφροαμερικανικη επιροη ουτως ωστε ο καθε Redneck να κοιμαται ησυχος οτι ουδεις μαυρος η ισπανοφωνος θα πιασει τα οπισθια της αγαπημενης κορης του Σουζυ η Εμυ . Ολα τα διεθνη προβληματα πλην των δικων μας τα λυνουμε στην χωρα που λεγεται Ελλας και ανθει και θαλει η φαιδρα πορτοκαλεα . ΑΜ Υστερογραφο . Οπως συμβουλευε Κολονακιωτης δημοσιογραφος απο το περιφημο καφενειο του Ζαχαρατου κατα την διαρκεια του Ρωσοιαπωνικου πολεμου το 1905 τον Ρωσο αρχιστρατηγο . Δεξιοτερα Κουροπατκιν . Δεν εισηκουσθη . Ελληνες αει παιδες ειπε καποτε ο Πλατων . Αλλα ο πολυς παλιμπαιδισμος θα μας βλαψει . ΑΜ