Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να υπερβούμε όσα μας διχάζουν, να διαφυλάξουμε την ενότητά μας

Ποικίλα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με την ομιλία του προς το Σώμα της Ιεραρχίας, που συνεδριάζει από το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει τη σημασία της υπέρβασης των προβλημάτων που διχάζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη διαφύλαξη της ενότητας της σε μια εποχή είναι αναγκαία όσο ποτέ η κοινή μαρτυρία των Ορθοδόξων. «Η ε­νό­τητα των Ορ­θο­δό­ξων, καί κυ­ρίως ἡ πνευ­μα­τι­κό­τητα πού πη­γά­ζει από τήν ορ­θό­δοξη διδα­σκα­λία, προ­σφέ­ρει ση­μαν­τικό μή­νυμα καί δείκτη πο­ρείας πρός τήν εὐ­ρω­πα­ϊκή ὁ­λο­κλή­ρωση», τονίζει ο κ.Ιερώνυμος.

Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην κρίση που πλήττει την Ευρώπη, κρίση αμφισβήτησης των αξιών και των παραδόσεων αλλά και κρίση αρχών αφού αυτά που πρεσβέβει σήμερα η Ε.Ε. απέχουν από το όραμα και τις επιδιώξεις των εμπνευστών και ιδρυτών της. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον ρόλο της Εκκλησίας στο σημερινό ευρωπαϊκό τοπίο, για να επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «η ορ­θό­δοξη πνευ­μα­τι­κό­τητα ειναι τό κοινό πα­ρελ­θόν ό­λων των Χρι­στι­α­νών, καί στην επι­σή­μανση αυ­τού του πα­ρελ­θόν­τος ε­νυ­πάρ­χει η ελ­πίδα γιά τό μέλ­λον τῆς Εὐ­ρώ­πης».


Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα πραγματοποιήσει την εισήγηση αναφορικά με τη δημιουργία προσωποπαγούς Μητροπόλεως Φαρσάλων μετά την αδυναμία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να προετοιμαστεί εξαιτίας, όπως είπε ο κ.Ιερώνυμος,  έκτακτων λόγων υγείας που δεν του το επέτρεψαν. Εκκλησιαστικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημιουργίας της νέας Μητρόπολης δεδομένης και της εκπεφρασμένης συναίνεσης του Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου. 

Η συνέχεια εδώ: Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχόλιο:  «Η ε­νό­τητα των Ορ­θο­δό­ξων, καί κυ­ρίως ἡ πνευ­μα­τι­κό­τητα πού πη­γά­ζει από τήν ορ­θό­δοξη διδα­σκα­λία, προ­σφέ­ρει ση­μαν­τικό μή­νυμα καί δείκτη πο­ρείας πρός τήν εὐ­ρω­πα­ϊκή ὁ­λο­κλή­ρωση».
Μια ενότητα στα χαρτιά μόνον. Για να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Αφού πηγάζει πνευματικότης από την Ορθόδοξη διδασκαλία, γιατί δεν την χρησιμοποιείς εσύ πρώτος Ιερώνυμε; 
Αμέθυστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: