Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Anonymous: Τα βρετανικά σχέδια για τη Σεβαστούπολη πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η Γιάλτα στην Κριμαία
Την Παρασκευή, οι Anonymous διέρρευσαν νέα έγγραφα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του οργανισμού Integrity Initiative, μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι μάχεται την «προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση», και εστιάζει κυρίως στη Ρωσία.
Έγγραφα που δημοσίευσαν οι Anonymous, δείχνουν πως ο οργανισμός Integrative Initiative χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Statecraft, του οποίου ο διευθυντής φαίνεται να είναι ο Κρίστοφερ Ντόνελι, ειδικός σύμβουλος στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ένα μέρος των εγγράφων που διέρρευσαν από το 2014 δείχνει ότι ο Ντόνελι έκανε πολλές προτάσεις στις βρετανικές αρχές λίγες ημέρες πριν από την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία που περιλάμβαναν το λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Ο Κόνελι, μεταξύ άλλων, είχε προτείνει πως ο στρατός της Ουκρανίας «θα έπρεπε να σηκώσει τις αεροπορικές του δυνάμεις στον αέρα και να ενεργοποιήσει όλες τις αεροπορικές άμυνες » ενώ ζητούσε να δημιουργηθεί ένα είδος αποκλεισμού στην Κριμαία με στρατιώτες και νάρκες.
Η ομάδα ισχυρίζεται ότι δύο χρόνια αργότερα ο Ντόνελι κάλεσε αξιωματικούς των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να «αντιμετωπίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Το ταξίδι, όπως αναφέρεται, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στις 16 Μαρτίου 2014, η Κριμαία διεξήγαγε δημοψήφισμα, με το 97% των κατοίκων της χερσονήσου να ψηφίζουν υπέρ της επανένταξης στη Ρωσίας. Η επανένωση δεν αναγνωρίστηκε από την Ουκρανία ή τα δυτικά κράτη, τα οποία στη συνέχεια επέβαλαν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στη Μόσχα. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: