Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Λειτουργεί με βάση την υποκίνηση του φόβου και του πανικού, έναντι οποιουδήποτε βρίσκεται εκτός της αγέλης. Ο φόβος για την υπαρξιακή ασφάλεια, ο φόβος για τη διατροφική ασφάλεια, ο υγειονομικός φόβος, ο φόβος από εξωτερική εχθροπραξία, ο φόβος από την κοντινή, διαφορετική κοινότητα κλπ., είναι γεγονότα που επιβάλλουν στα άτομα να παρατάσσονται και να στοιβάζονται γύρω από την εξουσία που καθοδηγεί την αγέλη. Τα άτομα πρέπει να παραμείνουν σε κατάσταση ανάγκης και συνεχούς φόβου από τις πιθανές επιβουλές, προκειμένου να προσκολληθούν στην υφιστάμενη εξουσία που το επιδιώκει, κυρίως όταν είναι ανίκανη. Αυξάνεται ο φόβος, εμβαθύνεται η κατάσταση της άγνοιας και της αυταπάτης, ενώ εντείνεται η χειραγώγηση. Χειραγώγηση μέσω της επιμονής στο ψεύδος και στην καταστολή της ελεύθερης σκέψης, ενώ γεμίζει, πλημμυρίζεται το μυαλό με μύθους και με δεισιδαιμονίες. Ταυτόχρονα, παρεμποδίζονται η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα, με τελικό αποτέλεσμα να μετατρέπονται τα άτομα σε υποχείρια μίας δήθεν εμπνευσμένης αλλά στην πραγματικότητα εντελώς ανίκανης εξουσίας.

.Σερένα Νομικού

Άποψη

Θα ξεκινήσω με το ότι θεωρώ τα εμβόλια ως μία τεράστια επιτυχία της ιατρικής, αφού τεκμηριωμένα έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Εγώ η ίδια έχω κάνει όλα όσα μου έχει υποδείξει ο γιατρός μου που φυσικά εμπιστεύομαι τις γνώσεις του, όπως αυτός τις δικές μου σε άλλον τομέα. Πόσο μάλλον όταν οι φαρμακευτικές εταιρίες που τα παράγουν, τα έχουν δοκιμάσει επαρκώς, συνήθως για 5-10 χρόνια και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προϊόντα τους.

Το σημερινό όμως είναι ένα πειραματικό, μη επαρκώς δοκιμασμένο προϊόν, για το οποίο οι φαρμακευτικές αποποιούνται των ευθυνών τους! Όλες αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν τις μελλοντικές, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, ούτε τις ακριβείς επιπλοκές του. Σύμφωνα δε με αναρτήσεις του κ. Βιλιάρδου, η μεν Pfizer σε πρόσφατη έρευνα της φάνηκε εξαιρετικά επιφυλακτική (πηγή), ενώ το 55% των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ ήταν πλήρως εμβολιασμένο (πηγή).

Παρά το ότι πιστεύω λοιπόν πως ο Covid-19 είναι επικίνδυνος και πραγματικά φοβάμαι, δυσκολεύομαι να αποφασίσω υπέρ του εμβολίου, όπως επίσης ο γιατρός μου να μου το συστήσει. Γιατί; Επειδή αφενός φοβάμαι πως το εμβόλιο δεν θα με βοηθήσει εάν κολλήσω («χτύπα ξύλο», όπως λένε), αφετέρου ότι θα βρεθώ αντιμέτωπη με έναν ακόμη κίνδυνο: με επιπτώσεις στη υγεία μου που δεν είναι σε κανέναν γνωστές και για τις οποίες δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κανείς.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει και θέλει να με αναγκάσει να το κάνω, παρά το ότι εξ όσων γνωρίζω υποχρεωτικό είναι μόνο στο Πακιστάν, ενδεχομένως και στη Σαουδική Αραβία. Εδώ έρχομαι αντιμέτωπη με ένα γνώρισμα του χαρακτήρα μου που δεν επιτρέπει σε κανέναν να μου στερεί την ελευθερία μου και να με εκβιάζει. Πολύ περισσότερο έμμεσα, με το να μου στερεί τη διασκέδαση, τα ταξίδια, την άθληση μου, το ιατρικό απόρρητο κλπ., καθώς επίσης με το να με περιθωριοποιεί, όσον αφορά τον κοινωνικό μου περίγυρο.

Οι περισσότεροι γύρω μου ανέχονται αυτήν την αντιμετώπιση και έχουν δεχτεί τους εκβιασμούς. Ακόμη χειρότερα, αντιμετωπίζουν αυτούς που το σκέφτονται ακόμη ως εχθρούς της κοινωνίας, με την έννοια πως αδιαφορούν για το κοινό καλό. Για το δήθεν τείχος προστασίας δηλαδή εναντίον του ιού που όμως έχει αποτύχει ήδη σε πολλές χώρες, όπως στις Σεϋχέλλες, στο Ισραήλ κλπ.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτυχία, εύχομαι και ελπίζω όχι επικίνδυνο, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ, αφού στην προώθηση του συμμετείχαν οι Big Pharma που έχουν πνιγεί στους τζίρους και στα κέρδη, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως που υπηρετούν το μεγάλο πλούτο, πολύ ισχυρά άτομα κλπ.

Όλα τα παραπάνω μου δημιουργούν σκεπτικισμό. Ιδιαίτερα η μανιώδης εκστρατεία χειραγώγησης των ΜΜΕ, προφανώς με το αζημίωτο, που δεν διστάζουν να τρομοκρατούν τους πάντες με καθημερινές ειδήσεις για θανάτους και τραγωδίες μη εμβολιασμένων. Ποτέ δεν μας ενημέρωνε κανένα ΜΜΕ για τους καθημερινούς θανάτους που, ως γνωστόν, είναι περί τους 330 την ημέρα, αφού κάθε χρόνο πεθαίνουν κατά μέσον όρο 120.000 Έλληνες.

Η απόλυτη τρομοκρατία! Δύσκολο να πιστέψω πως το κάνουν για το καλό μου, όσο και αν το θέλω, αφού από τη μία μεριά η τεκμηριωμένη αναποφασιστικότητα μου, από την άλλη οι μαζικές επιθέσεις που δέχεται το μυαλό μου από τις ειδήσεις, με έχουν κουράσει αφάνταστα. Μόνο το άγχος και οι φόβοι που μου δημιουργούν μου κάνει τόσο κακό στη σωματική υγεία και στην ψυχολογία μου, όσο τίποτα άλλο.

Έφτασαν ακόμη και στο σημείο που ένας ηλίθιος δημοσιογράφος απείλησε με τη μη θεραπεία όσων δεν έχουν εμβολιασθεί εάν τυχόν κολλήσουν, σε ΜΕΘ! Αν είναι δυνατόν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη τέτοια ανόητα άτομα. Όλα αυτά τώρα μου θύμισαν τα περί «ενστίκτου της αγέλης», τη συμπεριφορά της οποίας αντιπαθώ φυσικά, ως ελεύθερο, δημοκρατικό και σκεπτόμενο άτομο.

Περιληπτικά, επιγραμματικά, το ένστικτο της αγέλης λειτουργεί με βάση την υποκίνηση του φόβου και του πανικού, έναντι οποιουδήποτε βρίσκεται εκτός της αγέλης. Ο φόβος για την υπαρξιακή ασφάλεια, ο φόβος για τη διατροφική ασφάλεια, ο υγειονομικός φόβος, ο φόβος από εξωτερική εχθροπραξία, ο φόβος από την κοντινή, διαφορετική κοινότητα κλπ., είναι γεγονότα που επιβάλλουν στα άτομα να παρατάσσονται και να στοιβάζονται γύρω από την εξουσία που καθοδηγεί την αγέλη.

Τα άτομα πρέπει να παραμείνουν σε κατάσταση ανάγκης και συνεχούς φόβου από τις πιθανές επιβουλές, προκειμένου να προσκολληθούν στην υφιστάμενη εξουσία που το επιδιώκει, κυρίως όταν είναι ανίκανη. Αυξάνεται ο φόβος, εμβαθύνεται η κατάσταση της άγνοιας και της αυταπάτης, ενώ εντείνεται η χειραγώγηση.

Χειραγώγηση μέσω της επιμονής στο ψεύδος και στην καταστολή της ελεύθερης σκέψης, ενώ γεμίζει, πλημμυρίζεται το μυαλό με μύθους και με δεισιδαιμονίες. Ταυτόχρονα παρεμποδίζονται η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα, με τελικό αποτέλεσμα να μετατρέπονται τα άτομα σε υποχείρια μίας δήθεν εμπνευσμένης αλλά στην πραγματικότητα εντελώς ανίκανης εξουσίας.

Συμπερασματικά, αυτό που συμβαίνει σήμερα, κατά την ταπεινή μου άποψη που δεν διεκδικεί το αλάθητο, είναι ο απόλυτος φασισμός, με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Μεγάλος Αδελφός του Orwell, ακριβώς όπως περιγράφεται στο βιβλίο του «1984» και που κάποτε θεωρούσα απλή φαντασίωση…. αδύνατον να συμβεί.

Δεν έχω δει όμως κανέναν πρωθυπουργό μέχρι σήμερα που, ενώ από τη μία μεριά καταστρέφει και ξεπουλάει μεθοδικά την πατρίδα μας, σκύβοντας συνεχώς το κεφάλι δουλικά, από την άλλη ενδιαφέρεται δήθεν για την υγεία μας! Στην πραγματικότητα βέβαια φέρεται ως μανιακός με το εμβόλιο, σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο. Ή σαν να θέλει να κρύψει τις αποτυχίες, τα ελλείμματα με χρέη και τα καταστροφικά lockdown του πίσω από την πανδημία, ενοχοποιώντας ήδη για τις μελλοντικές του αποτυχίες, τους μη εμβολιασμένους.

Κλείνοντας, σίγουρα υπάρχουν κάποια άτομα γραφικά, κοινωνικά ανεύθυνα, συνωμοσιολόγοι, αντιεμβολιαστές, δεισιδαίμονες κλπ. Δεν ανήκω όμως ασφαλώς σε αυτά, αφού είμαι απλά φοβισμένη και δεν μπορώ να πεισθώ από τις αντικρουόμενες απόψεις που δεν έχω συναντήσει ποτέ μέχρι σήμερα, για κανένα εμβόλιο. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα ποτέ να αποτρέψω κανέναν από το εμβόλιο, ούτε όμως να το συστήσω, αφήνοντας το στην ελεύθερη επιλογή της καθεμίας και του καθενός. Μπορεί φυσικά να κάνω λάθος, αλλά αυτό με συμβουλεύει τόσο ο εαυτός μου, όσο και ο γιατρός μου που ούτε αυτός διεκδικεί το αλάθητο. Δύσκολο βέβαια να κολυμπάς αντίθετα στο κύμα αφού μπορεί να σε πνίξει, ή να μην υπακούς στην αγέλη, αφού κινδυνεύεις να σε ποδοπατήσει. Ίσως θα πρέπει λοιπόν να συμβιβαστώ.


Το ένστικτο της αγέλης – The Analyst


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι απλά: τα μνημόνια(δηλαδή την αποτυχία του κράτους) τα πληρώσαμε εμείς με τον ΕΝΦΙΑ, εάν δεν πληρώσεις σου παίρνουν το σπίτι. Τώρα πάλι τις αποτυχίες του κράτους τις πληρώνουμε εμείς με τα εμβόλια, και εάν πάθουν μερικοί καμιά θρόμβωση δεν έγινε και τίποτα. Αλλά καλά κάνουν, αφού ξέρουν ότι κυβερνούν παλαβούς. ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ τι μου ήλθε στο μυαλό, να κανονίζουν τα της επιδημίας ένας 'Σύψας' και ένας 'Γώγος'...φάση μεγάλη.
Τέλος πάντων, https://theodotus.blogspot.com/2016/06/blog-post.html