Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Παλαιότερες αποφάσεις και εκκλήσεις των Ουκρανών Ιεραρχών για χορήγηση αυτοκεφάλου

                                 ΚΑΙ Η  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


Καθώς λέγεται, μέσα εις το πλαίσιο των συζητήσεων διά το Ουκρανικόν εκκλησιαστικόν θέμα, ότι οι Ουκρανοί ιεράρχαι δεν ζητούν αυτοκέφαλον, παρατίθενται ακολούθως αλλεπάλληλες αποφάσεις και εκκλήσεις των, από τις οποίες φαίνεται ότι επιμόνως άρχισαν να ζητούν και την πλήρη εκκλησιαστικήν των ανεξαρτησίαν μόλις έγινε η χώρα των ανεξάρτητον και κυρίαρχον κράτος. Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί Ιεράρχαι έπρεπε να απευθύνουν το αίτημά τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – μόνο αρμόδιο να χορηγεί το αυτοκέφαλο, [Βάσει τών κανόνων.χα!!!]  αξιοσημείωτο τυγχάνει ότι μεταξύ εκείνων που υπογράφουν υπέρ του αυτοκεφάλου είναι και ο σημερινός Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος.
Πάντως, εάν η Μόσχα είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διεβίβαζε στο Φανάρι, ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες.

Ακολουθούν οι αποφάσεις (σε μετάφραση και τα αυθεντικά κείμενα)

1ο Κείμενο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
1-3 Νοεμβρίου 1991
ΕΚΚΛΗΣΗ
ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΤΑΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ ΑΛΕΞΙΟ Β´ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αγιώτατε!
Σεβασμιώτατοι!

Η Κληρολαϊκή Συνέλευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συναντήθηκε από 1-3 Νοεμβρίου 1991, στην πόλη του Κιέβου, στο αρχαίο ιερό – στη Λαύρα των Σπηλαίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Κιέβω, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Φιλαρέτου, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, έλαβε απόφαση για την εκκλησιαστική ζωή στην Ουκρανία, σχετικά με τις νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, την απόκτηση ενός ανεξάρτητου κράτους από την Ουκρανία.
Τα μέλη της Συνελεύσεως, τα οποία αντιπροσωπεύουν το σύνολο της ουκρανών επισκόπων, κληρικών, λαϊκών, μοναστηριών και θρησκευτικών σχολείων, ομόφωνα αποφάσισαν να απευθύνουν έκκληση προς την Αγιότητά Σας και την ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την αίτηση για τη χορήγηση της πλήρους κανονικής ανεξαρτησίας, δηλαδή αυτοκεφαλίας, της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να διευκολυνθεί η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από όλες τις Τοπικές Εκκλησίες ως ισότιμες αδελφές-εκκλησίες στην οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών και να προωθήσουν την ίδρυση του Πατριαρχείου Κιέβου από τους Πατριάρχες της Ανατολής και τους αρχηγούς άλλων τοπικών εκκλησιών.
Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, εμείς, ταπεινά, απευθύνουμε έκκληση σε Σας, Αγιώτατε, και σε όλη την ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για αυτό το ζωτικό αίτημα. Πιστεύουμε ότι μια θετική λύση στο πρόβλημα αυτό θα φέρει την επιθυμητή ειρήνη και την ενότητα, την οποία οι πιστοί μας περιμένουν τόσο πολύ, οι οποίοι είχαν υποστεί μια σειρά από διαφορετικές δοκιμές για την ακανθώδη πορεία για την αναβίωσή τους.
Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε με σεβασμό τους ορισμούς της Συνελεύσεως της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι δικαιολογούν πλήρως το αίτημά μας. Ελπίζουμε ότι η χορήγηση πλήρους ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα επιτρέψει στην παρούσα φάση, όχι μόνο να ξεπεραστεί η διαίρεση, αλλά και να οδηγήσει με ευημερία τον λαό του Θεού προς σωτηρίαν, να διατηρήσει την ενότητα, την οποία διέταξε ο Κύριος στην ένωση ειρήνης και προσευχόμενη κοινωνία με τη Μητέρα Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και με όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Με αγάπη εν Κυρίω,

Εκ μέρους των συμμετεχόντων στη Συνέλευση, η Ιεραρχία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας:

ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΚΩΦ ΚΑΙ ΜΠΟΓΟΝΤΟΥΧΩΦ
ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΕΡΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΡΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΣΕΡΝΙΓΩΦ  ΚΑΙ ΝΕΖΥΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΙΝΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡ
ΣΑΒΒΑΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΛΤΑΒΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΝΤΣΟΥΓ
ΙΩΒ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΖΙΤΟΜΙΡ ΚΑΙ ΟΥΒΡΟΥΤΣΚΥ
ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΡΟΒΝΟ ΚΑΙ ΟΣΤΡΟΓ
ΛΑΖΑΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΟΔΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΙΣΜΑΗΛΙΑΣ
ΝΙΚΑΝΩΡ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΟΥΜΟ ΚΑΙ ΑΛΤΣΕΒΣΚ
ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΓΑΝΣΚ ΚΑΙ ΣΤΑΡΟΜΠΕΛ
ΕΥΦΗΜΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥΚΑΤΣΕΒΟΥ ΚΑΙ ΟΥΖΓΟΡΟΝΤ
ΔΑΝΙΗΛ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΡΟΒΟΓΚΡΑΝΤ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΕΒ
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΟΛΥΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΣΚ
ΝΗΦΩΝ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΜΕΛΝΙΤΣΚΥ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑΝΕΤΣ-ΠΟΝΤΟΛΣΚΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΒΟΒ ΚΑΙ ΝΤΡΟΓΟΜΠΥΤΣΚΥ
ΓΚΛΕΜΠ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΝΕΠΡΟΠΕΤΡΩΒΣΚ ΚΑΙ ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΣΕΡΝΟΒΤΣΙ ΚΑΙ ΒΟΥΚΟΥΒΙΝΑΣ
ΣΕΡΓΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΕΡΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΝΕΤΣ
ΙΛΑΡΙΩΝ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΒΑΝΟ-ΦΡΑΝΚΟΦΣΚ ΚΑΙ ΚΟΛΟΜΙΑΣ
ΑΛΥΠΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ
ΙΑΚΩΒΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΤΣΑΓΙΕΦ, ΒΙΚΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΕΒΟΥ


Πάντως, εάν η Μόσχα είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διεβίβαζε στο Φανάρι, ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες:
Μόνον ένας εμφύλιος ο οποίος κινδυνεύει νά γίνει παγκόσμιος μέ τήν συμμετοχή τού Πορο-σένκο. ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Αμέθυστος

4 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

Τελειωσε, θεμα χρονου να διαλυθοτμε εντελως. Ποσα θυματα θα πεσουν στα χερια των τρικαμηναδοζησηδων ενας Θεος ξερει. Και οι μεν και οι δε δουλευουν αντι του Κυριου. Θα αρχισουν διαφοροι να μνημονευουν αλλα πατριαρχεια που δεν θα αναγνωριζουν τους τευτονο-ουκρανους της αυτοκεφαλιας, λεγε επιστροφη στην φεουδαρχικη δομη τησ εκκλησιας, και τοτε θα βγαινουν οι τρικαμηνοζησηδες και θα ορυονται; εμεις τα λεμε ειναι αιρετικοι ειναι το ενα ειναι το αλλο, που ειναι δηλαδη, αλλα μηπως ειναι καλυτεροι αυτοι; Εχει τρυγο πολυ ο τρικαμηνοζησης, και τα σταφυλια κοντευουν να σαπισουν απο το περιμενε. Επιτελους να και ο Μοσχας αποτειχιζεται θα μας πουν. Δεν μνημονευει τον Βαρθολομεα.

Ο Αναστασιος παντως τα κατεχει τα εκκλησιαστικα. Δεν θα υπηρχε στεναχορια αρκει να... ε ρε ματσουκι που θελετε. Τετοια παχυδερμικη προσεγγιση. Τα προβληματα αναστασιε τα εκκλησιαστικα συνηθως δεν λυνονται ποτε...γκε γκε; Και τι ειναι το πατριαρχειο μοσχας να δεχθει το αιτημα και να το καταθεσει στα ποδια του Βαρθολομεα; Η Γενικη Ταχυδρομικη; Ετσι λενε οι κανονες; ΤΟΜΑΡΙΑ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ. ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΦΛΩΣΗ. Και γι αυτο εστειλε τους ταχυδρομους ο Βαρθολομεας για να γλιτωσει τους μεσαζοντες;

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέει όμως ο φαναριωτολάγνος ότι οι υπογραφές των ιεραρχών είχαν φαλκιδευτεί....Οπως έγινε και στη Σύνοδο του Κολυμπαρίου, όπου ο Κύπρου είχε υπογράψει και για όσους δεν δέχθηκαν τις αποφάσεις...

amethystos είπε...

Διαλυθήκαμε εντελώς. Αυτή η ιστορία μέ τούς παπάδες αντιπροσώπους τού θεού μάς αποτελείωσε. Χάθηκε η αληθινή πίστη η οποία είναι τών αοράτων η υπόσταση. Κυριάρχησε απολύτως η sola scriptura, sola fidei. Φαιδροί άνθρωποι σάν τόν Τρικαμηνά(Ας κάνουμε λίγες σκέψεις) καί δειλοί σάν τόν Ζήση(Οπως σάς δίδαξα τήν προηγούμενη φορά) δουλεύουν τούς απλοικούς χριστιανούς.Οι άνθρωποι πιστεύουν στόν θεσμό τού πατριαρχείου, στόν θεσμό τής εκκλησίας. Στόν θεσμό τού Αγίου Ορους. Στόν Κύριο δέν πιστεύει πιά κανείς. Γεμίσαμε νομικούς, δικαστές καί δικαστικούς κλητήρες. Μιά θράκα έμεινε. Ο Θεός βοηθός.

Ανώνυμος είπε...

Ο τεραστίων διαστάσεων όγκος πληροφορίας και η εικόνας τα απογύμνωσε όλα προτρέποντας στην απελπισία. Πίσω από όλα το θέλημα των ανθρώπων και οι προφάσεις αγαθών προθέσεων. Και το θέλημα των ανθρώπων οργανώνεται πάντα με γραφειοκρατία και εξουσία πάνω σε αίμα. Πάντα ....εχθές και σήμερα και αύριο.
Όλα όμως παίρνουν δύο μέτρα γη στο φινάλε. Οπότε ας μην "απελπιζόμαστε" για το πιο θέλω υπερισχύει γιατί ο "κόφτης" είναι πάντα εδώ για όλους μας. Αυτή τη διαβολοπανηγύρη γουστάρει ο άνθρωπος σε αυτή ας συμμετέχει.
Αμέθυστε ο Κύριος είναι Εδώ.
Τον δρόμο Του στην ουσία δεν τον ακολουθούμε για ο Κύριος μας έχει αφήσει χρόνους τώρα στην ησυχία μας μιας και είναι στον Ουρανό. Πάνε περίπατο και τα αόρατα που λες και εσύ. Στα δεξιά του Πατέρα λοιπόν ο Κύριος. Και εμείς που δεν ξέρουμε που πέφτουν τα τέσσερα εννοείται πως ξέρουμε πολύ καλά που πέφτουν τα δεξιά του Πατέρα. Στην καλύτερη λοιπόν είναι μία διδακτική ιστορία αγάπης για παιδιά. Μια φολκλορική παράδοση.Μία αφορμή για εθνική περηφάνια.Μία παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.Ένα,αν μη τι άλλο, μαγαζί πιστοποιημένης κερδοφορίας και διαφήμισης "πνευματικών αρετών" συνάμα.
Όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Για μένα αυτή είναι η Ορθοδοξία.Αυτό μου λένε οι μυρωδιές της άνοιξης όταν στολίζουμε τον επιτάφιο. Μόνοι μας δεν μπορούμε την Σωτηρία. Μόνο με τον Κύριο μπορούμε την μετάνοια και την συντριβή του θελήματος μας το μόνο εμπόδιο στην σωτηρία μας. Αλίμονο αν μας άφηνε ο Κύριος στα χέρια του κάθε μανατζαρέου. Το θέμα είναι ένα.... αν εμείς θέλουμε να είμαστε με τον Κύριο. Αν τον αγαπάμε, όταν δεν αγαπάμε ούτε τα άντερά μας. Αυτός δεν ήταν αμέθυστε άλλωστε και ο πρώτος από τους δύο απλούς κανόνες; Αγάπα τον Θεό σου πιο πάνω από τον εαυτό σου;
Αμέθυστε έχεις γράψει κάποτε κάτι πολύ όμορφο. Είχες πει για την Ενανθρώπηση πως αλίμονο μας να πιστεύουμε πως η Αγία Τριάδα έμεινε λειψή ένεκα αυτής.
Να συμπληρώσω σε αυτό με τον ίδιο τρόπο αμέθυστε, αν μου επιτρέπεις, πως αλίμονο μας αν η Ζωή έχει πάρει ρεπό μέχρι την Δευτέρα Παρουσία. Και΄όμως όλα γύρω μοιάζουν να θέλουν να ζούμε ξέγνοιαστα το ρεπό μας από την Ζωή. Καθημερινά προτείνουμε εμείς τι είναι ζωή και όποιος γουστάρει.Αυτή είναι η αμαρτία μας η μεγάλη. Αυτή είναι η στάση μας στον Περιφρονημένο της Ιστορίας. Τον δικάζουμε, λες και μπορούμε, σε μοναξιά και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταδικάζουμε τα παιδιά μας σε θάνατο.Τόσο τα αγαπάμε εν τέλει. Τέτοια αγάπη τα μαθαίνουμε. Τέτοια ζωή αναπαράγουν.
Όχι κυρίες και κύριοι μεγαλόσχημοι, κάποιοι συνεχίζουν να θυμούνται τι έχει χαραχτεί πάνω σε αυτή την γη με αίμα Αγίων, Σοφών, Ηρώων και Βιωμένη Μαρτυρία. Ας μην σωθούμε αν δεν το αξίζουμε αλλά να μην πούμε ούτε καν την πραγματική ιστορία το στανιό μου; Είναι η ιστορία του Ανθρώπου. Τόσο αγαπάμε τα παιδιά μας εν τέλει; Nα τα έχουμε με το πρώτο κλάμα ταμένα στον θάνατο; Τόση ξεφτίλα πια;
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.Εκεί θα στηθεί το μεγάλο σκάνδαλο όταν χωρίς να βλέπουν θα ξέρουν, απλά θα ξέρουν, αλλά θα αναρωτιούνται γιατί κάποιοι και όχι και αυτοί. Εκεί θα χορέψει ο διάολος στην κυριολεξία. Και αυτή η στιγμή φτάνει. Κοπίασαν οι Άγιοι μας, κόπιασε ο Στρατός του Κυρίου-η μόνη Εκκλησία που υπάρχει-να μην σκανδαλιστούν από την Ζωή οι άνθρωποι,αλλά αυτοί τίποτα.Εκεί έχει φτάσει το επίπεδό μας πλέον αμέθυστε και μπήκαμε στην τελευταία στροφή. Διαλέξαμε και επίσημα με ποιόν από τους δύο ληστές ταυτιζόμαστε.
Ο κ. Βαρθολομαίος τώρα,οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και δεν συμμαζεύεται ας κάνουν ότι τους φωτίσει η γκλάβα τους.Στο φινάλε άλλος κάνει κουμάντο. Από εδώ πάνε και οι άλλοι που λένε και στο χωριό μου.
Δεν είμαστε μόνοι μας. Ας ζητήσουμε γρήγορα τον Κύριο Μας τουλάχιστον για τα μικρούλια που δεν φαντάζονται τι τα περιμένει και τους πεθαμένους μας που τους έχουμε ξεχασμένους.