Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου: «Άσκηση μυστική» π. Στ. Σκλήρης

Ο Εκδοτικός Οίκος Eπτάλοφος  παρουσίασε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 στο Polis art Cafe το βιβλίο  «ΑΣΚΗΣΗ ΜΥΣΤΙΚΗ»  του π. Σταμάτη Σκλήρη.
Μίλησαν οι: 
 ο κ. Σωτήρης Μητραλέξης, ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλεως
ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου, διδάκτωρ Θεολογίας καθηγητής, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη»,
ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, διδάκτωρ Θεολογίας, προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά,
και ο συγγραφέας
Τα κείμενα του βιβλίου αυτού, προσπαθούν να μυήσουν τον αναγνώστη στην ασκητική θεώρηση της ζωής, όπως την παρέδωσε στα Ευαγγέλια ο Χριστός και όπως την εβίωσαν στη ζωή τους οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι οι αυθεντικοί ερμηνευτές των Ευαγγελίων. Η άσκηση ονομάζεται στο βιβλίο «μυστική» με την έννοια, ότι δεν είναι η αυστηρή και τυπική άσκηση που ζούν οι ασκητές, αλλά μία άτυπη προσπάθεια να βιώσουμε μέσα στον κόσμο το ήθος των Ευαγγελίων κατά το μέτρο που μπορούμε, με σεμνότητα και επιγνωση της αδυναμίας μας. Η έκδοση κοσμείται με έγχρωμα και μονόχρωμα ζωγραφικά έργα του συγγραφέα.


antifono

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, πρέπει να τον έχεις πολύ ψηλά τον π. Σκληρη;

amethystos είπε...

Οχι ιδιαιτέρως. Είναι ήσυχος άνθρωπος, παλεύει νά αποφύγει τήν αντιγραφή στήν αγιογραφία αλλά τό βάθος είναι ο νούς, όχι ο βυθός. Κλασσική άποψη τών μορφωμένων στήν Δύση. Αλλά δέν οφείλουμε νά γνωρίζουμε τόν τρόπο πού σκέφτονται οι Δυτικόφερνοι; Οπως και τόν τρόπο πού σκέφτονται καί οι Καντιωτικοί τού παλαιού καί τού νέου; Δέν πρέπει νά κατανοήσουμε ότι δέν μιλούμε ορθόδοξα πλέον; Οτι οφείλουμε νά επιστρέψουμε τάχιστα στούς Πατέρες ημών;

Ανώνυμος είπε...

Ναι, Αμέθυστε, έχεις δίκιο. Σε ευχαριστώ. Απλά είχα υπόψη μου μια παλιά δήλωσή σου για τον π. Σκλήρη. Ας τα, δεν πειράζει. Ο άνθρωπος είναι νεορθόδοξος.