Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε τον πλησίον - Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως


Έγινε πλέον κακή συνήθεια, μόλις μαθαίνουμε κάτι για τον πλησίον μας, να πηγαίνουμε και να το διαλαλούμε παντού. Η γλώσσα μας καίει και σπεύδουμε να πούμε στους άλλους αυτό που είδαμε και ακούσαμε.
Ξεχνάμε ότι αν εμείς κρίνουμε τους άλλους θα μας κρίνει και εμάς ο Θεός. Ξεχνάμε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε τον πλησίον διότι αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση αλλά του Θεού, ο οποίος είναι Υπέρτατος Κριτής, ο οποίος μόνος γνωρίζει την καρδιά του ανθρώπου και μπορεί να αποδώσει δικαία κρίση.

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ έχουμε, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να κρίνουμε τον πλησίον σε θέματα ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ, π.χ. αν είναι κλέφτης, πόρνος, μοιχός, ομοφυλόφιλος, ψεύτης, φονιάς. Όταν διαλαλεί ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ όμως, και μάλιστα από άμβωνες ιερατικούς, έχουμε και παραέχουμε δικαίωμα να τον κρίνουμε. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τον ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ και να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ από την ΕΠΙΡΡΟΗ του διότι αλλιώς, αν δεν τον καταδικάσουμε στη θεωρία, σιγά σιγά, θα δεχτούμε και μεις την αίρεσή του, και θα καταστρέψουμε τις αιώνιες ψυχές μας. Αυτήν την ΠΡΑΚΤΙΚΗ, παραλάβαμε από τους Αγίους προπάτορές μας, και αυτά αγωνιζόμαστε να τηρήσουμε όσοι επιθυμούμε να παραμείνουμε Ορθόδοξοι χριστιανοί, όμως ο αγώνας αυτός, μοιάζει πανδύσκολος, διότι, ενός εκάστου, ο εσωτερικός "παλαιός άνθρωπος" που γράφει και ο Απόστολος, αντιστέκεται. Πλατεία γαρ η οδός η απάγουσα εις Απώλειαν, και πάμπολλοι οι κοσμικοί χειροκροτητές των απολλυμένων.

amethystos είπε...

Ο έλεγχος τής αιρέσεως δέν είναι κατάκριση. Ούτε μπορεί νά συνοδεύεται από κατάκριση. Αίρεση σημαίνει ότι εμποδίζει τήν οδό τής σωτηρίας Οπως έλεγξε καί ο Κύριος τούς Φαρισαίους. Ούτε εσείς περνάτε τήν πύλη τής Βασιλείας, ούτε αφήνετε καί κάποιον άλλον νά τήν διαβεί. Γι' αυτό καί τίς αιρέσεις τίς αντιμετώπισαν τελικά οι Πατέρες τής Εκκλησίας οι οποίοι είχαν ήδη γίνει αποδεκτοί καί είχαν εισέλθει στήν Βασιλεία διά τής Μετανοίας. Γνώριζαν τόν δρόμο καί τόν τρόπο, τά εμπόδια. Σήμερα αντιμετωπίζουμε άλλο νέο πνευματικό φαινόμενο. Εκτός από ψευδοπροφήτες είμαστε φορτωμένοι καί μέ ψευδοπατέρες.

Ανώνυμος είπε...

"Σήμερα αντιμετωπίζουμε άλλο νέο πνευματικό φαινόμενο. Εκτός από ψευδοπροφήτες είμαστε φορτωμένοι καί μέ ψευδοπατέρες" εγραψες στο 10:45 π.μ.

Συμφωνώ. Με ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, ΟΜΩΣ, θα ξεχωρίσεις τους Ψευδό Πατέρες-από τους Γνήσιους; Θα ήθελα να ακούσω τα κριτήρια αν έχει κάποιος την καλωσύνη...