Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Μέρκελ σε Τσίπρα: Αλέξη κλείνουν όλα μαθαίνω οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά-Τι φέρεται να είπε η καγκελάριος στον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με κυβερνητική πηγή

Σχεδόν ενθουσιασμένη με την πρόοδο της αξιολόγησης εμφανίστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ολιγόλεπτη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής – σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή.

«Αλέξη μου, μαθαίνω ότι κλείνουν όλα, οι συνομιλίες πήγαν πολύ καλά, αυτά που έχουν μείνει είναι λίγα και μικρά, τα μεγάλα τα κλείσατε» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

Πάντα σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η καγκελάριος μιλούσε προφανώς για συμφωνία-πακέτο, όπως άλλωστε επιθυμεί και θέλει να πετύχει η Αθήνα έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή, πέραν των μέτρων και αντιμέτρων, ρύθμιση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η ίδια πηγή επέμενε ότι η καγκελάριος «φαίνεται να έχει ηρεμήσει και να μην την απασχολεί αρνητικά το ελληνικό ζήτημα». Απέδιδε μάλιστα την αισιοδοξία της «τόσο στην απεμπλοκή της εσωτερικής συζήτησης στη Γερμανία από το ελληνικό πρόβλημα, όσο και στην αίσθηση, που έδινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι έχει βρει θετικό σημείο ισορροπίας για το θέμα, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ».

Μιλώντας αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η κ. Μέρκελ ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη», προσθέτοντας όμως ότι «εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε δε ως «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης» τη φημολογούμενη διάστασεων απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση.

«Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο» διεμήνυσε στο μεταξύ προς το Βερολίνο ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: