Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Πούτιν και Τραμπ κοινό ανακοινωθέν για συριακό:προκρίνουν την πολιτική λύση έναντι της στρατιωτικής, επιτήρηση ζωνών αποκλιμάκωσης από το Κέντρο στο Αμάν.

Σύμφωνα με μια κοινή δήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής 
 του APEC στο Βιετνάμ και που επικαλείται το Κρεμλίνο ο ρώσος πρόεδροςκαι ο αμερικανός ομόλογός του θεωρούν ότι η συριακή κρίση δεν θα επιλυθεί δια της στρατιωτικής οδού.
«Οι πρόεδροι [ρώσος κι αμερικανός] συμφώνησαν να πουν ότι η διαμάχη στη Συρία δεν επιδέχεται στρατιωτική λύση. Ανακοίνωσαν ότι η πολιτική λύση οφείλει να βρεθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης σύμφωνα με την απόφαση υπ.αρ. 2 254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Κρεμλίνο επικαλούμενο κοινό ανακοινωθέν της 11 Νοέμβρη στο περιθώριο της Συνόδου του APEC στο Da Nang, στο Βιετνάμ.
«Oι πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εθνική κυριαρχία της Συρίας, την ενότητα της την εδαφική της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας της κια το κοσμικό της κράτος». Οι 2 καλούν όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στην αύξηση της συμβολής τους για την ικανοποίηση των ανθρωπιστικών αναγκών στη χώρα κατά τους επερχόμενους μήνες.
Οι Vladimir Poutine,Donald Trump επιβεβαίωσαν τη σημασία των ζωνών αποκλιμάκωσης για την πολιτική διευθέτηση του συριακού. Ο έλεγχος του σεβασμού της συμαφωνίας καρτάπαυσης του πυρός στη Συρία θα διασφαλιστεί rαπό το Κέντρο Επιτήρησης του Amman, με τη συμμετοχή ρώσων , αμερικανών και ιορδανών ειδημόνων αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των 2 προέδρων.
«Σήμερα οι πρόεδροι ομοίως χαιρέτισαν το Μνημόνιο[…] που συνάφθηκε μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ,Ιορδανίας στις 8 Νοέμβρη.Αυτό το mémorandum ενισχύει την επιτυχία της πρωτοβουλίας της εκεχειρίας [στη ζώνη της αποκλιμάκωσης στη ΝΔ Συρίας], συμπεριλαμβανομένης της μείωσης και της ενδεχόμενης απόσυρσης των ξένων δυνάμεων και ξένων μαχητών από την περιοχή για την επίτευξη μιας πιο διαρκούς ειρήνης», αναφέρει η δήλωση.
Ο Dmitri Peskov, αναφέρει ότι το ανακοινωθέν το επεξεργάστηκαν οι  Sergueï Lavrov και Rex Tillerson.Συναντήθηκαν  για κάποια λεπτά στο περιθώιο της Συνόδου στις 11 Νοέμβρη. Οι Vladimir Poutine και Donald Trump δεν είχαν το χρόνο παρά ν΄ανταλλάξουν κάποιες λέξεις σήμερα στους διαδρόμους του ξενοδοχείου Intercontinental Danang Sun Peninsula Resort.rt , sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια: