Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Οι ''ευαγγελιστές'' της ανάπτυξης ξεπούλησαν το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ αξίας 8 δις,στη σχιζοφρενική τιμή των 300 εκ.ευρώ!


H κυβέρνηση υιοθετώντας πλήρως τις αντεθνικές, αντιπαραγωγικές, αντικοινωνικές εντολές της Τρόικα προχώρησε στο ξεπούλημα του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και τις στρατηγικές υποδομές.
Με 151 θετικές ψήφους έναντι 122 αρνητικών, σε σύνολο 273 ψηφισάντων βουλευτών, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ.

Τέτοιου είδους αποφάσεις πλήττουν τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία της χώρας καθώς το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι για τη χώρα μας ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο.
Ο ΑΔΜΗΕ για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια δημόσια περιουσία! Παρά την τρέχουσα εμπορική αξία των 8 δις. Ευρώ (μόνο ο χαλκός του δικτύου ανέρχεται στα 4 δις) οι κύριοι συγκυβερνώντες την ξεπούλησαν με 350 εκατομμύρια Ευρώ!
Το εν λόγω ξεπούλημα πέρα απο την οικονομική ζημιά που υπέστει το κράτος, θα επιφέρει και τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Ήδη 350.000 ελληνικά νοικοκυριά ζουν χωρίς ρεύμα και αναμένεται από την συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση να μεγαλώσει αυτή η δραματική λίστα και να ενταθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση.
Αναφορικά με τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ένα μεγάλο τους μέρος θα διατεθεί για να μειωθεί το χρέος της μητρικής ΔΕΗ, ένα άλλο θα δοθεί στους μετόχους της (ξένα funds, ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων), και ένα τρίτο πιθανότατα να διατεθεί για τη χρηματοδότηση της μονάδας «Πτολεμαΐδας V».
Και ερωτώ, γιατί το δίκτυο δεν μπορεί να ανήκει στο κράτος και όποιος θέλει να το χρησιμοποιεί να πληρώνει κάποιο αντίτιμο που θα καλύπτει το κόστος συντήρησης και επέκτασης;
Γιατί αντί να ξεπουλήσουν το δίκτυο στο 1/23 της αξίας του δεν παραχωρούν ορυχεία λιγνίτη σε ιδιώτες που θέλουν να δημιουργήσουν νέες μονάδες παραγωγής και παράλληλα νέες θέσεις εργασίας;

Τις απαντήσεις φαντάζομαι λίγο πολύ όλοι τις γνωρίζουμε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: