Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Με τον ‘Λευκό χάρτη’ η Αγγλία κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία;

Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Η παγκοσμιοποίηση έζησε την ‘χρυσή της εποχή’ την περίοδο 1980-2010.
Ξεκινώντας από την επέλαση σε άγνωστες, ως τότε αγορές, από Κίνα, Βιετνάμ ως τα συντρίμια της ‘νεοκαπιταλιστικής’ Πολωνίας και Ρωσίας του ’90, οι πολυεθνικές, είτε με το καλό είτε με το ζόρι, πέρασαν την χρυσή εποχή επέκτασής τους. Άλλοτε λαδώνοντας Κινέζους γραφειοκράτες, άλλοτε βρίσκοντας πιστούς πολιτικούς υπηρέτες όπως Μπλέρ-Κλίντον-Μπαρόζο άλλοτε ισοπεδώνοντας μεαυτούς τις ‘μη υπάκουες χώρες’, όπως βομβαρδισμό Γιουγκοσλαβίας και Λιβύης. Επιβλήθηκαν δια πυρός και σιδήρου, πενταπλασιάζοντας την παρουσία τους στην παγκόσμια αγορά και εξαφανίζοντας εγχώριες εταιρίες (πχ, αυτοδιοικούμενη αυτοκινητοβιομηχανία ZASTAVA στη Γιουγκοσλαβια). Η πρακτική των πολυεθνικών αυτών, θυμίζει έντονα πρακτικές Γερμανο-ναζί. Τα κέρδη, από την επέκτασή τους, ήταν ασύμμετρα.

Οι λαοί υπέφεραν στις δυτικές χωρες, από την παγκοσμιοποίηση με συνεχη πτώση βιοτικού επιπέδου επι 30 έτη. Στραφηκαν σε ατομικό δανεισμό και υπερχρέωση για να διατηρήσουν μια κανονική ζωη. Τα χρεη πολιτών σε τράπεζες στις ανεπτυγμένες χωρες, ειναι πλέον 100% ως 350% του ετησιου ΑΕΠ ! Οι εγχωριες εταιρίες, παράλληλα, αντιμετώπισαν ένα εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμου, με χρεοκοπίες και μαρασμό. Επήλθε ο θάνατος του εμποράκου!

Η ‘χρυσή’ όμως αυτή εποχή τελείωσε άδοξα και απότομα με την ταχύτατη άνοδο τριών φιλελεύθερων κυβερνήσεων με εθνικό όραμα! Πρώτα, του Βλαντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία, μετα της Αγγλίας και τέλος, το 2016, του Ντόναλτ Τραμπ και μάλιστα με αντιπολίτευση με οξύτερο αντι-ΝΤΠ όραμα ( Τζέρεμι Κόρμπιν και Μπερνι Σάντερς, σε Αγγλία και ΗΠΑ)! Κυβερνήσεων που έβαλαν στην προτεραιότητα τις εθνικές εταιρίες και είναι ετοιμες να σπάσουν αυγά, με τα πανίσχυρα αυτά πολυεθνικά ‘χταπόδια’!

Με την άνοδο του Ντοναλτ Τραμπ, έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ παγώνουν την Αμερικανικη NAFTA, και αποχώρησαν από την τρομακτική TTIP, ‘σπάζοντας τα πόδια’ επέκτασης 300 πολυεθνικών. Η Αγγλία αποχώρησε από την ΕΕ, που έχει το ‘χρυσό αυγό’ της Παγκοσμιοποίησης (που ‘εκκολάπτεται’ με επιτελεία πολυεθνικών εγκατεστημένα στην Κομισιόν) ενω χτές ανακοίνωσε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο αυτοδύναμης ανάπτυξης!

Εθνική ανάπτυξη, ισοδυναμεί με πόλεμο σε εταιρίες που εχουν δικά τους ‘παγκόσμια σχέδια’αφορολόγητου και ειδικού καθεστώτος. Αποτελεί όμως και χτύπημα στην Γερμανία, τη χωρα που στήριξε, γιγάντωσε και επέβαλε την πιο ανάλγητη και επιθετική πολιτική κλοπής πόρων τη δεκαετία αυτή από την Ευρωζώνη, με νομισματικα μεσα και βαρια λιτότητα, για το συμφερον των μεγάλων αυτων εταιριών.

Τι σημαίνει όμως ο λευκός χάρτης;

Ο ‘Λευκός Χάρτης’ της Αγγλίας είναι το έγγραφο, που ορίζει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η χώρα. Οι 4 τομείς στους οποίους η χώρα θα επεκταθεί, γκρεμίζοντας το γερμανικο μονοπώλιο είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, τεχνητή νοημοσύνη, γενετικη-βιοτεχνολογία/φάρμακα/τομείς υγείας, και τέλος κατασκευές. Σημειώνουμε ότι με εξαίρεση την φαρμακοβιομηχανία, όπου η χώρα ήδη διέθετε ισχυρή παρουσία, οι άλλοι είναι τομείς που είχαν εγκαταλειφθεί με την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και επί 30 χρόνια με την μονοκατευθυντήρια πολιτική της Μαργκαρετ Θατσερ (ειχε αναπτύξει μόνο το Σιτι)!

Η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και υπηρεσιών, σημαίνει ενίσχυση των εγχώριων εταριών και ανταγωνισμού, νέες καλοπληρωμένες δουλιές, πτώση ανεργίας, άνοδο μισθων! Αν και η χωρα ηδη εχει σχεδόν μηδενικη ανεργία (4,3%) η στροφή τωρα θα είναι προς πιο καλοπληρωμένες θέσεις, που εξαφανίστηκαν με την παγκοσμιοποίηση λογω αθεμιτου ανταγωνισμου.

Οι δαπάνες έρευνας θα εκτοξευτούν από 1,7% τώρα σε 2,4% του ΑΕΠ σε μια δεκαετία, κατι που θα επιτρέψει εκτόξευση παραγωγικότητας. Η στρατηγική αναφέρεται ΣΑΦΩΣ ότι χτυπάει την Γερμανία, και σκοπεύει σε ανάπτυξη της χώρας σε 4 άξονες τεχνολογίας (καθαρή ανάπτυξη, τεχνητή νοημοσύνη, γηράσκουσα κοινωνία και κοινωνία αυτοκινούμενων οχημάτων και drones)! Ειδικό επιτελείο, όπως αναφέρει ο ‘Λευκός χάρτης’ θα επιβλέπει την ανάπτυξη των τομέων.

Ο ‘Λευκός χάρτης ισοδυναμεί με κήρυξη εμπορικού πολέμου! Η Αγγλία, όπως στον β παγκόσμιο πόλεμο συνέτριψε τη Φασιστική Γερμανία, έτσι και τώρα! Μαζί με τον εαυτό της, απελευθερώνει και τους άλλους λαούς, δείχνοντας τον φωτεινό, τον υπέρλαμπρο δρόμο του έθνους, της εθνικής ανάπτυξης! Το γκρέμισμα των πολυεθνικών θα επιτρέψει ανάπτυξη και πλούτο για τα έθνη, τις επιχειρήσεις και τους λαούς τους, όχι για 300 μόνο εταιρίες! Ο πόλεμος των εταιριών, ξεκίνησε!


*Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

Πηγή: new-economy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: