Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Γάλλος γεωπολιτειολόγος: το συριακό κράτος με τη ρωσική επέμβαση σώθηκε.Δεν θα υπάρξει σουνίτικο καντόνι προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Syrie, une guerre pour rien
Επ΄ευκαιρία της εκδόσεως του βιβλίου του Syrie, une guerre pour rien, -Συρία ένας πόλεμος για το τίποτα – (éd. du Cerf, 2017) ο Frédéric Pichon παραχώρησε στη FigaroVox μια χειμαρρώδη συνέντευξη.Γι αυτόν ο πόλεμος στη Συρία είναι μια  παγκόσμια καταστροφή για την οποία οι δυτικές δυνάμεις είναι εν μέρει υπέθυνες.
Ο Frédéric Pichon είναι γεωπολιτειολόγος και εξειδικευμένος στη Μ. Ανατολή.Το διδακτορικό του είναι για τη Συρία  και είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Tours.Έκανε 10 ταξίδια στην Συρία εν μέσω πολέμου.
Στην διεξοδική του ανάλυση κατά τη συνέντευξη αναφέρει μεταξύ άλλων:
H άμεση παρέμβαση της Ρωσίας από το 2015 και η διαρκής εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στη Συρία από τη Μόσχα σε Tartous και Mheimim κυρίως, αφήνει να θεωρηθεί ότι το συριακό κράτος σώθηκε.Αντίθετα από αυτό που πιστεύουν όλα τα αμερικανικά  think tanks δεν θα υπάρχει σουνίτικο καντόνι υπό την προστασία των αμερικανών ως προετεκτοράτο: ρώσοι και σύριοι είναι αποφασισμένοι ν΄ανακτήσουν κάθε στρατηγική ζώνη  για τους πόρους που διαθέτει.
Αλλά φυσικά θα τεθεί το θέμα των σχέσεων των συμμάχων του  Bachar al Assad. Όχι ότι η Ρωσία και το Ιράν θα είναι ανίκανες να συμφωνήσουν αλλά υπάρχουν ήδη διαφορές πάνω στην μεταπολεμική φάση: οι ρώσοι επιθυμούν ένα σύστημα πιο ομοσπονδιακό ενώ οι ιρανοί πιο κοινοβουλευτικό……lefigaro 10.3.17

Δεν υπάρχουν σχόλια: