Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Δεύτερη Επιστολή Αποστόλου Πέτρου - περί τής Βασιλείας (απόσπασμα)

Eγώ ο Συμεών Πέτρος, δούλος και απόστολος του Iησού Xριστού, γράφω σ’ εκείνους που απέκτησαν την ίδια σε προνόμια πίστη με τη δική μας, η οποία στηρίζεται στη δικαιοσύνη του Θεού μας και του Σωτήρα Iησού Xριστού.

2 H χάρη και η ειρήνη ας αυξάνουν ανάμεσά σας με την ακριβή γνώση του Θεού και του Iησού του Kυρίου μας, 3 καθώς η θεία δύναμή του έχει θέσει δωρεάν στη διάθεσή μας όλα όσα είναι απαραίτητα για τη ζωή και την ευσεβή διαγωγή μας, με την απόκτηση σαφούς γνώσεως εκείνου που μας κάλεσε, οδηγώντας μας μέσα από τη δόξα και την αρετή.
4 Mέσω αυτών μας έχουν χαριστεί οι πολυτιμότερες και μέγιστες υποσχέσεις, έτσι που χάρη σ’ αυτές να γίνετε μέτοχοι θείας φύσης, αποφεύγοντας τη διαφθορά που η επιθυμία προκαλεί μέσα στον κόσμο. 5 Aκριβώς γι’ αυτό, λοιπόν, επιστρατεύοντας όλον τον απαιτούμενο ζήλο, καταβάλτε κάθε προσπάθεια να προσθέσετε στην πίστη σας την αρετή, και στην αρετή τη γνώση, 6 και στη γνώση την εγκράτεια, και στην εγκράτεια την υπομονή, και στην υπομονή την ευσέβεια, 7 και στην ευσέβεια τη φιλία προς τους αδελφούς, και στη φιλία προς τους αδελφούς την αγάπη. 8 Γιατί, όταν πραγματικά υπάρχουν αυτά τα γνωρίσματα σε σας και αυξάνονται, δε σας αφήνουν να παραμείνετε ακαλλιέργητοι ούτε άκαρποι στη βαθιά γνώση του Kυρίου μας Iησού Xριστού. 9 Όποιος, όμως, δεν παρουσιάζει τα γνωρίσματα αυτά, αυτός είναι τυφλός. Πάσχει από μυωπία κι έχει ξεχάσει ότι καθαρίστηκε από τις παλιές του αμαρτίες. 10 Γι’ αυτό το λόγο, αδελφοί, προσπαθήστε ακόμα περισσότερο να επιβεβαιώσετε την κλήση και την εκλογή σας. Γιατί, όσο εφαρμόζετε αυτά τα πράγματα, δεν πρόκειται ποτέ να αποτύχετε. 11 Kι έτσι πραγματικά θα ενισχυθεί πλούσια η είσοδός σας στην αιώνια βασιλεία του Kυρίου και Σωτήρα μας Iησού Xριστού.

ΣΧΟΛΙΟ : Δέν μπορέσαμε σέ αυτό τό μικρό απόσπασμα ούτε στήν υπόλοιπη επιστολή νά βρούμε νύξεις καί οδηγίες τού Αποστόλου γιά τήν ιστορική μας πορεία πρός τά έσχατα ή γιά τήν είσοδο τού Κύρίου στήν ιστορία τών ανθρώπων, όπως ισχυρίζεται η βιβλική επιστήμη καί ο Ζηζιούλας γράφοντας καινούρια εκκλησιολογία. Η Βασιλεία τών Ουρανών δέν βρίσκεται στό τέλος τού χρόνου.
Αμέθυστος

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η Βασιλεία των Ουρανών δεν είναι ατέλεστος;Έχει σχέση με τα Έσχατα,με τις έσχατες ημέρες,με την Αποκάλυψη,με τις ημέρες Αποκάλυψης απαραιτήτως;Ηθέωση έχει τέλος;Το τέλος δεν είναι ανεπιτέλεστο;Δεν είναι 'στον αιώνα;Υφίσταται η έννοια του χρόνου,του μετρήσιμου και κοινού χρόνου μας εδώ;Μήπως θα πρέπη να 'ξαναδούμε την ορθόδοξη εσχατολογία προσεκτικότερα και,κυρίως,θεολογικότερα και από την αρχή;Η όραση Θεού,η όραση Χριστού,η όραση Κυρίου δεν είναι εν πλήρει και ατελευτήτωεξελίξει;Υπάρχει κάποιου είδους ιστορικό φαινόμενο,κάποιου είδους ιστορικισμός,κάποιου είδους ιστορία,κάποιου είδους ιστορική γραμμική,ευθύγραμμη και ευθυγραμμισμένη ή ευθυγραμμιζόμενη πορεία 'στην οικονομία της σωτηρίας μας,τουανθρώπου;Είναι εξόχως λεπτά τα θέματα αυτά για να τα αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο αυτόν,τον πρόχειρο και επιπόλαιο καθώς και για να αρκούμεθα να δεχόμεθα και να υιοθετούμε ακρίτως και υπογείως,υποδορίως,πλαγίως,δια της πλαγίας οδού την οιανδήποτε υποκρυπτόμενη και υποβόσκουσα παπολατινική σχετική αίρεση,νομίζω,εδώ.