Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: Γιατί είναι «ελληνική» η πίστη μας;

ilarionas stoli

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στα 200 από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως αναφέρθηκε σήμερα, Κυριακή 28 Μαρτίου από άμβωνος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην βοήθεια των Ρώσων στρατιωτών στην απελευθέρωση των Ελλήνων.

Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή του κηρύγματος, υπογράμμισε ότι “αυτές τις ημέρες έχουν συμπληρωθεί διακόσια χρόνια από την ημέρα, κατά την οποία η Ελλάδα μετά από πολλούς αιώνες, που τελούσε κάτω από τον τουρκικό ζυγό, απέκτησε την ανεξαρτησία της. Τούτο συνέβη εν πολλοίς χάρη στους Ρώσους στρατιώτες, τα ρωσικά όπλα καθώς επίσης και σε εκείνους τους Έλληνες, οι οποίοι ζούσαν στη Ρωσία και προετοίμαζαν την απελευθέρωση της Πατρίδας τους από κοινού με τους δικούς μας Ρώσους ορθοδόξους χριστιανούς.”

Επίσης ο κ. Ιλαρίωνας ανέφερε ότι “την εβδομάδα που μας πέρασε τελέσθηκε λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Δον (Ντονσκάγια) στη Μόσχα, παρουσία της πρέσβεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και εκπροσώπων της ελληνικής Διασποράς οι οποίοι κατοικούν στη Μόσχα ή εργάζονται στην πρεσβεία της Ελλάδας. “

“Γιατί όμως δεν μένουμε αδιάφοροι για την ημερομηνία αυτή; Και μόνο επειδή η πίστη μας έχει τις καταβολές της στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική θεολογία. Έχουμε συνηθίσει ότι η Εκκλησία μας αποκαλείται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Αλλά ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί ότι μέχρι την επανάσταση του 1917 η Εκκλησία μας αποκαλείτο η Ορθόδοξη Ελληνοκαθολική Ρωσική Εκκλησία” - συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ πρόσθεσε: “Ακόμη δηλαδή και στην ονομασία της Εκκλησίας μας ενυπήρχε το ελληνικό στοιχείο. Γιατί όμως; Επειδή, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία του χριστιανισμού, μόνον η πρώτη γενιά των χριστιανών ήσαν Εβραίοι εξ αίματος και εξ ανατροφής. Όμως τα Ευαγγέλια εγράφησαν ήδη όχι στα Εβραϊκά, αλλά στα Ελληνικά. Διότι η ελληνική γλώσσα ήταν τότε η γλώσσα της λογοτεχνίας  ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.”

“Και ο Απόστολος Παύλος, όντας, όπως έλεγε ο ίδιος στις επιστολές του, «Εβραίος εξ Εβραίων», έγραφε τις επιστολές του όχι στην εβραϊκή γλώσσα, αλλά στην ελληνική. Δηλαδή, η χριστιανική πίστη εξ αρχής διδάχθηκε και παραδόθηκε στις επόμενες γενιές στην ελληνική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια όλου του έτους τελούμε από κοινού μαζί σας τις Θείες Λειτουργίες του Ιερού Χρυσοστόμου, όπως και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στις ιδιαίτερες εορτές. Όλες αυτές οι Λειτουργίες συντάχθηκαν στην ελληνική γλώσσα και μεταφράσθηκαν στη σλαβονική γλώσσα από τα Ελληνικά. Όπως επίσης και εκείνες οι ψαλμωδίες, που ακούμε κατά τον Όρθρο και τον Εσπερινό, με εξαίρεση, βεβαίως, των ψαλμών, οι οποίοι είχαν κάποτε συνταχθεί στην εβραϊκή γλώσσα πολύ πριν από τη Γέννηση του Χριστού” - συμπλήρωσε ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι “οι εκκλησιαστικοί ύμνοι, που ακούμε, οι ψαλμωδίες του Εσπερινού και του Όρθρου, οι ψαλμωδίες του Οκτώηχου, του Τριωδίου, όλα αυτά συντάχθηκαν κάποτε στην ελληνική γλώσσα και μεταφράσθηκαν στη σλαβονική γλώσσα. Γι᾽αυτό μέχρι σήμερα η πίστη μας είναι ορθόδοξη ελληνοκαθολική. Και κάθε φορά, καθώς εισερχόμαστε στο ναό του Θεού και παρακολουθούμε τις ακολουθίες, ακούμε λόγια, τα οποία εγράφησαν κάποτε στην ελληνική γλώσσα, ενώ τώρα ηχούν στη σλαβονική γλώσσα, στη γλώσσα των ημετέρων προγόνων.”

“Γι᾽αυτό τον μόνον λόγο τουλάχιστον οφείλουμε την ευχαριστία μας στον ελληνικό λαό για το ότι στο δικό του καιρό μάς έδωσε την αγία ορθόδοξη πίστη. Οι πρώτοι ιεράρχες ακόμη της Ρωσικής Εκκλησίας δεν ήταν Ρώσοι, αλλά Έλληνες, και επί μερικούς αιώνες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελούσε τμήμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως” - πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Ιλαρίωνας.

Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: Γιατί είναι «ελληνική» η πίστη μας; (romfea.gr)

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ  ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΗΔΗ, ΑΠΟ ΘΕΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΤΡΕΜΠΕΛΑ, ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ ΠΑΠΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΟ ΚΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΛΕΞΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΗΔΗ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΝ ΕΥΩΔΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΑΣ, ΕΞΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ, ΤΟΥ MIND, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ APEX MENTIS (SUMMUM BONNUM) ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΟ ΣΑΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το σχόλιο σούπερ ...τις λατινικές λέξεις παρακαλώ εξηγήστε μας για όσους ΔΕΝ γνωρίζουμε λατινικά..πληηηζ..

amethystos είπε...

APEX MENTIS η κορυφή τής νοήσεως, η κορυφή τής ιεραρχικής πυραμίδος, το κορυφαίο αγαθό τού πόθου γιά δύναμη καί εξουσία. Ο ήλιος ο κύριος τών ηλιαχτίδων. Γι' αυτό, ανατρέποντας τόν αντίχριστο Ακινάτη οι έμπειροι Πατέρες έλεγαν ότι ο Θεός είναι ένας κύκλος μέ τό κέντρο του παντού.

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες θα είναι μέχρι το ΤΕΛΟΣ. Είναι γραμμένο. Είναι ειπωμένο.
Το θέμα θα είναι ποιοι θα μπορούν να λέγονται Έλληνες.

2ΟΟ χρόνια επετείου του λησμονημένου "για του Χριστού την Αγία Πίστη" που έκαιγε τα στήθη των "ξεβράκωτων" κατά έναν γνωστό και μη εξαιρετέο τέως αξιωματικό του Τούρκικου στρατού. .

200 ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΎΝ ΝΑ ΚΡΎΨΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΝΟ......ΟΛΟΙ.......

Τις προάλλες ο Γιανναράς μας θύμιζε πως οι ξεσηκωμένοι ήθελαν λέει την Αγία Σοφία. Για την "του Χριστού την Αγία Πίστη" κουβέντα. ΤΗΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΆΝΕΙΣ ΡΕ ΜΠΆΡΜΠΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΌ. ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΓΕΡΟ ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;
Οι άνθρωποι είναι ΕΞΟΥΣΙΟΛΑΓΝΟΙ. Τελεία και παύλα. Για αυτό και δεν παράλειψε πρόσφατα σε άρθρο του να μας ενημερώσει για το έμμεσο μεγαλείο Ερντογάν. Φαντασιώνεται μάλλον δόξες και τιμές αν ο Ερντογάν ήταν Έλληνας.....α ξεχασα ........και κοσμοπολίτης.

Ψέγουν όλοι τον ραγιαδισμό, ο καθένας από την μεριά που τον βολεύει και μετρά κανείς ουσιαστικά το θάρρος και την παρρησία της άποψης τους από το ότι δεν μπορούν οι ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΈΝΟΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΑΠΛΟ. "ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΙΣΤΗ"

Εκεί φίλε αμέθυστε ενόχλησαν βαθύτατα οι τιμιότεροι των αγωνιστών όλους τους εμπλεκόμενους στην εξέγερση. "Μα πως δια νοήθηκαν να σταθούν όρθιοι και να απευθυνθούν ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ στον Κύριο."

Ξεφτίλες...... ο Κολοκοτρώνης που δεν ήταν κοσμοπολίτης, ο αμόρφωτος, ο πεταγμένος σε μία ζωή που τον έκανε κλέφτη και μισθοφόρο, ο βουτηγμένος στο αίμα, τις ατιμώσεις και τα λάθη μιας δύσκολης πραγματικά ζωής ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΣΤΙΓΜΗ ποιον είχε Κύριο. Εσείς; Αυτή ήταν η ψυχή της επανάστασης ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ!

Τι είπαμε ότι ακριβώς γιορτάζουμε;

Και δεν με πειράζει πραγματικά τι πιστεύουν και τι λένε φίλε αμέθυστε .......αλλά ρε εσείς ξεφτιλισμένοι σαν ακούνε και σας βλέπουν νέα παιδιά........γιατί να χάσουν μία ζωή μέχρι να καταλάβουν πόσο σάπιοι είστε...

amethystos είπε...

Απολύτως αδελφέ. Τό ίδιο αίμα τής ελευθερίας καί τής πίστης στόν Χριστό μας βράζει μέσα μας καί κοχλάζει όταν ακούμε τά γαυγίσματα τών παιδιών τού Βαρθολομαίου.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμέθυστε πρέπει να μιλάμε συνέχεια στα παιδιά για τον Χριστό............και να έχουμε εμπιστοσύνη πως αυτά θα τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς...............και για εμάς...... χωρίς φθόνο και κακομοιριές. Να μην ξεχνάμε να τους λέμε που το χάνουμε και που το κερδίζουμε......αλλά κυρίως να καταλάβουν καλά και να νοιώσουν πως δεν είναι μόνα τους.......έχουν ΚΥΡΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ,ΠΑΡΟΝΤΑ, ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΔΟΥΛΩΤΟ που τα θέλει φίλους ΤΟΥ παντοτινούς.

Αυτός η οδός αλλά και η πατρίδα μας. ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΟΓΜΣΤΙΚΗ ΟΙ ΜΕΝ ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

χαλαρωσε είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=CwvwSty57Go

ΟΙ ΗΡΩΕΣ