Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Γέροντας Παΐσιος – Τα προφητικά του λόγια για την Ευρώπη

Παΐσιος

Τα θέματα για τα οποία μίλησε ο Γέροντας Παΐσιος είναι αναφμίβολα πολλά. Καθώς με το πέρασμα του χρόνου, εντρυφούμε όλο και περισσότερο στις προφητείες τους, τα  τεκταινόμενα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, τις κάνουν να μοιάζουν ως και «εσχατολογικές».

Το καλοκαίρι του 1992 προσκυνητές ρώτησαν το Γέροντα Παΐσιο: «Γέροντα, τι επιπτώσεις θα έχει η ΕΟΚ για την Ελλάδα;»
«Κοιτάξτε παιδιά», απήντησε ο Γέροντας. «Στην Αμερική πήγαν άνθρωποι από διάφορα μέρη. Κουβάλησε ο καθένας το κουρέλι του και έτσι έγινε εκεί μία κουρελού.Η Αμερική έγινε σαν τον αργαλειό που αφομοίωσε όλα τα κουρέλια.Στην ΕΟΚ, όμως, οι χώρες που μπαίνουν είναι έτοιμα χαλιά. Τα χαλιά, όσο και να τα ενώσεις, το ένα πάει από δω και το άλλο απ’ εκεί. Έτσι, μη φοβάστε για δυσμενείς συνέπειες από την ΕΟΚ. Δεν πρόκειται ποτέ οι χώρες της Ευρώπης να ενωθούν πλήρως, ώστε να μας βλάψουν».
«Η ΕΟΚ είναι το κράτος του Ισραήλ…Λίγα είναι τα ψωμιά της …». «Δεν θα κάνουν χωριό στην ΕΟΚ , γιατί είναι έθνη με διαφορετικές παραδόσεις».
Σε άλλη επίσκεψη, κάποιοι καθηγητές έλεγαν στον Γέροντα Παΐσιο ότι τα 12 κράτη μέλη της ΕΟΚ θα γίνονταν μελλοντικά ένα κράτος με μια κυβέρνηση ισχυρή, ένα ενιαίο λογιστικό σύστημα, μια ενιαία οικονομία, ενιαίο στρατό και εξωτερική πολιτική και ότι τα κράτη θα ήταν ως επαρχίες. Περιέγραφαν το μέλλον λαμπρό, με οικονομική ευμάρεια, όπως αυτή των ΗΠΑ.
Αφού τους άκουσε ο Άγιος Παΐσιος απάντησε ότι: δώδεκα χαλιά ακόμα και αν τα ράψεις δεν γίνονται ένα. Πριν από πενήντα χρόνια οι μεγάλοι της ΕΟΚ αιματοκύλισαν τον κόσμο και έχουν τόσο εγωισμό, που δεν ζήτησαν συγγνώμη και δεν ομονοούν μέχρι σήμερα. Είναι δυνατόν να κάνουν κοινό κράτος με κοινά συμφέροντα, όταν θα πρέπει κάθε κράτος να ξεχάσει τα δικά του συμφέροντα; Θα διαλυθεί η ΕΟΚ μας είπε εξ αιτίας του εγωισμού των μεγάλων.
Οι καθηγητές έμειναν άναυδοι. Μερικοί είπαν ότι στην ΕΟΚ θέλουν να μπουν και άλλα κράτη από την Ευρώπη, οπότε θα μεγάλωνε και θα ισχυροποιούταν, ότι θα καταργούνταν τα χρήματα και θα συναλλασσόμασταν όλοι με κάρτες, αφού στις Βρυξέλλες υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους υπολογιστές στον κόσμο που χωράει τα δεδομένα όλων των Ευρωπαίων και τις οικονομικές συναλλαγές τους. Ανέφεραν ότι υπάρχει υποδομή για να ενταχθούν στην ΕΟΚ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ότι θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ενιαίο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Σε όλα αυτά ο Άγιος Παΐσιος επαναλάμβανε ότι τα δώδεκα χαλιά ακόμα και αν τα ράψεις δεν γίνονται ένα, κάθε ένα θα είναι διαφορετικό. Θα αλλάξουν οι καιροί, μας είπε, δεν θα είναι τα πράγματα όπως είναι τώρα. Αυτό που σχεδιάζουν οι μεγάλοι είναι να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στο να δεχτούν το χάραγμα, δίχως να μπορούν να αντιδράσουν. Βέβαια, χωρίς να το καταλαβαίνουν, υπηρετούν το θέλημα του Θεού…»
Άλλη φορά είπε σε προσκυνητές τα εξής:
«Είναι πολύ ζεστό ακόμη το αίμα… Είναι αδύνατο, και θα φανεί αυτό αργότερα, να υπάρξει ποτέ συνεργασία των Άγγλων, των Γάλλων, των Γερμανών, των Ιταλών, των Αυστριακών, κλπ. όταν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χάσανε στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τους πατεράδες και τους θείους τους. Είναι ποτέ δυνατόν να ονομάζει ο ένας τον άλλον «σύμμαχε» και να το εννοεί; Μή βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμα και μόνο χάριν της Οικονομίας. Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε… Διαλύεται η Ευρώπη λόγω Γερμανίας!»
Πηγές: «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ –Γέροντας ΠΑΪΣΙΟΣ ό ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, Εκδόσεις Αγιοτόκος Καππαδοκία», «Ο π. Παΐσιος μου είπε» βιβλίο κ. Αθανασίου Ρακοβαλή, , «ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ» βιβλίο Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγγελόγλου, «Πατήρ Παΐσιος Μνήμες» Βιβλίο Πρωτοπρεσβύτερου Μιχαήλ Μακρίδη.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγράμματοι άνθρωποι.Αυτά που λέει είναι απαράδεκτα.Βάζουν και λίγα δικά τους οι φαντομάδες γεροντολάτρες.

amethystos είπε...

Ποιά είναι ακριβώς τά απαράδεκτα; Ενα παράδειγμα; Εξέτασες τό αρχικό κείμενο καί βρήκες προσθέσεις; Σ' ακούμε.

Ανώνυμος είπε...

Λένε:Είπε ο άγιος Παΐσιος αυτό,είπε ο άγιος εκείνο κ.λπ.
Λέω και εγώ:Είπε ο άγιος Παΐσιος στον εδελφό μου ότι " όταν θα φύγω από αυτήν την ζωή θα αρχήσουν να γράφουν βιβλία για εμένα και θα προσθέτουν λόγια που δεν είπα ".
Γι' αυτό δεν μπορώ να ξέρω τι είπε και τι δεν είπε.Αυτά όμως που γράφουν αυτοί οι αγράμματοι και πονηροί άνθρωποι είναι απαράδεκτα.
Π.χ. λένε ότι λέει ο άγιος για τα 12 χαλιά ότι δεν μπορούν να γίνουν ένα.Αυτό είναι λογικό;Αν ενωθούν 12 χαλιά δεν μας κάνουν ένα;
Οι Γερμανοί λέει θα διαλύσουν την Ε.Ένωση!Έφυγαν οι Άγγλοι οι που...ράδες και τέρμα η Ε.Ένωση;Σε λίγο θα μπούν και οι Ουκρανοί!Για τον παρά γράφουν τα βιβλία.Εμπόριο.Πουλάει ο άγιος των αντι-Οικουμενιστών.Αυτούς τους αγίους ακολουθούν σήμερα οι μεταπατερικοί,οι αντιπατερικοί,οι νεοορθόδοξοι,οι Οικουμενιστές και οι Κολυμπαριστές.Οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας αυτά που έγραψαν ήταν για την εποχή τους.Η Νέα Εποχή έχει νέους αγίους ,νέους οδηγούς.Εχουν καταργήσει το Ευαγγέλιο και χρησιμοποιούν και αυτά τα αγνά και άγια γεροντάκια για να περάσουν τις κακοδοξίες τους.Σιγά μη διαβάσω τα
βιβλία του αγίου Παΐσίου.Υπάρχουν Άγιοι Θεολόγοι που μας διδάσκουν τα πάντα και αυτούς θα πρέπει να διαβάζουν οι άνθρωποι και όχι τον κάθε Χριστόδουλο και κάθε φαντομά που " του είπε ο άγιος Παΐσιος".Δεν διαβάζω καλύτερα τον Άγιο Συμεών,τον Άγιο Γρηγόριο,τον Άγιο Ιωάννη και τον Άγιο Μάξιμο;

amethystos είπε...

Aλλο φίλε η θεολογία, η θεωρία καί άλλο η πρακτική. Αλλο η θεολογία καί άλλο η άσκηση τών αρετών. Σήμερα η Δύση , ανάμεσά της καί η ελληνόφωνη, λόγω μεγαλομανίας, ερμηνεύει τούς Πατέρες. Καί η ερμηνεία σχηματίζεται ανεξαρτήτως τών Πατέρων. Οι Πατέρες δέν διαβάζονται εύκολα. Η ασκητική δέν ερμηνεύεται, τήν δεχόμαστε ή τήν απορρίπτουμε. Ο Ρωμανίδης άφησε διφορούμενο ίχνος. Η τοποθέτησή σου είναι άστοχη, τό λιγότερο.Κανένας νεοορθόδοξος ή αποτειχισμένος δέν ενδιαφέρεται γιά τήν φιλοκαλία, τήν άσκητική. Ούτε οι αποτειχισμένοι, ούτε οι οργανωσιακοί μέ τήν ηθικολογία τους. Ας επαναλάβουμε Αστοχη.Η ιστορία τών δογμάτων δέν είναι θεολογία. Ο,τι περνάει από τό μυαλό μας δέν είναι χρυσός.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα στην Ελλάδα παρατηρείται μια γεροντολατρεία.Ο Γέροντας κατά πολλούς απλοϊκούς πιστούς τείνει να εμφανίζει μια εν Χριστώ ζωή αλλά και μια τάση σχετικής απαξίωσης της Θεολογίας την οποία πρωτίστως αγνοεί και κατά δεύτερον την θεωρεί ανάξια λόγου και μόνο για τους ειδικούς.Και οι αποτειχισμένοι διδάσκουν Οικουμενισμό( π.χ.ο Σημάτης και ο Ρίζος ),αλλά όχι άπαντες.
Και μια ερώτηση στον ιστολόγο: Οι αιρετικοί Οικουμενιστές έχουν Μυστήρια( π.χ. ο Ζηζιούλας και ο Βαρθολομαίος );

amethystos είπε...

Σπανίζουν οι ιερείς άξιοι τού λειτουργήματος. Οι Γέροντες αναπαύουν καί δέν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις. Βεβαίως υπάρχουν καί οι μοντέρνοι πού πουλούν πνευματικότητα. Σήμερα λείπει η εμπειρία τής γνώσεως τού Κυρίου καί η θεολογία ασκείται από τούς ακαδημαικούς. Η οποία δέν είναι θεολογία. Υπάρχει καί η Γεροντομανία η οποία τράφεται από τούς βίους τών αγίων.
Τά Μυστήρια δέν ανήκουν σέ ανθρώπους. Οποιος είναι θερμός χριστιανός δέν πλησιάζει τούς τόπους πού παίζουν θέατρο διάφοροι ξεφωνημένοι βουτηγμένοι στήν κακοδοξία. Οι οικουμενιστές καί οι αντίπαλοί τους δέν έχουν τίποτε εδώ πού τά λέμε. Μαγνητόφωνα έχουν γιά λόγο καί τήν οίησή τους γιά πράξη.