Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Νέες ανησυχητικές δηλώσεις από τον μητροπ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο





Ο σουφισμός είναι η εκκοσμικευμένη μορφή του Ορθόδοξου μοναχισμού

Του Μάνου Χατζηγιάννη
Σύγχυση και πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποια Ορθοδοξία επιθυμεί τελικά, δημιουργεί η ομιλία του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου στον 6ο γύρο της κοινής συνεδρίασης του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού Διαλόγου με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τεχεράνη το διάστημα 20-21 Φεβρουαρίου με θέμα: «Θρησκευτικός ορθολογισμός, λύση για την αντιμετώπιση της βίας και του εξτρεμισμού».
Ενώ πριν από λίγες μέρες κατά την προσλαλιά του στους πιστούς που παρακολούθησαν τον πρώτο Κατανυκτικό Εσπερινό στο ναό του Αγ. Νικολάου της πόλης είχε εκφράσει την άποψή του για μια πιο… λάιτ εκδοχή της Ορθοδοξίας μας προτείνοντας “μετάφραση των εκκλησιαστικών κειμένων μας στη λατρεία, απλοποίηση των αμφίων μας, αλλαγή των ωραρίων των λατρευτικών συνάξεων, μείωση της χρονικής διάρκειας των ακολουθιών, απάλειψη των βυζαντινών μελών από τους ανατολίτικους αμανέδες και μερικά άλλα”, στην ομιλία του στην Τεχεράνη δεν φάνηκε να συμμερίζεται την ίδια “μετριοπάθεια”.
Στην συγκεκριμένη ομιλία του ανέφερε:
“Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος βιώνουμε αυτήν την ίδια πίεση από το επίσημο Κράτος μας και από την Ευρώπη για να κάνουμε μια Ορθόδοξη Εκκλησία ορθολογική, μετριοπαθή. Όμως, τί θα πει «μετριοπάθεια;»
Μετριοπάθεια είναι να νηστεύει ένας Ορθόδοξος Χριστιανός 10 ημέρες αντί για 40. Μετριοπάθεια είναι να προσεύχεται ένας μουσουλμάνος 2 φορές την ημέρα αντί για 5. Αυτά βέβαια είναι ένα κοσμικό Ισλάμ και μια κοσμική Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς πνευματικότητα”.
Και το ερώτημα που δημιουργείται σε κάθε κοινό νου είναι: όσα προτείνει ο ίδιος ο Ιεράρχης δεν οδηγούν σε απώλεια της πνευματικότητας, δεν οδηγούν σε κοσμική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ όσα ανέφερε στην ομιλία του στην Τεχεράνη ελλοχεύουν τέτοιους κινδύνους; Ποια η διαφορά;
Με τέτοιες αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η απόλυτη σύγχυση του ποιμνίου….
Θεολογικός διάλογος
Κατά τα λοιπά ο Μητροπολίτης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Χριστιανοσύνη και το Ισλάμ
“Μόνο ένας θεολογικός διάλογος μπορεί να αγγίξει τα βαθύτερα στοιχεία που καθορίζουν τις ταυτότητες των λαών. Εκείνων των λαών που εξακολουθούν να αυτοπροσδιορίζονται γύρω από αξίες, αρχές και αντιλήψεις που συνδέονται με θεμελιώδεις αξίες της θρησκευτικής τους πίστεως.
Σ’ αυτόν τον θεολογικό διάλογο μεταξύ Δύσεως και Ανατολής, η Ορθοδοξία έχει μια μοναδική θέση, επειδή ούτε στη Δύση ανήκει, ούτε στην Ανατολή. Ήταν πάντοτε το σύνορο μεταξύ των δύο κόσμων και γι’ αυτό παραμένει η αναντικατάστατη γέφυρα που μπορεί να γεφυρώσει την Δύση με την Ανατολή. Ώστε να συνομιλήσουν με έναν τρόπο που θα προσφέρει δρόμους κατανοήσεως, αλληλοσεβασμού και αποδοχής” σχολίασε και συμπλήρωσε πως ο διάλογος Χριστιανισμού και Ισλαμισμού χρειάζεται κοινούς πολιτισμικούς τόπους.
Αυτοί οι κοινοί πολιτισμικοί τόποι, σύμφωνα με τον κ. Άνθιμο, ανάμεσα στον Χριστιανισμό της Δύσης και το Ισλάμ είναι ελάχιστοι, όμως, ανάμεσα στο Ισλάμ και στην Ορθοδοξία, δηλ. τον Χριστιανισμό της Ανατολής, είναι πολύ περισσότεροι.
“Γι’ αυτό είναι ανάγκη να καταστρωθεί άμεσα ένας σοβαρός και ειλικρινής διάλογος προκειμένου να μη δαιμονοποιείται το Ισλάμ. Το διάλογο αυτόν μπορεί να συντονίσει μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή η λέξη «χριστιανισμός» στους μωαμεθανούς, ξαναστοιχειώνει τις σταυροφορίες (από τις οποίες «έπαθε» και η Ορθοδοξία. Και στους ευρωπαίους Χριστιανούς το φάντασμα του Σουλεϊμάν του Νομοθέτη, πλανάται πάλι έξω από τη Βιέννη.
Τον διάλογο αυτό μπορούμε να τον συντονίσουμε μόνο με το Ιρανικό Ισλάμ.
Δεν ξεχνάμε τις ίδιες ιστορικές εποχές που, Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι αγωνίζονταν ενάντια στον τουρκικό ζυγό προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία τους και Ιρανοί Μουσουλμάνοι έδιναν μεγάλες μάχες για να αποκρούσουν τους Τούρκους που επεδίωκαν να κατακτήσουν τη Χώρα τους.
Όπως επίσης διαφαίνεται ξεκάθαρα πια ότι το Ιρανικό Ισλάμ διαφέρει από το Αραβικό Ισλάμ.” σημείωσε.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξέφρασε την άποψη πως “στην ελληνιστική περίοδο, τότε που επικράτησε ένας θρησκευτικός συγκρητισμός, η μίξη του ζωροαστρισμού με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα απετέλεσε την μαγιά για τον μονοθεϊσμό και έστρωσε το έδαφος για τον Χριστιανισμό”.
Σουφισμός και Ορθόδοξος μοναχισμός: Μια περίεργη ταύτιση
Πηγαίνοντας μάλιστα και ακόμη παραπέρα ισχυρίστηκε πως “ο σουφισμός είναι η εκκοσμικευμένη μορφή του Ορθόδοξου μοναχισμού”.
“Ο σουφιστής σήμερα, γνωρίζουμε ότι παλεύει να διατηρήσει την πνευματικότητά του, ενάντια στο πνεύμα του ορθολογισμού που επεκτείνεται ραγδαία. Αυτός ο ορθολογισμός όμως, από πολλούς εκλαμβάνεται ως εκκοσμίκευση και λέγεται προτεσταντοποίηση” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τώρα βέβαια πως σουφιστές, όπως πχ οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες, που θεωρούν πως θα επιτύχουν την ένωση με το Θείο μέσω της έκστασης είναι δυνατόν να ταυτίζονται με Ορθόδοξους μοναχούς που επιχειρούν να πλησιάσουν τον Θεό με ταπείνωση, νηστεία και προσευχή, είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο….
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι μήπως με αυτήν την ταύτιση υπονοείται κάποια άλλου είδους ταύτιση (θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι). Για παράδειγμα ένας εκ των κορυφαίων Σουφιστών ο Τζελαλεντίν Ρουμί (1207 -1273) ο οποίος ήταν Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας και δικαίου στο Ικόνιο με μεγάλη επιρροή στον ιδεολογικό-θρησκευτικό χώρο του Ισλάμ και ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό μυστικισμό, πίστευε και δίδασκε πως “ο Θεός Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων είναι ένας”…
Ο συγκεκριμένος σουφιστής μύστης δεν είναι άγνωστος και στα υψηλά κλιμάκια της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αφού το Δεκέμβριο του 2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Ικόνιο για να λάβει μέρος στους εορτασμούς της 731ης επετείου του θανάτου του.
Είναι επομένως τυχαία αυτή η ταύτιση σουφιστών και Ορθόδοξων μοναχών που έκανε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως;
Τα συμπεράσματα δικά σας….
ΣΧΟΛΙΟ: Ο άνθρωπος δέν γνωρίζει ούτε τόν ορθόδοξο μοναχισμό, ούτε τόν σουφισμό. Καί στό λυκόφως τής ημιμάθειας όλες οι αγελάδες είναι ίδιες.
Αμέθυστος
ΣΧΟΛΙΟ ΑΜ:
Αυτη η ισορια με τις δηλωσεις του Ανθιμου και την εν γενει συμμετοχη του στο διαθρησκειακο συνεδριο στο Ιραν εχει 2 σκελη , ενα κωμικο και ενα επικινδυνο . Το κωμικο του πραγματος ειναι οτι το συνεδριο που ειχε τιτλο , θρησκευτικος ορθολογισμος λυση για την αποφυγη της θρησκευτικης βιας και μισαλοδοξιας, φιλοξενηθηκε στο κεντρο που εχει ονομα Ιμαμ Χομεινι . Σα να λεμε συνεδριο με θεμα την συμβολη των μαυρων στην συγχρονη μουσικη στο κεντρο μελετων η Κου Κλουξ Κλαν . Το επικινδυνο του πραγματος εγκειται στο οτι το εν λογω συνεδριο επιλεχθηκε απο τους οργανωτες του να γινει με τετοιο βλακωδες θεμα σε κτιριο που εχει το ονομα του κατεξοχην υποκινητη της αναβιωσης του φανατικου Ισλαμ μετα χιλια χρονια . Αρα και τα 2 σκελη καταδεικνυουν οτι προθεση των ηγετων του υποκεινουμενου απο σκοτεινα κεντρα οικουμενισμου εχουν σαν στοχο την αναζωπυρωση μετα απο αιωνες της Θρησκευτικης βιας και την σε βαθος οχι πολυ χρονου εξαφανιση του χριστιανισμου δια της συγκρητιστικης πανθρησκειας, του δε ισλαμικου κοσμου την πληρη βιολογικη εξαφανιση κατοπιν πυρηνικης εξαερωσης απο ισχυρες δυναμεις πχ ΗΠΑ και Κινα ως αντιποινα για τρομακτικα υποκινουμενα τρομοκρατικα κτυπηματα . Δικαιολογια θα ειναι οτι το Ισλαμ - που οι ιδιοι μετα χιλια χρονια υπνωσης μεταλλαξαν σε κομικ σαδιστικης βιας - εγινε πια κινδυνος για τον πλανητη .

Λεγαμε λοιπον για τα νεοεποχιτικα καραγκιοζλικια των φιλοφαναριωτων δεσοταδων οτι στην πραγματικοτητα ειναι πρελουδιο υποδουλωσης των χριστιανων και εξαφανισης των μουσουλμανων . Θα πρεπει να θυμαται ο δεσποτας οτι πριν την προσπαθεια συγκρητισμου η θρησκευτικη βια ειχε εξαλειφτει απο μονη της . Τελευταιες αμιγως θρησκευτικες συγκρουσεις ηταν στα μεσα του 16ου αιωνα οι συγκρουσεις καθολικων προτεσταντων . Μετα στοπ . Ο δε αραβικος κοσμος - κοσμος κατεξοχην φιλελληνικος και πολιτισμενος , πριν ντοπαριστει εδω και 30 χρονια - ηταν απο τον καιρο που ξεθυμανε το αραβικο χαλιφατο , κοσμος κατεξοχην ευσεβης μεν ανεξιθρησκος δε . Μεχρι τα μεσα των 80ς . Θυμηθειτε δεσποτα οτι επι Νασερ , Μπααθ σε Συρια και Ιρακ καθως και PLO στην Παλαιστινη αραβες χριστιανοι και μουσουλμανοι συνεργαζονταν ισοτιμα παντου πλην της θρησκειας . Εκει ο καθεις στον ναο του . Κατι εγινε στα τελη των 70ς και στο Ιραν μια αντιαμερικανικη εξεγερση καπελωθηκε αγνωστο πως απο τους μουλαδες και μετα απο 10 χρονια πηρε φωτια και το ως τοτε μετριοπαθες αραβικο σουνιτικο ισλαμ . Ολα οσα γινονται - απο εποικισμο της Ευρωπης μεχρι ομαδες στυλ Αλ Καιντα και ISIS - εχουν τοση σχεση με τον Αραβικο και Ιρανικο χαρακτηρα οσο η γιαγια μου με την αστροναυτικη . Ε λοιπον οι πατρωνες και χρηματοδοτες του οικουμενισμου ειναι οι ιδιοι που μεταλλαξαν τους μουσουλμανους απο ανθρωπους πολυ πιο πολιτισμενους απο τους βορειοευρωπαιους και βορειοαμερικανους στις σημερινες ντοπαρισμενες και ωρυομενες μαζες . Αυτους υπηρετουν και οι καθε λογης αγαπολογοι . ΑΜ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η ισορια με τις δηλωσεις του Ανθιμου και την εν γενει συμμετοχη του στο διαθρησκειακο συνεδριο στο Ιραν εχει 2 σκελη , ενα κωμικο και ενα επικινδυνο . Το κωμικο του πραγματος ειναι οτι το συνεδριο που ειχε τιτλο , θρησκευτικος ορθολογισμος λυση για την αποφυγη της θρησκευτικης βιας και μισαλοδοξιας φιλοξενηθηκε στο κεντρο που εχειο ονομα Ιμαμ Χομεινι . Σα να λεμε συνεδριο με θεμα την συμβολη των μαυρων στην συγχρονη μουσικη στο κεντρο μελετων η Κου Κλουξ Κλαν . Το επικινδυνο του πραγματος εγκειται στο οτι το εν λογω συνεδριο επιλεχθηκε απο τους οργανωτες του να γινει με τετοιο βλακωδες θεμα σε κτιριο που εχει το ονομα του κατεξοχην υποκινητη της αναβιωσης του φανατικου Ισλαμ μετα χιλια χρονια . Αρα και τα 2 σκελη καταδεικνυουν οτι προθεση των ηγετων του υποκεινουμενου απο σκοτεινα κεντρα οικουμενισμου εχουν σαν στοχο την αναζωπυρωση μετα απο αιωνες της ρησκευτικης βιας και την σε βαθος οχι πολυ χρονου εξαφανιση του χριστιανισμου δια της συγκρητιστικης πανθρησκειας του δε ισλαμικου κοσμου την πληρη βιολογικη εξαφανιση κατοπιν πυρηνικης εξαερωσης απο ισχυρες δυναμεις πχ ΗΠΑ και Κινα ως αντιποινα για τρομακτικα υποκινουμενα τρομοκρατικα κτυπηματα . Δικαιολογια θα ειναι οτι το Ισλαμ - που οι ιδιοι μετα χιλια χρονια υπνωσης μεταλαξαν σε κομικ σαδιστικης βιας - εγινε πια κινδυνος για τον πλανητη . ΑΜ Συνεχιζεται

Ανώνυμος είπε...

Λεγαμε λοιπον για τα νεοεποχιτικα καραγκιοζλικια των φιλοφαναριωτων δεσοταδων οτι στην πραγματικοτητα ειναι πρελουδιο υποδουλωσης των χριστιανων και εξαφανισης των μουσουλμανων . Θα πρεπει να θυματε ο δεσποτας οτι πριν την προσπαθεια συγκρητισμου η θρησκευτικη βια ειχε εξαλειφτει απο μονη της . Τελευταιες αμιγως θρησκευτικες συγκρουσεις ηταν στα μεσα του 16ου αιωνα οι συγκρουσεις καθολικων προτεσταντων . Μετα στοπ . Ο δε αραβικος κοσμος - κοσμος κατεξοχην φιλελληνικος και πολιτισμενος , πριν ντοπαριστει εδω και 30 χρονια - ηταν απο τον καιρο που ξεθυμανε το αραβικο χαλιφατο , κοσμος κατεξοχην ευσεβης μεν ανεξιθρησκος δε . Μεχρι τα μεσα των 80ς . Θυμηθειται δεσποτα οτι επι Νασερ , Μπααθ σε Συρια και Ιρακ καθως και PLO στην Παλαιστινη αραβες χριστιανοι και μουσουλμανοι συνεργαζονταν ισοτιμα παντου πλην της θρησκειας . Εκει ο καθεις στον ναο του . Κατι εγινε στα τελη των 70ς και στο Ιραν μια αντιαμερικανικη εξεγερση καπελωθηκε αγνωστο πως απο τους μουλαδες και μετα απο 10 χρονια πηρε φωτια και το ως τοτε μετριοπαθες αραβικο σουνιτικο ισλαμ . Ολα οα γινονται - απο εποικισμο της Ευρωπης μεχρι ομαδες στυλ Αλ Καιντα και ISIS - εχουν τοση σχεση με τον Αραβικο και Ιρανικο χαρακτηρα οσο η γιαγια μου με την αστροναυτικη . Ε λοιπον οι πατρωνες και χρηματοδοτες του οικουμενισμου ειναι οι ιδιοι που μεταλλαξαν τους μουσουλμανους απο ανθρωπους πολυ πιο πολιτισμενους απο τους βορειοευρωπαιους και βορειοαμερικανους στις σημερινες ντοπαρισμενες και ωρυομενες μαζες . Αυτους υπηρετουν και οι καθε λογης αγαπολογοι . ΑΜ

χαλαρωσε είπε...

ετσι ειναι. Οι εβραιοι το ισλαμ δεν μπορουν να το εξαφνισουν, οποτε μετερχονται παγιες και πλαγιες τακτικες για να μπορεσουν να επικρατσουν. Αυτο που δεν μπορουν αυτοι μπορουν αλλοι. Το ισλαμ θα το εξαφανισουν μολις ερθει η ωρα του καλλιτεχνη, οι μεγαλες δυναμεις. Γι αυτο και πρεπει να μισηθει. Να μισηθει πολυ, ωστε να μην μεινει κολυμπυθροξυλο. Παρεπιπτοντως το ισλαμ ειναι εντελως αθλιο. Ολα αυτα τα χαμενα που ορυονται ανα την ευρωπη και οπου αλλου ειναι τα απολυτα θυματα, μαζι με τα τσιρακια του σωρός. Σε λιγο θα γινουν οντως θυματα, οταν θα πεσει γραμμη οτι ηρθε η ωρα. ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΠΑΤΕΙΣ ΜΕ ΠΑΤΩ ΣΕ. Ε ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΑΥΛΑΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ. ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΜΗ, ΟΛΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΘΟΛΟΥΡΑΣ. Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΟΠΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ.

Ο Σουφισμος ειναι πολυ βρωμικος. Αυτες οι εξευγενισμενες παραστασεις, των εκστασιασμενων, δαιμονισμενων εχουν περισσοτερο σχεση με τους πεντηκοστιανους και φυσικα καμμια σχεση με τον Ορθοδοξο Μοναχισμο. Τελικα οι οικουμενιστες, αγαπολογοι, πολιτικα και θρησκευτικα ορθοι ειναι τα συγχρονα παιδια του θεαματος. Το χολιγουντ εχει το μεριδιο του. Εχει δασκαλεψει τις αισθησεις στο υπερθεαμα, στο φαντασμαγορικο. Οι υποψηφιοι προς πλανη δεν θα μπορουσαν να εχουν καλυτερο πλανο δασκαλο.

amethystos είπε...

Τό Κοράνι απαγορεύει τήν μόρφωση. Τήν ελεύθερη σκέψη, όπως λέμε σήμερα. Γιά νά μήν ξεπεραστεί ο προφήτης, ο αρχηγός. Πώς νά ζήσει τό αγελαίο πνεύμα στίς σημερινές πόλεις; Στίς σημερινές αγέλες όλα τά μέλη είναι αρχηγοί.Διαφορετικά δέν επιτυγχάνεται η μέγιστη κατανάλωση.