Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Άγιος Νεκτάριος: "Να αγαπάμε τους αιρετικούς" - Ο ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΤΕΥΧΟΣ 31, 2003

ΕΓΚΟΛΠΙΟ  Μητροπολίτου Νικοπόλεως ΜΕΛΕΤΙΟΥ


Το θέμα της επικοινωνίας με τους μη Ορθοδόξους, με τους αιρετικούς και τους σχισματικούς, είναι σήμερα ένα από τα μείζονα θέματα της Εκκλησίας.

Μερικοί καλλιεργούν μια έντονη δυσπιστία για το κάθε τι, που έχει σχέση με τέτοιου είδους επικοινωνίες. Τις θεωρούν προδοσία. Και απαιτούν την πλήρη διακοπή τους. Άλλοι τις θεωρούν εντολή του Χριστού, ζήτημα γνησιότητος. Τάσεις πολωτικές αναπτύσσονται. Βαρείες κατηγορίες εκτοξεύονται. Και όλοι ζητούν να τεκμηριώσουν την Ορθότητα των απόψεων τους, με παραπομπές στην πράξη και στις θεολογικές θέσεις των αγίων.

Ο άγιος Νεκτάριος, σαν τέκνο του 20ου αιώνα, σοφός θεολόγος, θεοχαρίτωτος θαυματουργός, έχει γενική αποδοχή, από όλους. Πως έβλεπε τις σχέσεις με τους αιρετικούς; Τι έλεγε γι' αυτές; Ας ιδούμε.

Α'

Επιτρέπεται να έχει η Εκκλησία μας σχέσεις με ετεροδόξους; Πότε; Υπό ποιες περιστάσεις;

Κάποιοι δίνουν την απάντηση:

Μόνο όταν προσέρχωνται εν μετάνοια. Όταν δεν προσέρχωνται εν μετάνοια, όταν δεν στρέφωνται προς την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, σαν την ΜΙΑ ΑΓΙΑ, ποία πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας προς αυτούς; Μία ομολογία; Αρκεί; Αρκεί να την δώσωμε; Και ξεμπλέξαμε;

Ποία είναι η τοποθέτηση του Αγίου Νεκταρίου επάνω στα ερωτήματα αυτά;

1. Στα ερωτήματα αυτά ο άγιος Νεκτάριος δεν μας απαντά με μία συστηματική διαπραγμάτευση του θέματος. Στις ημέρες του δεν είχε ακόμη δημιουργηθή η λεγόμενη οικουμενική κίνηση. Η προβληματική της ήταν άγνωστη. Δεν είχε ακόμη εμφανισθή η πολωτική τάση, που παρατηρείται σήμερα, μεταξύ «Οικουμενιστών» και «αντιοικουμενιστών». Ο άγιος μιλάει παρεμπιπτόντως για το θέμα αυτά στο βιβλίο του Ποιμαντική (Μέρος Γ', τμ. Β' § 3, σελ. 210211). Πώς απαντά;

Απαντά καταφατικά. Απόλυτα, θα ελέγαμε, καταφατικά. Γιατί δεν λέγει απλώς «επιτρέπεται», αλλά χρησιμοποιεί την λέξη: «επιβάλλεται». Και η λέξη «επιβάλλεται», είναι πολύ πιο έντονη από την λέξη «επιτρέπεται». Η μια αφήνει δικαίωμα επιλογής η άλλη δεν αφήνει τέτοιο περιθώριο.

Ο άγιος Νεκτάριος λέγει:

«Ο επίσκοπος, οφείλει να εμμένει αείποτε (=υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες) στις ηθικές αρχές του Ευαγγελίου». Και σημειώνει εμφαντικά: Τις ηθικές αυτές αρχές του Ευαγγελίου δεν έχει κανένας δικαίωμα, να τις παραβαίνει ούτε «δήθεν λόγω δογματικών αρχών».

Αναφύεται εύλογα το δικό μας ερώτημα:

Μπορούμε λοιπόν να έχωμε σχέσεις με τους ετεροδόξους;

Απαντάει ο άγιος:

«Αι δογματικοί διαφοραί αναφέρονται στο κεφάλαιον της πίστεως». Δεν επιτρέπεται να περιορίζουν την αγάπη. Γιατί «το δόγμα δεν καταπολεμεί την αγάπην». Δηλαδή η διαφορά δόγματος δεν αίρει, δεν καταργεί, το χρέος της αγάπης. Αντίθετα: Η αγάπη είναι τόσο πλατειά ώστε συγκαταβαίνει «και χαρίζεται» στο μη ορθό δόγμα. Πάντα στέγει. Πάντα υπομένει. Δεν επιτρέπεται το δόγμα, ούτε να καθιστά την αγάπη ανενεργό, ούτε να την αλλοιώνει ούτε πολύ ούτε στο ελάχιστο. Η «χωλαίνουσα πίστις των αιρετικών δεν επιτρέπεται ούτε καν να αλλοιώση και να υποβαθμίση το προς αυτούς της αγάπης συναίσθημα», «το χρέος της αγάπης».

2. Μερικοί σύγχρονοί μας δεν συμφωνούν. Έχουν άλλη γνώμη. Λένε:

Ναι. Οφείλουμε να τους αγαπάμε! Και τους αγαπάμε! Και προσευχόμεθα γι' αυτούς! Όμως. Άλλο αγάπη, και άλλο επικοινωνία.

Η τοποθέτηση αυτή, τον άγιο Νεκτάριο δεν τον ευρίσκει σύμφωνο. «Η αγάπη, λέγει, ουδέποτε χάριν δογματικής τίνος διαφοράς πρέπον εστί να θυσιάζεται». Πόσο κατηγορηματικός είναι ο άγιος! «Ούτε χάριν δογματικής τίνος διαφοράς!». Το χρέος της αγάπης είναι απόλυτο.

Όμως αρκεί η προσευχή από μακριά;

Ο άγιος Νεκτάριος απαντά:

Όχι. Αυτό δεν αρκεί. Όποιος λέγει ότι η αγάπη μπορεί να περιορισθή μόνο στην προσευχή, κάνει λάθος! Και σε επίρρωση, φέρνει σαν παράδειγμα τον Παύλο. Επισημαίνει ότι ο απόστολος Παύλος προσεύχονταν για τους Εβραίους. Και προσεύχονταν για χάρη τους, για τη σωτηρία τους, «ηύχετο μάλιστα ανάθεμα είναι», αλλά και έκανε τα πάντα για χάρη τους. Πάντοτε από αυτούς άρχιζε. Και επιφέρει:

Έτσι και «ο επίσκοπος ο μη εργαζόμενος υπέρ των ετεροδόξων υπό ψευδούς κινείται ζήλου και εστερημένος εστίν αγάπης. Όπου αγάπη, εκεί και αλήθεια και φως! Όπου δεν υπάρχει αγάπη ψευδής ο ζήλος και πεπλανημένη η δόξα». Με άλλα λόγια, για τον άγιο Νεκτάριο, εκείνοι που αρνούνται την επικοινωνία με τους αιρετικούς ή σχισματικούς, είναι πλανεμένοι και έχουν «ζήλον ου κατ' επίγνωσιν». Τι περισσότερο και τι χειρότερο θα μπορούσε να είχε ειπεί;

3. Συμπέρασμα: Όχι δικό μου (=του γράφοντος), αλλά του αγίου Νεκταρίου:

«Τα της πίστεως ζητήματα ουδόλως δέον εστί να μειώσι το της αγάπης συναίσθημα».

Εκείνοι που δεν θέλουν επικοινωνία είναι «διδάσκαλοι μίσους»! Και κατ' επέκταση «μαθηταί του πονηρού», δηλαδή του διαβόλου.

«Από την ίδια πηγή δεν εξέρχεται και γλυκύ και πικρό νερό».

«Από την ίδια καρδιά δεν μπορεί να βγαίνει και αγάπη και μίσος και πάθος!».

Όποιος έχει αγάπη και διδάσκει την αγάπη, δεν μπορεί να μην αγαπά και τους ετεροδόξους και τους αιρετικούς. Και είναι αδύνατο να μισεί. Γιατί «το πλήρωμα της αγάπης εκδιώκει το μίσος».

Είναι θαυμάσιος ο άγιος Νεκτάριος. Δεν μιλάει ούτε για ιερείς, ούτε για λαϊκούς. Γιατί αυτοί δεν ποιμαίνουν. Αυτοί είναι ή συνεργοί εντολοδόχοι (οι ιερείς), ή απλώς υπηρετικό προσωπικό που υποβοηθεί τους ποιμένες στο έργο τους (οι λαϊκοί).

Ο επίσκοπος πρέπει να δίδει την κατευθυντήρια αρχή και να εποπτεύει τον διάλογο και την επικοινωνία.

Συμπέρασμα δικό μου.

Το συμπέρασμα αυτό είναι νόμιμο. Για δύο λόγους:

α. γιατί ό,τι ισχύει σαν εντολή Θεού για ένα αρχιερέα, ισχύει και για ολόκληρη την Ιεραρχία της Μιας Εκκλησίας, αφού αυτή έχει χρέος με Συνοδικές αποφάσεις να επιβάλλει την τήρηση του Θείου Νόμου και

β. γιατί ο άγιος Νεκτάριος εις ό,τι έπραττε προς την κατεύθυνση της αγάπης προς τους αιρετικούς και σχισματικούς, τελικά ανεφέρετο όπως μαρτυρούν πολλές επιστολές του (βλ. Θεοκλήτου Διονυσάτου, Ο άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, σελ. 329 εξ. ) στον Οικουμενικό Πα-τριάρχη, παρ' ότι δεν υπήρξε ποτέ ο άμεσος προκαθήμενός του, για περαιτέρω προώθηση και αξιοποίηση.

4. Αν αυτό ισχύει για τον μεμονωμένο επίσκοπο, σαν χρέος του από τις επιταγές του ηθικού νόμου του Ευαγγελίου, πολύ περισσότερο ισχύει για τις Συνόδους των Τοπικών Εκκλησιών και για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Σύνολό της.

Πηγή : http://o-nekros.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html

Σχόλιο: Ο πιο εξουσιαστικός ίσως Επίσκοπος της Ελλάδος βρήκε να εκμεταλλευθεί τον πιο ταπεινό Άγιο της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος δέν μιλάει για συλλείτουργα, για κοινο ποτήριο για αναγνώριση της αιρέσεως, για επιβολή της αιρέσεως στην Ορθοδοξία. Ό Άγιος λέει να αγαπούμε τους εχθρούς μας αλλά δέ λέει να χάνουμε την πίστη μας απο Αγάπη. Ό Κύριος πολύ αγάπησε τον άνθρωπο και ενανθρώπισε, δέν έχασε όμως τη Θεότητα του ούτε έγινε Ιούδας. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟ ΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΕΙ.
Ο άνθρωπος αυτός, στα όρια της τρέλλας πιστεύει πώς ο Κύριος ήρθε να μας ελευθερώσει απο τον Διάβολο και να μας σκλαβώσει σε αυτόν. Απορούμε γιατί πιστεύουν μερικοί πώς ο Αντίχριστος έρχεται.

Αμέθυστος

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πω την γνώμη μου, σαν απλο μέλος της Εκκλησιας που ειμαι.

Ο Μελέτιος εχει ΣΑΛΤΑΡΕΙ!

Οπότε μην ακουτε τι λεει!

ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΦΙΔΙ!

Σε μια εποχή...που δεν υπήρχε η ΟΙκουμενικη Κίνηση...
..επιτρεψτε με να πω, οτι ακομα και ο Αγιος Νεκτάριος δεν μπορουσε να φανταστει...τι διαστάσεις θα επαιρνε και πως θα εξελισσοταν..

..ειπε ο Αγιος τα αυτονόητα!

Οτι πρεπει να προσευχομαστε για τους αιρετικους, δεν πρεπει να τους μισουμε..να ευχομαστε να επιστρεψουνε στην Ορθοδοξια..και οταν μας ρωτανε κατι να τους απανταμε, δηλ να μην αποφευγουμε να κανουμε διαλογο μαζι τους!

Και ερχεται τωρα, αυτη η πονηρη Αλεπου, ο Μελέτιος...που εχει χασει καθε επαφή με την Ορθόδοξη Πίστη...να διαστρεβλώση τα λεγόμενα του Αγίου Νεκταρίου!

Αυτα διαβάζουνε οι Καθηγητες της Θεολογιας στο Παν/μιο της Θεσσαλονικης (θεολογοι της Κακιάς ώρας)...και οι θεολογοι του Βόλου...του Ιγνατίου..

..και ΚΑΤΟΥΡΙΟΥΝΤΑΙ απο την χαρά τους! Και παίρνουνε θαρρος και τα μυαλα τους αέρα!
και αντε μετα να τους επαναφέρεις στην τάξη!
Αμ δε!
*******************************
Μα κύριε Μελέτιε...ο Αγιος Νεκτάριος οταν μιλουσε για Διαλογο, δεν ειχε στο μυαλο του, να υποταχθεί η Ορθοδοξια στον Πάπα!
Δεν ειχε στο μυαλο του, να αλλοιωθουνε τα Δογματα της Πιστεως μας!
Δεν ειχε στο μυαλο του, να εχουμε κοινο Ποτήριο και κοινη Θεια Λειτουργια με τους Προτεσταντες και πασης φυσεως αιρετικους! Οι οποίοι προτεστάντες αναμεσα στα άλλα υβρίζουνε αισχρά το Αγιο Πρόσωπο της Θεοτόκου Παναγιάς μας!
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΥΤΟ...ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΑΦΗ με τους ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ...και το ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ...όποιος επικοινωνει με ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΗ!!!

********************************

Γειασου μπαγάσα Αμέθυστε!
Σε χαιρομαι για τα σχόλια σου, αληθεια στο λεω, και γιαυτο σε διαβάζω!

"Απορούμε γιατί πιστεύουν μερικοί πώς ο Αντίχριστος έρχεται".

Αφου ήδη εχουμε τοσους ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ!

Που ειναι η Ιερα Συνοδος της Ελλαδος..να καταδικάσει τον ΜΕΛΕΤΙΟ για να βαλουνε μυαλο και οι υπολοιποι;

Αχ..σε πιανει το παραπονο!
Τελικα δεν εμεινε ουτε ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ μεσα στην Σύνοδο της Εκκλησιας μας;
ΜΑ ουτε ενας;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Έκπληξη και αηδία αισθάνομαι, βλέποντας σε τι κατάπτωση μπορεί να φθάσει κάποιος άνθρωπος, και μάλιστα «χριστιανός ορθόδοξος» (κατά δήλωσή του) προκειμένου να υπερασπιστεί και να προωθήσει αυτά που πιστεύει ως ορθά και να κατακεραυνώσει αυτούς που πιστεύει ότι βρίσκονται στην αντίθετη μ' αυτόν πλευρά.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στον 'ΑΜΕΘΥΣΤΟ'.
Παρέθεσε ένα αξιολογώτατο κείμενο του σεβ. Μελετίου, όπου απλώς εκτίθενται οι απόψεις του Αγ. Νεκταρίου, χωρίς να προστίθεται ΤΙΠΟΤΕ διαφορετικό, και μετά επειδή ο σεβ. Μελέτιος του «κάθεται στο στομάχι» και επειδή δεν βρίσκει τίποτε να του κατηγορήσει από αυτό το κείμενο, προσθέτει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ στο τέλος δικές του σκέψεις, τις οποίες ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι εκφράζει ο σεβ. Μελέτιος, και επιτίθεται λαύρος. Α. και να σημειώσω ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ.
Μπορείς λοιπόν ΑΜΕΘΥΣΤΕ να μου πεις που, στο κείμενο το σεβ. Μελετίου γράφει «...για συλλείτουργα, για κοινο ποτήριο για αναγνώριση της αιρέσεως, για επιβολή της αιρέσεως στην Ορθοδοξία.» Που γράφει «...να χάνουμε την πίστη μας απο Αγάπη». Και το αποκορύφωμα «ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟ ΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΕΙ.
Ο άνθρωπος αυτός, στα όρια της τρέλλας πιστεύει πώς ο Κύριος ήρθε να μας ελευθερώσει απο τον Διάβολο και να μας σκλαβώσει σε αυτόν.»
Πράγματι η διαφαινόμενη απύθμενη έλλειψη αγάπης, δεν θα μπορούσε να εκφρασθεί καλύτερα. Δηλητήριο σκέτο.

Για δε τον ΜΥΡΜΙΔΟΝΑ, το alter ego, ροτ Αμέθυστου εσχάτως, τι να πω; Τα ίδια. Η τρίχα τριχιά, μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να την « πούμε» σε κάποιους.

Ο Θεός να λυπηθεί τους «ορθόδοξους» κριτές των πάντων.

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΛ

δεν θα την ξαναπατήσω μαζι σου!

Σου το ξαναεγραψα σε αλλη ανάρτηση του Αμέθυστου, και αναρωτηθηκα: "Ρε συ, μηπως κανω λαθος; Μηπως κρινω τον ΝΛ αυστηρα; Καλο παλληκαρι μου φαινεται" .

Και πριν αλεκτωρ λαληση τρεις...τα ιδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελη μου!

ΝΛ, έρχεσαι..πετας μια αττάκα, οτι σου κατεβαινει στο μυαλο, ετσι για να μας τσιτώσεις, να μας 'νευριασεις'...
..και μετα ξαφανιζεσαι...για 10 μερες, για ένα μηνα...
..ουτε καν διαβαζεις τι σου γραφουμε, ποσο μαλλον δεν μπαινεις στον κόπο να δωσεις μια απάντηση...και μετα φτου παλι απο την αρχή!

Επειδη το δις αμαρτειν ουκ ανδρος σοφου...μαζι σου δεν την ξαναπατάω!

Γραψε οτι θελεις...
Οταν θα γινεις ΑΝΤΡΑΣ, οταν θα ΩΡΙΜΑΣΕΙΣ, οταν θα ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ και τι ΘΕΛΕΙΣ απο την ζωή σου - οταν ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ λες την γνωμη σου...
..μονον τοτε θα κανω διαλογο μαζι σου!

Μεχρι τοτε, για να χρησιμοποιήσω τις αττακες των φιλων μου Παλαιοημερολογιτων:

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΝΛ...και ας ειναι μολις 10.23 το μεσημερι!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητε ΝΛ θα εισαι μαλλον απο οσους δεν καταλαβαινουν την γλωσσα της Θ.Λειτουργιας και για αυτο δεν καταλαβαινεις και το παρον κειμενο.Ο Επισκοπος χαρακτηριζει υπηρετες τους λαικους,τον παλαιο λαο του θεου,ταπαιδια του δηλ. συμφωνα με την χριστιανικη Εκκλησια.

Ανώνυμος είπε...

Απ' όλο το κείμενο, (αυτό που δημοσίευσες, κι αυτό που δεν δημοσίευσες), το «υπηρετικό» σε πείραξε; Υπηρέτες είμαστε όλοι, ο ένας του άλλου. Όλα τα άλλα τα ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ γι' αυτά που ΔΕΝ λέει ο σεβ. Μελέτιος γιατί τα έγραψες;

Τα όσα κατά καιρούς γράφεις, για όσους ορθόδοξους χριστιανούς (κατά πεποίθησή τους) εκφράζουν ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ αντορθόδοξες απόψεις (και ενδεχομένως να έχεις δίκιο), και εννοώ τον Γιανναρά, τον σεβ. Περγάμου και άλλους, πιστεύεις ότι εμπνέονται απ' αυτό το πνεύμα αγάπης που υποδεικνύει εδώ ο αγ. Νεκτάριος;

Και στο κομμάτι από το άρθρο του σεβ. Νικοπόλεως που παρέλειψες γράφει τα παρακάτω :
«Στο Γεροντικό διαβάζομε:
Δύο μοναχοί συναντούν χωριστά ο καθένας, έναν ιερέα των ειδώλων στην έρημο.
Ο πρώτος μιλάει δογματικά, όπως τον έβλεπε υπό το πρίσμα του δόγματος, ότι η ειδωλολατρία είναι δαιμονική θρησκεία και οι ιερείς της υπηρέτες του διαβόλου. Του λέει:
-Αί, αί, δαίμον! Πού τρέχεις;
Ο άλλος [ο άγ. Μακάριος ο Αιγύπτιος & Μέγας] του μιλάει με την χριστιανική καλωσύνη και αγάπη. Του λέει:
-Σωθείης σωθείης, καματηρέ! [=εύχομαι να σωθείς, κουρασμένε άνθρωπε].
Αυτό σημαίνει καλή μεθόδευση καλή στρατηγική.
Ερωτάει με απορία ο ιερέας τον άγιο Μακάριο.
Τι καλό είδες επάνω μου, χριστιανός συ, και μου μιλάς με τόσο καλό τρόπο;
Απαντά ο άγιος:
Βλέπω, ότι εργάζεσαι για την ψυχή σου με ζήλο. Και σε λυπάμαι, γιατί δεν το έχεις καταλάβει, ότι ο κόπος σου θα πάει χαμένος!...
Αποτέλεσμα:
Τα λόγια του πρώτου εξόργισαν τον [ειδωλολάτρη] ιερέα τόσο, που όρμησε επάνω του και τον «εσάπισε» στο ξύλο.
Τα λόγια του δευτέρου, τον κατένυξαν τόσο, που άφησε την ειδωλολατρία και το επίζηλο αξίωμά του, και έγινε χριστιανός και μοναχός (διηγήσεις Αββά Μακαρίου, λθ΄).

Το «πιστεύω» και των δύο μοναχών ήταν το ίδιο. Ο ένας έκαμε μία άκριτη μετωπική επίθεση εναντίον του ιερέα των ειδώλων. Ο άγιος Μακάριος εφάρμοσε μία στρατηγική, έκαμε μια μεθόδευση. Και εκέρδισε μια μεγάλη νίκη. Εκέρδισε έναν άνθρωπο. Εκέρδισε τον αδελφό του. Για την αιώνια ζωή.»

Βλέπεις η τακτική σου (και άλλων πολλών φυσικά) να έχει οτιδήποτε κοινό με την αγία αυτή συμπεριφορά;

Μόνη η «ορθοδοξία» δεν φτάνει. Μπορεί να κάνει και κακό.

Ανώνυμος είπε...

Λησμόνησα την υπογραφή
(για να μπορούμε να κάνουμε διάλογο)

ΝΛ.

amethystos είπε...

Aγαπητε μιλαμε για αιρετικους, οχι για ειδωλολατρες.

amethystos είπε...

Σημειωσε επι πλεον αγαπητε πως το χωριο των παπουδων μου ανηκει στην Μητροπολη Πρεβεζης.Γιατι δεν δοκιμαζεις μια μερα να λειτουργηθεις στον Μπεη;

Ανώνυμος είπε...

Για την ταμπακέρα ... σιγή ιχθύος.

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν γνωρίζουνε, ο π. Μπέης, λειτουργει στην Κορυφούλα του Ν. Πρεβέζης...
...μονο ο Πρεβέζης θα μπορουσε να καλυψει εναν τετοιον ιερεα!
Ο οποιος κοινωνησε Μουσουλμάνα, χρησιμοποιεί φρασεις της Αρχαιας θρησκειας των 12-θειστων στην Θεια Λειτουργια, κοινωνει μαζι με Αγγλικανους...και παει λεγοντας.

Συγκρητισμος λεγεται αυτο το φαινομενο, αν δεν απατώμαι :)

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.Για τον ιχθυ υπομονη σε λιγες μερες.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ο ΛΝ διαστρεβλώνει την έννοια της Αγάπης, γιαυτο και θα απαντησω, και ας εγραψα πιο πανω οτι δεν θα ξανα-ασχοληθω μαζι του.
Ας παραβω και εγω μια φορα τον λογο μου.

Εχουμε και λεμε:

1. Άλλο η Χριστιανική Αγάπη, και άλλο η αγάπη, έτσι οπως την εχουμε διαστρεβλώσει εμεις οι ανθρωποι!

Επειδή σε αγαπάω..θα προδώσω την Πίστη μου;
Επειδή σε αγαπάω...θα παραδώσω την πατρίδα μου στους γείτονες που την κοιτανε με μισο μάτι;

Οσοι αμαρτάνουνε πλεον στις Εσχατες Εποχες που ζουμε..το κανουνε εν ονοματι της Αγάπης κυριε ΝΛ!
Οταν π.χ. η σύζυγος χωρίζει και ξεμυαλίζεται με τον γκόμενο..και παραταει το σπιτι της, τι επικαλειται;
Μπίγνκο! Μα την ΑΓΑΠΗ!
"Α, δεν φταιω εγω η καημενη, φταιω εγω που τον ερωτεύθηκα καλε;"!
Οταν οι ομοφυλοφιλοι συνεβρίσκονται για να κανουνε τα όργια τους, την αγαπη επικαλουνται, για να μην σου πω και τον ερωτα..γιαυτο εξάλλου τωρα τελευταια παντρευονται κιολας!

2. ο Μελέτιος, στον οποιο μιλησαμε σκληρα, δεν ειναι ενας απλος, μικρούλης χριστιανος, ο καημενουλης, που εχει ανάγκη απο αγαπουλιτσες μωρε!
Ειναι Επισκοπος της Ορθοδοξου Εκκλησιας...τρομάρα του δηλαδη!

3. Πεφτετε σε αντιφάσεις κυριε ΝΛ ή μου φαινεται;
Τελικα τι σας ενόχλησε;
Οτι ο Μελέτιος έχει αδικο...αλλα φταιμε εμεις που δεν του μιλησαμε με αγάπη..διοτι αν του μιλουσαμε με αγαπη, ισως και να μας ακουγε;!
Ετσι ομως μαρτυρείτε μονος σας, οτι οι θεσεις μας ειναι σωστές!

4. Κύριε ΝΛ, μου φαινεται βλεπετε πολυ Big Brother ή να υποθεσω τα πρωινάδικα της χαζο-τηλεορασης;
Απο πότε ο Έλληνας εγινε μπουνταλας και χαιβάνι;
Απο πότε ο Έλληνας δεν ξεχωριζει την Αληθινη Αγάπη...και οτι οι Αιρετικοι και Εχθροι της Πατριδος και της Πίστεως αυτην την αγαπη θα επικαλεστουνε για να μας μπλέξουνε;
Ο μύθος με το αρνάκι και τον Λύκο ειναι γνωστός! "Ανοιξε την πορτούλα αρνάκι μου...ειμαι η μαμα σου...ελα, ανοιξε τωρα που σου λεω, δεν με εμπιστευεσαι πλεον;"

5. Με κατηγορησες κυριε ΝΛ οτι ειμαι το alter ego του Αμέθυστου!
Επειδή τυγχαινει να ταιριάζουνε οι αποψεις μας;
Θα είχατε δίκαιο στην συκοβαντια σας, αν τυχον εγω και ο Αμέθυστος ημασταν συνεννοημενοι. Ενδεχομενως μου ελεγε τι να γραψω, ή εγω τον επαιρνα τηλεφωνο να συμβουλευτω!

Σε διαβεβαιώνω ΝΛ οτι τον Αμέθυστο δεν τον γνωριζω, ουτε προσωπικα, ουτε τηλεφωνικα, ουτε εμαιλ δεν εχουμε ανταλλάξει!
Η μονη μας επικοινωνια ειναι εδω μεσα, μεσω της ιστοσελιδας του!

Αλλα θα πω και τουτο:
Αν μετα από ολα τα γραπτα μου, το μονο που εχεις να με κατηγορησεις ειναι αυτό..τότε χαλάλι μου!
Τότε παει να πει, εχω κανει σωστή δουλεια!

6. Σε πειραξε που μιλησα με αυστηρο τονο κατα του Μελετίου;
Εσυ ομως ΝΛ δεν ησουνα, που οταν εκρινα αυστηρότατα τον ιατρο Κυπ. Χ. - μου εδωσες "συγχαρητήρια"; "Μπραβο Μυρμιδονα, επιτελους καποιος επρεπε να του τα χωσει" κλπ. ;

Δηλ εσενα σε ενοχλει οταν μιλαμε διχως αγαπη - μόνο οταν δεν σε συμφερει; Μονο οταν εχεις διαφορετικη άποψη, τοτε επικαλεισαι την αγαπη;
Ειναι αυτο που λεμε: "Αυτος οτι θυμαται χαιρεται"!

7. Και κλεινω:

Άλλο χριστιανικη Αγαπη, και αλλο 'αδερφίστικη"!
Άλλο Αγάπη για τον πλησιον, ακομα και για τον εχθρο...και άλλο ομως αγαπητε κυριε Νλ:

Επειδή σε αγαπαω..ε, δεν θα κατσω και να με πηδήξεις!

Νομιζω, διαφερει η μια αγαπη απο την άλλην!

Μετα τιμης
Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αναμένω την απάντηση, αλλά επί της ουσίας.
ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

Η αναμονή απάντησης, αναφέρεται στον Αμέθυστο. Έχω την γνώμη ότι μπορεί να διαλεχθεί νηφάλια, πράγμα που ο Μυρμιδόνας απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η μακροσκελέστατη «απάντησή» του δεν είναι τίποτε άλλο παρά ΟΧΕΤΟΣ. Ούτε καν κατάλαβε τι σχολίασα και σε τι διαφώνησα. Άρα περιττεύει και η δευτερολογία.

ΝΛ.

amethystos είπε...

Στις ημέρες του δεν είχε ακόμη δημιουργηθή η λεγόμενη οικουμενική κίνηση. Η προβληματική της ήταν άγνωστη. Δεν είχε ακόμη εμφανισθή η πολωτική τάση, που παρατηρείται σήμερα, μεταξύ «Οικουμενιστών» και «αντιοικουμενιστών».

Όπως βλέπεις αγαπητέ ΝΛ ο Πρεβέζης προσπαθεί να δικαιολογήση τήν στάση του στήν οικουμενιστική κίνηση. Στήν οποία ανήκουν τα συλλείτουργα τό κοινό ποτήριο κτλ.
Στό μοναστήρι του ένακελί είναι διαθέσιμο σέ έναν καθολικό ιερέα ο οποίος ταξειδεύει στά χωριά τής επαρχίας γιά να εξακριβώσει τήν προσέλευση τών πιστών. Ψέλνει μαζί τους καί μεταλαμβάνει. Τήν ίδια "αγάπη" τού δείχνουν καί στή Λευκάδα

«Ο επίσκοπος, οφείλει να εμμένει αείποτε (=υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες) στις ηθικές αρχές του Ευαγγελίου». Και σημειώνει εμφαντικά: Τις ηθικές αυτές αρχές του Ευαγγελίου δεν έχει κανένας δικαίωμα, να τις παραβαίνει ούτε «δήθεν λόγω δογματικών αρχών».

Φυσικά ό Άγιος Νεκτάριος αναφέρεται στόν επίσκοπο εφόσον η επιστολή είναι ποιμαντική.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΛ

εγω ήθελα να διαβάσεις, οτι με την καραμέλα της 'αγαπης' δεν θα μπορεσεις να δικαιολογησεις την προδοσία σου!

Απο εκει και περα, αφου τα επιχειρηματα μου τα εκλαμβάνεις ως ΟΧΕΤΟ...δικαιωμα σου!

Εσυ να σαι καλα...και ασε τον Μυρμιδόνα να γραφει ΟΧΕΤΟΥΣ!

...Σας επιασε ολους τους Αιρετικους μια επιθυμια για αγάπη!
Ποσο συγκινητικο!

"εν τη Ειρήνη αφανισει πολλους" γραφει καπου ο Δανιήλ στην Π.Δ. οταν προφητευτει πως θα δρασει ο Αντίχριστος οταν έρθει!

Μηπως...επρεπε ο Αγιος του Θεου να γραψει και "εν τη ΑΓάπη";

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Άρα η κριτική σου στον σεβ. Μελέτιο δεν είναι γι' αυτά που γράφει αλλά γι' αυτά που (πιστεύεις ότι όντως)εννοεί, βασιζόμενος σε όσα ξέρεις (αλλά δεν ξέρω εγώ) ότι πράττει. Ολισθηρός δρόμος.

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΛ

κατι ακομα!

Τουλαχιστον, με τον ΟΧΕΤΟ μου απέδειξα οτι δεν ειμαι το alter ego κανενός;

Πως θα αντιδρουσες..αν σου έλεγα οτι μπορω να εκφραστω και 'χειρότερα'; Αλλα για χαρι σου συγκρατήθηκα;

Και εν τέλει: τι βρηκες ΟΧΕΤΟ απο το κειμενο μου;
Επειδή αναφέρθηκα στους ομοφυλοφιλους;
Τοσο "ηθικιστής" εισαι ΝΛ; Της 'ευσεβίστικης ευγένειας';
Σε τρομάζουνε οι λέξεις;

ή μήπως εγραψα ΟΧΕΤΟ γιατι ξεσκεπάστηκαν οι αντιφάσεις σου;
Στις οποιες και βεβαιως δεν θα καταδεχτεις να απαντησεις, οχι βεβαια!

Παντως εχεις πλακα ΝΛ!

Αρχίζω και σε συμπαθω!

Ενω εισαι 'περα βρεχει', εχεις την απαιτηση..να σου απαντησουμε...και μαλιστα επι της ουσιας!

Ενω δεν καταλαβαινεις απλα πραγματα, οτι δεν μπορω εν ονόματι της αγαπης να πουλησω π.χ. την πατρίδα μου...απο την άλλην θα κανεις διαλογο μαζι μας μονο εαν σου απανταμε επι της ουσιας...

Μα δεν εχεις πλακα; Καλοπροαίρετα στο γραφω! :)

Μετα τιμης
Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και κατι τελευταιο ΝΛ

Οταν οι Αιρετικοι πανε να προδώσουνε την Ορθόδοξη Πίστη, αυτο δεν ειναι Οχετος!

Οταν συναντιούνται με πασης φυσεως αιρετικους, που μιλανε τοσο υβριστικά για τ Άγια Πρόσωπα της Εκκλησιας μας, εκει μια φορα δεν σε ειδα να αναφωνεις: "Μα, τι οχετός ειναι αυτός"

Οταν ομως...καποιος χριστιανος, ασχετως αν ειναι πολυ αμαρτωλος, ξεσκεπάσει το ΨΕΥΔΟΣ σας και την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ σας και την ΠΛΑΝΗ σας και την ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ σας..

..εκει ξαφνικά ενθυμύστε τον ΟΧΕΤΟ!

Αλλα θα μου πεις, καπου σε δικαιολογω, δεν εισαι μαθημενος ενας χριστιανος να σου μιλα ετσι, οπως το κανω εγω; ε;

Θα γουσταρες το αλλο στυλ, του κατηχητικου: "αγαπητε αδερφε, ειρηνη υμιν";

Για να μπορεις μετα να βγεις στην παρρεα σου και να παριστανης τον εξυπνο.. "μα τι προβατα αυτοι οι χριστιανοι..τους δουλευεις μπροστα στα ματια τους και χαμπαρι δεν παιρνουνε'!

Οι καιροι ειναι ΕΣΧΑΤΟΙ αγαπητε ΝΛ!

Απο το εξης, θα ισχύσουνε 'αλλοι κανονες'!

Ο οχετεύων
Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

"Μερικοί καλλιεργούν μια έντονη δυσπιστία για το κάθε τι, που έχει σχέση με τέτοιου είδους επικοινωνίες. Τις θεωρούν προδοσία. Και απαιτούν την πλήρη διακοπή τους. Άλλοι τις θεωρούν εντολή του Χριστού, ζήτημα γνησιότητος. Τάσεις πολωτικές αναπτύσσονται. Βαρείες κατηγορίες εκτοξεύονται. Και όλοι ζητούν να τεκμηριώσουν την Ορθότητα των απόψεων τους, με παραπομπές στην πράξη και στις θεολογικές θέσεις των αγίων. "

Βρέ ΝΛ, τί ολισθηρός δρόμος;!!!
Δέν θα επιμείνουμε άλλο εφόσον δέν τό επιθυμείς αλλά σκέψου το καλύτερα. Τό κείμενο κραυγάζει.
Πρέα με τόν Δημητριάδος δέν καταργούν τή Λειτουργική γλώσσα;
Καλά ΝΛ, όπως θές.

Ανώνυμος είπε...

Το στυλ που θα γούσταρα είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Το παραθέτω και πάλι :

«Στο Γεροντικό διαβάζομε:
Δύο μοναχοί συναντούν χωριστά ο καθένας, έναν ιερέα των ειδώλων στην έρημο.
Ο πρώτος μιλάει δογματικά, όπως τον έβλεπε υπό το πρίσμα του δόγματος, ότι η ειδωλολατρία είναι δαιμονική θρησκεία και οι ιερείς της υπηρέτες του διαβόλου. Του λέει:
-Αί, αί, δαίμον! Πού τρέχεις;
Ο άλλος [ο άγ. Μακάριος ο Αιγύπτιος & Μέγας] του μιλάει με την χριστιανική καλωσύνη και αγάπη. Του λέει:
-Σωθείης σωθείης, καματηρέ! [=εύχομαι να σωθείς, κουρασμένε άνθρωπε].
Αυτό σημαίνει καλή μεθόδευση καλή στρατηγική.
Ερωτάει με απορία ο ιερέας τον άγιο Μακάριο.
Τι καλό είδες επάνω μου, χριστιανός συ, και μου μιλάς με τόσο καλό τρόπο;
Απαντά ο άγιος:
Βλέπω, ότι εργάζεσαι για την ψυχή σου με ζήλο. Και σε λυπάμαι, γιατί δεν το έχεις καταλάβει, ότι ο κόπος σου θα πάει χαμένος!...
Αποτέλεσμα:
Τα λόγια του πρώτου εξόργισαν τον [ειδωλολάτρη] ιερέα τόσο, που όρμησε επάνω του και τον «εσάπισε» στο ξύλο.
Τα λόγια του δευτέρου, τον κατένυξαν τόσο, που άφησε την ειδωλολατρία και το επίζηλο αξίωμά του, και έγινε χριστιανός και μοναχός (διηγήσεις Αββά Μακαρίου, λθ΄).»

Είναι του κατηχητικού αυτά;

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

Νλ

βλεπεις που δεν καταλαβαινεις τα απλα; Και μετα θελεις και διαλογο περι της ουσιας;

Σου απάντησε ήδη ο Αμέθυστος, οτι το εδάφιο που αναφερεις απο το Γεροντικο, δεν αφορα αιρετικους αλλα ειδωλολατρες!

*********************************

Αν πάλι αναφερεσε στο στύλ που σου απαντησα, ουτε εμενα μου αρεσει!
Οταν ομως εισαι αναγκασμένος να 'αντιμετωπισεις' αιρετικες κινησεις σαν του Μελετίου κλπ - και οταν εσυ αγαπητε ΝΛ παριστανεις τον αθωο και μας ρωτας "μα τι κακό ειπε ο Μελέτιος; Μα γιατι του μιλατε αυστηρα; Μα τοσο καλο παιδί ο Μελέτιος και εσεις τον κρινετε;" -

- εκει πανω, συγγνωμη, αλλα ξεφεύγω...και μιλαω πιο αποτομα!

Βλεπεις...ενας απλος αμαρτωλος ειμαι..δεν εχω τα χαρίσματα που θα επρεπε ίσως να εχω...αγώνα κανω..σιγα σιγα... ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙΣ ΝΛ!

Οσο για τον Ανωνυμο φίλο, που λεει να κανουμε προσευχη - και βεβαιως εχει δικαιο..παντοτε πρεπει να κανουμε την προσευχη μας..και εχει δικαιο και αυτος να με κρινει!

Ομως..εχω μια απορια:

Γιατι θυμαστε ολοι την ΑΓΑΠΗ, και την ΠΡΟΣΕΥΧΗ, και το ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ, και την ΕΙΡΗΝΗ και την ΠΡΑΟΤΗΤΑ...οταν πατε να σκεπάσετε τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ; Οταν πατε να καλυψετε τους ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ;

Οταν αντιμετωπιζεις εναν Αιρετικο - λογικο δεν ειναι να νευριασεις;
Λογικο δεν ειναι να μιλησεις σκληρα;

Τελοςπαντων

Θα προσπαθήσω απο εδω και περα να ειμαι πιο 'καλος χριστιανος'...

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

ΝΛ

εκτος αν θελεις να πεις, οτι επειδή σου μιλησα 'ασχημα', γιαυτο και εσυ τωρα δεν θελεις αλλο να με ακουσεις...ή δεν θελεις να εισαι χριστιανος;

Μαλιστα.

Και γιατι παιρνεις εμενα ως παραδειγμα, και δεν παιρνεις τον Αμέθυστο, που σου μιλαει ευγενικα και ομορφα;

Ουτε αυτο σου αρεσει.

Δηλ εσυ θα ερθεις στον Χριστιανισμο, αφου πρωτα κανουμε μετανοιες μπροστα σου; Σου στρώσουμε κόκκινο χαλι;
Πως φαντάζεσαι 'την επιστροφή σου' στην Εκκλησια;

Δειξε εσυ λιγο κατανόηση, και αν μετα δεν σου μιλησουμε ομορφα και ωραια, τότε να εχεις παραπονο!

Θελω να πω: Σε θεματα ΑΙΡΕΣΕΩΣ και ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ...δεν χωρανε ΕΥΓΕΝΕΙΕΣ!

Προσεχε ΝΛ: εδω δεν μιλαμε για τις προσωπικες σου αμαρτιες - οι οποιες και δεν με ενδιαφερουνε!
Θελω να πω..η όποια κριτικη γινεται, δεν γινεται επι προσωπικου, αλλα επι θεματων Πιστεως!

και εν πασι περιπτωσι: εχεις δικαιο αν ισχυριστεις οτι εγω δεν σε εκφραζω - Δοξα τω Θεω, η ΕΛλαδα ειναι γεματη απο ΜΟναστηρια, Γεροντες, ΑΓιους Ασκητες...βρες εναν που θα σου διδαξει τον "Χριστιανικο δρομο".

Και αν σε πικρανα με τα γραφομενα μου, σου ζηταω συγγνωμη

Μυρμιδόνας

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Αγαπητοί αδελφοί, χαίρετε.
Λυπάμαι που η ανάρτησή μου, την οποία αναδημοσίευσε ο Αμέθυστος, έγινε αφορμή για διαξιφισμούς μεταξύ σας.
Σκοπός μου, όταν αναδημοσίευσα με τη σειρά μου το κομμάτι από το Εγκόλπιο (βλ. πηγή στην αρχή της ανάρτησης) είναι να δείξω ότι οι άγιοι δεν κινούνται με μίσος κατά των αιρετικών, αλλά προσπαθούν με αγάπη να τους φέρουν στην αλήθεια του Κυρίου. Με ενδιαφέρουν τα λόγια του αγίου, όχι το τι κάνει ο Μελέτιος γενικότερα.
Αν ο μητροπ. Μελέτιος έχει άλλο σκοπό, δεν το σκέφτηκα καν. Ο άγιος Νεκτάριος σε αυτό το κείμενο αναφέρει καθαρά ότι ο ορθόδοξος επίσκοπος έχει χρέος να φέρει τους αλλοδόξους στην Ορθοδοξία. Δεν είναι λοιπόν οικουμενιστής ο άγιος, ούτε και συνάγω κάτι τέτοιο από το όλο άρθρο - ίσως επειδή δεν θέλω να το συναγάγω. Ούτε και είμαι οικουμενιστής προσωπικά, αν αυτό ενδιαφέρει το παρόν ιστολόγιο φυσικά, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Σας ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη που έγινα αιτία παρεξηγήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Δεν εγινες αιτια παρεξηγησεων.

και οι παρεξηγησεις μεσα στην ζωή ειναι "Νεκρε για τον κοσμο"!

Εδω 'παρεξηγήθηκαν' ο Απ. Παύλος με τον Απ. Πέτρο (για το ζητημα της περιτομης) - μετα ομως τα βρηκανε παλι!

Θελω να πω, οτι βασικα μονο εγω πρεπει να ζητησω συγγνωμη, γιατι εγω 'υψωσα τους τονους της φωνης μου' -
- ζηταω συγγνωμη...

...αλλά το εκανα...το εκανα απο ΑΓάπη για την Ορθόδοξη Πίστη! Για την Ορθόδοξη Εκκλησια!

Καποτε η Πατουλίδου, οταν μας εφερε το χρυσο μεταλλιο, ειπε:

"Για την Ελλαδα ρε γαμωτο"!

Ε, βρε αδερφια... "Για την Ορθοδοξη Εκκλησια" ρε γαμώτο!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

@ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αδελφέ σέ ευχαριστούμε πού μάς έδωσες τήν ευκαιρία κατ'αρχάς. Εμείς οι Έλληνες ίσως κάποια στιγμή συμφωνήσουμε διαφωνώντας.
Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι θά χάσει η ορθοδοξία τή μάχη με τόν πάπα, ακριβώς όπως η Ελλάδα χάνει τή μάχη με τό πασοκ.
Δέν είμαστε πιά ικανοί γιά θαύματα.

amethystos είπε...

@O/Η Ανώνυμος 12/11/10 8:20 μμ
Oποιαδήποτε απόλαυση γευθεί ο άνθρωπος, τήν διαχειρίζεται τό ΕΓΩ του. Καί γίνεται πιό απαιτητικό από τούς άλλους, πιό αρνητικό.
Θά μπορούσαμε νά πούμε καί νά είμαστε πιό κοντά στήν αλήθεια ότι οι "έξαλλοι" συνομιλητές το παρακάνουν στίς απολαύσεις, ίσως ακόμη καί στίς πνευματικές.
Η έλλειψη ανοχής προδίδει πάντοτε ένα ικανοποιημένο, ΈΝΑ ΠΛΉΡΕΣ ΕΓΩ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

να υποθέσω...οτι ο 'εξαλλος συνομιλητής' ειμαι...ο λαλων μετα σου;
:))))

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

και εν πασι περιπτωσι, θελεις να πεις, οτι δεν εχω λαθος στις αποψεις μου, απλα με τον 'εξαλλο τροπο' που εγραψα, εχασα το δικαιο μου;

Το παράπονο ομως παραμένει:
Να αντιδρουσατε τοσο ευαίσθητα και εναντιων των Επισκόπων που πανε να προδώσουνε την Εκκλησια μας, οπως αντιδράτε και εναντιον του 'εξαλλου τροπου' μου!

Ζήτησα εχτες συγγνωμη και την εννοω. Στο μελλον θα προσπαθήσω να μιλαω πιο ομορφα.
Ομως: οταν προκειτο για την Αρνηση της Ορθοδοξου Πίστεως...
..εκει παιρνει τον χριστιανο να μιλαει με ευγένεις και σαβουάρ βίβρ;

Εκτος αν υπονοειται... "ελα μωρε αδερφε, πως κάνεις ετσι, σιγα, και τι έγινε αν ακολουθησει η Ενωση των Εκκλησιων, σιγα μωρε...εμας μας απασχολουνε σοβαρότερα ζητήματα'!

Ναι, υπο μια αποψι εχετε δικαιο!
Κατέβηκα το μεσημερι για κατι ψώνια στο κέντρο, και η πόλη ητανε γεμάτη, γινοτανε το αδιαχώρητο..ολη η νεολαια στον δρομο, σημαιες, φανελες, γκασκόλ..
..γιατι λετε εσεις;

Διοτι ξεχασα οτι το απογευμα παιζει ΠΑΟΚ - ΑΕΚ!

Και ο βλακας κατέβηκα και με το αμάξι!
Αυτα ειναι προβληματα!

Τι χαζοι που ειμαστε εδω μεσα, καθομαστε και ασχολουμαστε με τον Μελέτιο! Καλα κανει ο Μελέτιος!
Εννοειται οτι εν ονοματι της αγαπης πρεπει να προσεγγίσουμε τους Αιρετικους!

******************************
Το θεμα δεν ειναι η απλή Ενωση των Εκκλησιων!
Το θεμα ειναι..οτι μετα την Ενωση, θα βαλει ο Αντιχριστος τον θρονο του ενώπιον της Αγίος Τράπεζας..θα καθήσει ωραια ωραια...και θα περνανε οι ανθρωποι να τον προσκυνάνε και να του φιλανε το χερι!

Και μπροστα σε ολα αυτα...αντιλαμβάνομαι οτι το χειρότερο ειναι ο 'έξαλλος τροπος' που εγραψα εχτες!

Αν και εδωσα αρκετες εξηγησεις, για ποιο λογο το εκανα, αν και ζητάω ξανα ΣΥΓΓΝΩΜΗ και στο μελλον δεν θα ξανασυμβει!

(καλα, δεν παιρνω και ορκο) :)

Δόξα Σοι που εχουμε τα Μοναστήρια! Τουλαχιστον κρατάνε τα Μοναστήρια ακομα, γιατι αν περιμεναμε απο τους Ελληνες...bye bye ορθοδοξια!

Μυρμιδόνας