Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

«Ψυχρό» το κλίμα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν: Επιμένει ο Ν.Τραμπ στον εξοπλισμό των Κούρδων (φωτό & βίντεο)

Αντιμέτωπος με το παγωμένο χαμόγελο του Ν.Τραμπ ήρθε κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ δεν πήρε αυτό που
ήθελε διακαώς, την ανάκληση δηλαδή της απόφασης του για τον εξοπλισμό των Κούρδων. 

Ο πάγος ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φάνηκε να «σπάει» κατά την αποψινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έπλεξε μεν το εγκώμιο της Τουρκίας και του Ερντογάν, αλλά ήταν διάχυτη η πικρία του τελευταίου για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. 

Το τόνισε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος στη δική του ομιλία. Η υπόθεση των Κούρδων διχάζει τους Τούρκους και τον Λευκό Οίκο, και με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις. 

Στη δήλωσή του ο κ. Τραμπ είπε τα εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά να καλωσορίσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο εδώ και χρόνια. 
Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είμαστε φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ήταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. 
Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. 
Αυτό είναι αλήθεια. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν γενναία μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στον Κορεατικό πόλεμο και δεν έχουμε ξεχάσει τι έκαναν.

Με κάποιους τρόπους, όταν εξετάσαμε τη μεγάλη τους ανδρεία στον πόλεμο της Κορέας, ήταν κάτι που οι στρατιώτες μας και οι μεγάλοι στρατηγοί μας θυμούνται ακόμα. 
Ο Ανώτατος Διοικητής, στρατηγός Douglas MacArthur, ξεχώρισε και επαίνεσε την υποδειγματική αντοχή του Τούρκου στρατιώτη -ήταν από τους μεγάλους στρατιώτες του κόσμου».


»Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. 
Ο τουρκικός λαός αντιμετώπισε φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και ακόμη και πρόσφατα. 
Προσφέρουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο τουρκικό έθνος. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος -οι τρομοκρατικές ομάδες».

»Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. 
Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση».


»Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. 
Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. 
Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον [ρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. 
Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. 
Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας. Ευχαριστώ».


Ένταση ωστόσο σημειώθηκε περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδος έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου είχαν συγκεντρωθεί Κούρδοι διαδηλωτές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές Ερντογάν, πριν από τη συνάντηση του Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής  στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, περίπου μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη για τις 19:30 συνάντηση (ώρα Ελλάδας), άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν κατά των Κούρδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.pronews.gr

blablaworldnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...