Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ RADICAL CHIC

Γράφει ο Αναστάσιος Γιαννάς

Πρόλογος
Αυτό το πραγματικά εξαιρετικό απόσπασμα από το έργο του Γουσταύου Λε Μπον (Gustave Le Bon), «Η Γαλλική Επανάσταση»,που θα σας παρουσιάσουμε, δεν το διαλέξαμε μόνον γιατί συνοψίζει με άρτιο τρόπο όλο το πνεύμα της Γαλλικής επανάστασης , φέρνοντας στο φως τις  σκοτεινές επιδιώξεις της, αλλά και γιατί είναι, υπό ορισμένες όψεις, εκπληκτικά σύγχρονο. Πράγματι , μέσα στην φρασεολογία και τις μεθόδους των Ιακωβίνων, θα βρούμε μεγάλες ομοιότητες με τα συνθήματα και τα ιδεολογήματα του σύγχρονου δημοκρατισμού και του αποϊεροποιημένου κράτους. Θα συναντήσουμε παρόμοιους ψυχολογικούς τύπους ανθρώπων με αυτούς που σήμερα συναντάμε σε διάφορα αριστερά μορφώματα, ή αντίθετα, σε πανεπιστημιακές καθέδρες, από τις οποίες εξαγγέλλουν την ανάγκη συνέχισης της ένταξης  της πατρίδας μας στον προτεσταντικό αστικό ορθολογισμό. Έτσι, είτε από την αριστερά, είτε από την αστική δεξιά, εκείνη με τα «καθώς πρέπει» γαλάζια πουκάμισα, υψώνεται η φωνή,  (παραφράζοντας τον όρο φυσικό δίκαιο) της φυσικής χυδαιότητας.
                         ........................................................................

Libertéégalité, fraternité στη πράξη...
«Ανάμεσα στις αιτίες, οι οποίες έδωσαν στην Εθνοσυνέλευση την ειδική φυσιογνωμία της, μία από τις σημαντικότερες ήταν η οριστική στερέωση της επαναστατικής θρησκείας. Το δόγμα, κατ' αρχάς σε κατάσταση σχηματισμού, συντάσσεται οριστικώς. Στοιχειοθετείτο από μία συγκέντρωση στοιχείων κάπως ανόμοιων. Η φύση, τα δικαιώματα του ανθρώπου, η ελευθερία, η ισότητα, το κοινωνικό συμβόλαιο, το μίσος προς τους τυράννους, η λαϊκή κυριαρχία, αποτελούν κεφάλαια  ενός ευαγγελίου αναμφισβήτητου για τους πιστούς του. Οι νέες αλήθειες διαθέτουν αποστόλους βέβαιους για την δύναμή τους και, όπως οι πιστοί όλων των εποχών, θα προσπαθούν να τις επιβάλλουν στον κόσμο με την βία.
   
        Για τη γνώμη των απίστων, δεν υπάρχει λόγος να  ανησυχούν. Όλοι αξίζουν να εξολοθρευθούν. Εφ'όσον το μίσος των αιρετικών υπήρξε πάντοτε, όπως το εδείξαμε στην περίπτωση της  Μεταρρυθμίσεως, ένα χαρακτηριστικό αναλλοίωτο κάθε μεγάλης πίστης, εξηγείται πολύ καλά η ανεπιείκεια της θρησκείας των Ιακωβίνων. Αυτή η ίδια η ιστορία της Μεταρρυθμίσεως μας απέδειξε ότι μεταξύ συγγενικών ιδεολογικών συστημάτων η διαμάχη είναι πάντοτε  πολύ ζωηρή. Επίσης δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε, όταν βλέπουμε, μέσα στην Εθνοσυνέλευση, τους Ιακωβίνους να μάχονται με μανία άλλους δημοκρατικούς, των οποίων η πίστη μόλις  διέφερε από την δική τους. Η προπαγάνδα των νέων αποστόλων ήταν ενεργητική. Για να κατηχήσουν την επαρχία τής έστελναν πρόθυμους οπαδούς εφοδιασμένους  με λαιμητόμους. Οι ιεροδικαστές της νέας πίστεως δεν συνεβιβάζοντο με την πλάνη. Όπως έλεγε ο Ροβεσπιέρος : « Αυτό που συνθέτει την δημοκρατία, είναι η καταστροφή όλων όσων της αντιτίθενται». Λίγο ενδιαφέρει ότι η χώρα αρνείται να ανανεωθεί· θα την ανανεώσουν παρά την θέλησή της : «Θα προτιμήσουμε να κάνωμε την Γαλλία νεκροταφείο», διαβεβαίωνε ο Καρριέ (Carrier)«παρά να μη την ανανεώσουμε με τον τρόπο μας». 

ο "ιερός" δεκάλογος των Ιακωβίνων
Η πολιτική των Ιακωβίνων, παράγωγο της νέας πίστεως, ήταν απλή. Συνίστατο σε ένα είδος εξισωτικού σοσιαλισμού, τον οποίο διεχειρίζετο μία δικτατορία μη ανεχόμενη καμία εναντίωση. Σε σχέση με τις οικονομικές ανάγκες και την πραγματική φύση του ανθρώπου, οι θεωρητικοί, οι οποίοι τότε κυβερνούσαν την Γαλλία, δεν έχουν καθόλου πρακτικές ιδέες. Η λαιμητόμος και οι αγορεύσεις τους είναι αρκετές. Αυτές οι τελευταίες είναι παιδαριώδεις :  «Ποτέ γεγονότα», λέει ο Ταίν. «Μόνο αφηρημένες έννοιες, σειρές αποφθεγμάτων όσον αφορά την Φύση, την λογική, τον λαό, τους τυράννους, την ελευθερία, μπαλόνια εξογκωμένα και αλληλοσυγκρουόμενα ... μέσα στο στον χώρο...» Η εμπιστοσύνη τους στην ανανεωτική αρετή της επαναστατικής πίστεως ήταν τόση, ώστε αφού κήρυξαν τον πόλεμο στους βασιλείς, τον κήρυξαν στην συνέχεια ενάντια και στους θεούς. Ιδρύθηκε ένα ημερολόγιο από το οποίο οι άγιοι είχαν εκδιωχθεί. Δημιούργησαν μια νέα θεότητα, την Λογική, της οποίας η λατρεία εωρτάζετο στην Παναγία των Παρισίων με ιεροτελεστίες πανομοιότυπες... με αυτές της καθολικής λατρείας. Αυτή η λατρεία διήρκεσε μέχρι την ημέρα που ο Ροβεσπιέρος την αντικατέστησε με μία προσωπική θρησκεία, της οποίας κατέστη ο μέγας ιερέας. Αφού έγιναν οι μόνοι κύριοι της Γαλλίας, οι Ιακωβίνοι και οι οπαδοί τους είχαν την δυνατότητα να την λεηλατήσουν ατιμώρητα, παρ' ότι δεν είχαν ποτέ και πουθενά την πλειοψηφία.»

[Στην συνέχεια ο  Λε Μπον μας εξηγεί, με ποιο τρόπο η ασθένεια, που σήμερα ονομάζεται Radical chic, μόλυνε τις τάξεις των Ευγενών,  με αποτέλεσμα την αποδόμηση των κοινωνικών θεσμών. Ο όρος Radical chic  επινοήθηκε από τον δημοσιογράφο Tom Wolfe  το 1970 σε ένα άρθρο του στο περιοδικό New York Magazine, με τίτλο : "Radical ChicThat Party at Lenny's," για να περιγράψει την υιοθέτηση και προώθηση των ριζοσπαστικών πολιτικών ιδεών από διασημότητες, κοσμικούς, και την υψηλή κοινωνία.]

Το περίφημο πάρτυ του Lenny Bernstein (στο κέντρο), η σύζυγός του Felicia Montealegre  (αριστερά) και ο "στρατάρχης" των Μαύρων Πανθήρων Don Cox ως το τιμώμενο πρόσωπο...
     «Αυτή η προοδευτική αποσύνθεση κατέληξε να φθάσει μέχρι τον λαό, αλλά δεν άρχισε από αυτόν. Ο λαός  ακολουθεί τα παραδείγματα και δεν τα δημιουργεί ποτέ. Οι φιλόσοφοι που δεν είχαν μπορέσει να ασκήσουν καμία επιρροή στον λαό, επηρέασαν πολύ τις φωτισμένες τάξεις του έθνους. Οι ευγενείς, αργόσχολοι, έχοντας από αποσυρθεί από τις [κρατικές] λειτουργίες, και κατά συνέπεια έχοντας παραμείνει μόνο επικριτές, είχαν ρυμουλκηθεί από τους φιλοσόφους. Ανίκανοι να προβλέψουν οτιδήποτε, υπήρξαν οι πρώτοι που κλόνισαν όλες τις παραδόσεις οι οποίες εν τούτοις συνιστούσαν την μοναδική αιτία της υπάρξεώς τους. Στον ίδιο βαθμό κορεσμένοι από τον ανθρωπισμό και τον ορθολογισμό, όπως οι αστοί σήμερα, δεν έπαυαν να υπονομεύουν με κριτικές τα ίδια τους τα προνόμια. Πάντοτε, όπως και σήμερα, μεταξύ των ευνοημένων από την μοίρα παρουσιάζονται κατά το πλείστον φλογεροί μεταρρυθμιστές. Η αριστοκρατία ενθάρρυνε τις διατριβές σχετικώς με το κοινωνικό συμβόλαιο, τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ισότητα των πολιτών. Χειροκροτούσε τα θεατρικά έργα που επέκριναν τα προνόμια,τον δεσποτισμό,την ανικανότητα των ανθρώπων της εξουσίας και τις κάθε είδους καταχρήσεις. Μόλις οι άνθρωποι χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα θεμέλια της πνευματικής πανοπλίας που κατευθύνει την διαγωγή τους,αισθάνονται ανησυχία καικατόπιν δυσαρέσκεια. Όλες οι τάξεις αισθάνονταν ότι εξαφανίζονταν σιγά-σιγά οι παλαιές αιτίες δράσεώς τους. Αυτό που είχε κύρος στα μάτια τους από αιώνες, έπαψε να έχει. Η πρώτη συνέπεια αυτής της νέας νοοτροπίας υπήρξε μία γενική ανυποταξία. Ο κατώτερος κλήρος ήταν εχθρικός προς τους αρχιερείς, οι ευπατρίδες της επαρχίας στους ευγενείς της αυλής, ο υποτακτικός στον κύριο, ο χωρικός στον αστό κ.λπ. Αυτή η διάθεση που είχε εξαπλωθεί από τους ευγενείς και τον κλήρο στον λαό, πλημμύριζε επίσης το στράτευμα. Την στιγμή της ενάρξεως της Συνέλευσης των Γενικών Τάξεων (États généraux)  ο Νεκέρ έλεγε : «Δεν είμαστε σίγουροι για τα τμήματα στρατού». Οι αξιωματικοί μετατρέπονταν σε ανθρωπιστές και φιλοσοφούσαν. Οι στρατιώτες, στρατολογημένοι εξ άλλου από την χαμηλότερη τάξη του πληθυσμού, δεν φιλοσοφούσαν μεν , αλλά και δεν υπάκουαν δε. Η πνευματική αναρχία η οποία, αφού εξαπλώθηκε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, επλημμύρισε τον στρατό, υπήρξε η κύρια αιτία της εξαφανίσεως του παλαιού καθεστώτος.»

Η μεγαλοαστική τάξη κάνει την επανάσταση μόδα
Μην μου πείτε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, δεν σας φέρνει στο μυαλό την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το 1980. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τους αριστερίζοντες μεγαλοαστούς; Το φαγοπότι της πλέμπας που έγινε εξουσία; Την διάλυση κάθε θεσμού και την ανυπακοή σε κάθε μορφή αρχής; Το κυνήγι των ‹‹αντιδραστικών-εθνικιστών›› και των ‹‹σκοταδιστών Χριστιανών›; Οι φυσικοί νόμοι δεν αλλάζουν , έτσι οι ίδιες αιτίες, οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα. Τώρα, όσον αφορά το φαινόμενο του Radical chic  στην Αμερική και την Ευρώπη του '70, ήταν η προσπάθεια των κρύφιων, υπόγειων  δυνάμεων ώστε οι ανώτερες τάξεις, να χάσουν κάθε επαφή με ότι παραδοσιακό στοιχείο είχε απομείνει, έστω και ως κακέκτυπο των αυθεντικών, έτσι ώστε αφενός (οι ανώτερες τάξεις) να ενστερνιστούν το παραβατικό πνεύμα της δεκαετίας του  1960,και αφετέρου να σπείρουν οι ίδιες την πνευματική αναρχία στις χαμηλότερες τάξεις.

46 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Η Γαλλική Επανάσταση είναι η μήτρα της αριστερής ιδεολογίας που ενώ έχει προκάλυμμα την δικαιοσύνη και την ισότητα, η πεμπτουσία της και το περιεχόμενό της είναι η αθεϊα. Ξεκάθαρα φαίνεται και όπου ιστορικά εφαρμόστηκε, αλλά και μεμονωμένα στον κάθε άνθρωπο-φορέα της με τον οποίο αν μιλήσουμε, ενώ είναι νηφάλιος και μιλά για τα γεγονότα της επικαιρότητας ή της ιστορίας μέσω της οπτικής του (που πολλές φορές σε κάποια απ΄αυτά, είναι ορθή), μόλις φτάσει στο θέμα της θρησκευτικής πίστης, ξαφνικά τον διαπερνά 'ηλεκτρικό ρεύμα'.
Την θεωρεί ως την αιτία του κακού, ως την κατάρα της ανθρωπότητας.
Θέλοντας να 'αλλάξει τον κόσμο' ξεκινά από την ρίζα, την θρησκευτική πίστη.
Δεν υφέρπει λοιπόν απλά ένα μίσος προς ότι του την θυμίζει, αλλά συνειδητά προσπαθεί και να το εξολοθρεύσει.Αυτό το πνεύμα είναι ένα ολόκληρο 'πακέτο', άρνησης-μηδενισμού-καταστροφής, όπως και υποτίμησης (έως και εξόντωσης) του 'πεφωτισμένου' που 'βλέπει', απέναντι στους αδαείς και 'επικίνδυνους'.
Πρόκειται για πνευματικό φαινόμενο, που είναι κοινό με το πνεύμα των αιρέσεων.
Δείτε π.χ. τους λεγόμενους Μάρτυρες του Ιεχωβά.Έχουν ακριβώς αυτό το πνεύμα. Του 'φωτισμένου'-σωσμένου (απ΄τον Αρμαγεδώνα), απέναντι στους τυφλούς (και εχθρούς τους).
Όσον αφορά τώρα την άλλη μερίδα, των λεγόμενων 'εθνικιστών' (ναζιστών), υπάρχει και πάλι ακριβώς το ίδιο πνεύμα. Ένα σκοτεινό πνεύμα.. Όπως ξεπηδά καιν απ΄τον Νίτσε, τον μεγαλύτερο 'αριστερό' (παρά την βδελυγμία κάποιων αριστερών απέναντί του και απέναντι στον φασισμό), αρνητή του Θεού, αρνητή ΚΑΙ του ανθρώπου, οπαδό της απρόσωπης δύναμης, του πρωτογονισμού, και της βαρβαρότητας (όπως την εξέλαβαν οι αρχαίοι Έλληνες).
Και όσον αφορά και τους σκοταδιστές Χριστιανούς που αναφέρονται στο τέλος, ο όρος μπορεί να αποδίδεται εσκεμμένα (από τους άθεους) γενικότερα προς τους πιστούς, αλλά υπάρχει και εδώ η μερίδα του ίδιου βάρβαρου πνεύματος. Της άρνησης και καταστροφής.
Ναι, υπάρχει πρόβλημα τεράστιο, είμαστε σε εσχατολογικά χρόνια το βλέπουμε ξεκάθαρα, το είπαν όλοι οι Άγιοι, όμως ο κύριος τρόπος με τον οποίο μας πολεμά ο Εωσφόρος, είναι μέσω της δικής του έπαρσης, σκληρότητας, άρνησης, καταστροφής. Μέσω της δικής του ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ με την οποία τρέφονται οι δαίμονες. Μέσα από την έλλειψη της χαράς του Χριστού.
Πάντοτε η ανθρωπότητα ήταν μέσα στο καζάνι της πτώσης της.Έχουν συμβεί τόσο αποτρόπαια πράγματα, που δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.Αλλά μέσα σε όλα αυτά, ο Κύριος λέει ΕΓΩ ΖΩ και Εσείς ζήσεσθε.Βιώνουμε την προτεσταντική εσχατολογία που 'χαίρεται' με την καταστροφή ως 'προθάλαμο της Λύτρωσης'. Ως 'προσδοκία' της Σωτηρίας. Όμως η Σωτηρία είναι εδώ παρούσα ακόμα και αν ζουμε μέσα σε γήινη κόλαση.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Μαρία ναι είχε και στραβά η γαλλική επανάσταση αλλά πρέπει να παραδεχτείς κάτι .Το ότι ενώ είσαι γυναίκα είσαι μου φαίνεται εκπαιδευτικός και λες ελεύθερα την γνώμη σου σε θρησκευτικά θέματα και για μένα πολυ ορθώς είναι κατά μέγα μέρος αποτέλεσμα της Γαλλικής επανάστασης .Είναι φανερό αν κάποιος αφήσει κατά μέρος διάφορες αναλύσεις που αποσιωπούν πολλά ότι η σημερινή ΝΤΠ η παγκοσμιοποίηση και η πολιτική ορθότητα τον πολιτικό κοινωνικό και οικονομικό τομέα ένα στόχο έχουν .Να πάρουν πίσω τα κεκτημένα της Γαλλικής επανάστασης και της Ελληνικής που έκανε θρυψαλα την παλινόρθωση και την Ιερά συμμαχία .Με την κατάργηση εθνών και κοινωνικών τάξεων οι ελίτ παίρνουν ρεβάνς .ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

ΑΜ, 11.44 πμ.

δεν θα ανακατευθω στον διαλογο σου με την Μαρια Π... όμως αυτό δεν μπορω να μην το γράψω!

Να τοποθετείς στην ίδια πρόταση τα "οφελη" της Γαλλικης με την Ελληνικη Επανάσταση - χρειάζεται μεγάλο θράσος και τερατογενή άγνοια της Ιστορίας!

Η Μαρία Π πολυ σωστα σου γραφει πιο πανω οτι η Γαλλικη Επανάσταση ειναι πρόδρομος του ΚΚΕ, εσωτερικου και εξωτερικου, και μλρ και λρμ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΠΡΑ που περασε ποτέ απο τον πλανήτη γή και ακόμα δεν εχουμε ξεμπερδεψει με δαυτους - ουτε πρόκειται - διοτι διψανε για αίμα!

Οσον αφορα την ισότητα των δύο φύλων, αργά ή γρήγορα θα ερχότανε, δεν χρειαζότανε γιαυτό καμια Γαλλική Επανάσταση ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ψευτοδιανοούμενων!

(¨Αλλο τωρα αν θα επρεπε να έρθει αυτη η Ισότητα ή οχι - υπο την έννοια της κακής τροπής που πηρανε τα πραγματα με τον Φεμινισμό - και το λεω αυτό οχι εγω ο ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ αλλα ακομα και γυναίκες το παραδεχονται - πόσο εχουνε ξεφύγει πια τα πραγματα και οι ίδιες τρωνε τις σαρκες τους - ζωντας μεσα σε μια κόλαση, δίχως μονιμο συζυγο, οικογένεια, παιδιά κλπ)

Το να βρίσκω καλά στον Γαλλικο Διαφωτισμό ειναι σαν να βρίσκω καλά στον Χίτλερ και στον Στάλιν - βεβαιως ειχανε και καλά, αν εξαιρεσεις τα 50 εκατομμυρια φρικιαστικών θανάτων για τους οποίους ευθύνονται!

Μαρια Π, συνέχισε να γράφεις θεολογικά τις απόψεις σου...και μην επηρέαζεσαι απο κανέναν 'αντιφρονουντα' - Ηρθε Καιρός να τους μάθεις "λίγα γραμματα'!

Οταν μιλαμε για τον Γαλλικο Διαφωτισμό και το ΚΚΕ δεν μιλαμε για ντέρπυ Ολυμπιακου -Παοκ. Μιλαμε για Τερατογένεσεις - το να βλέπει σε αυτες καποιος θετικα - απο πανω να ειναι και θρησκευόμενος χριστιανός - αυτό με ξεπερνά - το παραδεχομαι!

Μυρμιδόνας

Μαρία Π. είπε...

Καλημέρα αδελφέ ΑΜ. Έχεις δίκιο σε όλα, αλλά το πράγμα είναι πολυσύνθετο.Ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει μέσα από τις αντιθέσεις (διαλεκτικά), ανέφερες και το παράδειγμα της επανάστασης του 1821, αλλά ο Χριστιανός είναι εκτός της Ιστορίας, πάντοτε. Και το 'μυστήριο της ανομίας' κατά τον Απ. Παύλο, συνεχίζει να ενεργείται και μέσα από καταστάσεις, όπου η μία γεννιέται (με απόλυτο τρόπο) απ΄την άλλη.Λέγοντας αυτά, δεν ισοπεδώνουμε τίποτα. Ανέφερα εξάλλου ότι υπήρχε το προκάλυμμα της δικαιοσύνης και της ισότητας, και προφανώς η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε το πρόσωπο της Ευρώπης, όμως στο πνευματικό βάθος υπάρχει η γέννηση της αθεϊας. Αυτό το φαινόμενο δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου.Θα γράψω περισσότερα σε επόμενο σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Για να ειμαι ειλικρινής, θα πω και τούτο, αφου διαβασα την απάντηση της Μαρίας Π, 1.38 μ.μ.

Έδωσε απολυτο δικαιο σε όλα στον ΑΜ, διότι ακουσε για γυναικεία δικαιώματα!
Αν δεν υπήρχε Γαλλικος Διαφωτισμός οι Γυναίκες δεν θα ειχανε δικαιωματα -οπότε όποιος το ισχυρίζεται αυτό ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΟΛΑ!

Ὸ Θεός να μας συγχωρεσει ολους!

Να το κασερι στην φάκα με το οποιο μας εκλύει ο Οφις ολους μας, ενα παραπάνω τις γυναικες!
Ακουνε δικαιωματα και τρελαινονται απο την χαρα τους -οπως καποιες άλλες ακουνε για πέος και πλέουνε σε πελάγη ευτυχιας!

Οταν ολο το Ευαγγελιο αλλα και ολα τα Γεροντικά ειναι γεμάτα απο περιστατικά όπου:"Δεν εχω κανενα δικαιωμα, ειμαι ο σκλαβος ολων σας -Γεροντας πουλιότανε απο μονος του σκλαβος σε σπιτια πλουσιων που μετα τους γνωριζε τον Χριστιανισμο...
...Σταυρώνομαι καθημερινά, πανω στον Γολγοθά δεν εχω κανενα δικαιωμα, ειμαι ο δούλος ολων σας...μονο ετσι θα μπούμε στην Βασιλεια των Ουρανων! Ου καθως ο κοσμος...Αντιλεγόμενη η λογική του Χριστού κλπ...

Εκτός αν διαβάζουμε Άλλο Ευαγγελιο και Άλλα Γεροντικά -να το εξηγησουμε αυτό...

Αυτη ειναι η Αρχι-κατάρα της Ευας -που δεν φευγει εύκολα -θα ελεγα δεν φεύγει με τιποτα:

Οι μισές μην δουνε πορνικοτητα και οι υπόλοιπες μισες μην ακουσουνε για Εγω και δικαιωματα!

Η συνισταμένη αυτών;Π.χ. οι εκτρωσεις -και σεξ και εγω - ολα τα εχει ο μπαχτσες!

Αντε οι κοσμικες, παει στο καλο, δεν εχουνε 'τον Θεον τους'-ομως και εμεις οι θρησκευομενοι;;

Οποιος μας κρινει δεν σημαινει οτι δεν μας αγαπα -οποιος μας κολακευει τα αυτιά δεν σημαινει οτι ειναι φιλος μας!

Οσο πάει ακομα...υπομονες!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μυρμιδονα .Ο πατέρας της Ανεξαρτησίας μας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει καθαρά και ξαστερα στα απομνημονεύματα του ότι η γαλλική επανάσταση τον επηρέασε σαν σάλπιγγα της Δευτέρας Παρουσίας και αναφέρει και τον λόγο .Ότι πιο πριν τα έθνη δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοια . Επίσης αν και κριτικός απέναντι στον Ρωμανίδη ωστόσο γράφει πολύ σωστά ότι με την Γαλλική επανάσταση μετά 1500 χρόνια καταργήθηκε η Φραγκογερμανοκρατια των ευγενών και ξανάρχισε η Ευρώπη την ελληνορωμαϊκή κληρονομιά . Φυσικά αναφέρει ότι δυστυχώς μετά είχαμε τον μιλιταρισμό του Βοναπάρτη . Ωστόσο αυτά τα κεκτημένα που αναφέρουν οι Κολοκοτρώνης και Ρωμανίδης πρέπει να τα κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού .Όπως και με την υγεία και την αρτιμελεια όταν τα χάνουμε τότε τα καταλαβαίνουμε πιο πριν είναι δεδομένα . Εννοείται ότι με τον Διαφωτισμό άρχισε η ειδωλολατρεία του έθνους το άλλο άκρο δηλαδή της φεουδαρχίας με συνέπεια ωκεανούς αίματος . Ωστόσο ας κρατήσουμε τα καλά .ΑΜ

amethystos είπε...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΤΟΝ ΜΗ-ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ-ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, ΔΥΝΑΜΗ-ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ , ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥ ΤΑ ΜΑΜΟΘΡΕΦΤΑ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ. ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ. ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος πάντων .Ο καθένας είπε τις απόψεις του .Για τέλος θα πω ότι ανεξάρτητα από τον οριενταλισμο που έχουμε σε όλες τις δυτικές χώρες θεωροντας δεδομένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι μέσα από ανέσεις να γράφουμε λογυδρια για το Γεροντικο θα ήθελα να συστήσω σε όλους το αριστούργημα του Σολζενίτσιν Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ .Το έγραψε ζεστό ζεστό μόλις είχε τελειώσει την ποινή του στα κάτεργα και αντίθετα από τα επόμενα έργα του δεν είχε ίχνος ανώδυνης ορθοδοξολογιας .Σε ένα απ' τα πρώτα κεφάλαια αναφέρεται στην σύλληψη από την μυστική αστυνομία .Οποίος το διαβάσει και το κατανοήσει τότε έργα σαν την απανθρωπιά του δικαιώματος του μόνιμα καλοζωισμενου Γιανναρά θα τα χρησιμοποιήσει σαν χαρτί τουαλέτας .Δεν είμαι οπαδός της Δυτικής δημοκρατίας αλλά ώρες ώρες οι τωρινοί ορθόδοξοι μου θυμίζουν τους χιπυς του Μπέρκλεϋ που από την άνεση της Καλιφόρνια θαύμαζαν τον Μάο .Ας καταργηθούν και επίσημα τα δικαιώματα και τότε βλέπουμε .ΑΜ

Μαρία Π. είπε...

Προς Μυρμιδόνα

Η λέξη «δικαιώματα», δεν έχει ως προς εμένα τουλάχιστον την έννοια που δίνεις.
Ας σκεφτούμε σε τι φρικτές συνθήκες έζησε η ανθρωπότητα επί χιλιάδες χρόνια.
Από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και της Βαβυλώνας, μέχρι την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την Οθωμανική, τον Μεσαίωνα κτλ.., δεν υπήρχε η στοιχειώδης έννοια της νομιμότητας, οι αφέντες και οι φεουδάρχες είχαν δικαίωμα ζωής και θανάτου, οι άνθρωποι υπέφεραν από πείνα και ασθένειες, ζούσαν ελάχιστα χρόνια και πέθαιναν σαν σκυλιά.
Δεν όριζαν τίποτα, ήταν αναλώσιμα για εργασία και πολέμους.
Στο έργο π.χ. «Οι Άθλιοι» γίνεται αναπαράσταση των πραγματικών συνθηκών της εποχής.
Η παιδική εκμετάλλευση ήταν στο απόγειο.
Λοιπόν, με την μετάβαση από τα απολυταρχικά καθεστώτα προς τις «δημοκρατίες» (τις βάζω σε εισαγωγικά... θέλει μεγάλη συζήτηση), όντως τέθηκαν κάποιοι νόμοι, μπήκε ένα φρενο στην ασυδοσία και στο χάος. Άσχετα αν τον τελευταίο αιώνα έχουμε τα φαινόμενα που βλέπουμε.
Μίλησα επομένως με αυτή την έννοια.

Μαρία Π. είπε...

Επιπλέον, αν διαβαζόταν προσεκτικά αυτό που έγραψα, δεν θα κατέληγες να υποθέτεις για μένα ότι «δελεάστηκα» από την πρώτη πρόταση. Δες τι έγραψα.'Οτι το μυστήριο της ανομίας ενεργείται μέσα από όλες τις καταστάσεις και η μία γεννάει την άλλη.
Ο σκηνοθέτης είναι ο ίδιος.Από τη μία δημιουργεί το πάθος της εξουσίας και της αρπαγής, και από την άλλη τις ιδεολογίες της ασυδοσίας. Αυτά ήθελα να γράψω (αναλυτικότερα), και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που λες.
Και μια τελευταία παράκληση.Ας μην γράφονται δημόσια κάποιες λέξεις.

Μαρία Π. είπε...

Και κάτι τελευταίο. Όπως εγώ δεν μιλάω με εικασίες για κανένα, έτσι δεν θέλω να κάνουν και οι άλλοι για μένα. Μπορούσες να με ρωτήσεις και ευχαρίστως θα σου απαντούσα.
Σε τελική ανάλυση, τα «δικαιώματα» δεν είναι η σημερινή εκτροπή, που είναι το περιεχόμενο της πολιτικής ορθότητας όπως πολύ σωστά είπε ο ΑΜ, αλλά η πραγματική τους έννοια, είναι η όσο το δυνατόν «κοινή λογική» και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Υπήρξαν εποχές που αυτή η λέξη ήταν άγνωστη.
Οι άνθρωποι ήταν αντικείμενο αγοραπωλησίας.Και τόσα άλλα.
Ο ΑΜ το θέμα των «δικαιωμάτων», το τοποθέτησε σωστά, με βάση την ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ του έννοια, και όχι με την έννοια της σημερινής πολιτικής ορθότητας, και του εκτροχιασμού των κοινωνιών.


Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα ΑΜ.

Ο Κολοκοτρώνης τότε δικαιούτο να 'τυφλωθει' απο το "κάλλος" της Γαλλικης Επανάστασης! Οπως αν ζουσα το 1920 καθολου απιθανο να είχα παρασυρθει απο τον Λένιν - τι ωραία πράγματα που ελεγε! Το Χρημα των πλουσιων και του Τσάρου θα μοιραστεί στον φτωχο λαό - θα είχα κατουρηθει απο την χαρά μου - εννοείται θα ψήφιζα Λένιν!

Εμεις ομως σημερα, 100 και 200 χρονια μετά - αφου είδαμε τους σάπιους καρπούς τόσο του Γαλλικού Διαφωτισμού όσο και του ΚΚΕ - δικαιούμαστε να λέμε "ειχανε και καλά";

Γραφει πιο κατω ο ΑΜ:
"θεωροντας δεδομένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι μέσα από ανέσεις να γράφουμε λογυδρια για το Γεροντικο".
Ουδέποτε υπονόησα οτι ειναι τοσο εύκολο να τηρήσεις όλα όσα λεει το Γεροντικό ή ότι προσωπικά με περισσή άνεση μιμούμαι τα παραδείγματα των Ασκητών. Καμία σχεση.
Άλλο ομως αυτό και άλλο να ξέρουμε τουλάχιστον που ειναι ο Βορρας, τον στόχο, το σωστο σημειο στο χάρτη! Οπως για παραδειγμα δεν εχουμε πρόβλημα με τον αμαρτωλο άνθρωπο - όχι ομως να μας λεει απο πανω οτι η αμαρτία του ειναι νορμάλ!

Υ.Γ.:
Πάντως ΑΜ σου βγαζω το καπέλο! Πως καταφέρνεις βρε μπαγάσα και παίρνεις τις γυναικες με το μέρος σου; Εχω γραψει 1000 σχόλια μεχρι σήμερα, ουδέποτε καμία κυρία δεν μου απάντησε: ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΟΛΑ! Ρε παιδι μου, οχι οτι ζηλεύω - αλλα να, λιγο ενα παράπονο με πιάνει!
Οπότε λες να αρχίσω και εγω στο εξής να μιλάω πιο γλυκά στις γυναίκες - ωστε να λένε μετα και για μένα οπως σημειώσανε στην δευτερολογία τους για πάρτυ σου; "όπως πολύ σωστά είπε ο ΑΜ"
Φτού φτου, μην σε ματιάσω ΑΜ - πάντα τέτοια!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ένα τελευταίο σχόλιο στο συγκεκριμένο θέμα - δεν επανέρχομαι.

Γράφει η Μαρία Π:
"ΑΜ, έχεις δίκαιο σε όλα".

Εχει δίκαιο και στο ότι ανήκει σε διαφορετική Εκκλησία απο εσένα Μαρία Π;
Που σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε causus belli?
Αλλά είναι αυτό που γραψαμε και παλιότερα - γιαυτό προφανως μας κρατάνε κακιούλες: "η γυναίκα μπροστα στο Εγώ της, στα Δικαιώματα της ουτε Εκκλησία την νοιάζει ουτε πίστη ουτε τίποτα"!
"Αρκεί να μου υπερασπίζεσαι τα γυναικεία δικαιώματα και δεν μπα να ανήκεις σε όποια εκκλησία θες, τι με νοιαζει; Ποια η διαφορά; Το σημαίνον ειναι η ασυδοσια της γυνης, τα υπόλοιπα τι μας ενδιαφέρουνε; Τι Κούδας τι Ιουδας, μικρολεπτομέρειες βρε αδερφάκι".

Πώς γίνεται καποιος που ανήκει σε διαφορετική Εκκλησία - δηλ είναι εκτός της Σωστής Εκκλησίας - στην οποια ανηκεις εσυ - να εχει ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΟΛΑ;
Τέτοια ακούνε και ουδέποτε θα προβληματιστούνε ωστε να μετανοήσουνε, σωστα;

Γράφει η Μαρία Π:
"Και μια τελευταία παράκληση.Ας μην γράφονται δημόσια κάποιες λέξεις."

Ποία απο όλες τις λέξεις που έγραψα την ενόχλησε, ωστε αναγκάστηκε να κάνει θερμή παράκληση;
Μα μόνο μία λέξη, η λέξη πέος!

Ελα!
Δηλ είστε τοσο αθώες και αγνές; Ναι, ε; Τότε γιατι δεν μας ακούτε οταν σας λεμε: γυναικες, ντυθείτε λιγο πιο προσεχτικά! Μην φοράτε τα στενά σας και τα κοντά σας, φαίνονται τα βυζιά σας, ο ποπος σας, οι ποδάρες σας - ντυθείτε λιγο πιο σεμνά, ιδίως τα καλοκαίρια μην τα πετάτε όλα εξω.

Το παίζετε κινέζες! Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε σε τι πειράζει μια κοντή φουστα.
"Μα εμείς ειμαστε αθωες, ειμαστε σχεδον παρθένες, μα εμείς δεν εχουμε πονηρο μυαλό, εχουμε αθωο μυαλό! Μα δεν κυκλοφορούμε ημίγυμνες διοτι εχουμε πονηρό σκοπό, καμία σχεση! Και εδω μας παρεξήγησες Μυρμι - εμεις ντυνόμαστε έτσι διότι αυτή ειναι η μόδα, μα εσεις οι αντρες ειστε πονηροί, γιαυτο παρεξηγειτε το ντυσιμο μας, εμεις οι γυναικες ειμαστε αθωες"!

Τότε τι σας ενόχλησε η λέξη πέος; Αν εγραφα την λέξη: συκώτι, νεφρό ή σπλήνα θα ενοχλιόσασταν; Οχι - η λέξη πέος τι σας πειράζει; Σας χαλάει τον ηθικο κώδικα που φτιάξατε στην ρομαντική αντίληψη της θρησκευτικότητας που πλάσατε στο μυαλουδάκι σας;

Σκεφτείτε στο μέλλον να ανακαλυφθει ένα παντελόνι για τον άντρα, όπου θα φαίνεται το πέος. Θα εχει ενα ανοιγμα μπροστα στο επιμαχο σημειο!
Τι θα παθετε οι γυναικες; Θα λιποθυμειτε στην μέση του δρόμου; Θα σας τρεχουνε στα Επείγοντα; Οταν ουτε την λεξη πέος δεν μπορείτε να διαβάσετε - άραγε αν το βλεπατε σε καθημερινη βάση σε ολους τους αντρες;

Οταν ομως σας παρακαλαμε: ντυθείτε λιγο πιο σεμνα - εκεί το παιζεται κινέζες, τάχα δεν καταλαβαίνετε τι θελουμε να πουμε, σωστά;

Αν αυτός δεν ειναι ο καραμπινάτος ορισμός της θρησκευτικής υποκρισίας - τότε τι είναι;

Ο Θεός να μας συγχωρέσει όλους!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα. Τό πήρες προσωπικά τό θέμα. Πολύ προσωπικά. Καί επέτρεψες στό Εγώ τό οποίο φέρεις σάν ταυτότητα νά βγεί μπροστά από σένα.Τήν ίδια στιγμή πού βρισκόταν σέ εξέλιξη μιά σημαντική μάχη εναντίον τής συκοφαντίας τού Αγίου καί τής κακίας όσων διεκδικούν αναγνώριση στίς πλάτες τών ανθρώπων πού σήκωσαν τόν σταυρό τους ακολουθώντας τόν Κύριο.
Σκέψου γιά λίγο τήν θαυμαστή εικόνα τής ψυχής πού μάς δίνει ο Πλάτων.Ενα άρμα πού τό σέρνουν δύο άλογα, ένα μαύρο καί ένα άσπρο, καί ο ηνίοχος, ο οποίος υποτίθεται τά κατευθύνει στόν σκοπό του. Αλλά τό μαύρο άλογο τής επιθυμίας είναι πιό δυνατό καί από τόν ηνίοχο καί από τό λευκό μαζί όταν επιθυμίσει κάτι καί βγάζει τόν ηνίοχο από τόν δρόμο του. Τό άσπρο άλογο είναι οι κανόνες , η δεοντολογία τού ηθικισμού αλλά αδύναμο καί έρμαιο τών παρορμήσεων, τού ασυνειδήτου, τού μαύρου. Ο ηνίοχος αδύναμος στόν δικό του σκοπό πού έχει επινοήσει καί μάλλον είναι ατομικός καί άσκοπος πέρα από τήν ανθρώπινη κοινή ουσία. Σήμερα στό προαύλιο τής εκκλησίας μάχονται αυτά τά δύο άλογα, τού τύπου καί τού πάθους. Αλογα καί τά δύο, κάτω από τήν μύτη ενός αδύναμου ηνίοχου ο οποίος προσπαθεί νά τά φέρει βόλτα μέ τήν σκέψη. Τό αγαθό πού γεννά τόν νού είναι επέκεινα. Κάθε φορά πού τό λησμονούμε καί ακούμε τούς παραλογισμούς τού εγώ χάνουμε τόν δρόμο μας.

Μαρία Π. είπε...

Θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια (παρά την αδυναμία συνεννόησης), να πω κάποια πράγματα.

1. Το «έχεις δίκιο σε όλα» αναφερόταν ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ, δηλ. ότι όντως οι ελίτ σήμερα προσπαθούν και έχουν ΗΔΗ καταφέρει να στήσουν μία παγκόσμια αφανή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (δες και τα πρωτόκολλα της Σιων), ελέγχουν τα παγκόσμια ΜΜΕ, χειραγωγούν την κοινή γνώμη, επιβάλλουν μέσω της «πολιτικής ορθότητας» την κατοχύρωση της διαστροφής, βομβαρδίζουν τον άνθρωπο με όλα τα νεοεποχίτικα σκουπίδια, πολεμούν φανερά τον Χριστό προωθούν νεοβουδιστικές θεωρίες και πρακτικές, και προετοιμάζουν την ανθρωπότητα για την τελική φάση του προφητευμένου παγκόσμιου δικτάτορα του αντιχρίστου.
Άρα λοιπόν έχουμε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ.
Αυτό είπε ο ΑΜ, και συμφώνησα (στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ και μόνο), λέγοντας όμως ότι «το πνευματικό βάθος της Γαλλικής Επανάστασης περιέχει την γέννηση της αθεϊας, που είναι ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία του ανθρώπου».
Και ότι το «μυστήριο της ανομίας» ενεργείται με όλες τις καταστάσεις και κορυφώνεται.
Όσον αφορά το παλαιό ημερολόγιο, ο ΑΜ γνωρίζει τις θέσεις όλων μας, και δεν διστάζει πολλές φορές να κάνει πιο αυστηρή κριτική από εμάς.Το έχω δει όπως κι εσείς.
Επομένως, εγώ δεν ξέρω πως έχει βρεθεί κάθε άνθρωπος σε κάποιο χώρο, μπορεί να γεννήθηκε εκεί. Δεν θα τον κρίνω λοιπόν μόνο και μόνο γι αυτό, παρά το γεγονός ότι ΠΡΟΦΑΝΩΣ λέω και ξαναλέω τι συμβαίνει εκεί, όπως όλοι μας, δηλ. λέμε για την σχισματική κατάσταση, την αγιομαχία και όλα τα υπόλοιπα.
Δεν είδα ΠΟΤΕ τον ΑΜ, να πει τίποτα, αντίθετα βλέπω κάποιες φορές να κάνει και αυτός την κριτική του. Γι αυτό είπα πριν λίγες μέρες ότι «εξαιρώ έναν άνθρωπο του Π.Η. που γράφει εδώ γιατί δεν έχει καμία σχέση ως προς την νοοτροπία με κάποιους άλλους». Έχω εξαιρέσει στο παρελθόν και τον κ. Ν.Μάννη γιατί και εκείνος ΑΚΟΥΓΕ.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να μπορείς να ΑΚΟΥΣ.
Δες τι συμβαίνει με το θέμα του Αγίου Γέροντα. Δες το «κοντάρι» της άτεγκτης ιδιογνωμοσύνης, και της έπαρσης που έχουν κάποιοι μέσα τους.
Της μη μετακίνησης για να μην φανούν ότι έκαναν λάθος.

[συνεχίζεται]

Μαρία Π. είπε...

2. Σχετικά με τα υπόλοιπα, έκανα μια παράκληση να γράφουμε πιο κόσμια. Και αναρωτιέμαι βλέποντας την αντίδραση, αν τελικά υπάρχει η έννοια της διάκρισης.
Προσπαθούμε εδώ και μέρες να δείξουμε την αλήθεια, και να προστατέψουμε τον Άγιο Γέροντα απ΄τον διασυρμό που σήκωσε το σκοτεινό πνεύμα του νομικισμού (που εξ ορισμού μάχεται τους ανθρώπους της Χάριτος, όπως λέει ο Απ. Παύλος).
Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά συνολικά με τον πόλεμο που δέχεται η πίστη μας, εκ δεξιών αυτή την φορά, με το κάλυμμα του «υπερ-ορθόδοξου»-ομολογητή του φαρισαϊκού νομικισμού.
Λοιπόν, μετά την τελευταία (αντίστοιχη της σημερινής) «συζήτηση» είχα να γράψω μήνες για να προστατέψω τον εαυτό μου. Όταν ανακοινώθηκε η Αγιοκατάταξη, κάποιο ιστολόγιο έγραψε ειρωνικά «χτυπήστε τις καμπάνες, ανακοινώθηκε και 5η αγιοκατάταξη», και όταν είδα ότι το αναπαρήγαγαν στα τυφλά άλλα δύο, που ήξερα ότι τον ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ στο παρελθόν, εγώ ΕΚΛΑΨΑ. Έκλαψα γιατί καταλάβαινα την συνέχεια. Και αναγκάστηκα να ξαναγράψω μόνο και μόνο για το θέμα του Γέροντα.
Λοιπόν, γράφω σ΄ένα ιστολόγιο που γράφουν μόνο άντρες και κάποιοι ανώνυμοι άγνωστου φύλου. Εκτός του γεγονότος ότι ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ να ακούω κάθε είδους φανερές ή μη βωμολοχίες, δεν έχεις την διάκριση να σκεφτείς ότι μια γυναίκα που είναι αναγκασμένη να ακούει τέτοιες λέξεις, αν ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ, θα χαρακτηριστεί, κι εγώ δεν ξέρω τι;;
Επιπλέον, γιατί αυτός ο πληθυντικός ως προς την κριτική περί ντυσίματος και όλα τα υπόλοιπα; Εφόσον είμαστε όλοι άγνωστοι, πως είναι δυνατόν να με επικρίνεις για θρησκευτικό φαρισαϊσμό, και να τσουβαλιάζεις όλες τις γυναίκες σε ένα και μοναδικό τσουβάλι;
Ουσιαστικά με κατηγορείς για ένα και μόνο γεγονός. Ότι είχα την... «ατυχία» να γεννηθώ γυναίκα.
Στην προηγούμενη αντίστοιχη συζήτηση είπα ξεκάθαρα ότι σιχαίνομαι τον ευτελισμό της γυναίκας.Και τιμώ το ήθος και την αξιοπρέπεια.Επομένως προς τι όλα αυτά;

[συνεχίζεται]

Μαρία Π. είπε...

Λοιπόν για να συνοψίσουμε, δεν έχω δώσει δικαίωμα να μου μιλάει κανείς με αυτόν τον τρόπο.
Και προφανώς δεν το δέχομαι, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με θέμα που άπτεται της ταπείνωσης, ώστε «να μην μιλήσει ο άλλος για να εφαρμοστεί η ταπεινοφροσύνη του Γεροντικού» όπως λες. Αυτό είναι για οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις, εκτός από αυτές που θιγόμαστε σε προσωπικό επίπεδο. Λυπάμαι για το ύφος σου.
Δεν μας έφταναν δηλαδή οι επιθέσεις ως προς τα υπόλοιπα, θα έχουμε τώρα και αυτά;Και χωρίς κανένα λόγο; Επειδή ξεκίνησα να απαντήσω στον ΑΜ, γράφοντας ότι συμφωνώ σε αυτό το συγκεκριμένο που έγραψε, για την επάνοδο της παγκόσμιας «απολυταρχίας» της ΝΤΠ, ώστε να επεξηγήσω μετά τα υπόλοιπα ως προς την γέννηση της αθεϊας;
Γιατί τόση διαστρέβλωση του νοήματος όσων είπα;
Σχετικά με το θέμα των συνθηκών άλλων εποχών, υπάρχουν αμέτρητες ιστορικές πληροφορίες.
Υπάρχει π.χ. ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα του 14ου αιώνα στην Βαρκελώνη, λέγεται «Η Παναγία της θάλασσας». Φαίνεται εκεί όλη η φρίκη στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι εκείνες τις εποχές, που δεν υπήρχε νόμος, και δεν μπορούσες να βρεις το δίκιο σου πουθενά.
Εποχή των φεουδαρχών που είχαν εξουσία ζωής και θανάτου.Είναι η ιστορία ενός αληθινού προσώπου του Αρνάου, με πατέρα έναν δουλοπάροικο που στο τραπέζι του γάμου του, ο αφέντης με τους μπράβους του, αρπάζει τη νύφη την κακοποιεί, και αναγκάζει και τον άντρα της με το μαστίγιο για να μην πουν ότι το παιδί που θα γεννηθεί είναι του αφέντη. Μετά την γέννησή του παιδιού, την παίρνει στο αρχοντικό για να θηλάζει δήθεν το δικό του παιδί, και ο άντρας της σε απόγνωση βλέποντας το δικό του παιδί στους σταύλους το παίρνει χτυπώντας κάποιον, και όταν μετά από καιρό τον ανακάλυψαν τον κρέμασαν μπροστά στα μάτια του. Αυτά είναι αληθινά γεγονότα, και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Με τις (αστικές) δημοκρατίες, έστω και σε εισαγωγικά, μπήκε ένας φραγμός στο χάος της ανομίας. Δημιουργήθηκε κάποια νομοθεσία που υποτίθεται ότι ισχύει για όλους.
Σε αυτό λοιπόν συμφώνησα με τον ΑΜ. Τόνισα όμως και στα δύο σχόλια, ότι η Γαλλική Επανάσταση ήταν η μήτρα της αθεϊας.Ο Διαφωτισμός όμως ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της αντίδρασης στην παπική εκκλησία, και στον αυταρχισμό των απολυταρχικών καθεστώτων.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Εφόσον η Γαλλική Επανάσταση είχε ως κινητήριο μοχλό την αθεϊα, και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, την αντιχριστιανική παράνοια (έστω και εάν βρήκαν αφορμή από υπερβολές και καταχρήσεις του κλήρου) δεν είναι δυνατόν να της αποδώσομε οποιοδήποτε καλό! Ναι, είναι ίσως άδικη αυτή η άποψη, αλλά κάτι που μάχεται τον αληθινό Θεό δεν έχει μέσα του την δυνατότητα να παραγάγει οποιοδήποτε καλό. Ορθώς, ορθότατα (και μπράβο, διότι την άποψη αυτήν την έχω συναντήσει άλλη μία φορά και μόνον!) επισημάνθηκε ότι η Γαλλική Επανάσταση ήταν η μήτρα της γέννησης της εγκληματικής αριστερής ιδεολογίας, από την οποία, τολμώ να πω, η χώρα που υπέφερε και υποφέρει περισσότερο, απειλουμένης και της ιδίας της υποστάσεώς της ακόμη, είναι η Ελλάδα. Εις ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι παραχωρήσεις της μοναρχίας στην Βρετανία και η Αμερικανική επανάσταση θα οδηγούσαν σταδιακά στο ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς τις ακρότητες και τους τυχοδιωκτισμούς των Γάλλων επαναστατών.
Ομολογώ ότι απόψεις που αμφισβητούν την σημασία και την συμβολή της Γαλλικής Επανάστασης στην ιστορική εξέλιξη έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως όταν είναι τεκμηριωμένες.
Εις ό,τι δε αφορά το "συμφωνώ σε όλα", που παραδόξως κατάφερε να εκτρέψει σε άλλα πεδία την άλλως πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ήταν φανερό ότι επρόκειτο για απλό σχήμα λόγου.
Είναι σημαντικό η συζήτηση επιστρέψει στην αφετηρία της, διότι είναι φανερό ότι οι σχολιαστές είναι κατηρτισμένοι και με ιστορικές γνώσεις.

Γιάννης Ιωαννίδης

Μαρία Π. είπε...

Προσωπικά έχω μιλήσει πολλές φορές εδώ για την Γαλλική Επανάσταση, και έχω κατατάξει όσα έγιναν στην ίδια κατηγορία με τα αντίστοιχα του 1917 στην Ρωσία με την λεγόμενη Οκτωβριανή «Επανάσταση» (βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί επρόκειτο κυρίως για σκευωρία των κομμουνιστών, άσχετα αν οι συνθήκες στην αχανή τσαρική Ρωσία ήταν τριτοκοσμικές και σε κάποιες περιοχές «προ βιομηχανικής επανάστασης»).
Ομοιότητες υπάρχουν, και ως προς την φρίκη των γεγονότων, με τις αμέτρητες εν ψυχρώ εκτελέσεις και μάλιστα μόνο από υποψίες (υπήρχαν π.χ.κατάσκοποι παντού στην γαλλική επαρχία και στην περίπτωση που κάποιος δεν έπαιρνε μέρος στις εκτελέσεις και χαρακτηριζόταν «ουδέτερος», πήγαινε στην γκιλοτίνα) και ως προς την καταδίωξη της θρησκευτικής πίστης, ακόμα και ως προς το γεγονός ότι οι πρωτεργάτες στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και στις δύο περιπτώσεις.Όλοι οι παλαιότεροι αναγνώστες τα γνωρίζουν, επομένως δεν δικαιολογείται η παρανόηση.[Πόσο μάλλον οι επιπλέον διαστάσεις].
Στο πρώτο σχόλιο εδώ ξεκίνησα λέγοντας ότι όλο το περιεχόμενό της ήταν η γέννηση και η παγίωση της αθεϊας.Και παρέμεινα εκεί.
Συμφώνησα με τον ΑΜ διαβάζοντας το σχόλιο, κυρίως με τον απόηχο που μου άφησε, ότι σήμερα η ανθρωπότητα οδηγείται πίσω σε εποχές απολυταρχίας [με αφανή τρόπο]. Και επιπλέον συμφώνησα ότι όντως προ Γαλλικής Επανάστασης δεν υπήρχε καν η έννοια της νομιμότητας.
Από κει και μετά, ως ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ, και όχι απαραίτητα ως ΓΕΓΟΝΟΣ, άλλαξε σταδιακά το πρόσωπο της Ευρώπης για διάφορους λόγους [με κάποιες θετικές και κάποιες αρνητικές αλλαγές].
Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρούμε θετικό τον Δια-«φωτισμό» που έφερε την αμφισβήτηση της πίστης και τον ορθολογισμό, όπως και ένα γεγονός όπως η Γαλλική Επανάσταση που γέννησε την αθεϊα. Πως είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν θετικά; Όπως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός ο κομμουνισμός.Είναι στην ίδια κατηγορία ως προς την πνευματική ουσία τους.
Δεν μπορούμε όμως να μην μιλήσουμε για την ιστορική αφετηρία της πορείας προς την μετάβαση προς τις αστικές δημοκρατίες (άσχετα αν στην Γαλλία καταλήξαμε στον Ναπολέοντα), να καταγράψουμε δηλ. τα πραγματικά γεγονότα που ακολούθησαν, που ήταν συνέπεια και της πολιτικής (και οικονομικής) φθοράς των απολυταρχικών. Όπως και των ιδεών του λεγόμενου Διαφωτισμού, ο οποίος ξεκινώντας με το πρόσχημα των δικαιωμάτων και της ισότητας, ουσιαστικά δημιουργήθηκε για ένα και μόνο σκοπό, για να φέρει τον ορθολογισμό και την αθεϊα. Επομένως προφανώς τον απορρίπτουμε, όπως απορρίπτουμε και όσους θεωρούν ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν έγινε «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία» αλλά ήταν δήθεν απότοκο της Γαλλικής Επανάστασης.

Μαρία Π. είπε...

Προς Μυρμιδόνα
Καλημέρα. Θα ήθελα να πω κάτι ακόμα πάνω στα προηγούμενα.Κανείς δεν είναι αλάθητος ούτε υπεράνω κριτικής.Έτσι λοιπόν δεν πρέπει μόλις κάποιος διαφωνήσει μαζί μας (τουλάχιστον τις πρώτες φορές) να απαντάμε απότομα και απόλυτα, αλλά προσπαθούμε να βρούμε πρώτα τα σημεία με τα οποία συμφωνούμε ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να εξηγήσουμε τις διαφωνίες μας.Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, αλλά και λόγω του απόηχου της κατάληξης (για την ΝΤΠ), είπα ότι συμφωνώ, έβαλα όμως και ένα ΑΛΛΑ (με σκοπό να γράψω αργότερα αναλυτικότερα).Αυτό ήταν το πνεύμα με το οποίο μίλησα.Το κάνω συχνά και το γνωρίζεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που διαφωνώ πολύ.
Φυσικά λοιπόν δέχομαι και κάθε δική σου διαφωνία και κριτική, αρκεί να γίνεται παρακαλώ μέσω ερωτήσεων και συζήτησης, και όχι με ένα πνεύμα εικασιών γενικολογίας και μάλιστα γραμμένα χωρίς κόσμιο τρόπο (που δεν μου αρέσει για πολλούς λόγους όπως είπα). Αυτό το τελευταίο, εμένα με βγάζει εκτός.. Δεν υπάρχει δηλ. περίπτωση να συνεχίσω κάποια συζήτηση από κει και μετά... Δεν θέλω να γίνομαι δυσάρεστη, αλλά επειδή και τις άλλες φορές δεν μίλησα, ήμουνα υποχρεωμένη να το εξηγήσω έστω και τώρα.
Αν φταίω σε κάτι, γιατί δεν απάντησα σωστά στον ΑΜ και δημιουργήθηκε θέμα, ζητώ συγγνώμη απ΄όλους.

Ανώνυμος είπε...

Προς Μαρία Π, καλημέρα!
Δεκτή η συγγνώμη σου. Θα τοποθετηθω όμως, στο μέλλον δεν πρόκειται να σχολιάσω κανενα δικό σου σχόλιο - είτε καλο είτε λιγότερο πετυχημένο! Γράψε οτι θες, θα κρατήσω ουδέτερη στάση απεναντι σου - σε ενδειξη καλής θελησεως απο την πλευρά μου.
Ομως επι τη ευκαιρία πρεπει να πω 'τελεσίδικα' καποια πραγματα που αφορουνε τον ‘ιντερνετικο’ σου χαρακτήρα Μαρία Π - με όλη την ειλικρινεια και εν Χριστω Αγάπη (όσο και αν αυτο σου ακούγεται παράξενο ή το αμφιβάλλεις).

Θα σου πω ποιο ειναι το 'πρόβλημα μου' μαζι σου και ποια ειναι τα 'ενα-δυο' λαθάκια που κάνεις, αν αυτα τα προσέξεις νομίζω θα εχεις να προσφέρεις περισσότερα, τουλάχιστον στον χώρο των Ιστολογιων, μιας που δεν σε γνωρίζω προσωπικα, δεν γνωρίζω τίποτα απο εσένα, ουτε σε εχω δεί ποτέ - θα εξηγήσω πιο κάτω τι θελω να πώ.

Στα τελευταία σου σχόλια εχτες βράδυ, αφενος ουδέποτε κάνεις αναφορά πόσες φορές σε 'στήριξα' - πόσες φορές δεν έγραψα εδω μεσα - μάρτυρες είστε όλοι σας: "Προχωρα Μαρία Π! Γραψε ελευθερα! Μην φοβασαι κανέναν! Αρκει να γραφεις βεβαια εν Πνευματι Κυρίου! Εκφράσου ελευθερα!" (Το εγραψα αυτό οχι γιατι το παίζω γενναιόδωρος αλλα διοτι ολοι γνωρίζουμε πως πήγανε να σε αποτελειώσουνε σε άλλα 'ορθόδοξα' ιστολογια! Ας το πω απλα: ήθελα να βαλω πλατες - διοτι αν τυχον έβλεπα να σου έκανε καποιος εδω μεσα επιθεση συκοφαντική ...θα τον περιελάμβανα ο ίδιος προσωπικα – πηρες μια γευση πως τα λεω τσεκουράτα - άλλο τωρα αν πατάω φρένο και δεν επεκτείνομαι).
Αφενος λοιπον ουδεμία 'θετική αναφορα' στο προσωπο μου, εχοντας ολη την καλη θεληση να σε στηριξω να γραφεις τις αποψεις σου - διοτι στα υπόλοιπα θεματα εισαι μια χαρα θεολογική! Π.χ. ο τρόπος που υπερασπιστηκες τον Γερ. Σωφρόνιο - παράδειγμα προς μίμηση - ουτε πτυχιούχοι θεολογικής σχολής των Αθηνών δεν θα είχανε την δικη σου επιχειρηματολογική πέννα!

Αφετέρου: με κατηγόρησες με επιχειρήματα απο περιοδικά φεμινιστριών τρίτης κατηγορίας! Συγκεκριμένα εγραψες οτι "τσουβάλιασα ΟΛΕΣ τις γυναικες στο ιδιο σακκι" και οτι σε κατηγορησα "διοτι γεννήθηκες γυναικα" - παρουσιάζοντας με ως Μισογύνη που μη μπορώντας να ελέγξει το μίσος του απέναντι στις γυναίκες του ξεφεύγουνε ολα αυτα τα σχόλια με περιφρόνηνη απεναντι στο θηλυκό γένος!
Ετσι βέβαια προσπάθησες να κερδισεις την εύνοια του κοινού, ο καιρός γαρ ειναι με το μέρος σου, παντου ακούγεται (στα ΜΜΕ) για τους κακούς αντρες που μισουνε τις γυναικες, οι γυναικες που μονιμως βασανίζονται απο τους πονηρους άντρες - οπότε λες: δεν μπορει, θα μου δωσουνε ολοι δίκαιο!
Όταν ομως εγραψα εδω μεσα, ξανά και ξανα: μιλα ελευθερα Μαρία Π, μην φοβασαι κανεναν, ειμαστε ολοι με το μέρος σου - αυτο δηλωνει Μισογυνισμο, σε εβαλα στο ιδιο σακκί με ολες τις γυναικες και σε κοροιδευω γιατι εισαι γυναίκα;
Κάπου δεν μας τα λές καλα λοιπον!

Ασε που στο θεμα του Γαλλικου Διαφωτισμού ξεκίνησες με το «εχει δικαιο σε όλα» - για να καταληξεις σε κωλοτούμπα αλα Τσίπρα – αφου είδες ότι και άλλοι σχολιαστές ‘εναντιώθηκαν’ σε ότι γραφεις – έκανες στροφή ‘180ο μοιρες’: ειπα εγω πουθενα ότι ο Γαλλικος Διαφωτισμος είναι καλος; Μα που το διαβασατε αυτό; Μα δεν ειπα κατι τετοιο, ουτε εννοουσα ποτέ κατι αντίστοιχο.
(συνεχ)

Ανώνυμος είπε...

Μικρή παρένθεση μονο για τα ‘οφέλη’ του Διαφωτισμου: καταδικασανε τον Λαβουαζιερ, τον μεγαλο χημικο της εποχης σε θανατο διοτι δεν χρειαζοτανε πια η Επιστημη, θα αφανιζανε την Εκκλησια του Χριστου από προσωπου γης διοτι δεν χρειαζεται η πιστη στον Θεόν και οσοι από τους «Επαναστάτες» απομείνανε στο τελος αποκεφαλιστηκαν αναμεταξυ τους! Αυτά είναι τα καλα του Διαφωτισμου!
Σωστα σου εγραψε και άλλος σχολιαστης: η προοδος των ανθρωπινων δικαιωματων θα ερχοτανε προιοντος του χρονου! Δεν την οφειλουμε στην αλητοπαρρεα του Διαφωτισμου! Η τεχνολογικη εξέλιξη, η αναπτυξη των επιστημων, η ‘επανάσταση των μηχανων’ κλπ αργα ή γρηγορα θα οδηγουσε σε μια ελευθερια των ανθρωπων! Ασε που αν ζουσαμε ολοι τον Χριστιανισμο μας σωστα δεν θα περιμέναμε κανεναν Διαφωτισμό να μας ελευθερωση από την σκλαβιά – αρα εμεις φταιμε παλι οι θρησκευομενοι που δεν ειμαστε σωστοι χριστιανοι.
Τα κακά όμως του Διαφωτισμου; Που κάθε άλλο παρα Διαφωτισμος ητανε!
Μια νοητη γραμμή οδηγει από την διακήρυξη στο Παρίσι μεχρι την διαδοση του αθεου Κουμουνισμου – εως το δικαιωμα της σημερινης φεμινιστριας να τσιριζει δημοσιως: το σωμα μου είναι δικο μου, όπως γουσταρω ντυνομαι και οσα παιδια θελω εκτρωνω – κανείς δεν εχει δικαιωμα να μου κανει την παραμικρη παρατηρηση!

Θα πω και τουτο για να παρουμε μια διαφορετική ιδεα για το θεμα των δικαιωματων της γυνης: αν η γυναικα δεν ψήφιζε, το ΠΑΣΟΚ ουδεποτε θα ερχοτανε στην εξουσια – ή αλλιως: δεν θα παρέμενε στην Εξουσια για τοσες δεκατίες σκορπώντας τον αφελληνισμο – εκφραζομαι προσεχτικα! Διοτι αν την πρωτη φορα, το 1981 ολοι ξεγελαστηκαν από τον ‘λεβέντη’ Ανδρεα και τον εμπιστευτηκαν – το αργότερο όμως το 1985 ολοι ξερανε τι λαμόγιο είναι!
Πως όμως εβγαινε ξανα και ξανα στην εξουσια; ΜΑ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝΕ ΕΞΥΠΝΟΣ – μπαρδον; Μα εδωσε δικαιωματα στις γυναικες! Δηλ;
Τι θελετε κυριες μου; Ελευθερες εκτρωσεις; Τις εχετε!
Τι άλλο θελετε; Ελευθερο και αυτοματο διαζυγιο; Κανενα προβλημα, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αυριο κιολας θα γινει νομος του κρατους!
Τι άλλο; Τι; Αν σας πιανει ο συζυγος με αλλον αντρα στο κρεβατι να μην μπορει να σας κάνει τιποτα; Νο problem, αποποινικοποιηση της μοιχείας! Πείτε μου γυναικες τι άλλο θελετε – τωρα που γυριζει η μπίλια – τρελαθηκαν οι νεοελληνιδες από την χαρα τους – τετοια ελευθερια και τοσα δικαιωματα δεν ειδανε ποτέ ξανα στον υπνο τους – χαζες ήτανε να μην ψηφίσουνε Πασοκ;
Δεδομενου μαλιστα ότι οι γυναικες αποτελουσανε το 51% του εκλογικου σωματος, ολοι αντιλαμβανομαστε τι σημαινε αυτό! Το Πασοκ θα εβγαινε ξανα και ξανα στην εξουσια – ας μην χαμπαριάζει η μεση Ελληνιδα γρί από οικονομικα – τι με νοιαζουνε εμενα τα οικονομικα όταν στο κρεβατι μου θα μπορω να κανω πια ότι θελω;
Όταν ο διαβολος εριξε την Ευα, τι της ψιθυρισε στο αυτάκι; «Μην εισαι χαζο βρε…βρε κουτο, ξερεις ότι είναι δικαιωμα σου να φας το μηλο; Τι καθεσαι και ακους τον Θεον; Φαε βρε, είναι δικη σου ελευθερη επιλογη»!
Κλεινει η παρένθεση με τον Διαφωτισμο και προχωραω στο θεμα μας.

Μιλησα πολλες φορες για μια πορνοποιηση της κοινωνιας – οι γυναικες ως το ‘ωραιο φυλο’ δεν προσεχουνε, ιδιως τους καλοκαιρινους μηνες – Μαρια Π. σφυρίζεις αδιαφορα! Κάνεις σαν να κατάγεσαι από ξενη χωρα, δεν καταλαβαινεις καλα ελληνικα και το προσπερνας!
Το πολύ πολύ μας έκανες την χαρη να γραψεις μιση προταση: «εγω ντυνομαι σεμνα» «μου αρεσει το σεμνο ντυσιμο» - εδώ βαζεις τελεία. Ουτε να πεις την παραμικρή ‘αρνητικη’ λεξη για τις μανταμες!
Τι και αν η πορνεια στο τελος θα μας φαει ολους;
Τι και αν η νεολαια απομακρυνεται από την Εκκλησια για λογους πορνικους;
Ο νεος, ο εφηβος το Σαββατο το βραδυ θα παει κοιμηθει νωρίς για να ξυπνησει για την Εκκλησια το πρωι ή θα παει στα μπουζουκια οπου όλα τα μωρα στη πιστα είναι ημιγυμνα; Η μια φοραει καυτη μινι φουστα, η άλλη στενο μπλουζακι με μεγαλο ανοιγμα μπροστα στο στηθος της, η τριτη με βαμμενες νυχαρες και χειλαρες που παραπέμπουνε αλλου, η τέταρτη με 15 ποντους τακουνι – στην δικη μου ηλικία ουτε οι πόρνες δεν ητανε ετσι ντυμενες – ή μαλλον τις πόρνες από εκει τις διέκρινες: από το ντυσιμο και το βαψιμο τους!
(συνεχ)

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαν να μην ζείς σε αυτην την κοινωνια Μαρια Π – σαν να εισαι εξωγήινη – όλα αυτά που σου περιγραφω ή σου είναι οντως αγνωστα ή το παιζεις ‘χαζή’!
Καλη η θεολογια που γνωρίζεις – όμως δεν μπορει να μην βλεπεις τον Δουρειο Ιππο! Που είναι η πορνοποιηση των πάντων!
Μιλας για δικαιωματα των γυναικων – οι γυναικες που πρωταγωνιστουνε σε ταινιες πορνό και γυμνες φωτογραφισεις στα διαφορα περιοδικα – ξερεις τι δικαιωματα εχουνε; Δικαιωμα μου να κανω ότι θελω ρε – τι με νοιαζει αν εσεις οι υπόλοιποι πεσετε σε πορνικο λογισμο και από εκει ‘απευθειας’ στην Κολαση; Στην Απιστία; Αρνηθειτε Θεο και Εκκλησια; Τι με νοιαζει εμενα; «Εσεις δεστε τι θα κανετε μετα» - όπως απαντησανε οι Ιερεις στον «μετανοιωμενο» Ιουδα όταν τους επεστρεψε τα 30 Αργυρια!

Το ότι εσυ εισαι πιστή στον συζυγο σου, εισαι σεμνα ντυμενη και ζεις μια χριστιανική ζωή – δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες γυναικες κάνουνε το ιδιο! Αντι λοιπον να προσπαθησεις λιγο να με καταλαβεις – αντιστρεφεις το ‘παιχνιδι’ βγάζοντας εμενα μισογυνη και ότι εχω προβλημα με τις γυναικες κλπ!

Δεν μπορει να σε ενοχλει μια ‘ασχημη λεξη’ και να μην σε ενοχλει το ξεφρακωμα των γυναικων στην σημερινη κοινωνια! Δεν μπορει να σε ενοχλει η λεξη πέος – όμως να μην σε ενοχλει που γνωστες σου, φιλες σου, συγγενεις σου κλπ κυκλοφορουνε εξω ντυμενες όπως ναναι – δεν γινεται να εχεις από την μια τετοια ευαισθησια και από την αλλην να μην βλεπεις τιποτα!

«Η Πορνη η Βαβυλωνα» γραφει η Αποκαλυψη ‘που στο τελος των καιρων θα μεθυσει ολους τους ανθρωπους πανω στην γή με το κρασι της πορνειας της και κανεις ανθρωπος δεν θα μπορει να ξεφύγει»!
Ηδη τα παιδια σημερα με το κινητο εχουνε προσβαση σε ταινιες πορνό μεσα σε λιγα δευτερόλεπτα! Στην δικη μου γενιά τουλαχιστον επρεπε να ψαξεις μηνες για να βρεις μια τετοια ταινια!
Η Γυναικα με τα δικαιωμα της δεν μπορει να διεξάγει πυρηνικο πολεμο – μηπως όμως ξεκινησε έναν αλλον πολεμο, στα δικα της τα μετρα και σταθμα; Με βαρυ πυροβολικο το ημιγυμνο ντυσιμο της, την ασυδοτη σεξουαλικη της συμπεριφορα; Τα ευκολα διαζυγια και τις ακομα πιο ευκολες εκτρωσεις; Παντρευονται εν γνωση τους μετα τα 40 – μεχρι τοτε ζουνε μια ασωτη ζωή, αντρας να είναι και ότι θελει να είναι;
Μηπως; Τοσο σεξ που πεφτει στην Ελλαδα – γιατι μειώνεται ο αριθμος των Ελληνων; Εστω και από συμπτωση θα επρεπε να γεννιούνται παιδιά!

Σωστά όλα αυτά που γραφεις υπερ της αγιοτητος του π.Σωφρονιου – όμως ‘δεν θα σωθει η Ελλαδα αν ανακηρυχθει ή όχι ο π.Σωφρονιος αγιος’ – σε λιγο δεν θα υπαρχουνε καν Ελληνες – θα πλημμυρισει η χωρα μας από μετανάστες – αφου η Νέο-ελληνιδα επέλεξε τον ευκολο δρομο: εκτρωσεις, διαζυγια, one night stand και ημιγυμνο ντυσιμο!
Δεν γινεται – εσυ τοσο θεολογικο μυαλο – να μην τα βλεπεις αυτά!
Και να πείς ότι κατέκρινα εσενα; Ουδεποτε – όπως τόνισα πιο πανω: δεν σε γνωριζω προσωπικα! Τρελαινεσαι όμως στην ιδεα να πουμε οποιαδηποτε πικρή αληθεια κατά των γυναικων!
(συνεχ)

Ανώνυμος είπε...

Για να βαλω μια τελεια, θα πω και τουτο:
Κάθε φορα που σου εκανα επιθεση Μαρια Π. ητανε για το ιδιο θεμα!
Αφενος δεν βλεπεις την πορνοποιηση της κοινωνιας – στην οποια συμβάλλει η γυναικα με ολες τις τις δυναμεις – απεναντιας γραφεις ξανα και ξανα: εμεις οι αθωες γυναικες, οι καλες οι γυναικες, οι απονηρευτες οι γυναικες – Ευχομαι μονο ‘να μην την βρεις στην ζωή σου από γυναικα’!
Διοτι όταν εισαι τοσο αμετανόητη και σκληρόκαρδη μονο ο πονος θα σε στρωσει – ευχομαι να μην συμβει – εκτός αν από μονη σου δειξεις ειλικρινη μετάνοια!

Αφετερου ο δευτερος λογος που σου εκανα επιθεση είναι αυτό το «Εγω εχω δικαιωμα, κανείς δεν θα μου μιλαει ετσι, σε λυπαμαι» κλπ!
Ξεχασες όμως ποσες φορες εγραψες από μονη σου παλιοτερα: ‘παιδια, λυπηθειτε με, δεν αντεχω να με κρινουνε, δεν αντεχω να με συκοφαντουνε, μετα δεν κοιμαμαι για μερες, δεν αντεχω ο άλλος να εχει διαφορετικη αποψη από εμενα, δεν αντεχω, αληθεια σας λεω, μετα αποχωρω από το ιστολογιο αν ο άλλος δεν συμφωνει μαζι μου» κλπ!

Ριξε τον Εγωισμο σου! Μαθε να ακους! Μην εισαι γυναικα – δηλ μην εχεις τις κουτοπονηρες ιδιοτητες μιας κοσμικης αθεης γυναικας – εισαι τοσο χρονια κοντα στον Χριστο – ακομα δεν εμαθες πως πρεπει να είναι η γυναικα; Στον χαρακτηρα και τις εκφρασεις της;
Δες την Παναγιά μας – οκ, μεγαλος στοχος, δεκτό. Δες τις αγιες μας! Δες οσες κοπελες ζουνε αγωνα μεσα στην Εκκλησια και συγκρινε της με τα δικα σου επιχειρηματα όταν θιγεται ο εγωισμος σου!
Ξερεις Μαρια Π ο διαβολος τι ωραια θεολογικα κειμενα μπορει να γραψει; Από εξω και ανακατωτα – όμως χανει τα παντα στο θεμα της ταπεινωσης, μετανοιας, εγωισμου.
Δυσκολο για ολους μας, ολοι παλευουμε με το τερας του εγω που κουβαλαμε μεσα μας – όμως αν στον αντρα χτυπαει μια φορα ασχημα – στην γυναικα χτυπαει δεκα φορες!

Θα πω και τουτο και τελος:
Στις Δημοφιλεις αναρτησεις του Ιστολογιου – ο Αμέθυστος εχει σε δευτερη θεση, την ανάρτηση «οι χριστιανοι πρεπει να αποφευγουν…».
Δεν ‘ευθύνομαι’ εγω γιαυτην την επιλογη – ετσι αποφασισε ο ιστολογος.
Σε αυτή την αναρτηση λοιπον επισης σου κανω επιθεση για τους ιδιους λογους: λογοι ενδυμασιας και πορνικοτητας της συγχρονης γυνης και λογοι εγωισμου και υπερηφανειας!

Δεν θελεις όμως να καταλαβεις! Δεν θελεις να διακρινεις! Δεν θελεις μια φορα να πεις ένα «ναναι ευλογημενο»! Εκει, επιμενεις, κόντρα στη κόντρα, τα χανεις όλα και ενώ θα μπορουσες να προσφερεις τοσα πολλα σε αλλους τομεις! Οπου η υποστηριξη μας στο προσωπο σου είναι δεδομενη!

Αν θελεις να απαντησεις στα ανω, θα διαβασω το σχολιο σου.
Ότι όμως και αν γραψεις – δεν θα απαντησω – ετσι για να δωσουμε ένα τελος. Νομιζω ότι ητανε να πω, το ειπα. Από εκει και περα αν συνεχισουμε την ‘διαμαχη’ περισσότερο θορυβος θα γινεται – όπως ειπε και ο Πιλάτος!

Μαρια Π,
Σου ευχομαι ότι καλυτερο στην ζωή σου, κάθε προσωπικη και οικογενειακή ευτυχια! Θα διαβαζω με σεβασμο τα σχολια σου εδώ αλλά και σε αλλα ορθοδοξα ιστολογιο και δεν θα ξαναεπέμβω για να σου ασκησω την παραμικρή κριτική!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Ξεχνάς τήν ιστορία σου Μυρμιδόνα. Καί μιλάς ακόμη καί γιά ταπεινοφροσύνη. Η πορνικότης είναι στό μυαλό μας Μυρμιδόνα.Δές τί αγώνα έκαναν οι ασκητές τής ερήμου σέ μιά εποχή πού οι γυναίκες ήταν σεμνά ντυμένες. Τό πατερναλιστικό σου ύφος δέν σέ κρύβει. Ξεχνάς τήν ιστορία σου καί γίνεσαι θλιβερός.

Μαρία Π. είπε...

Αγαπητέ Μυρμιδόνα

1.Φυσικά αναγνωρίζω την (πρόσφατη) στήριξη, και σε ευχαρίστησα αμέσως μαζί με τον Νίκο Κ.
Όμως εξήγησα ότι όταν αρχίζει άλλου είδους φρασεολογία [έστω και λίγες άσχημες λέξεις], προσωπικά δεν μπορώ να συνεχίσω την συζήτηση. Με πιάνει δυσφορία και αυτό βγαίνει ακόμα και αν μιλώ ευγενικά.Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά.

2.Το πως βλέπω τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση το γνωρίζεις από άλλες φορές. Θα προσπαθήσω να βρω κάτι παλαιότερο.Είναι ακριβώς αυτά που είπα. Όπως και αυτά που είπες εσύ. Δεν υπάρχει καμία κ..τούμπα. Επικαλείσαι άλλο σχόλιο, το οποίο λέει ότι το «συμφωνώ σε όλα» [με βάση τα συμφραζόμενα] ήταν απλώς σχήμα λόγου.
Υπάρχουν όμως και τα ιστορικά γεγονότα, είτε το θέλουμε είτε όχι.
Φυσικά όμως αναγνωρίζω έτσι απλά ότι κάνω λάθη (δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο), είτε λόγω βιασύνης με βάση την κατάληξη του σχολίου, και για να απαντήσω υποτίθεται καλοπροαίρετα. Ομως, είτε πρόκειται για λάθος, είτε όχι, και είναι μια συγκεκριμένη πίστη σε κάτι (οποιουδήποτε ανθρώπου), αυτό αγαπητέ Μυρμιδόνα το ελέγχουμε με διαφορετικό τρόπο, και όχι με τέτοιες άσχημες λέξεις και εκφράσεις, όταν ξέρεις ότι αυτόματα ο άλλος θα «θωρακιστεί» και θα σηκώσει «τοίχο» [και έχει ήδη ξαναϋπάρξει αυτή η κατάληξη].

3. Ως προς το τσουβάλιασμα, συγγνώμη, αλλά όταν ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ, επομένως δεν γνωρίζεις πως ντύνομαι, και μου λες κάθε τρεις και λίγο ολόκληρα κατεβατά για το ντύσιμο κάποιων γυναικών, και με ψέγεις γι αυτό, σαν να πρέπει εγώ να απολογηθώ για άλλους, αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ; Και μάλιστα όταν έχω πει τόσες φορές ότι ούτε εγώ δεν συμφωνώ με αυτό το φαινόμενο;
Μα είναι δυνατόν;
Δηλ. σαν ν΄αρχίσω τώρα εγώ να σου λέω, ότι κάποιοι άντρες καπνίζουν ή παίζουν τζόγο, και να περιμένω να απολογηθείς εσύ γι αυτούς;Στέκει;;

4. Συμφωνώ σε όσα λες για τον εκτροχιασμό της ελληνικής κοινωνίας. Όμως όποτε ξεκινούσε τέτοια συζήτηση [ενώπιον του Θεού το λέω, και δεν λέω ψέματα], ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ που «μαζευόμουνα» και «σήκωνα τοίχο» και δεν ήθελα να το συζητήσω, ήταν ξεκάθαρα Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕΣ.
Και όχι γιατί «δεν το βλέπω» ή γιατί «ζω σε άλλον πλανήτη» όπως λες.
Ο λόγος ήταν οι ΑΣΧΗΜΕΣ λέξεις που χρησιμοποιούσες , όπως και η χρήση 1ου πληθυντικού, του τύπου «εσείς οι γυναίκες...έτσι..» και «εσείς οι γυναίκες...αλλιώς..», λες και είναι όλες οι γυναίκες ίδιες.
Στην ανάρτηση που υπέδειξες, φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ αυτό.
Λες, «η Εύα φταίει για όλα κι εσείς το παίζετε θιγμένη;;». Έλεος αγαπητέ Μυρμιδόνα!
Πως περιμένεις να γίνει συζήτηση με αυτές τις συνθήκες;
Επειδή δηλαδή η Εύα παρασύρθηκε πρώτη, μπορεί ένας άντρας να λέει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, να κατηγορεί μια γυναίκα, για πράγματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ, επειδή τα κάνουν κάποιες άλλες, και εκείνη να ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ; Λόγω της Εύας; Ειδικά όταν αγωνίζεται «εν Χριστώ»;
Στέκει αυτό το πράγμα;Για σκέψου σε παρακαλώ λίγο αυτά που γράφεις.
Είναι διαφορετικό να μιλήσουμε για τα λεπτά πάθη της ψυχής, που έχουμε όλοι ως ένα βαθμό, γιατί είναι τα ψηλότερα σκαλοπάτια που πρέπει να φτάσουμε και άλλο για πράγματα περί ντυσίματος και σαρκικών αμαρτιών ΚΑΠΟΙΩΝ, και να τα αποδίδουμε σε όλο το γυναικείο φύλο.
Τότε θα έπρεπε κι εγώ να σε κατηγορώ π.χ. για τους πολέμους που κάνει αποκλειστικά το ανδρικό φύλο. Στέκει; Επιπλέον πολλοί άντρες δεν κάνουν άσωτη ζωή; Θα κατηγορηθούν λοιπόν όλοι;

5. Ως προς τον «εγωισμό», επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται εδώ για τον κλασσικό εγωισμό (τον οποίο μπορεί να έχουμε όλοι ως ένα βαθμό), για τον οποίο μιλά και το Γεροντικό όπως λες, αλλά για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κρατήσουμε σε ένα χώρο αγνώστων, για τους λόγους που είπα.
Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο.
Να σε πληροφορήσω λοιπόν ότι για να κρατηθεί αυτή η αξιοπρέπεια στο ίδιο Γεροντικό, όπως και στον Άγιο Νικόδημο (με την φυλακή των αισθήσεων κτλ..), διαβάζουμε ότι μπορεί «να κόβεται και το καλημέρα», μπορεί να μην κοιτάζεις καν προς το μέρος κάποιου, πόσο μάλλον πρέπει να απομακρύνεσαι (νοητά και πραγματικά) όταν αρχίζουν άσχημες λέξεις και εκφράσεις.

Μαρία Π. είπε...

Δεν θέλω να θεωρηθεί αυτό «διαμάχη» όπως έγραψες. Καταβάλω κάθε προσπάθεια να μιλήσω απλά και κατανοητά, και να μην σε προσβάλω. Σου εύχομαι κι εγώ κάθε καλό.
Απλά μια που γράφεις όλα αυτά, κάνε κι εσύ σε παρακαλώ την αυτοκριτική σου.
Μήπως ο τρόπος που γράφεις δεν είναι κάποιες φορές όπως πρέπει, μήπως οι λέξεις που χρησιμοποιείς, πιθανόν για σένα να είναι «καθημερινές» αλλά τον άλλο τον ενοχλούν, πόσο μάλλον δημόσια, και επιπλέον όταν πρόκειται για γυναίκα, που απαιτεί σεβασμό όχι για λόγους «εγωισμού», αλλά για λόγους αξιοπρέπειας, και δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα για το αντίθετο.
Τέλος σκέψου αυτό που είπε ο Αμέθυστος. Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε τις κοινωνίες ή τους ανθρώπους που είναι μακρυά. Εφόσον δεν μπορούμε, παλεύουμε εντός μας και με τον εαυτό μας. Αυτό είναι πιο δύσκολο και πιο μεγάλο. Και ήταν πάντα το ίδιο δύσκολο γιατί η «ένταση» ρυθμίζεται απ΄τον ίδιο τον Θεό.
Όμως δεν επιτρέπει ποτέ να πειραστούμε πάνω απ΄τις δυνάμεις μας.


Μαρία Π. είπε...

Ξέχασα να πω ότι κάποια πράγματα που γράφεις είναι όχι απλώς υπερβολικά, αλλά και ψευδή. Πότε είπα εγώ «ότι δεν αντέχω την κριτική, και... έχω μέρες να κοιμηθώ» επειδή π.χ. μου έγινε μια επίθεση; Είναι δυνατόν να λες τέτοιες υπερβολές; Αυτό που κάνεις είναι διαστρέβλωση, και δεν είναι ωραίο.
Το γεγονός ότι όταν δεν υπάρχει συνεννόηση, ή καλή προαίρεση, ή κόσμια συζήτηση χωρίς αισχρόλογα, σε αναγκάζει να απέχεις, φυσικά δεν είναι ευχάριστο.
Κυρίως γιατί δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε κάποια πράγματα. Αλλά μέχρι εκεί.
Για να μην πω ότι πολλές φορές είναι αιτία «να ησυχάσεις» και απαραίτητο για να κρατήσεις την ειρήνη σου.

Τέλος θέλω όμως ειλικρινά να πω, ότι δεν έχω καταλάβει για ποιο ακριβώς θέμα μου λες ότι «δεν υποχωρώ».
Για την κατάσταση των (περισσότερων ή λιγότερων) γυναικών; Συμφωνώ.
Για την κατάσταση των κοινωνιών; Επίσης συμφωνώ.
Για τις αριστερές ιδεολογίες, την Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό; Επίσης, και επαυξάνω.
Για την μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ; Επίσης και σ΄αυτά συμφωνώ.

Επειδή κάποτε πρέπει να λυθεί αυτό, πες μου ποιο είναι αυτό το θέμα στο οποίο «δεν υποχωρώ με τίποτα» όπως λες.
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αν κάνω λάθος και υπάρχει πες το μου σε παρακαλώ. Να δω κι εγώ ποιο είναι αυτό.
Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι το απότομο σταμάτημα κάθε φορά που άνοιγε συζήτηση, λόγω όλων αυτών των λέξεων και του τρόπου σου (φαίνεται ξεκάθαρα και στην ανάρτηση που υπεδειξες, με το ίδιο μοτίβο εδώ και χρόνια), που ήταν αδύνατον να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση, (και όχι μόνο με μένα).
Αν αυτό αλλάξει, θα δεις ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία.
Υπάρχει μόνο ασυνεννοησία.
Ελπίζω ειλικρινά να αλλάξει.

Καλό βράδυ σε όλους.

amethystos είπε...

Γιατί νά απολογείσαι; Ο φίλος μας εσκεμμένως χάλασε τήν δεινή κατάσταση στήν οποία περιήλθαν οι αντίχριστοι κατηγορώντας τόν Αγιο Γέροντα μέ πολύ σκοτεινές προθέσεις καί τούς έσωσε. Αμαύρωσε όλη σου τήν προσπάθεια. Πονηρός άνθρωπος, χρειάζεται προσοχή. Εμείς τόν ξέρουμε χρόνια. Κατ' εξακολούθησιν ταραχοποιός.

Μαρία Π. είπε...

Τι να κάνουμε αδελφέ.. Ευτυχώς πρόλαβαν και έκλεισαν τουλάχιστον τα μέτωπα. Αυτό έχει σημασία. Τα ξέρουμε αυτά και από άλλες περιπτώσεις. Παρατήρησε και στην καθημερινότητα πως κάνει ο σατανάς τα πράγματα ένα κουβάρι, αν τυχόν του μπεις λίγο στο μάτι. Σηκώνει θύελλες από παντού. Το ίδιο είχε γίνει και στην ανάρτηση που υπέδειξε. Ενώ η συζήτηση κυλούσε σχετικά με εκκλησιαστικά ζητήματα, ξαφνικά άρχισε πάλι το ίδιο τέμπο περί γυναικών απ΄το πουθενά, επειδή κάποια του Π.Η. είχε γράψει ότι όταν καταδιώχθηκαν οι οπαδοί του παλαιού, πολλές γυναίκες χτυπήθηκαν.
Μετά ρώτησε εμένα και ενώ συμφώνησα ότι όντως βλέπεις φαινόμενα άσχημης εμφάνισης ακόμα και την Μ.Παρασκευή, επειδή είπαμε και για αιρετικούς που έχουν εξωτερική σεμνότητα αλλά μέσα τους υπάρχει η έπαρση των «χαρισματικών», και ότι παίζει ρόλο εκτός του εξωτερικού και το εσωτερικό, μόλις το άκουσε άρχισε ένα επιθετικό απαξιωτικό σύνολο πολλών σχολίων διαστρεβλώνοντας όσα είπα λέγοντάς μου ότι δήθεν εγώ είπα ότι δεν παίζει ρόλο η εξωτερική εμφάνιση αν έχεις καθαρή καρδιά (!). Και συνέχισε με προσβλητικά περί ήθους και ηθικής σε προσωπικό επίπεδο. Προφανώς δεν υπήρχε τρόπος να βγει εις πέρας τέτοια συζήτηση με τέτοια παντελή έλλειψη συνεννόησης. Δόξα τω Θεώ, τα γραπτά μένουν και όποιος θέλει μπορεί να τα δει.Τώρα με κατηγορεί για έλλειψη υποχώρησης, επειδή αναγκάστηκα να σταματήσω.Αλλά ειλικρινά τον ξαναρωτώ να μου πει σε ποιο θέμα «δεν υποχωρώ»... Μίλησα όσο πιο «χαμηλά» μπορούσα, σχεδόν «απολογούμενη», μήπως σταματήσει αυτό, όχι εξωτερικά, και εικονικά αλλά πραγματικά.Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω ή να πω..Απλά λυπάμαι, γιατί δεν μας έφταναν τα υπόλοιπα, έχουμε και αυτά...Μου λες ότι χρειάζεται προσοχή. Τι να κάνω; Κάποιες φορές σταμάτησα, κάποιες απάντησα, άκρη δεν βγήκε.. Είμαι δεκτική αν θέλει κάτι να μου πει. Αλλιώς τελειώνουμε εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα πω όχι τόσο στον Μυρμιδονα αλλά σε αυτούς που ξεκίνησαν αυτό το μπουζούκι αν θέλουν να χαρίσουν πράγματα στην Αριστερά όπως εξελίχθηκε μετά το πραξικόπημα των μπολσεβίκων του Οκτωβρίου του 1917 που ανέτρεψε την αντιτσαρικη ρωσική επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 αν θέλουν λοιπόν να χαρίσουν πράγματα στην εγκληματική Αριστερά τού 20ου αιώνα και την γελοία τού 21ου να χαρίσουν τα χωράφια τους τα αμπέλια τους και τα γιδοπρόβατα τους .Ο Διαφωτισμός και οι τρεις μεγάλες επαναστάσεις αγγλική του Κρόμγουελ αμερικανική και γαλλική παρά τα οποία στραβά τους είχαν και θετικές όψεις και ανήκουν στην συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας .Δεν θα χαρίσουμε το Καντιτ του Βολταίρου στον Καρανικα ούτε την διάκριση των εξουσιών στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε τον Ουγκώ στον Τσίπρα .Δεν θα δώσουμε γιγάντιο ανάστημα στους τενεκέδες ξεγανωτους .Όσο για το blog από το οποίο έκανε την αναδημοσίευση ο αγαπητός Αμέθυστος και καλά έκανε αυτό το blog λοιπόν κάποτε χάρισε με περισσή ευκολία τους ντόπιους Μακεδόνες στους Σλάβους . Υπάρχουν τα γραπτά .Δεν θα το κάνουμε σαν κάποιους που χαρίζουν την αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία στους Εβραίους ναι όπως το ακούσατε και για ανταλλαγή παίρνουν τον μπουνταλα Γολιάθ επειδή λέει ήταν Φιλισταιος .Εγώ προσωπικά στην Αριστερα δεν χαρίζω ούτε κολοχαρτο όχι κοτζαμ Γαλλική Επανάσταση .ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι τελευταίο που τώρα το θυμήθηκα όντως αγαπητοί Μαρία και Μυρμιδονα .Ο μακαριστός πατήρ Ρωμανίδης αυθεντικός δεξιός που κάποτε κατέβηκε υποψήφιος με την Εθνική Παράταξη όχι μόνο δεν χάρισε την μεγάλη Γαλλική επανάσταση στην Αριστερα αλλά με βάση ιστορικά στοιχεία τόνισε την σαφή Ελληνορωμαϊκή της διάσταση .Μην πέφτετε παιδιά μου σας λέω έτσι γιατί είστε μικρότεροι στην παγίδα πονηρών που θέλουν να χαρίσουν στην ΝΤΠ όλη την νεωτερική εξέλιξη της ανθρωπότητας .ΑΜ

Μαρία Π. είπε...

Αγαπητέ ΑΜ
Η Γαλλική Επανάσταση ήταν η μήτρα της αριστερής ιδεολογίας και πρακτικής, κατά κυριολεξία.
Δεν αναφερόμαστε στην εκφυλισμένη «πορτοκαλί» ευρω-αριστερά (που περιλαμβάνει τον λεγόμενο πολιτιστικό μαρξισμό), αν και είναι μια «φυσική» εξέλιξή της, με την έννοια του εκφυλισμού που ακολουθεί οτιδήποτε στερείται αληθινών αξιών, ούτε στο πως εξελίχθηκε το πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ, αλλά για τον ίδιο τον πυρήνα της αριστερής ιδεολογίας από την ίδια την σύστασή της από τον Μαρξ, και πως εκφράστηκε και από θεωρούμενους «αγνούς» (ανιδιοτελείς) επαναστάτες όπως ο Τσε Γκεβάρα που συνοψίζεται στο ρητό (του Τσε), πως «η μόνη αληθινή δικαιοσύνη, είναι η επαναστατική δικαιοσύνη».
Να αναφέρω όμως κατ΄ αρχάς ότι έχουμε για πρώτη φορά στην Γαλλική Επανάσταση το φαινόμενο της θεσμοθετημένης αθεϊας, με την αλλαγή του ημερολογίου, με Έτος 1, το πρώτο έτος της Επανάστασης, κατάργηση της Κυριακής, κατάργηση όλων των χριστιανικών γιορτών και συμβόλων, δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, «δημιουργία» αρχικά «κρατικής Εκκλησίας» (με εκλογή επισκόπων μέσω της Εθνοσυνέλευσης], και στην συνέχεια λατρεία της «θεάς Λογικής», και χαρακτηρισμό κάθε πιστού ως «αντεπαναστάτη» εξ ορισμού, εφόσον ακόμα και ένας απλός χαιρετισμός προς ιερέα ήταν καταγεγραμμένη στα πρακτικά, αιτία καταδικαστικής απόφασης στην γκιλοτίνα.
Εκτός όμως το θέμα της αθεϊας, το πνεύμα το οποίο υιοθετεί ολοκληρωτικά ο μαρξισμός, είναι δημιουργημένο κατά την δεύτερη περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης.
Ο Μαρξ, πηγαίνει στο Παρίσι το 1843, θαυμάζει και μελετά εξονυχιστικά την Γαλλική Επανάσταση, προσπερνώντας τα πρώτα (σχετικά ήπια λόγω και των παραχωρήσεων του Λουδοβίκου) χρόνια της Συνταγματικής Μοναρχίας (1789-1792), [με σκοπό την μετάβαση προς την Δημοκρατία], και επικεντρώνεται αποκλειστικά στα επόμενα 2 χρόνια της Τρομοκρατίας (1792-1794), θεωρώντας τα ως το πιο αυθεντικό επαναστατικό υλικό, πάνω στο οποίο θα «δουλέψει», διατυπώνοντας ολοκληρωμένη την μαρξιστική θεωρία.
Σε αυτή την περίοδο βλέπει ένα «υπόδειγμα λαϊκής εξουσίας».Πού; Στις «λαϊκές συνελεύσεις» του μαινόμενου πλήθους του δρόμου, στις αυτοσχέδιες «επαναστατικές επιτροπές» που με γελοίες προφάσεις αποκεφάλισαν 40.000 ανθρώπους σε 2 χρόνια, ανάμεσά τους και όσους επαναστάτες προσπάθησαν να βάλουν μπροστά την κοινή λογική (και απαιτούσαν έστω στοιχειοθετημένες κατηγορίες στις εκτελέσεις) όπως ο Νταντόν, και ο Ντεμουλέν.
Γράφει συγκεκριμένα: «Αυτοσχέδια Κέντρα διακυβέρνησης, προϊόντα αναρχίας, αποτελούσαν την έκφραση του λαϊκού κινήματος, γιατί η εξουσία τους δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η εξουσία της λαϊκής γνώμης».
Αυτές οι «επαναστατικές επιτροπές» και τα αυτοσχέδια «επαναστατικά δικαστήρια» με δίκες-παρωδία, με συνοπτικές διαδικασίες επαναλήφθηκαν από τους ανά τον κόσμο κομμουνιστές, ιδιαίτερα στην ΕΣΣΔ. Μάλιστα ο Λένιν επίσημα έδωσε εντολή για Τρομοκρατία, θεωρώντας την αποτυχία της Παρισινής Κομμούνας ως αποτέλεσμα των «λίγων θανάτων».

Μαρία Π. είπε...

Αντιγράφω από το βιβλίο, Αρχιεπίσκοπος ΛΟΥΚΑΣ, του π. Ν.Αντωνόπουλου αποσπάσματα που έχω ξαναγράψει:
O Λένιν το 1921 έγραψε στον λαϊκό επίτροπο Δικαιοσύνης:
«Σύντροφε Κούρσκι, σας στέλνω τις συμπληρωματικές παραγράφους του Ποινικού Κώδικα (....).
Ελπίζω να είναι καθαρή η βασική σκέψη, να προβληθεί ανοιχτά η ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ (σημ. της μαρξιστικής θεωρίας), και πολιτικά σωστή θέση, που καθορίζει την ουσία και δικαίωση της Τρομοκρατίας, την αναγκαιότητά της και την νομιμοποίησή της (Λένιν, Άπαντα τομ. 46, σελ. 190).»
Ο Σολζενίτσιν γράφει:
«Διαβάζοντας τον Λένιν, εντυπωσιαζόμαστε από την κακία και το μίσος που του προκαλεί η ελάχιστη απόκλιση η πιο μικρή διαφορά σκέψης...»
[σημειώνω, όπως έγινε με τον Ροβεσπιέρο και τον Μαρά, απέναντι στους συντρόφους τους που τους έστειλαν στην λαιμητόμο, που αγγίζει την αιρετική αντιμετώπιση όπως τονίζει εδώ το άρθρο της ανάρτησης, (με το οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε όλα του τα σημεία)].
Συνεχίζει ο Σολζενίτσιν:
«Στο βιβλίο του, Μαθήματα απ΄την Παρισινή Κομμούνα (του 1871), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο λόγος της αποτυχίας της ήταν ότι δεν τουφέκισε αρκετούς ανθρώπους. Έπρεπε να εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου τάξεις όπως οι ευγενείς, ο κλήρος, και οι θρησκευόμενοι.
[...]
Ο Λένιν εφάρμοσε την εξυγιαντική εκκαθάριση, καταργώντας τις παλιές διαδικασίες της δικονομίας, και εφαρμόζοντας μια εντελώς καινούργια διαδικασία: την εξωδικαστική δικαιοσύνη με την Έκτακτη Επιτροπή Προστασίας της Επανάστασης (συνέλαβε και τον Άγιο Λουκά).
Άνθρωποι σπιθαμιαίοι, μικρόνοες, μειονεκτικοί, βρίσκουν την ευκαιρία να γίνουν εξουσία.
Οι κατηγορίες ήταν αστείες, και οι αποφάσεις απάνθρωπες εξόντωση).Το 1918 ο Λένιν διέταξε να διαγράφονται από το Κόμμα, όσοι έβγαζαν 'επιεικείς' αποφάσεις (σημ. αρχικά, ακόμα και εξορίας)...»

Σχετικά με την επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης στον Μαρξ, υπάρχει και αυτό το αναλυτικό άρθρο με αποσπάσματα απ΄τα βιβλία του για όποιον θέλει να το διαβάσει:
Ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
http://theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1207&Itemid=29

amethystos είπε...

Στήν σειρά αντίφαση καί διαλεκτική η οποία ολοκληρώνει τό κεφάλαιο τού Χέγκελ καί φτάνει στόν Μάρξ αναδύεται καθαρά μέσω τής αποδοχής τής αντιφάσεως, η μετάλλαξη τού αρνητικού σέ αναγκαία στιγμή τής διαλεκτικής κινήσεως τής ιστορίας. Η αντίφαση δηλ. τό παρά φύσιν είναι πλέον απαραίτητος όρος τής πραγματικότητος δηλ. τής αλήθειας. Αυτή τήν εξέλιξη τού πολιτισμού καί τής συνειδήσεως παρακολουθούμε καί ζούμε χωρίς νά κατανοούμε τά θεμέλιά τους. Ο Χέγκελ επηρεάστηκε άμεσα από τήν Γαλλική επανάσταση καί ο Γερμανικός ρομαντισμός προσπάθησε νά δώσει μιά απάντηση στό ίδιο κοσμικό επίπεδο στό οποίο μάς προσγείωσε ο Καρτέσιος καί έντυσε μέ ένδυμα σοφίας η επινόηση τής νέας επιστήμης τής ιστορίας τού Vico.

Μαρία Π. είπε...

Έτσι ακριβώς.Το έχουμε ξανασχολιάσει κάτω από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις παλαιότερα (νομίζω και ο ΑΜ), ότι το θεωρητικό υπόβαθρο αποτελεί συνέχεια.Ο Χέγκελ με την διαλεκτική, θέση-αντίθεση-σύνθεση, είναι η ρίζα του διαλεκτικού υλισμού του Μαρξ, άσχετα αν ο πρώτος παρέμεινε σε φιλοσοφικό επίπεδο (αναφέρθηκε σε αλλαγές σε καθαρά ιδεολογικό επίπεδο), ενώ ο Μαρξ, σε αλλαγές σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο, γι αυτό και θεωρούσε θετική την ώθηση στα άκρα για να έρθει μέσω της αντίθεσης το επιθυμητό.[Απλά δεν τα ανέφερα αυτά για να μην μπούμε σε πιο σύνθετα εδάφη].
Πάντως ο ΑΜ, προφανώς επικεντρώνεται με θετικό τρόπο στην προσπάθεια μετάβασης από τον Παλαιό Κόσμο της ανομίας και των παρασιτικών προνομίων, σε πιο δημοκρατικές κοινωνίες.
Είμαι σίγουρη ότι όλα όσα λέμε τα γνωρίζει και ο ίδιος, και φυσικά καταδικάζει όλα αυτά που κι εμείς καταδικάζουμε.

amethystos είπε...

Μόνο πού η αντίθεση αυτή, είναι η αρχαία αντίφαση, ο παρά φύσιν συλλογισμός, η αφύσικη θέση.Η άρνηση δέν είναι πάθος, τρέφει όλα τά πάθη αλλά καταργεί τόν άνθρωπο καί επειδή είναι η κινητήριος δύναμις τής ιστορίας η εξέλιξη στηρίζεται στό αφύσικο, στό κακό.Καί έφτασε σήμερα στήν αλλαγή φύλου. Ο χριστιανισμός όμως ο οποίος διαφοροποιείται από τό κακό- έστω διά τής ηθικής-αντιστέκεται στήν πρόοδο τής ιστορίας καί φορτώνεται πάνω του τήν άρνηση τής προοόδου καί ο χριστιανός ταυτίζεται μέ τό κακό. Γεννώντας τόν μνησίκακο άνθρωπο τής ιστορίας. Συνέπεια θεολογική αυτής τής διαλεκτικής είναι η εγκατάλειψη τού Είναι καί τής ζωής σάν ιδιότητες τής φύσεως τού θεού καί τής ιστορίας υπέρ τής θελήσεως σάν αιτίας υπάρξεως καί δημιουργίας. Ολες αυτές οι μετατοπίσεις έχουν εισαχθεί στήν ελληνική πνευματικότητα καί μάς διχάζουν ανεπανόρθωτα καί μάς απομακρύνουν ανεπίγνωστα από κάθε δυνατότητα επαφής μας μέ τό Ελληνικό καί τό Πατερικό πνεύμα, τά θεμέλια τής παραδόσεώς μας καί τής αυτογνωσίας μας.

Μαρία Π. είπε...

Σωστά. Έγραψα κι εγώ στο δεύτερο σχόλιό μου εδώ [18/1/2020 1.38μ.μ.], ότι:«..ο Χριστιανός είναι εκτός της Ιστορίας, πάντοτε.»
[Και ότι το 'μυστήριο της ανομίας' κατά τον Απ. Παύλο, συνεχίζει να ενεργείται μέσα από καταστάσεις, όπου η μία γεννιέται απ΄την άλλη..] .
Ο Χριστιανός πρέπει να βρίσκεται στο ΕΙΝΑΙ. Στην Αλήθεια..Νέα Κτίση. Η άρνηση εξ αρχής είναι η ουσία της πτώσης. Είναι το μη ον.Πάντοτε ο Χριστιανός μπορεί να υπάρξει με απόλυτο τρόπο σε οποιεσδήποτε συνθήκες.Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν.

Νίκος Κ. είπε...

Τώρα εμένα γιατί μου φαίνεται ότι τα δύο τελευταία σχόλια Αμέθυστου και Μαρίας ταιριάζουν στην ανάρτηση Αντίφαση και Διαλεκτική (75) που προσπαθούσα να εννοήσω πριν;

Μαρία Π. είπε...

Nα μου επιτρέψετε αδελφοί, να πω κάτι ακόμα, για να δούμε πιο ολοκληρωμένα το θέμα. Ο Χριστιανισμός έχει ως κατεξοχήν ουσία και περιεχόμενο την αγάπη τα 'σπλάχνα οικτιρμών' όπως λέει ο Απ. Παύλος, την μεταδοτικότητα, το έλεος. Όλη η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από τέτοιες παραινέσεις. Όλοι οι Προφήτες της Π.Διαθήκης έλεγξαν με τον δριμύτερο τρόπο τους άρπαγες και σκληρόκαρδους εκμεταλλευτές, ο Απ. Παύλος μας λέει «το περίσσευμα του ενός να αναπληρώσει το υστέρημα του άλλου ώστε να γίνει ΙΣΟΤΗΣ». Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος λέει, ο έχων 2 χιτώνας να δώσει σε αυτόν που δεν έχει, και ο Κύριος φτάνει να μας πει να δίνουμε ακόμα και το ιμάτιο.Ο Απ. Ιάκωβος ελέγχει όσους παρακρατούν τον μισθό της αδικίας:
Ἄγε νῦν οἱ πλούσιοι, κλαύσατε ὀλολύζοντες ἐπὶ ταῖς ταλαιπωρίαις ὑμῶν ταῖς ἐπερχομέναις·
2 ὁ πλοῦτος ὑμῶν σέσηπε καὶ τὰ ἱμάτια ὑμῶν σητόβρωτα γέγονεν,
3 ὁ χρυσὸς ὑμῶν καὶ ὁ ἄργυρος κατίωται, καὶ ὁ ἰὸς αὐτῶν εἰς μαρτύριον ὑμῖν ἔσται καὶ φάγεται τὰς σάρκας ὑμῶν. ὡς πῦρ ἐθησαυρίσατε ἐν ἐσχάταις ἡμέραις.
4 ἰδοὺ ὁ μισθὸς τῶν ἐργατῶν τῶν ἀμησάντων τὰς χώρας ὑμῶν ὁ ἀπεστερημένος ἀφ' ὑμῶν κράζει, καὶ αἱ βοαὶ τῶν θερισάντων εἰς τὰ ὦτα Κυρίου Σαβαὼθ εἰσεληλύθασιν.
5 ἐτρυφήσατε ἐπὶ τῆς γῆς καὶ ἐσπαταλήσατε, ἐθρέψατε τὰς καρδίας ὑμῶν ὡς ἐν ἡμέρᾳ σφαγῆς.
6 κατεδικάσατε, ἐφονεύσατε τὸν δίκαιον· οὐκ ἀντιτάσσεται ὑμῖν.
Ο Μέγας Βασίλειος ελέγχει επίσης τους πλούσιους της Καππαδοκίας δριμύτατα στην Ομιλία Καθελών μου τας αποθήκας.Όπως και όλοι οι Άγιοι.

Επιπλεόν, ο Απ. Πάυλος λέει ότι αν ο Θεός ευνοήσει τις καταστάσεις ώστε να σου πάρει ένα βάρος που πιθανόν δεν μπορείς πια να αντέξεις (άλλωστε και στην Αποκάλυψη λέει σε μια περίπτωση ότι θα έχεις θλίψη 10 ημερών, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, επομένως ότι επιτρέπει είναι καθορισμένο με βάση την αντοχή του ανθρώπου, και την δική του παιδαγωγία). τότε εσύ μπορείς και πρέπει να τις μεταχειριστείς εν Χριστώ.
Το έκανε και ο Απ. Παύλος όταν κατά περίπτωση δήλωσε Ρωμαίος Πολίτης, ώστε να το χρησιμοποιήσει όχι για τον εαυτό του και την καλοπέρασή του, αλλά για την διάδοση του Λόγου του Θεού. Λέει λοιπόν αλλού, ότι αν είσαι δούλος μην σε νοιάζει, γιατί ο δούλος είναι απελεύθερος Χριστού, και ο ελεύθερος δούλος Χριστού, αλλά αν μπορείς να ελευθερωθείς μεταχειρίσου τούτο με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά εν Χριστώ.Μάλιστα ο Απ. Παύλος στέλνει και την Επ. προς Φιλήμονα στην οποία τον παρακαλεί για έναν δούλο του που έγινε Χριστιανός, και απελευθερώθηκε να τον έχει σε μεγαλύτερη αγάπη απ΄ότι είχε τον ίδιο τον Απόστολο.

Μαρία Π. είπε...

Αντίθετα η Καθολική εκκλησία ήταν υπαίτια για την δοξασία ότι ο Βασιλιάς είχε «θεϊκό δικαίωμα» [απόλυτης και ανεξέλεγκτης εξουσίας ζωής και θανάτου απέναντι στους υπηκόους του], όπως και όλοι οι «γαλαζοαίματοι», που τους έδινε ο «Άγιος Πατέρας», ο Πάπας, επί εκατοντάδες χρόνια. Δεν υπήρξε έλεος ποτέ στην Καθολική Εκκλησία. Ιερά εξέταση, απειλές για Κόλαση, δολοπλοκίες, αμύθητα πλούτη και σύμπλευση με τις εξουσίες. Οι επαναστάτες στράφηκαν σε κάθε περίπτωση εναντίον του Καθολικισμού θεωρώντας τον υπαίτιο για την Μοναρχία και την δυστυχία τους. Οι φιλόσοφοι επίσης προσέλαβαν ως Χριστιανισμό, τον Καθολικισμό, και τον Προτεσταντισμό στην Γερμανία, και με βάση αυτό διατύπωσαν τις θεωρίες τους. Επομένως χωρίς να αμνηστεύουμε τίποτα και κανέναν, βλέπουμε όμως, ότι όντως «η Δύση γεννήθηκε απ΄το Σχίσμα» [όπως είναι και ο ομώνυμος τίτλος της ομιλίας του Χ.Γιανναρά].

Ανώνυμος είπε...

Mαρια καλησπερα . Φανταζομαι θα καταλαβατε οσοι εμπλεκεστε στον διαλογο οτι μελημα μου δεν ειναι η υστεροφημια του Ροβεσπιερου . Μελημα μου στο κατα δυναμιν ειναι οι χριστιανοι νεωτερων γενεων που οπως ειναι φυσικο επηρεαζονται ιδιαιτερα απο το ιντερνετ καθως και οσοι πιστευουν οτι η Ελλαδα ειναι χωρα και οχι χωρος να μην πιστευουν ( και το εκανα αρκετα οσο εξαρταται απο μενα ) τον καθε αχταρμα που μπερδευει γνωστικισμο , Μεταρυθμιση , ντονμεδες , ολιγον γαλλικη επανασταση καθως και τα αντιαποικιακα κινηματα και ολα αυτα τα συνδεουν με μαεστρια ειναι αληθεια με τα gay pride την παγκοσμοιοποιηση και ταυτοχρονα απολογουνται αυτοι οι κυριοι για λογαριασμο της καθολικης εκκλησιας του μεσαιωνα , της φεουδαρχιας και ολιγον τι του φασισμου νετα σκετα . Το συγκεκριμενο blog απο το οποιο εκανε την αναρτηση ο Αμεθυστος ( και καλα εκανε ) το εχω μελετησει με θουκιδιδειο και ταυτοχρονα ιαβερειο ζηλο ακριβως επειδη ποναω παρα τα προσωπικα μου χαλια και το εθνος μου και την θρησκεια μου . Αν ημουν κονφορμιστης θα συμφωνουσα με την επικρατουσα γνωμη στα χριστιανικα ιστολογια . Ελα που ειμαι ξεροκεφαλος Ρουμελιωτης την πατρικη καταγωγη και βλεπω οτι εχουμε παρει πολυ σφαλερο δρομο . Τα εχω γραψει πολλες φορες , μπεζερισα πια . Ας ειστε ολοι εσεις οι νεωτεροι πιο υποψιασμενοι . Οσο για μενα συνεχιζουν να ισχυουν δυο σιδηρες αρχες . Πρωτον δεν θα μαθω ιστορια απο ιντερνετικη κοπτοραπτικη . Δευτερον το ξαναδηλωνω στην Αριστερα δεν χαριζω ουτε κολοχαρτο , οχι κορυφαιες στιγμες της πανανθρωπινης μνημης . Καλα καλα και σε αυτο συμφωνουσαν ΟΛΟΙ οι παλαιοι αντικομμουνιστες ουτε τον Μαρξ ως συγγραφεα δεν τους χαριζω . Αλλα δεν γραφω στο συγκεκριμενο και θα με θυμηθειται . Οπως λεει και η παροιμια παιδι μου εγω θελω να εχεις χιλια προβατα σαν δεν θες ουρα μην αποκτησεις . ΑΜ

Μαρία Π. είπε...

Καλησπέρα ΑΜ.Για το blog Θεόδοτος, συμφωνώ κι εγώ. Έχει ένα «πατριωτικό» προφίλ, και κάποια καλά άρθρα π.χ. για την εκφυλισμένη αριστερά, τον νεοφιλελευθερισμό κλπ.., παράλληλα όμως έχει σχεδόν παντού μια υπόκωφη αμνήστευση του φασισμού, στο όνομα της κριτικής της Αριστεράς, και της αποτροπής της αριστερής ιδεολογίας, με το κάλυμμα της «αποτυχίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» (εν γένει).
Πάντα το επισήμαινα αυτό απ΄όπου και αν προερχόταν. [Το έκανε π.χ. και η Μ. Μαντουβάλου, όταν αναφερόταν σε ομιλίες της στην Χούντα, υποστηρίζοντάς την κανονικά.
Η συγκεκριμένη καθηγήτρια προφανώς ήταν χουντική.]
Αυτό το είδος του λόγου (του Θεόδοτου) υποκρύπτει μια παγίδα.
Επειδή κρίνουμε την Αριστερά, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε χουντικοί και χρυσαυγίτες!
Στο ίδιο επίπεδο είναι και το ιστολόγιο «Κόκκινος Ουρανός», άσχετα αν έχει και κάποιες καλές αναρτήσεις. Τραβηγμένα απ΄τα μαλλιά τα περισσότερα, γελοίες υπερβολές, περιστατικά που μπορεί να οφείλονται και σε ψυχοπαθείς ανάγονται σε «κοινωνικές τάσεις»...
Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μέσω δήθεν της υποστήριξης της παράδοσης και του πατριωτισμού, προωθεί κανονικά τον ρατσισμό και τις χρυσαυγίτικες θεωρίες.Αυτός είναι ο ιντερνετικός αχταρμάς όπως είπες.
Ο Θεόδοτος, μπορεί να μην κινείται σε αυτό το επίπεδο του τόσο «εύπεπτου» ελαφρού λόγου, αλλά σαφώς υποστηρίζει μοναρχικές-δικτατορικές δομές. Ξεκάθαρα. Με αφαιρετικό τρόπο, μέσω «κριτικής» προς την αριστερά αλλά και όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο νεοφιλελευθερισμός όντως είναι μια οικονομική «αναρχία και απολυταρχία» ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στρεφόμαστε τελικά κατά της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας, επειδή τα πολιτικά μας κόμματα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους άχρηστα.
Ο Θεόδοτος όμως το κάνει.Έστω και συγκαλυμμένα. Σε πολλές περιπτώσεις στα άρθρα του.
Ας πάρουμε τώρα ένα άλλο παράδειγμα τον Γ. Καραμπελιά. Ήταν παλιά στην Αριστερά, αλλά σήμερα εμφανίζεται πιστός, πατριώτης, ο αυστηρότερος ως προς την κριτική του στην εκφυλισμένη Αριστερά του εθνομηδενισμού και της αθεϊας, με παράλληλη απόρριψη και του νεοφιλελευθερισμού αλλά κυρίως κάθε είδους και μορφής φασισμού ακόμα και μορφής αυταρχικού πολιτεύματος.Ο λόγος του είναι ορθός, και ισορροπημένος [ως προς τα πολιτικά ζητήματα της πατρίδας μας].
Που καταλήγουμε; Αλίμονο αν χαθεί η διάκριση. Αλίμονο αν χαθούν οι διαχωριστικές γραμμές που μας χωρίζουν απ΄την κάθε είδους παράνοια, στο όνομα οποιουδήποτε πράγματος..
Ο σκοπός μας είναι να μαθαίνουμε και να προχωράμε, και όχι να οπισθοδρομούμε σε εγκληματικές ιδεολογίες που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα.
Που γέμισαν διαβολικό μίσος και παράνοια λαούς ολόκληρους.
Σε τελική ανάλυση ποια σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον Χριστιανισμό;
Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι Δικτατορίες και οι δικτάτορες με την πίστη; Πρόκειται για ξεκάθαρη ΚΑΠΗΛΕΥΣΗ.
Σχετικά τώρα με τον Μαρξ, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Ως συγγραφέας της εποχής του, ανέλυσε κάποια κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα, αλλά μέχρι εκεί.
Όλα τα υπόλοιπα, είναι όχι απλά ξεπερασμένα (έχουν διαφοροποιηθεί κατ΄αρχάς οι σχέσεις παραγωγής σήμερα τόσο δραστικά, όπως και τα σημερινά «προϊόντα» που «παράγονται» πλέον κατά το μεγαλύτερο μέρος στα Παγκόσμια χρηματιστήρια όπως και από άλλες «άυλες» παγκόσμιες δομές και πηγές), αλλά επιπλέον, ο τρόπος που έβλεπε νομοτελειακά την εξέλιξη των κοινωνιών και την μετάβαση σε αυτό που θεωρούσε ιδεατό, είναι επίσης κάθε άλλο παρά έτσι όπως θεωρήθηκε ως προς την ορθότητά του. Αν σε αυτό το μείγμα προσθέσουμε και την αθεϊα, δεν ξέρω τι θα μείνει.Κάποια πράγματα πιθανόν έρχονται από τα μαθητικά-φοιτητικά μας χρόνια, κατά τον τρόπο ίσως της μουσικής που ακούγαμε (όπως γράφεις κάποιες φορές), όπως αγώνες και συμπεριφορές υπέρβασης (κάτι αντίστοιχο π.χ. με τον Άγιο Μάξιμο τον καυσοκαλυβίτη που έκαιγε πάντα τις εκάστοτε καλύβες του για να μην βολευτεί).
Κάποτε όμως έρχεται η απομυθοποίηση. Δεν ξέρω τι μπορεί να απομείνει μετά.
Αν δούμε δηλ. την πνευματική ουσία των φαινομένων στο βάθος τους..
Όπως και να χει όμως συμφωνώ ότι τα πράγματα απαιτούν πάντα σκέψη.
Η αλήθεια όμως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Νίκος Κ. είπε...

Απ'τα εύστοχα και διαφωτιστικά σχόλια του ΑΜ και της Μαρίας,η φράση:"Κάποτε όμως έρχεται η απομυθοποίηση. Δεν ξέρω τι μπορεί να απομείνει μετά",είναι που δυσκολεύει λίγο το παρόν. Ακόμη και στον εκκλησιαστικό χώρο,ψάχνεις με ραδιογωνιόμετρο,φωνές που να λένε ατόφια,χωρίς εμπάθεια,κενοδοξία,ανεπάρκεια,ιδιοτέλεια ή παλαβομάρα τους,την αλήθεια.Δυστυχώς τα περισσότερα απ'τα προηγούμενα που ανέφερα,τα βρίσκουμε στα περισσότερα ιστολόγια και εύκολα μπορεί να σου διαμορφώσουν,σιγά-σιγά,τρόπο θεώρησης των πραγμάτων μη Ορθόδοξο τον όποιο υιοθετείς χωρίς να το καταλάβεις.Θέλει προσοχή.

Μαρία Π. είπε...

«...εμπάθεια, κενοδοξία, ιδιοτέλεια, παλαβωμάρα... εύκολα μπορεί να σου διαμορφώσουν σιγά-σιγά, τρόπο θεώρησης των πραγμάτων μη Ορθόδοξο τον οποίο υιοθετείς χωρίς να το καταλάβεις. Θέλει προσοχή.»
Απόλυτα σωστό αγαπητέ Νίκο. Πέφτουν τα αντανακλαστικά, «αμβλύνονται» πράγματα που σε κανονικές συνθήκες (στο πραγματικό περιβάλλον) είναι απλώς αδιανόητα. Ο ένας συμπαρασύρει τον άλλο..Χρειάζεται ψυχική αποστασιοποίηση απ΄όλα αυτά, ακόμα και όταν είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε.Να φυλάξουμε τον εαυτό μας.Όπου υπάρχει τόση «διαβολή» υπάρχει δράση δαιμόνων. Είναι δεδομένο..

Ανώνυμος είπε...

Η,εκ Φαναρίου ορμώμενη,Γαλλική επανάσταση... https://theodotus.blogspot.com/2012/08/blog-post_20.html