Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Περί των Πατέρων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Πόσοι και Ποιοί Συμμετέχουν; - π. Παντελεήμων Μανουσάκης

Περί των Πατέρων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Πόσοι και Ποιοί Συμμετέχουν;

του Αρχιμ. Παντελεήμονος Μανουσάκη 
(Αν. Καθηγητού Φιλοσοφίας)
Πηγή: ΑΜΕΝ
Με την πεποίθηση της συμβολής σε ένα γόνιμο διάλογο, θα ήθελα να αποπειραθώ να απαντήσω στις διάφορες αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί αναφορικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο κατά την Πεντηκοστή του τρέχοντος έτους. Και κατά πρώτον, αναφορικά με το τεχνικό ζήτημα του αριθμού των επισκόπων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Συν Θεώ, ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσω προσεχώς τον σκοπό και την σημασία της σύγκλησης αυτής της Συνόδου καθώς και να απαντήσω σε κάποιες απο τις ενστάσεις σχετικώς με τα Συνοδικά κείμενα.
Α. Περί των Πατέρων της Συνόδου: Πόσοι και Ποιοί Συμμετέχουν;
Ερείδεται στην ιστορική παράδοση της Εκκλησίας η θρυλούμενη συμμετοχή όλων των ανἀ την οικουμένη επισκόπων κατά τις εργασίες των Οικουμενικών Συνόδων; Πόσοι επίσκοποι συμμετείχαν κατά την εν Νικαία Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο; Οι πηγές αναφέρουν 220 επισκόπους (τόσοι τουλάχιστον υπέγραψαν), ο Ευσέβιος αναφέρει 250, ο Μ. Αθανάσιος 300. Ο αριθμός που τελικώς καθιερώθηκε, αυτός των 318 Πατέρων, είναι μάλλον συμβολικός. Γράφει στην Εκκλησιαστική Ιστορία ο Στεφανίδης:
Τον αριθμόν 318 ήδη ο Μεδιολάνων Αμβρόσιος εσχέτισε προς τους 318 οικογενείς, δια των οποίων ο Αβρααάμ ενίκησε τους εχθρούς (Γεν. 14:14). Προέκυψεν εκ της επιθυμίας να δειχθή, ότι η κατά των Αρειανών νίκη ήτο προτετυπωμένη εν την Παλαιά Διαθήκη και θεόσδοτος.[1]

Κατά την Δευτέρα Οικουμενική Σύνοδο συμμετείχαν μόνον 150 επίσκοποι, εφ᾽όσον η Σύνοδος αυτή συνεκλήθη αρχικώς ως σύνοδος του Ανατολικού κράτους και βραδύτερον αναγνωρίστηκε ως Οικουμενική.  Κατά δε την Τρίτην Οικουμενική Σύνοδο οι συμμετέχοντες επίσκοποι δεν υπερέβησαν τους 160. Αργότερα και άλλοι επίσκοποι προσέθεσαν τις υπογραφές τους και ούτως ανήλθε ο αριθμός στους 200.
            Δικαιολογούν οι αριθμοί αυτοί την άποψη πως στις αρχαίες οικουμενικές συνόδους συμμετείχαν άπαντες οι ανά την οικουμένη επίσκοποι;
            Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί τα πρακτικά των δύο πρώτων Οικουμενικών Συνόδων. Γνωρίζουμε, όμως, τα πρακτικά της εν Εφέσω Τρίτης Οικουμενικής Συνόδου τα οποία απαντούν στο ερώτημα όχι μόνον του αριθμού των συμμετεχόντων επισκόπων αλλά, και κυρίως, των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία γίνεται η επιλογή τους.
            Έτσι, διαβάζουμε στην sacra, δηλαδή στην επίσημη επιστολή διά την οποίας οι Αυτοκράτορες Θεοδόσιος (ο Β´) και Βαλεντιανός (ο Γ᾽) συγκαλούν την Γ᾽ Οικουμενική Σύνοδο, την εντολή όπως ο κάθε μητροπολίτης (στην ορολογία της περιόδου εννοείται ο κάθε πατριάρχης—εν προκειμένω η επιστολή απευθύνεται προς τον Αλεξανδρείας Κύριλλο, ανάλογες όμως επιστολές έλαβαν και οι υπόλοποι “Μητροπολίτες” δηλαδή οι Πατριάρχες):
εἰς τὴν Ἐφεσίων τῆς Ἀσίας παραγενέσθαι κατ’ αὐτὴν τῆς ἁγίας πεντηκοστῆς τὴν ἡμέραν, ὀλίγους οὓς ἂν δοκιμάσειεν, ἐκ τῆς ὑπ’ αὐτὴν τεταγμένης ἐπαρχίας ἁγιωτάτους ἐπισκόπους εἰς τὴν αὐτὴν συνδραμεῖν παρασκευάσασα, ὥστε καὶ τοὺς ἀρκοῦντας ταῖς κατὰ τὴν αὐτὴν ἐπαρχίαν ἁγιωτάταις ἐκκλησίαις καὶ τοὺς τῇ συνόδῳ ἐπιτηδείους μηδαμῶς ἐλλεῖψαι.[2]
Η αυτοκρατορική επιστολή της συγκλήσεως της Γ᾽ Οικουμενικής Συνόδου καθιστά σαφή τα επόμενα σημεία:
α) Δεν συμμετέχουν άπαντες οι επίσκοποι αλλά, αντιθέτως, “ολίγοι.”
β) Οι ολίγοι αυτοί επίσκοποι επιλέγονται απο τον Πρώτον στον οποίον έχουν την κανονική αναφορά τους και υπό του οποίου “δοκιμάστηκαν” («οὓς ἂν δοκιμάσειεν»), κρίθηκαν δηλαδή ως κατάλληλοι για την συγκεκριμένη αποστολή («τοὺς τῇ συνόδῳ ἐπιτηδείους»). Μάλιστα ανατίθεται ως ευθύνη του Πρώτου της εκάστης επαρχίας να προετοιμάσει τους επιλεχθέντας επισκόπους για την συμμετοχή τους στην Σύνοδο («εἰς τὴν αὐτὴν συνδραμεῖν παρασκευάσασα»).
γ) Κάποιοι εκ των επισκόπων θα πρέπει να παραμείνουν στην επαρχία τους ώστε να έχουν την μέριμνα και την φροντίδα των εκεί εκκλησιαστικών πραγμάτων («τοὺς ἀρκοῦντας ταῖς κατὰ τὴν αὐτὴν ἐπαρχίαν ἁγιωτάταις ἐκκλησίαις») και να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της επαρχίας τους κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου. Τούτο, βεβαίως, δεν τους μειώνει καθώς και οι μεν και οι δε διακονούν εξίσου το σώμα της Εκκλησίας.
            Συμφώνως με τα κριτήρια αυτά, γνωρίζουμε πως ο Νεστόριος ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προσήλθε στην Έφεσο με μόλις 16 επισκόπους, με 16 επισκόπους εξεπροσωπήθη και η Παλαιστίνη, με 43 επισκόπους προσήλθε ο Αντιοχείας (ελάχιστοι σε σχέση με την επαρχία του), τον Αλεξανδρείας Κύριλλο συνόδευσαν πενήντα επίσκοποι (δηλαδή, οι μισοί της μητροπολιτικής επαρχίας του), ενώ οι περισσότεροι προσήλθαν απο τις γειτονικές επαρχίες της Εφέσου (περίπου 50). Μόλις δύο επίσκοποι εξεπροσώπησαν τον Ρώμης [3].
            Καταρρίπτεται έτσι ως ανιστόρητη και ανεδαφική η κατηγορία κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου περί της δήθεν πρωτοφανούς συμμετοχής ορισμένων μόνον και όχι όλων των επισκόπων ως γράφτηκε προσφάτως: «Η μη συμμετοχή όλων των επισκόπων στην μέλλουσα να συγκληθεί Σύνοδο, αλλά μόνον εικοσιτεσσέρων από κάθε Τοπική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, είναι ξένη προς την Κανονική και Συνοδική μας Παράδοση. Τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν όχι αντιπροσώπευση, αλλά την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή επισκόπων από όλες τις επαρχίες της ανά την Οικουμένην Εκκλησίας. »
            Αντιθέτως, η αρχαιότερη σωζόμενη αυτοκρατορική sacra της Οικουμενικής Συνόδου που συνεκλήθη κατά την Πεντηκοστή (7 Ιουνίου) του 431 καταδεικνύει ως ξένη προς την κανονική και συνοδική παράδοση της Εκκλησίας την παράλογη απαίτηση της συμμετοχής όλων των επισκόπων στις εκτάκτως συγκληθήσας συνόδους.[4] Η δε επιλογή των “ολίγων” επισκόπων που διαθέτουν τα προσόντα για την συμμετοχή τους στην Σύνοδο («τοὺς τῇ συνόδῳ ἐπιτηδείους») ουδόλως απειλεί την εγκυρότητα της μελλούσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
            Εφ᾽όσον η αλήθεια δεν κρίνεται ποσοτικώς, δηλαδή δεν προσμετράται αριθμητικώς, μια σύνοδος με περισσότερους επισκόπους δεν είναι περισσότερο κανονική απο μία σύνοδο με λιγότερους επισκόπους. Αντιθέτως, όσοι επιθυμούν να αναγάγουν την συμμετοχή όλων των ανα την οικουμένη επισκόπων σε κριτήριο κανονικότητος μιας συνόδου κινδυνεύουν να ακυρώσουν, άθελά τους, την κανονικότητα των επτά Οικουμενικών Συνόδων, καθ᾽όσον καμία απο αυτές δεν πληρούσε την προϋπόθεση αυτή.
[1] Αρχιμ. Βασιλείου Στεφανίδου, Εκκλησιαστική Ιστορία (Αθήνα, 1947), σελ. 176.
[2] Acta conciliorum oecumenicorum, επιμέλεια Ed. Schwartz, (Berlin: Walter de Gruyter, 1965), τομ. Ι, σελ. 115.
[3] John McGuckin, Saint Cyril of Alexandria and the Christological Controversy, (Crestwood: St. Vladimir’s Seminary Press, 2004), σελ. 57-60.

[4] Δεν θα πρέπει να συγχέονται οι τοπικές σύνοδοι της Εκκλησίας μια συγκεκριμένης επαρχίας με τις Γενικές ή Οικουμενικές Συνόδους: οι πρώτες αποτελούν ένα δομικό και θεσμικό χαρακτηριστικό της τοπικής Εκκλησίας και ως τέτοιο παραμένει σε συνεχή και διαρκή λειτουργία, εν αντιθέσει με τις εκτάκτως συγκληθήσας συνόδους, ως είναι οι Οικουμενικές, οι οποίες συγκαλούνται ακριβώς ως έκτακτο χαρισματικό γεγονός της Εκκλησίας (πρβλ. Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου, “Ὁ Συνοδικὸς Θεσμός: Ἱστορικά, Ἐκκλησιολογικὰ καὶ Κανονικὰ Προβλήματα,” Θεολογία 80:2 (2009), σελ. 5–41).
ΣΧΟΛΙΟ:   " Εφ᾽όσον η αλήθεια δεν κρίνεται ποσοτικώς". Η αλήθεια δέν κρίνεται ούτε ποιοτικώς. Η αλήθεια είναι ο Κύριος. Υπάρχει έστω ένας  "πατέρας" από τούς συμμετέχοντες πού μπορεί νά γνωρίζει τόν Κύριο; Ούτε ένας. Αντιθέτως αυτά τά σκύβαλα αλλαλάζοντα πού θά συμμετάσχουν αποδέχονται ήδη τόν αποκλεισμό από τήν εκκλησία Συνόδων στίς οποίες συμμετείχαν Πατέρες πού γνώριζαν τόν Κύριο. Είναι όλοι τους ήδη εκτός εκκλησίας.

Αμέθυστος

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επί της ουσίας, όμως, κιχ. Η ίδια βαρετή επωδός.

χαλαρωσε είπε...

Αυτα παθαινει οποιος παει με κανονικο τροπο να κανονισει τα πραγματα. Ερχεται ο Μανουσακης και σε λεει κοιτα να δεις εδω ειχε 5 εκει 15 και παπαπερα 35 επισκοπους ενω θα επρεπε, με βαση το επιχειρημα σου να ειναι 255. Αρα ετσι γινονται οι Συνοδοι και αρα μια χαρα τα κανει ο Βαρθολομει. Αρα ως προς το ζητημα της εκπροσωπησης καθαρισαμε. Παμε τωρα στο ποιοτικο κομματι, λεει ο Μανουσακης. Και εκει δογματιζει:

Οι ολίγοι αυτοί επίσκοποι επιλέγονται απο τον Πρώτον στον οποίον έχουν την κανονική αναφορά τους και υπό του οποίου “δοκιμάστηκαν” («οὓς ἂν δοκιμάσειεν»), κρίθηκαν δηλαδή ως κατάλληλοι για την συγκεκριμένη αποστολή («τοὺς τῇ συνόδῳ ἐπιτηδείους»). Μάλιστα ανατίθεται ως ευθύνη του Πρώτου της εκάστης επαρχίας να προετοιμάσει τους επιλεχθέντας επισκόπους για την συμμετοχή τους στην Σύνοδο («εἰς τὴν αὐτὴν συνδραμεῖν παρασκευάσασα»).

Αυτα λεει ο Μαλακακης και φυσικα εχει δικιο διοτι ολοι οι κανονισμενοι αποδεχονται το πρωτειο του επισκοπου, κατι παει να πει ο Αγγελακοπουλος, αλλα απο το πολυ γλειψιμο στον Πειραιως, το Πρωτειο του Πειραιως γιγαντωνεται στα ματια του και καθισταται περιπου Οικουμενικος διδασκαλος ο Πειραιως.

ΝΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΑΣ Ο ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΙ ΕΧΕΙ ΤΑΠΩΣΕΙ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟ, ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ Η ΚΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ. ΜΠΙΝΓΚΟ ΚΥΡΙΟΙ.

Αντε τωρα να κατεβει ο Πειραιως και ο Ναυπακτου απο το Επισκοπικο Πρωτειο να πυγμαχησουν. Αν η υδρια ειναι πληρωμενη με πρωτειο και εξουσια πως να πυγμαχησεις το ειναι σου;

Ο κυριος σκοπος των Οικουμενικων συνοδων ειναι η διατυπωση της ΗΔΗ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙΣΑΣ ΑΠΑΞ, ορθης πιστεως. Το ξεκαθαρισμα των αιρετικων διδασκαλιων που αναφυονται εντος της Εκκλησιας. Οι αποφασεις των Συνοδων, οι οροι τους, ειτε Τοπικες ειτε Οικουμενικες ειναι αλαθητοι και κατανοητοι εντος της Εκκλησιας. Μονο εντος της Εκκλησιας ερμηνευονται και βιωνονται. Για τους εκτος ειναι το λιγοτερο φαιδροτητες. ΑΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ. ΑΡΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ, Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ;
ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ.

Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΠΑΝΤΙ ΤΡΟΠΩ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ, ΔΙΟΤΙ Ο Αγιος απαντησε μια και εξω. Ολες οι στοχαστικες και φιλοσοφικες προσεγγισεις των δυτικων, δυτικων και ανατολικων, ειναι μια τρυπα στο νερο. Δεν εχετε Θεολογια και ως εκ τουτου εχετε μονο εξουσια κοσμικη. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΑΛΛΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΙ. ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο Αγιος. Τι περιμενουμε εμεις να κανει να αναιρεσει τον εαυτο του; Κανει το αλλο. Λεει εγω ειμαι η εκκλησια και οπως λεει και ο Μανουσακας, ως πρωτος θεωρω οτι αυτοι ειναι οι δοκιμασμενοι στις πιατσες και αρα εχουν την λεπτοτητα να χειριστουν τοιαυτα ροζ φλεγοντα ζητηματα.

ΣΥΝΕΧ

χαλαρωσε είπε...

ΣΥΝΕΧ
ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΧΛΙΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΙ ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΑ, ΛΑΜΠΡΥΝΙΑΔΗ.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ, ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΑΕΝΑΗ ΒΑΡΕΤΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ΑΛΛΑ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ...ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ... ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΔΗΛΑΔΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΛΑ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ. ΩΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ; ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ; ΟΥΚΑΚΑΜΠΟΥΜ.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΩΛΟΜΠΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΣΟΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΩΣ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

ΜΙΑ ΑΓΟΡΑΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ.

ΜΙΑ ΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ, ΚΥΡΙΟΣ ΟΙΔΕ ΠΩΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο "Χαλάρωσε" δεν μπορεί να χαλαρώσει. Λύσαξε και αφήνιασε γιατί δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσάψει στο άρθρο του π. Μανουσάκη που κατατροπώνει τις βλακείες μερικών μερικών.

amethystos είπε...

Φίλε γιά νά βλέπεις τήν ουσία τών πραγμάτων πρέπει νάχεις ουσία. Γιά νά κατανοείς τό ουσιαστικό χρειάζεσαι παιδεία καί πίστη. Λυπάμαι πού τό λέω αλλά δέν διακρίνονται στό σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο. Και η πίστη αλλά κυρίως και η παιδεία του "Χαλάρωσε" είναι εμφανώς διακριτές στο σχόλιό του.

χαλαρωσε είπε...

φιλε το προβλημα μας δεν ειναι ο Μανουσακας, ο Φραγκουλακης και τρια αυγα τουρκιας. Ειναι η απιστια.

ΟΧΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

http://attikanea.blogspot.gr/2016/04/blog-post_4.html

Ανώνυμος είπε...

Σας γλεντάνε τα Ζηζιουλάκια, βάζοντας γκολ από τα αποδυτήρια ! Χαχαχαχαχα ...!!!!

amethystos είπε...

2.03 Αν καταλάβαινες τί διαβάζεις θά τό έβλεπες.

amethystos είπε...

Τά Ζηζιουλάκια έχουν τόν τρόπο τους στά γλέντια. Εμείς κάνουμε τήν δουλειά μας. Δέν περιμένουμε βεβαίως ανταπόκριση από τήν βλακεία.

χαλαρωσε είπε...

δεστε αυτο.
http://attikanea.blogspot.gr/2016/04/blog-post_31.html

Οι φιλοι που μαλλον εχουν φαει αρκετη οργανωση στη μαπα ας μας συγχωρεσουν το αθυροστομο που ενιοτε αναπνεει τον αερα του και αυτο. Σε καθε περιπτωση τους συστηνουμε τον Αορατο Πολεμο και τη Θεωρια Πολεμου.