Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

O ΑΡΧΙΕΠIΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΤΕΡΒΟΥRIΑΣ JUSTIN WELBY ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ»

ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων
 Greel-English

O ΑΡΧΙΕΠIΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΤΕΡΒΟΥRIΑΣ JUSTIN WELBY ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ»

Το Θεολογικό Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», στα πλαίσια της πρώτης μεταβάσεως αυτού στη Ρωσία, επισκέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017 ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας Justin Welby.
Στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Προδρόμου τον υψηλό προσκεκλημένο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου, ο οποίος πληροφόρησε τον προσκεκλημένο για την ιστορία του Πατριαρχικού Μετοχίου Chernigovskoye καθώς και για την πρόσφατη αποπεράτωση των έργων συντηρήσεως. Ακόμη επέστησε την προσοχή του Αρχιεπισκόπου Καντερβουρίας στις αγιογραφίες του Ναού. Ο Αρχιεπίσκοπος προσευχήθηκε δίπλα στο τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Προδρόμου και την μυροβλύτισσα εικόνα της Παναγίας του Καζάν.
Στην αίθουσα τελετών του Θεολογικού Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινότητας, όπου παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σούροζ Ελισαίος, ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Ian Hill, ο αναπληρωτής αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Ιρλανδίας στη Ρωσική Ομοσπονδία  κ. Robert Mead, ο Πρύτανης του Παιδαγωγικού Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας κ. Α. Lubkov, προσωπικό, καθηγητές και φοιτητές του Θεολογικού Ινστιτούτου, στελέχη του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, της Ρωσικής Ακαδημίας Λαϊκής Οικονομίας και Δημόσιας Υπηρεσίας κα.
Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδηλώσεως, η οποία έγινε στην Αγγλική γλώσσα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε: «Από τις κατευθύνσεις στις οποίες εργάζεται το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων είναι ο συντονισμός σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Αγγλίας. Ενώ στο Θεολογικό Ινστιτούτο εργαζόμεθα δυναμικά για την ακαδημαϊκή ανταλλαγή. Ο Αρχιεπίσκοπος Justin Welby αποφάσισε να επισκεφθεί το Θεολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να συναντηθεί με τους καθηγητές και τους φοιτητές και να τους παραδώσει μια σύντομη διάλεξη. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνομιλίες με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο, μετά τη λήξη της οποίας υπεγράφη η Κοινή Διακήρυξη. Το κείμενο συμπεριλαμβάνει έκκληση προς διεθνή κοινότητα να στηρίξει τους διωκόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.  Αυτή η είδηση επέστησε την προσοχή παγκοσμίως».
Ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας στην παρέμβασή του ασχολήθηκε με τη χριστιανική ανθρωπολία, την οποία εξέτασε από θεολικής και φιλοσοφικής όψεως. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα του θεολογικού διαλόγου Ορθοδοξων και Αγγλικανών.
Ἐν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος Justin Welby απάντησε σε πολλαπλές ερωτήσεις του ακροατηρίου και ειδικότερα μοιράσθκε τις εντυπώσεις από την επίσκεψη στη Ρωσία και τη γνωριμία με τη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.



ΣΧΟΛΙΟ: Δέν είχε ούτε μία Ιέρεια μαζί του; Εστω μία "ιέρεια".
Τήν σωστή ματιά στήν εκκλησία τού Καντέρμπουρι, μέχρι σήμερα, νομίζουμε τήν είχε ο Παζολίνι.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: