Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Τι παρέδωσαν στους Τούρκους για να αποφυλακιστούν οι δυο στρατιωτικοί;

Σύμφωνα με αναφορές από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν με κατηγορία κατασκοπείας, απελευθερώθηκαν, εν αναμονή της δίκης τους. Αμέσως ο κ. Τσίπρας εκέκραξε εις τον οικείο του χώρο ως άλλος Tweety:
«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.»



Σήμερα το πρωθυπουργικό αεροπλάνο θα πετάξει στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιώτες και να τους φέρει στην Ελλάδα. Έτσι η τραγωδία καταλήγει σε φάρσα. Και μάλιστα κακής ποιότητας.
Ο εν λόγω Tweety, που αρέσκεται να προσποιείται τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, θεωρεί την αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών ως «πράξη δικαιοσύνης». Κι επομένως αποδέχεται την απαγγελία της κατηγορίας περί κατασκοπείας, που φαίνεται να αποδίδεται στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους.
Θα ήθελα πολύ να ήξερα τι θα κάνει η κυβέρνηση. Μήπως θα στείλει πάλι πίσω με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς για τη δίκη τους; Θα αναγνωρίσει η ελληνική πλευρά τις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται, αλλά και την εν αναμονή δίκη τους από την τουρκική δικαιοσύνη;
Ο Tweety του Μαξίμου εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται πλήρως τη διαδικασία που ακολούθησε και ακολουθεί η τουρκική δικαιοσύνη έναντι των δυο στρατιωτικών. Και μάλιστα επισημαίνει ότι αυτή η «πράξη δικαιοσύνης» θα «συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή.» Η εν αναμονή δίκη των δυο στρατιωτικών με βάση τις κατηγορίες για κατασκοπεία τι θα είναι; Άλλη μια «πράξη δικαιοσύνης»;
Όσο για τα ευχαριστήρια του Tweety στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους δεν είναι παρά η γνωστή πρακτική του αδίστακτου γκάνστερ, ο οποίος μετά το ειδεχθές έγκλημα συνηθίζει πάντα να ευχαριστεί τα θύματά του για τη συνεργασία τους. Κι ας τολμήσει κανένας τους να πει την αλήθεια, ας τολμήσει να σπάσει την ομερτά που χαρακτηρίζει πάντα την πολιτεία των γκάνγκστερ.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε. Ο ελληνικός στρατός πλέον έναντι της Τουρκίας δεν αμύνεται του πάτριου εδάφους, ούτε συνιστά όργανο άσκησης εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Κι έτσι η Τουρκία μπορεί να τον μεταχειρίζεται κατά το δοκούν, δηλαδή με όρους ομηρίας, χωρίς να έχει κανενός είδους υποχρέωση να τηρεί τους κανόνες δικαίου που διέπουν τα κράτη σε συνθήκες ειρήνης και πολέμου.
Ο ελληνικός στρατός είναι ήδη υπό καθεστώς ομηρίας έναντι της Τουρκίας. Στο όνομα πάντα "της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή". Κι αυτό πολύ σύντομα θα το επιβεβαιώσει στην πράξη το καθεστώς Ερντογάν. Σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη του περιστατικού της ενέδρας για τη σύλληψη δυο στρατιωτικών.
Το σίγουρο είναι ότι η πράξη αυτή της αποφυλάκισης – όσο σημαντική κι αν είναι για τη ζωή των δυο παιδιών – προοιωνίζει ένα νέο γύρο επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Ειδικά, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να διεξάγουν νομισματικό πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν. Και προνομιακό πεδίο για ένα νέο γύρο δεν είναι τόσο το Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι έχουν πλέον το πάνω χέρι, αλλά η «Δυτική Θράκη» και φυσικά η Κύπρος.
Για να δούμε τι έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η ελληνική πλευρά στην Τουρκία από την εθνική επικράτεια της Ελλάδας στο όνομα «της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: