Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ιωάννης Παύλος Α΄, Πάπας του Βατικανού Β΄


 Η αγιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Α', στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, ενίσχυσε την εντύπωση ότι ο Φραγκίσκος θέλει να αγιοποιήσει όλους τους πάπες του Συμβουλίου και, μαζί τους, το ίδιο το Βατικανό Β'.

Στο κήρυγμά του, ο Ανώτατος Ποντίφικας χαιρέτησε την κληρονομιά του προκατόχου του, αυτή της «Εκκλησίας με χαρούμενο πρόσωπο, γαλήνιο πρόσωπο, πρόσωπο χαμογελαστό, μια Εκκλησία που δεν κλείνει ποτέ τις πόρτες της, που δεν ξινίζει τις καρδιές της, που δεν το κάνει. παραπονιέται και δεν τρέφει αγανάκτηση, δεν θυμώνει, δεν είναι ανυπόμονη, δεν παρουσιάζεται με ζοφερό τρόπο, δεν υποφέρει από νοσταλγία για το παρελθόν, πέφτοντας προς τα πίσω».

- Αυτή η «αγανάκτηση», αυτή η «οργή», αυτή η «μισαλλοδοξία», αυτή η «ζοφερή» στάση και αυτή η «νοσταλγία για το παρελθόν» στοχεύουν πάντα, κατά τα λόγια του Φραγκίσκου, τους ιερείς και τους πιστούς που συνδέονται με την Παράδοση.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Camille Dalmas του ρωμαϊκού πρακτορείου I. Media, ο καρδινάλιος Pietro Parolin, υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, επέμεινε να υπογραμμίσει την πιστότητα του Ιωάννη Παύλου Α', ο οποίος βασίλεψε μόνο 34 ημέρες,[ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΩΣΑΝ] στο δόγμα που προωθούσε το Βατικανό. II.[ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ.]

Στην ερώτηση: «Ποιες είναι οι σπουδαίες διδασκαλίες που αντλείτε από αυτό το ποντίφικα;», ο ύπατος ιεράρχης απαντά: «Η κύρια διδασκαλία ήταν αυτή της Συνόδου. Ήταν άνθρωπος του Συμβουλίου και προσπάθησε ακριβώς να μεταφράσει τη διδασκαλία της Συνόδου σε ποιμαντική ζωή».

Και για να δείξει μια ομοιότητα, θεμελιώδη στα μάτια του, μεταξύ του Ιωάννη Παύλου Α' και του Φραγκίσκου, προσθέτει: «Οι δύο πάπες έχουν συγγένειες. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι, όπως και ο προκάτοχός του, πολύ προσεκτικός στην απλότητα. Έχουν μεγάλες επικοινωνιακές δεξιότητες. Ο Λουτσιάνι ήταν εξαιρετικός επικοινωνιακός. Μοιράζονται επίσης την επιθυμία να συνεχίσουν την κληρονομιά της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού. Σε αυτό το τελευταίο σημείο θα έβλεπα τη θεμελιώδη συγγένειά τους».

Στην ερώτηση: «Στο μήνυμά του Urbi et Orbi της 27ης Αυγούστου 1978, ο Ιωάννης Παύλος Α' περιγράφει τις έξι επιθυμίες του για την Εκκλησία: τη συνέχιση της Β' Συνόδου του Βατικανού, τη διατήρηση της πειθαρχίας εντός της Εκκλησίας, τον ευαγγελισμό, τον οικουμενισμό, τον διάλογο και την ειρήνη.Χαράξατε πορεία με αυτή την ομιλία για τους διαδόχους σας;», ο Καρδινάλιος Parolin δίνει μια απάντηση που αναδεικνύει τις ταχύτατες αγιοποιήσεις και αγιοποιήσεις των μετασυνοριακών παπών.

Ο Ιωάννης Παύλος Α΄ αγιοποιήθηκε έτσι μόνο 44 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του: «Ναι, είπε, αυτή είναι η γραμμή που ακολούθησαν όλοι οι πάπες. Αυτό το απόσπασμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Albino Luciani, ως άμεσο διάδοχο του Παύλου VI, ο οποίος είχε κλείσει το Συμβούλιο και είχε ξεκινήσει τη φάση της εφαρμογής του».

«Μια φάση που θεωρούσε ευκολότερη και που αποδείχτηκε πιο σύνθετη. Σημαντική είναι η ίδια η επιλογή του ονόματος του Ιωάννη Παύλου, του ονόματος των δύο Πάπων της Συνόδου. Ο Ιωάννης XXIII τον έκανε επίσκοπο και τον Παύλο ΣΤ' καρδινάλιο, αλλά η επιλογή αυτού του ονόματος συνδέθηκε πάνω απ' όλα με τη συνέχιση της Συνόδου».

«Και σε αυτό το σημείο έδωσε έναν προσανατολισμό στον διάδοχό του και πιστεύω ότι τόσο ο Ιωάννης Παύλος Β' όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος έχουν υιοθετήσει αυτά τα έξι προγραμματικά σημεία για να ενσωματώσουν σε βάθος και δυναμικά τις επιλογές του Συμβουλίου».

Το αναγνωρίζουμε!

Ιωάννης Παύλος Α΄, Πάπας του Βατικανού Β΄ - RENOVATIO 21 (www-renovatio21-com.translate.goog)

ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΣΗΣ; ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΩΝ ΛΥΚΟΠΟΙΜΕΝΩΝ (ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ) ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.

Παρεμπιπτόντως, τον Ιανουάριο θα γίνει στο Βόλο το Μέγα-συνέδριο του ΙΟΤΑ (International Orthodox Theological Association), του οποίου έχω την τιμή να είμαι συμπρόεδρος του Τομέα Δόγματος. Περισσότεροι από 300 ομιλητές από πέντε ηπείρους θα καταθέσουν την έρευνά τους, καθώς η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας γίνεται όλο και εντονότερη στον Ελληνο-δυτικό κόσμο… Γιατί άραγε;

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Sta meri tou patera mou ypirxe sta xronia tis Fragokratias i markionia tis Mendenitsas. Kai ligo parakato i markionia ton Salonon. Tis torinis Amfisas. Meinan ekei oi Fragoi ippotes progonoi ton simerinon houligans 250 xronia peripou ospou irthan oi Tourkoi kai arxika o kosmos tous filouse ton Tourkon ta xeria giati oi ippotes itan trisxeiroteroi? An itan oi Ellines dektikoi pros tin Papiki parasynagogi prin tin B Vatikaneia Synodo tha ginontan apo tote Papikoi. Alla emeinan Orthodoxoi. Den mas aresei o Papismos se kamia tou ekdosi. AM