Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Το δόγμα του σοκ από τον Αλέξη…

Του Κώστα Στούπα 
Το δόγμα του σοκ από τον Αλέξη…Πάγια άποψη αυτής της στήλης είναι πως η κρίση της χρεοκοπίας της μεταπολίτευσης θα τελειώσει με ολοσχερή κατάρρευση της οικονομίας και του κράτους.
Την ολοκλήρωση αυτής της καταστροφής που για 40 χρόνια δρομολόγησαν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ με το κρατικοδίαιτο μοντέλο της ευημερίας με δανεικά, θα την πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και το βασικό εκφραστή της μεταπολιτευτικής ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς. Οι άλλοι ήταν απλοί μεταπράτες...
Από το 2010 ακόμη, όταν έγινε εμφανές πως η χώρα αδυνατεί να μεταρρυθμιστεί, η εκτίμηση ήταν πως η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο σοβιετικού τύπου (τηρουμένων κάποιων αναλογιών) καθεστώς στην Ευρώπη που θα καταρρεύσει με τρόπο ανάλογο αυτού που κατέρρευσαν τα άλλα βαλκανικά όμοια...
Η Ελλάδα μας δυστυχώς θα περάσει το σοκ που πέρασαν χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία πριν αποβάλει αμετάκλητα τις αριστερές αυταπάτες στις οποίες συνέδραμαν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα δανεικά.
Η πρόσκληση της ανάμειξης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ελληνική χρεοκοπία αποτελεί ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση με τεράστια  συμβολική σημασία, τόσο για τη χρεοκοπία της χώρας όσο και την ηθική χρεοκοπία της αριστεράς.
Η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς προσδοκούν από την Παγκόσμια Τράπεζα δάνειο 3 δισ. ευρώ με το οποίο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας σε τρία-τέσσερα χρόνια.
Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα με τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που είναι επταπλάσιο ποσό θα είχαμε δημιουργήσει 2,1 εκατ. θέσεις εργασίας και εκτός από 1,3 εκατ. ανέργους θα χρειάζονταν και άλλοι τόσοι για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Οι θεσμοί που έχουν απηυδήσει με τις ανάγκες της κρατικοδίαιτης Ελλάδας για δανεικά και επιδοτήσεις είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τη χώρα να "δαγκώσει" και κανένα καινούργιο πελάτη για  δανεικά.
Η ιστορία θυμίζει το έργο της Άνοιξης του 2015 σε σχέση με το δάνειο των 5 δισ. ευρώ από τους Ρώσους ως "μπροστάντζα" για έναν αγωγό φυσικού αερίου  για τον οποίο δεν είχε εξασφαλιστεί η πελατεία στην Κεντρική Ευρώπη όπου και θα κατέληγε. Δουλειές του ποδαριού και του αέρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο αγωγός μετά μερικούς μήνες παραπέμφθηκε στις ελληνορωσικές καλένδες. Το μόνο που έμεινε ήταν η δημόσια επίκυψη του κ. Λαφαζάνη σε κάποιο  Ρώσο ολιγάρχη.
Το τσίρκο που παριστάνει την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία μερικούς μήνες παραπάνω δεν διστάζει να παραδώσει τα κλειδιά της χώρας εκτός από την τρόικα, τον Πούτιν και σε όποιον άλλο είναι διατεθειμένος να προσφέρει 2-3 δισ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως μπορούν να πιάσουν "κότσο" και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα ίδια στελέχη που μας κυβερνούν σήμερα, πριν φτάσουν στην εξουσία μας είχαν ζαλίσει με τις αποκαλύψεις του "Δόγματος του Σοκ" κάποιας Ναόμι Κλάιν που υποστήριζε πως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι μηχανισμοί του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού και ιμπεριαλισμού οι οποίοι με δέλεαρ τα δανεικά βάζουν στο χέρι τον εθνικό πλούτο χωρών και επιβάλλουν την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.
Στην πραγματικότητα η  Παγκόσμια Τράπεζα όπως άλλωστε και το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός τελευταίας καταφυγής που απευθύνεται σε κατηγορίες χωρών υποδεέστερες των αναπτυσσομένων, όπως η Αργεντινή η Βραζιλία κλπ.
Κυρίως στηρίζει με δάνεια χώρες ή αποτυχημένα κράτη της Αφρικής της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.  Χρηματοδοτεί το άνοιγμα πηγαδιών σε άνυδρες περιοχές, σχολείων σε παραγκουπόλεις, αντιπλημμυρικών έργων σε πολύ φτωχά κράτη που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων τους.
H Παγκόσμια Τράπεζα ειδικεύεται σε έργα όπως τα αντιπλημμυρικά στο Τόνγκο της Αφρικής Βλέπε: Inhabitants of Togo’s Mono River Basin Resume their Livelihoods with the End of Chronic Floods.
Τώρα πώς θα πείσουν την Παγκόσμια Τράπεζα να κόψει κεφάλαια από χώρες όπως το Τόνγκο με 500 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα το χρόνο για να στηρίξουν την Ελλάδα με 20.000 δολάρια το χρόνο, αυτό το ξέρουν εγκέφαλοι σαν αυτούς του οικονομικού επιτελείου.
Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη περίπτωση για την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία τις δεκαετίες ’60 και ’70 είχε χρηματοδοτήσει κάποια έργα στην Ελλάδα συνολικού ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Βλέπε: Έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα.
Το τσίρκο της αριστεράς αναρριχήθηκε στην εξουσία υποσχόμενο  τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που πράττει τώρα. Πράττει δε τα αντίθετα όχι γιατί  διαπίστωσε τις αυταπάτες αλλά για λόγους ταπεινού κατσαπλιαδισμού.
Κρατιέται με νύχια και δόντια στην εξουσία, απλά και μόνο προκειμένου να διατηρήσει τα δάχτυλα μέσα στο βάζο με το μέλι, είτε το βάζο αυτό λέγεται κρατικός τραπεζικός πυλώνας, είτε δημόσια έργα, είτε ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες. 
Η Καλογριτσιάδα της Τράπεζας Αττικής αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των καταχρήσεων που λαμβάνουν χώρα.
Οι αριστεροί που θεωρούν πως έχουν το ηθικό πλεονέκτημα λόγω κάποιου κληρονομικού χαρίσματος, έχουν ξεπεράσει σε λαιμαργία, διαπλοκή και βλακεία εκείνους του ΠΑΣΟΚ και της δεξιάς που μαζί με τους πελάτες τους τα τελευταία 40 χρόνια καταλήστευσαν και χρεοκόπησαν οικονομικά και ηθικά τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: