Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Απόφαση Ι. Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας για ουκρανικό: αθεμελίωτες κι αντικανονικές οι αποφάσεις του Οικουμενικού. Δεν θα τις εφαρμόσει. Θεωρεί λαϊκούς και όχι κληρικούς τους σχισματικούς που ο Βαρθολομαίος αποκατέστησε ως δεσποτάδες και δεν θα έχει καμιά λειτουργική επικοινωνία μαζί τους. Καλεί σε Πανορθόδοξο Σύνοδο για την άρση της κρίσης.

Η μαρτυρική Σέρβικη Εκκλησία χωρίς παλινδρομήσεις , αμφιταλαντεύσεις και μισόλογα πήρε θέση για το σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας. Δεν κρύβεται από την ιστορία αναλαμβάνει την ευθύνη και τοποθετείται στο ύψος της αποστολής της. Ο επίσκοπος Backa Ειρηναίος εκπρόσωπος τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας δημοσιοποίησε ένα ανακοινωθέν ημερομηνίας 12 Νοέμβρη με τίτλο « Θέση της Ορθόδοξης Σέρβικης Εκκλησίας στην εκκλησιαστική κρίση στην Ουκρανία μετά τις τελευταίες αποφάσεις του πατριαρχείου Κων/πολης  » :
« Η Σύνοδος των Επισκόπων της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας που διήρκησε 2 ημέρες  (6-7 Νοέμβρη του τρέχοντος έτους) αφιερώθηκε σε 2 θέματα κύρια : την κατάσταση σε Kosovo και Μετόχια , στην βελτίωση της αγωγής και της εκπαίδευσης στην Σέρβικη Ορθόδοξη Εκκλησία και στην εκκλησιαστική κρίση στην Ουκρανία  μετά τις τελευταίες αποφάσεις του πατριαρχείου Κων/πολης…….
Η Σύνοδος πιστοποιεί αρχικά με θλίψη ότι το Πατριαρχείο Κων/πολης έλαβε την απόφαση, αθεμελίωτη ως προς τους Κανόνες, ν΄αποκαταστήσει και ν΄αναγνωρίσει ως επισκόπους τους 2 διευθύνοντες σε σχισματικά groupuscules στην Ουκρανία τον Φιλάρετο Denisenko και τον Μακάριο Maletitch, με το επισκοπείο τους και τον κλήρο τους. Ο πρώτος  καθαιρεμένος στην εποχή του , έπειτα αποκλείστηκε από την εκκλησιαστική κοινωνία και αναθεματίστηκε ενώ ο δεύτερος  είναι ήδη στερημένος από την αποστολική διαδοχή ως καταγόμενος από τη σέκτα των « αυτο-ιερωθέντων », λόγος για τον οποίο η Ιερά Σύνοδος θεωρεί την απόφαση της Συνόδου της Κων/πολης ως μη αναγκαστική για την Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας.
Η Σύνοδος δεν αναγνωρίζει τα προαναφερθέντα πρόσωπα και τους υποστηρικτές τους ως επισκόπους και κληρικούς  και κατά συνέπειαν δεν δέχεται τη λειτουργική και Κανονική επικοινωνία  με αυτούς και τους σεχταριστές τους. Εν κατακλείδι η Σύνοδος προτείνει στο Πατριαρχείο Κων/πολης ,και σε όλες τις άλλες Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ότι τα ζητήματα της Αυτοκεφαλίας και της Ορθόδοξης Διασποράς να εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν  σε μια Πανορθόδοξη Σύνοδο , προκειμένου η Συνοδικότητα και η Ενότητα της Εκκλησίας να επιβεβαιωθούν και να ενδυναμωθούν και στο μέλλον θα πρέπει να αποφεύγονται δοκιμασίες όπως αυτή που περνά τώρα η άγια ορθοδοξία ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: