Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Σκλήρυνση της στάσης από την κυβέρνηση

Του Γιάννη Καμπουράκη    gkamp@naftemporiki.gr   
 Σε σκλήρυνση της στάσης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου, πέρασε το Μαξίμου, αναλαμβάνοντας να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προχωρά στην έξοδο 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου. 
 Την ώρα που στο διαδίκτυο κυριαρχούσε η εικόνα ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου τελείωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε πως «το μισθολογικό των κληρικών είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση στη βάση των όσων παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχαν την 6η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μαξίμου και η αντίδραση αυτή ενίσχυσε τις φήμες ότι πριν την χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου, υπήρξε έκτακτη σύσκεψη συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως. Στην ανακοίνωσή του το Μαξίμου, ανέφερε επί λέξει: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας». 
 Η κυβέρνηση αφενός ξεχνά την υποχρέωση που προέκυπτε από το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου ότι θα ισχύσει μόνο αν ισχύσουν όλα τα σημεία του, αφετέρου αναμένεται να επιχειρήσει να διαχωρίσει την εκκλησία σε ακραίους και μη, προκειμένου να μην αδειάσει επισήμως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, αλλά και να μη χρεωθεί ενδεχόμενο ναυάγιο. Από την πλευρά του οι ΑΝΕΛ διέρρεαν επισήμως ότι στηρίζουν την απόφαση της ιεραρχίας. 
 Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η κυβέρνηση δεν ανέμενε τη χθεσινή εξέλιξη και αυτό φάνηκε από την ραδιοφωνική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος την ώρα που η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο ήταν σε εξέλιξη, δήλωνε , μεταξύ άλλων. «Θέλουμε, στηρίζουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αποδοχή της πρότασης συμφωνίας, την οποία κατέθεσαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Νομίζω ότι η Ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία», ενώ σε άλλο σημείο έλεγε: «Η γνώμη μου και η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα το χαιρετήσουμε όλοι, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί». 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον το θεμα ειναι βαθυτερο απο το αν οι παπαδες παψουν να ειναι ΔΥ η αν ο ΣΥΡΙΖΑ εχει αντικληρικαλισμο , γιατι οι παπαδες ζησαν 19 αιωνες αμισθοι και τοτε βγηκαν τα διαμαντια και κακα τα ψεματα πολλοι χριστιανοι εχουν αντικληρικαλισμο εν μερει δικαιολογημενο . Το θεμα ειναι οτι τεραστιο τμημα της ελληνικης κοινωνιας και πολυ περαν της αριστερας εχει πνευμα και μενος αντιθειστικο ( ναι ετσι ακριβως αντιθειστικο ) αντεθνικο και αντιλαικο . Αρκει μια ματια σε sites και blogs σαν το lifo και αλλα πολλα που απευθυνονται ειτε σε κακομαθημενα χιπστερακια ειτε τα πιο σοβαρα στους μπαμπαδες τους και μαμαδες τους καλοβαλμενους συνηθως μεσοαστους κρατικοδιαιτους με σταθερο εισοδημα . Εκει θα δει καποιος στα σχολια αποψεις με εξοργιστικο μανταμσουσουδισμο κατα καθε εθνικης και λαικης επιθυμιας ακομη και στο στοιχειωδες αιτημα του να μην γινουν κατασχεσεις πρωτης κατοικιας . Ακομη και στο indymedia βρισκει κανεις αντιλογο , σε αυτα τα blogs οχι . Το εμετικο πχ οτι υπαρχουν και αλλα φυλα πλην των δυο ( αρσεν και θηλυ ) σε αυτα τα blogs δεν βρισκει καμια αντιθεση . Το αλλο εμετικο οτι απαξαπαντες οι θρησκοι ( μονοθειστες και πολυθειστες ) ειναι ψυχασθενεις εχω δει αντιδραση ακομη και σε αναρχικα blogs , στου μεσαιου χωρου πουθενα . Το εμετικο Μεγαλεκος για τον Μεγα Αλεξανδρο σε αυτα τα blogs κυριαρχει , στο indymedia μονο οι antifa του Σορος το υιοθετησαν οι αλλοι οχι . Αυτα τα ειδα με τα ματια μου . Χτες μου ανεβηκε το αιμα στο κεφαλι οπου σε ενα αθλητικο site απευθυνομενο σε hipsters σπουδαζοντες σε ιδιωτικα σχολεια και Εσπερια ( απο την φρασεολογια φαινεται ) με αφορμη την υποστηριξη γνωστων μαυρων και μιγαδων Βραζιλιανων παικτων στον Μπολσοναρο βγηκαν τα σκατοφλωρακια και ειπαν με σιγουρια αλαθητου Παπα οτι ο Ροναλντινιο ειναι ρατσιστης . Αυτα τα φλωρακια υποστηρικτες του Jason -Aντιγονη καναν μαθημα νεγροσυνης στον καταμαυρο Ροναλντινιο και στον μιγα Ριβαλντο . Η κακοποιηση της στοιχειωδους κοινης λογικης μου ανεβασε το αιμα στο κεφαλι . Ο εχθρος τελικα δεν ειναι ουτε οι Πακιστανοι ουτε οι κουκουλοφοροι ( που δουλευουν με το μεροκαματο και για αυτο μπορει να κερδηθουν οπως κερδηθηκαν με τον ηχο χρυσου οι τυχοδιωκτες αρματωλοι Καραισκακης , Ανδρουτσος κλπ πρωην μισθοφοροι του Αλη πασα ) αλλα η ευτυχισμενη και πανηλιθια μεσαια ταξη με τους τρυπαρισμενους χιπστεραδες γονους τους . ΑΜ