Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ


Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο είναι ο π.Γεώργιος Φλωρόφσκυ, όπως μαρτυρείται στο περιοδικό «Θεολογία», τόμος 81 του 2010, αφιερωμένος στον Φλωρόφσκυ, όπου μεταφράζεται για πρώτη φορά η ομιλία του π.Γεώργιου, η οποία εκφωνήθηκε στα 1948, στα επίσημα εγκαίνια  του Αγίου Βλαδίμηρου στην Ν.Υ. 
Ο π.Φλωρόφσκυ ομολογεί: «Βρισκόμαστε ίσως στις παραμονές μίας νέας θεολογικής σύνθεσης - θα έλεγα μίας νεο-πατερικής σύνθεσης. Η θεολογική παράδοση πρέπει να ενοποιηθεί εκ νέου». Όπως ερμηνεύει ο Μ.Ζηζιούλας την ιδέα του π. Φλωρόφσκυ προκύπτει κάτι πολύ φτωχό, σε σχέση με την απειλή που κρύβει η ονομασία της. «Η νεοπατερική σύνθεση υφίσταται μέσα στα πλαίσια μίας αναβιώσεως της έννοιας και της εμπειρίας της καθολικότητας της Εκκλησίας, που υπήρξε πρό του Σχίσματος. Τα δύο αυτά πράγματα είναι συνυφασμένα. Νεοπατερική σύνθεση και επανεύρεση της καθολικότητας δεν μπορούν να αποχωριστούν». Ο στόχος της επανένωσης τίθεται και στις δύο Εκκλησίες, απο την εσωτερική λογική της Χριστιανικής ιστορίας. Απο αυτή την λογική εκπηγάζει η οικουμενική ιδέα.


Και συνεχίζει ο Φλωρόφσκυ διευκρινίζοντας την μηδαμινότητα του: « Είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των φιλοσόφων στην Εκκλησία, και η προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν εκ νέου με ακρίβεια την πατερική παράδοση με σύγχρονους όρους, να επαναδιατυπώσουν την διδασκαλία της Εκκλησίας ώς μία πλήρη φιλοσοφία ζωής». Δέστε ο Μπερντιάεφ εναντίον τού Αγίου Σεραφείμ τού Σάρωφ
Δυστυχώς δέν υπάρχει τίποτε Εκκλησιαστικό στον λόγο του. Είναι λίγος, πολύ λίγος. Στην πραγματικότητα εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι του δώσαμε Εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Διότι δέν έχει. Και καταλήγει : «Η μόνιμη κληρονομιά αυτής της σχολής (των Ρώσων φιλοσόφων) δέν είναι οι ιδιότυπες αντιλήψεις τους, αλλά κυρίως ο σκοπός τους : να δείξουν και να αποδείξουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί και πρέπει να επιμείνει με εμπιστοσύνη στην παραδοσιακή πίστη και στην Εκκλησία των Πατέρων, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην ελευθερία της σκέψης του και χωρίς να προδώσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σύγχονου κόσμου».


Ένας ανύπαρκτος Εκκλησιαστικά άνθρωπος. Απο κεί και πέρα ο Ζηζιούλας διέλυσε την παράδοσι μας για να την ταιριάξη στην ένωση των Εκκλησιών.
Γιά τον Φλωρόφσκυ ολόκληρη η Πατερική μας παράδοση ανήκει στόν διχασμό. Η παλαιοπατερική παράδοση είναι αιτία τού σχίσματος. Νεοπατερική θεολογία σημαίνει ΈΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ.
Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχετε ιδέα το τί σημαίνει νεοπατερική Θεολογία! Η νεοπατερική θεολογία επαναφέρει την πατερική θεολογία και αντιτίθεται σθεναρά στην μεταπατερική θεολογία. Διαβάστε την εξαιρετική ανάλυση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου σε κάθε αντι-μεταπατερικό κείμενό του...

amethystos είπε...

Τά ίδια ισχυρίστηκαν καί οι νεο-ορθόδοξοι. Είναι διαβασμένες προσπάθειες, χωρίς τήν αγιοπνευματική εμπειρία. Εχουμε ξεκινήσει αναρτήσεις γιά τήν χριστιανική φιλοσοφία. Δέν έχουμε προχωρήσει πολύ αλλά μιά ιδέα μπορείς νά πάρεις. Καί άν έχεις υπομονή περίμενε γιά λίγες μέρες τήν επόμενη.