Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Οι πύλες της κόλασης άνοιξαν για την Ελλάδα το 2004

Οκτώ χρόνια πριν η Ολυμπιάδα της Αθήνας βούλιαξε την Ελλάδα σε ένα οικονομικό χάος που το πληρώνουμε σήμερα, καθώς οι κλεψιές, οι υπερβάσεις, οι περιττές πολυτέλειες και οι χωρίς όρια προσφορές σε ξένους και ντόπιους, ανέβασαν το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στα 15 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική τους πρόβλεψη δεν ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ.
Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το newsbomb.gr με ντοκουμέντα και αδιάψευστα στοιχεία θα αποκαλύψει από σήμερα και τις επόμενες ημέρες με αλλεπάλληλες αναρτήσεις, την ληστεία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, τους δράστες της, και τις βαριές ευθύνες των διοργανωτών τους.
Η δημοσιογραφική έρευνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των Ολυμπιακών έργων που έγιναν και το μεγάλο πλιάτσικο σε αυτά, αποκαλύπτοντας την πρώτη τιμή που είχε υπολογιστεί για κάθε έργο και το τελικό του κόστος που συχνά ήταν δεκαπλάσιο από τον αρχικό υπολογισμό.
Οι Ολυμπιακοί του 2004 ήταν το γεγονός που άνοιξε τις πύλες της κόλασης για την ελληνική οικονομία με μια καταλήστευση του εθνικού χρήματος που ξεκίνησε από την ημέρα ανάληψης των αγώνων των Σεπτέμβρη του 1997, συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της οργάνωσης και υλοποίησης της Ολυμπιάδας και ξεπέρασε κάθε όριο την περίοδο 2000-2004.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρογκ παραδέχτηκε ότι ένα μέρος του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας οφείλεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αρκεί κανείς να δει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και θα καταλάβει ότι ένα ποσοστό 2% ή 3% οφείλεται στο κόστος της Ολυμπιάδας του 2004».
Παράλληλα ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Παναγιώτης Γεννηματάς χαρακτήρισε επίσημα τους Ολυμπιακούς του 2004 ως την μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ελλάδας, μια καταστροφή που δεν απασχόλησε όμως ποτέ την Βουλή λόγω της αλληλοκάλυψης των κομμάτων.
Πριν προχωρήσουμε στην αποκάλυψη προσώπων και υπευθύνων μια πρώτη παρουσίαση έργων που το κόστος τους ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο από την αρχική τους εκτίμηση:
- Ολυμπιακό Στάδιο: Από 310 εκατ. ευρώ στο φάκελο διεκδίκησης, κόστισε 399 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης: Από 12,3 εκατ. ευρώ, κόστισε 47,5 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο: Από 2,5 εκατ. ευρώ κόστισε 8 εκατ. ευρώ.
- Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου: Από 3,5 εκατ. ευρώ, έφτασε τα 22,5 εκατ. ευρώ
Στις επόμενες ημέρες το newsbomb.gr θα αποκαλύψει το μεγάλο πλιάτσικο που έγινε με το Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης στο Φάληρο, με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας και με το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης.
Η Ολυμπιάδα όχι μόνο δεν έφερε κέρδη στην χώρα μας, αλλά η υπέρβαση στο κόστος της, που υπολογίζεται τουλάχιστον στα 12 με 13 δις, δημιούργησε μια «Ολυμπιακή Τρύπα» για την εθνική οικονομία, για την οποία θα πληρώνουμε διάφορα χαράτσια τουλάχιστον μέχρι το 2020.
(του Κώστα Χαρδαβέλλα)
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: