Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου - Αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου - Αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αποφανθεί σχετικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, λίγο πριν τις 12 μ. αποχώρησε από τη συνεδρίαση της ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, αφού φέρεται να υπήρξε ένταση στην Ιερά Σύνοδο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην επιτρέπει στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.
Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι Μητροπολίτες δεν αναμένονταν να στραφούν κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται ότι θα παραπέμψει το θέμα σε ειδική Σύνοδο για βελτιωτικές τροποποιήσεις και συζητήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα «περάσει» το θέμα ως «πρόθεση συμφωνίας» προκειμένου να συζητηθεί σε ειδική Συνοδική Επιτροπή.
O Αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στους κύκλους της Ιεραρχίας, αναμενόταν να αναφερθεί και σε θέμα έλλειψης περίπου 2000 κληρικών, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία κάνει λόγο για 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι περίπου 8500 οπότε υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότεροι διορισμοί
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πραγματοποιούσε εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημέρωνε τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ' αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθούσε συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.
Σημειώνεται ότι οι κληρικοί αντέδρασαν έντονα στο προσύμφωνο, διότι σύμφωνα με αυτό θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου και ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.
Δεδομένων των μέχρι τώρα αντιδράσεων στην Ιεραρχία, διαφαίνονται δύο στρατόπεδα: κατά της συμφωνίας τάσσονται μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Σπάρτης Ευστάθιος, ενώ σύμφωνοι με την πρόταση του Ιερώνυμου είναι ο Ιωαννίνων Μάξιμος, και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

liberal
ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΜΑΣ ΧΕΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ, καλέ, να τα βλέπεις αυτά. Σε χέζουν, πραγματικά και τους προσκυνάς στην ΠΡΑΞΗ, παρόλα αυτά, και επιμένεις να χέζεις αυτους που χέζουν ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ηρωικά, διότι Δεν αντέχουν άλλο, τόσους ΕΜΠΑΙΓΜΟΥΣ. Κάνε και συ, κάτι καμιά ώρα, να ΧΑΡΕΙ ο Φύλακας Άγγελός σου!Άντε "να σε χαρεί η μανούλα σου που καθαρίζει φασολάκια!"

amethystos είπε...

Τό μυαλό δυστυχώς δέν αγοράζεται. Πουλιέται μόνον η εξυπνάδα. Ολη η δράση, πρόσεξε, τών Τρικαμηναρέων παλαιού καί νέου στοχεύει στήν συμμαχία τών επισκόπων. Γι' αυτό φτιάχνουν όλοι τους μιά δεύτερη εκκλησία, ένα παρεκκλήσιο, ακριβώς σάν αυτή πού θέλουν νά σώσουν. Καί βέβαια οι επίσκοποι τούς έχουν χεσμένους.

amethystos είπε...

Ας τό πούμε διαφορετικά. Γιά μάς κεφαλή τής εκκλησίας είναι καί θά είναι ο Ιησούς Χριστός. Καί εκκλησία καί σώμα Χριστού είναι οι Αγιοί Του.Βρίσκουμε ανόητο νά βάλουμε στήν κεφαλή τής εκκλησίας τόν Θεόδωρο Στουδίτη ή τόν 15ο κανόνα. Ο καθείς στό είδος του.