Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος



Η αγιότης είναι η, χάριτι θεία, εκκοπή του ιδίου θελήματος, η ταύτισις με το θέλημα του Χριστού, η οποία λειτουργεί ως πηγή δημιουργικής ενεργείας, διακονικού φρονήματος και ταπεινοφροσύνης. Αυτή ήτο η πηγή της ανεξικακίας και της συγχωρητικότητος του Αγίου Νεκταρίου προς τους συκοφάντας και τους διώκτας του. Από εδώ πηγάζει και εμπνέεται η θεολογία του και η μεγάλη συγγραφική του παραγωγή, η οποία εμπλουτίζει και οικοδομεί τους πιστούς. Τα Άπαντα του Αγίου Νεκταρίου αριθμούν ήδη οκτώ ογκώδεις τόμους. Όλα τα συγγράμματα του Αγίου είναι διδαχή ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Αυτή είναι η «ιερά ξυνωρίς» της εν Χριστώ ζωής, δηλαδή η αγάπη και η ταπείνωσις. «Άνευ ταπεινώσεως ου δύναται τελειωθήναι το έργον του ανθρώπου», κατά τον Ισαάκ τον Σύρον. «Όπου υπάρχει η αληθινή κατά Χριστόν ταπείνωσις, εκεί ευρίσκονται όλαι αι αρεταί», προσθέτει ο Άγιος Νεκτάριος [...].

Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξεν υπόδειγμα της εν Χριστώ ζωής, ως ζωής εν Εκκλησία. Και η Σηλυβρία, όπου ο Άγιός μας είδεν εν πρώτοις το γλυκύ φως του ηλίου, θα παραμείνη, εις τους αιώνας ιερός τόπος αγιωσύνης, προσκύνημα και πηγή αγιασμού και ενδυναμώσεως, προς καλήν μαρτυρίαν περί των βιωθεισών θείων δωρεών και περί της εν ημίν ελπίδος, της ελπίδος ζωής αιωνίου».
Η συνέχεια Αναστάσιος

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ. 
ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ. ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΣ. 
Ο ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΥΘΜΕΝΑ ΚΕΝΑ.
Η ΑΓΙΟΤΗΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ.  Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: