Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Τουρκία και Ερντογάν κινδυνεύουν να στραγγίσουν τη Μεσοποταμία με το έργο «Μεγάλη Ανατολία»: 22 φράγματα και 19 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατά μήκος του Τίγρη και του Ευφράτη

Τουρκία και Ερντογάν κινδυνεύουν να στραγγίσουν τη Μεσοποταμία με το έργο «Μεγάλη Ανατολία»: 22 φράγματα και 19 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατά μήκος του Τίγρη και του Ευφράτη

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε εκ νέου το έργο με το οποίο σκοπεύει να καλύψει το 25% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια με την εκμετάλλευση των δύο πλωτών οδών. Μια κίνηση που απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων στην περιοχή, ήδη μειωμένη από τους πολέμους και το κλίμα

 Η Μεσοποταμία αποστράγγισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Αυτό είναι το σενάριο που κινδυνεύει να πραγματοποιηθεί εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν κάνει πίσω στη λεγόμενη Μεγάλη Ανατολία , το φαραωνικό έργο που ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες για τη ρύθμιση της ροής των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη στην περιοχή που περιλαμβάνει και το Ιράν . Ιράκ , Συρία , Αραβία, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, αλλά αναζωογονήθηκαν από τον Τούρκο ηγέτη τα τελευταία χρόνια. Το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν 22 φράγματα και 19 σταθμοί παραγωγής ενέργειας με τις πρώτες δεξαμενές να έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν.

Η Νοτιοανατολική Ανατολία, μια εμπορική οδός πρωταρχικής σημασίας για πολλούς αιώνες, έγινε πρόσφατα ξανά κεντρική στο εμπόριο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αλλά αυτή την περίοδο βιώνει τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα . Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι μειωμένες βροχοπτώσεις, η μειωμένη στάθμη των υδάτινων οδών και των ρεμάτων ερημώνουν ταχύτατα το τμήμα της περιοχής που αντιστοιχεί στη Βόρεια Συρία και το Ιράκ. Σε σημείο που σε πρόσφατη έκθεση, η κυβέρνηση της Βαγδάτης προειδοποίησε ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό . Τα ανανεωμένα έργα του Ερντογάν μπολιάζονται σε αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση, η οποία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις δύο κύριες λεκάνες νερού για να ικανοποιήσειΤο 25% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια . Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που μελέτησε ο Σουλτάνος ετοιμάζεται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης λεκάνης απορροής ποταμού που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το 2019 περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό. Και ο κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός παραμένει υψηλός. Για να μην αναφέρουμε ότι δεκαετίες πολέμων στην περιοχή, και ειδικότερα στο Ιράκ, έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της τοπικής υποδομής ύδρευσης. Εν ολίγοις, οι περιβαλλοντικές συνέπειες της Μεγάλης Ανατολίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές. Δεν είναι όμως οι μόνοι που ανησυχούν γιατί το θέμα έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Ο κουρδικός πληθυσμόςτης Τουρκίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% όσων ζουν στην πληγείσα περιοχή, υποστήριξε εδώ και χρόνια ότι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που υποσχέθηκε ο Ερντογάν δεν έχουν ακόμη φανεί, ενώ η Δαμασκό και η Βαγδάτη φοβούνται για τη συνέχεια της παροχής νερού κατάντη του έργου , στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Προστριβές που κινδυνεύουν να κάνουν το κλίμα στη Μέση Ανατολή ακόμα πιο πυρακτωμένο.

Τουρκία και Ερντογάν κινδυνεύουν να στεγνώσουν τη Μεσοποταμία με το έργο «Μεγάλη Ανατολία»: 22 φράγματα και 19 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατά μήκος του Τίγρη και του Ευφράτη - Il Fatto Quotidiano (www-ilfattoquotidiano-it.translate.goog)

Άγιος Παΐσιος: «Όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν από ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα..» (βίντεο)


Με πατερικό ενδιαφέρον μου ανέφερε διάφορα σχετικά στοιχεία. Θέλησε, μάλιστα, να προχωρήσει περισσότερο, αποκαλύπτοντας ορισμένες ενδείξεις που θα μας πιστοποιήσουν ότι πράγματι βρισκόμαστε στην γενεά του Αρμαγεδώνος.

Είπε, λοιπόν: «Όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν από ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα, και τα χρησιμοποιούν για αρδευτικά έργα, τότε να ξέρετε ότι ήδη έχουμε μπει στην ετοιμασία του μεγάλου εκείνου πολέμου και κατ’ αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται ο δρόμος για τις δύο μυριάδες μυριάδων στρατού των από ανατολών ηλίου, που αναφέρει η Αποκάλυψη. Μέσα σ’ όλη την ετοιμασία είναι και τούτο: Πρέπει να ‘χει στερέψει ο ποταμός Ευφράτης, για να μπορέσει να περάσει έτσι ο πολυάριθμος στρατός. Αν και – γελούσε ο Γέροντας σ΄ αυτό το σημείο – διακόσια εκατομμύρια Κινέζοι, όταν φτάσουν εκεί, από ένα κύπελλο νερό να πιούν, πάει, τον άδειασαν τον Ευφράτη»!

https://youtu.be/9dFv6SjWLxU

Απόσπασμα από το βιβλίο ¨ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ¨ (ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ 1924 – 1994) ΤΟΜΟΣ Β’, σελ. 63-64, του Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτου. ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

Άγιος Παΐσιος: «Όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν από ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα..» (βίντεο) | Pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: